Niech to będzie temat przeznaczony dla osób szukających jakiegoś tytułu filmu i mających jakiś problem związany z danym filmem. Użytkownicy piszący wątki co z niego pamiętają (jak to często widać w temacie "FILM"). Zapraszam wszystkich poszukujących i kinomaniaków, którzy będą skłonni pomóc w potrzebie.

Mam nadzieje, ze WB sie nie pogniewa, ze zakladam kolejna czesc "Jego" tematu :) ale chcialam odpisac komus na pytanie o film, a tam juz temat osiagnal limit stron i wypowiedzi :)

Amaliya

Witam
Szukam filmu. widziałem go jakoś w tym roku chyba, na TVNie.
Taki o miłości, dramat chyba. Dziewczyna jest z dobrego domu przyjeżdża chyba gdzieś na wakacje i poznaje chłopaka z biednego domu tam kochają się i w ogóle ale ona potem wyjeżdża on zostaje dalej i jakoś potem ona przyjeżdża pobierają się i są szczęśliwi. i ten film to jest jakby jej pamiętnik który napisała i na końcu tego jest zdanie "opowiedz mi to a wszystko sobie przypomnę"(czy coś w tym stylu). No i jej mąż opowiada to jej gdy są już starzy, ona straciła pamięć i mieszka w domu starców i tam jest ze na końcu odzyskuje pamięć po przeczytaniu tego jednak tylko na chwile.

z góry dziękuje za pomoc.

tyburc

Przecież w poprzednim poście już dostałeś odpowiedź. "Pamiętnik"

de_Franco

nie mogą sobie przypomnieć tytułu pewnego filmu, który oglądałem w dzieciństwie. Był to film fantasy lub baśń (na jedno wychodzi :) opowiadał o przygodach chłopaka, który podróżował wraz z krasnoludami po jakimś fantastycznym świecie. Pamiętam, że był tam wątek czarnych kamieni, po których dotknięciu człowiek znikał i te kamienie były "złem" jeśli dobrze pamiętam, takim ucieleśnieniem zła. Pod sam koniec filmu dotykając jednego z takich kamieni zniklli rodzice bohatera. No i to wszystko :)

buzor

Chodzi Ci zapewne o "Time Bandits" Gilliama z 1981 roku.

Amaliya

Wiele lat temu (może z 8) oglądałem w telewizji pewien film. Za nic nie mogę przypomnieć sobie tytułu, a chciałbym obejrzeć go ponownie. Naprawdę zależy mi na tym tytule, gdyż film wywarł na mnie mocne wrażenie, co pamiętam do dziś... ok ale starczy już mojego trucia. Jedyne co pamiętam to fabułę z grubsza... a i jeszcze może to, że była to dosyć stara produkcja. Pewnemu gościowi bardzo zależało, żeby zobaczyć się z ukochaną, tylko (z tego co pamiętam) ona umarła wiele lat wcześniej. Siedzi w swoim pokoju i bardzo mocno się koncentruje i udaje mu się przenieść do czasu, gdy byli ze sobą. Byli młodzi i zakochani po uszy. On jest zachwycony tym, że z nią jest i nie pamięta tego że się przeniósł, tak jakby po prostu cofnął się w czasie i ten w którym znajdował się po przeniesieniu był jego normalnym czasem... wiem, wiem trochę zagmatwanie opowiadam :PP. Żyją razem i ich życie jest przepiękne. Ale wszystko dopóki... Pewnego dnia sięga do kieszeni i wyjmuje z niej monetę. Na monecie patrzy na rok i nagle ogarnia go przerażenie. Zdaje sobie sprawę, że wszystko co go otacza, to całe piękno i jego cudowna żona nie są prawdziwe i nagle znów znajduje się w swoim szarym smutnym pokoju. Jest w takim szoku, że siedzi cały blady w swoim pokoju i nie je i nie rusza się z miejsca. Po trzech dniach zostaje znaleziony martwy...

