za co właściwie Wajda się na nas mści tą swoją "zemstą"? Propnuję bojkot, Polskich wielkich superprosukcji lektór szkolnych...właściwie kręcenie ich powinno być karalne, ze względu na brukanie (z ich strony) dobrego imienia kinematografii...
trudne do wykonania
No tak...bojkot byłby dobrym pomysłem,ale jest on o tyle trudny do wykonania,że na superprodukcje każą nam iść szkoły i tak całe masy odwiedzają kina czy tego chcą czy nie chcą.....do tego dochodzą osoby,które niczego nadzwyczajnego się nie spodziewają,ale są ciekawi...nie można ludziom zabronić chodzenia do kina,a oni sami się muszą przekonać o wartości dzieła...
wajda sie nie msci
Uwazam ze "Zemsta" jest swietna komedia napisana przez Fredre. W koncu bedzie mozna zobaczyc ja na ekranach kin i nie uwazam iz mialyby to byc katusze. co innego "Ziemia obiecana" lub nawet takie tam "Przedwiosnie". Pojscie na taki film to sa dopiero katusze.
??????????
Sorry, ale mysle, ze jednak to co zrobil jet kompletna szmira. Jest to film nastawiony wylacznie na zysk. Brak pomyslow? Dobra, bierzemy jakas lekture... hm... czego jeszcze nie bylo na ekranie? O! Zemsty, no prosze... i juz mamy nastepna tandete w polskiej kinematografii. Oj, zle sie dzieje, zle.
hmmm
W jednym Ci musze przyznac racje. Zamiast ekranizowac kolejne lektury i wystawiac jak to mowisz "kolejna tandete w polskiej kinematografii" powinni pomyslec nad pisaniem orginalnych scenariuszy i wowczas moze cos ciekawego i polskiego byloby w kinach.
pewnie tak...
pewnie tak, moze nawet wtedy mozna by pomowic o ambitnym filmie polskim :) jak na razie rzadko cos takiego widuje, no ale co robic. widac brak im kasy :)
ach tak kasa
nie rozumiem dlaczego brak kasy jest zawsze przeszkodą!!!
chce ktos zrobic cos ambitnego no ale... nie ma kasy:/
więc o ambitnym polskim filmie ...........