Edward_Norton

Jeśli kogoś zainteresował opis pierwszego filmu, o ktorym pisalem, to tu jest odpowiedz, ktora dostalem gdzie indziej:
http://www.filmweb.pl/f9663/Gdzieś+w+czasie,1980
polecam, bo na prawde warto obejrzec

Edward_Norton

I o to chodziło. ;)
W imieniu zainteresowanych wielkie dzięki za ten tytuł. :)

Amaliya

I jeszcze jeden... Film młodzieżowy. Rok producji 86-92. Rodzenstwo z nadprzyrodzonymi zdolnosciami pojawia sie (byc moze ze statku kosmicznego) na polu footballowym w towarzystwie mezczyzy. Mezczyzna zostawia je na ziemi, informujac ze po nich wroci. Dzieci posiadaja umiejetnosci: telepatia, psychokineza itp. W pewnym momencie zostaja rozdzieleni przez dwie frakcje osob. Frakcja zlych porywa chlopca, a frakcja dobrych usiluje z siosra go odnalezc.
Scena poscigu: frakcja zla ucieka busem z chlopcem; w pogoni za nimi frakcja z dziewczynka. Frakcja zla karze chlopcu odbic blask slonca w tylnej szybie samochodu, by oslepic poscig.
Scena pojmania dzieci: pomieszczenie z dwoma lozkami hirurgicznymi, na ktorych leza dzieci, zasloniete dwiema szklanymi kopulami, uniemozliwiajacymi im kontakt telepatyczny.
Scena finalwa: Dzieci znajduja sie w nieokreslonych rurociagach, zla frakcja zaczyna je scigac. Owe postacie, w poscigu staja sie bezksztaltna masa, ktora zlewa sie ze soba i podaza za uciekajacymi dziecmi.
Scena ostatnia: boisko footballowe. Mezczyzna przybywa po dzieci, by zabrac je do innego wymiaru.
P.S. To dla Qumpla i gdyby komus sie chcialo to na GG niech poda tytul 3884820.

Edward_Norton

Nie, nie! Tylko nie na GG! Tutaj są też inni zainteresowani. :)

Amaliya

Szukam filmu animowanego o szczeniaku, który zdaje się przez cały czas trwania bajki szuka swojej matki tułając się po ulicach miasta. Został chyba zabrany od jakiejś bezdomnej suki i swojego rodzeństwa na początku filmu. Z tego co pamiętam szczeniak był małym białym, trochę wilkowatym psem, jego matka także. Odnajduje ją pod koniec filmu, ale ona już zdycha i udaje im się jedynie pożegnać. Możliwe, że szczeniak nazywał się Biały Kieł (jak u Londona, ale nie wydaje mi się, żeby miał coś więcej z nim wspólnego) lub Biały Pazur. Byłabym niezmiernie wdzięczna za każdą pomoc w zidentyfikowaniu tej bajki.

charna

"Biały Kieł" może? Po części sama sobie odpowiedziałaś :D

http://www.filmweb.pl/f11632/Bia%C5%82y+Kie%C5%82,1991

wilk

Nie, to nie był ten film. Z Białego Kła Londona to on mógł mieć tylko imię, ale i co do tego nie jestem pewna. To zupełnie inna historia.

charna

cieszę się, że został poruszony temat tego filmu. Ja oglądałam go jak miałam bodajże kilka lat, pamiętam ze bardzo na nim płakałam, zwłaszcza pod koniec. Jedyne dwie sceny zapamiętałam: jak matka tego szczeniaka idzie gdzieś sama, schodzi po schodach; druga natomiast-jak ten mały pies się do niej przytula, a one umiera (w tym momencie leci dość smutna piosenka). I chyba jeszcze na okładce wideo są dwa białe psy... jakby ktoś był w stanie podpowiedzieć co to za film, to byłabym bardzo wdzięczna! :)

Amaliya

mam taki problem kilka dni temu leciał w tv chyba na polsacie film i nie pamiętam tytułu film był o rodzinie która przeprowadziła się na wyspe(nie pamiętam nazwy) z chicago było coś równiesz o uczniał których zrzesza organizacja niebieskie wstążki jakiś naukowiec pierze im muzgi i stają się geniuszami. Proszę o pomoc z góry dziękuje

magik35pl

http://www.filmweb.pl/f37187/Grzeczny+%C5%9Bwiat,1998

Martinn

wielkie dzięki Martin to ten film dziękuje magikpln

Amaliya

Witam
Bardzo zależy mi na tym filmie nie mam pojęcia jak się nazywa, leciał pare lat temu na TVP1 albo TVP2, to tak: akcja toczyła się chyba w XIX wieku, mężczyzna zakochał sie w żonie swojego męża, ta odżuciła jego propozycję a on poprzysiągł im że ich zabije. Uciekali tam przed nim, i w końcu gdzies tam zamieszkali. Ona urodziła dziecko, które okazało się martwe, jej mąż zabrał je i zrobiono mu pogrzeb. Później nie pamiętam co stało się z jej mężem, ale okazało się że jej dziecko zyje. Ta kobieta skontaktowała się z jakąś psychicznie chorą kobietą, hmm... pamiętam że była ona przypięta do muru łancuchami czy coś takiego bo bohaterka szukała tego dziecka. Okazało się że jest u jakiejś drugiej rodziny, albo w sierocińcu (tego zakończenia nie pamiętam)ale w końcu je odnalazła.
Jakby ktoś znał tytuł to prosze podac, zalezy bardzo mi na tym filmie, albo nie napisze mi na maila: visenni@wp.pl

visenni

"Mężczyzna zakochał sie w żonie swojego męża" ;DDD

easy_muffin

miało byc, że zakochał się w zonie swojego syna:P

Amaliya

ja szukam filmu który widziałam z 2 lata temu w tv. dramat o takiej dziewczynce -strasznej pedantce, która miała chorego ojca. jej nianią była taka blondynka. tyle wiem...xD prosze o tytuł jak ktoś kojarzy :)

sunny838

Tytuł tego filmu to "Dziewczyny z wyższych sfer/Uptown Girls". Dziewczynka to Dakota Fanning a nianią była Brittany Murphy. Więcej http://dziewczyny.z.wyzszych.sfer.filmweb.pl/

Amaliya

Ponawiam prośbę
Moja wypowiedź będzie pełna chaosu...
Oglądałam naprawdę dawno temu film (na tvp1 bądź tvp2) o rodzinie, która miała stacje benzynową. Matka, młodszy syn - czarne włosy, ścięty na tzw. grzybka, jego ojciec ginie (albo popełnia samobójstwo) na stacji. Mały chłopiec wraz z kolegami podglądają młodą dziewczyne, która mieszka samotnie w dość dużym domu. Po jakimś czasie wraca starszy brat chłopca, rodzi się romans miedzy nim a dziewczyną. Ważnym wątkiem jest też czarny samochód z ciemnymi szybami, który tankuje na w/w stacji beznynowej, kierowca raz dotyka twarzy chłopca - pamietam dobrze obrączki na jego palcach. Później kolesie z samochodu podworzą dziewczynę, a następnie zostaje znaleziona martwa gdzieś przy drodze.
Za cholerę nie mogę sobie niczego wiecej przypomnieć ani aktora, ani tytułu, a strasznie mi na tym zależy. Aha, to było dośc piaszczyste miejsce. Czy kktoś kojarzy taki film??

Redrum

Witam może ktoś pomoże poszukuje filmu z lat 80 może przełom 90 nie pamiętam tytułu ani obsady.Kiedyś leciał w tv ale już sporo czasu temu.
Akcja filmu jest mniej więcej -- 2 osoby jada jakaś ciężarówką przewożą jakiś towar czy coś do bazy wojskowej maja określony czas i ktoś ich wystawia czy coś potem goni ich druga ciężarówka chce ich zabić żeby nie dojechali do tej bazy i jest pojedynek ciężarówek na drodze.Scena która mi utkwiła w pamięci to ta pierwsza ciężarówka w ostatniej chwili wjeżdża do tej bazy wojskowej a ta 2 co ich goniła rozwala się o taka betonowa barykadę która się wysunęła na wjeździe do tej bazy.Moze ktoś coś kojarzy będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.Głowna role gra dość znany aktor lecz nie pamiętam jaki.

Adrian_vspec

Witam,

Szukam filmu z lat 70 bądź 80-tych, katastrofa dużego samolotu pasażerskiego nad oceanem, samolot woduje, tonie, ludziom brakuje powietrza, na koniec filmu jest podnoszony z dna za pomocą hmm...balonów?

Dziękuje z góry

Adrian_vspec

hmm takie cyrki tylko w
http://buffalo.soldiers.filmweb.pl/

powyżej już ktoś odpowiedział na twoja odpowiedź także ten właśnie film kojarzę z twoim opisem...

Bulvie

ups sorki ta odpowiedź tyczy się Adriana...

Redrum

Redrum - na 99% chodzi Ci o Reflecting Skin
http://www.filmweb.pl/f33975/Po%C5%82yskliwa+sk%C3%B3ra,1990

Martinn

Wielkie Dzięki Martin, o ten film mi chodziło :)

Amaliya

Szukam tytułu.
Ostatniej zimy natrafiłem w TVP na film, którego obejrzałem tylko fragment. Było to około 1-2 po północy. Akcja rozgrywała się w więzieniu, była to raczej komedia. Nie wykluczam, że czarno-biała. Myślę, że mogła to być parodia "Ucieczki z Alcatraz", parę scen było wręcz żywcem wyjęte z filmu Siegela, zaś główny bohater(grany przez bardzo szczupłego aktora) miał identyczną fryzurę, co Eastwood.

Amaliya

Mam pytanie, czy jest druga cześć filmu Green Street Hooligans??? jak tak to gdzie ją mogę znaleźć.

mateusz910_2

szukam filmu niedawno puszczali go chyba na posacie wieczorem ładna blondyna zamienia się się ciałem z facetem, do zamiany dochadzi gdy oboje mają po jednym ze złotych kolczyków w uszach. jak ktoś wie jaki jest tytuł proszę o pomoc najlepiej na gg (to mój nr 1061371 z góry dzięki)

Leo_90

Moim zdaniem to jest ten film:
http://www.filmweb.pl/f35408/Wirtualna+mi%C5%82o%C5%9B%C4%87,1999/opisy

użytkownik usunięty
Leo_90

goraca laska ........................................................

Amaliya

Yy to na pewno "Gorąca laska" ;D

Ma_ry

http://www.filmweb.pl/f36043/Gor%C4%85ca+laska,2002

Ma_ry

Faktycznie to będzie "Gorąca laska", nie wiem czemu skojarzyło mi się z tamtym filmem. Sorry - mój błąd.

Amaliya

alo! widziałem kiedys taki polski film. akcja kręciła się wokół tego, że w studzience kanalizacyjnej lezy wartościowy banknot. wyłowić chcą go jakiś chlopiec i (chyba) bezdomny. pamietam ze potem wchodza na balkon na szczycie palacu kultury. wydaje mi sie tez ze w pewnym momencie jest puszczana jakas piosenka liroya. kojarzy ktoś film?

me_want_cookie

Chodzi o najlepszy polski film, pt. "Kratka".

http://www.filmweb.pl/f99509/Kratka,1996

Może ter mi ktoś pomoże?
Ostatniej zimy natrafiłem w TVP na film, którego obejrzałem tylko fragment. Było to około 1-2 po północy. Akcja rozgrywała się w więzieniu, była to raczej komedia. Nie wykluczam, że czarno-biała. Myślę, że mogła to być parodia "Ucieczki z Alcatraz", parę scen było wręcz żywcem wyjęte z filmu Siegela, zaś główny bohater(grany przez bardzo szczupłego aktora) miał identyczną fryzurę, co Eastwood.

użytkownik usunięty
Amaliya

Stary, czarno-biały film angielski o tym że parę osób na początku otrzymało w kopertach instrukcje co ma kazdy z nich zrobić aby w sumie ich działanie złożyły się na obrabowanie banku, a pod koniec siedzą z łupem w pewnej willi. co to za film, mistrze?

Amaliya

witam,
szukam filmu ktory juz od jakiegos czasu nie daje mi spokoju, jest to napewno film gangsterski, scena ktora mi sie utrwalila w glowie wyglada nastepujaca: byla noc, zatrzymaly sie chyba dwa samochody i weszli do jakiegos domu, tam zabili kilku gosci ( tewgo nie jestem pewien, moglby byc tylko jeden) i pozniej zeby wywiezc te zwloki pokroili je na kawalki, ta scena chyba dziala sie w jakiejs piwnicy. Aktorow wogole nie pamietam, ostatnio mi sie wydawalo ze ten film to Goodfellas ale nie :/
Z gory dziekuje za pomoc.

Twix

znalazlem :) ten film to oczywiscie Donnie Brasco :)
jak ja moglem go pomylic z Goodfellas ;p

użytkownik usunięty
Amaliya

Obecnie poszukuję dwóch filmów i byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś podaj mi ich tytuły :)

1. Film ten opowiadał o pewnej cichej, skromnej dziewczynie, która była pośmiewiskiem szkoły. Pewnego razu, kiedy jej znajoma z klasy zachorowała powiedziała ona nauczycielce, że bardzo chętnie zaniesie jej lekcje. Kiedy dotarła do domu, nikt nie otwierał. Postanowiła więc wejść do niego, aby móc zostawić jej zeszyty. Weszła schodami do góry i usłyszała jakąś rozmowę. Zaczaiła się pod drzwiami i zobaczyła trzy dziewczyny (z jej klasy) oraz leżącą na łóżku martwą laskę, której przyniosła zeszyty. Cała sprawa wyglądała tak, jakby jakiś chłopak najpierw ją zgwałcił a potem zabił – tak to wszystko przygotowały. Główna bohaterka przestraszyła się bardzo i wtedy właśnie te trzy dziewczyny ją zauważyły. Nie chciały jej też zabić, dlatego też kazały jej do nich dołączyć. Bardzo zmieniły jej wygląd. Chłopcy ze szkoły zaczęli na nią zwracać uwagę itp. Jednym słowem dołączyła ona to grupki tych przebojowych dziewczyn. Wśród nich była także dziewczyna, która od początku żałowała tego, iż zabiły one tamtą laskę i pod koniec filmu ją też zabiły. Mam nadzieję, że nie pokręciłam czegoś xD Dodam jeszcze, że film ten leciał na początku września tego roku, późno w nocy na TVP2.

2. Kolejny z filmów, które szukam kilka razy leciał już na TVP 1. Wydaje mi się, że jest to dramat obyczajowy. Opowiada on o matce i jej córce (dziewczyna ma ok.15-16 lat), która pewnego dnia postanawia zacząć pracować jako młody obiekt do fotografowania. Na pierwszą sesję przychodzi z mamą. Idzie ona to charakteryzatora, a jej matka w tym czasie przeprowadza rozmowę z mężczyzną , u którego ma pracować jej córka. Facetowi spodobała dziewczyna i postanowił zatrudnić ją na stałe. Dużo jej płacił. Jej matka nawet nie wiedziała o tym, że ona tyle zarabia. Mężczyzna założył jej tez stronę internetową i e-mail, na którego dziewczyna z dnia na dzień otrzymywała coraz to więcej wiadomości. Jednym z najczęstszych adresatów, jak później się okaże był zboczeniec, który porwał dziewczynę. Matka rzuciła swoje oskarżenie na pracodawcę córki, który choć wpadł jej w oko od początku wydał jej się nieco podejrzany.. Dziewczyna przechodziła przez różne depresje, gdyż jedna z ‘koleżanek’ włamała się na jej stronę internetową i kopiując jej zdjęcie przerobiła je i na drugi dzień cała szkoła była obklejona nagim portretem głównej bohaterki.. Film dość ciekawy muszę przyznać.. :D

Bardzo prosiłabym, o podanie mi tytułów tych oto filmów :)

1. " Cukiereczek"(Jawbreaker) z Rose McGowan z 1999r
2. " Niewinność na sprzedaż"( Selling innocence)2005r

użytkownik usunięty
Bisexidryna

Dzięki wielkie. Dokładnie o te filmy mi chodziło :D

Amaliya

Szukam tytułów azjatyckich horrorów i ich amerykańskich remake'ów. Dzięki!

Doki

To ja powtórzę po raz ostatni już tylko tę prośbę:
Szukam tytułu filmu. Chodzi mi o pewien film młodzieżowy produkcji USA prawdopodobnie z lat 90., w którym młodzi ludzie tańczą w jakimś klubie (lub raczej dyskotece) i leci taki utwór, a właściwie śpiewa go jakiś koleś i końcówka każdej zwrotki to "no no no no no!" (to oczywiście po angielsku). Co to mogło być?

użytkownik usunięty
Doki

widmo i chyba espectro wiecej nie znam...................................

użytkownik usunięty
Amaliya

Witam bardzo serdecznie !
Szukam filmów dotyczących bohater/a/ów, którzy są inny,obcy bądź odmienni. Proszę o pomoc (:
pozdrawiam

Amaliya

Jakiś czas temu oglądałam w telewizji fajny film, niestety nie pamiętam jak się nazywał..
Akcja toczy się na weselu. Jest bardzo dużo gości, rodzina, przyjaciele itd. Poznajemy poszczególnych gości i ich sytuację, np. że ktoś tam ma kochankę, ktoś inny się rozwodzi, ale się nie przyznaje rodzinie, jakieś inne małżeństwo przechodzi poważny kryzys itp. Pamiętam, że jedna z kobiet, która była bardzo "sztywna", prawie się nie śmiała i w ogóle, się upiła z jakimiś innymi ciotkami, zwierzały się nawzajem ze swoich problemów (gł. tych łóżkowych) i potem pojechały sobie gdzieś na drezynie (było to koło torów kolejowych). Więcej nie pamiętam, mam nadzieję że ktoś mi pomoże :).

Amaliya

Szukam bajki, prawdopodobnie była puszczana jako dobranocka...
Niewiele pamiętam. Wiem tylko, że rozpoczynała się bodajże spływem wszystkich bohaterów po rzece, jedną z głównych postaci była chochla lub łyżka i bardzo możliwe, że się nazywała chuchro.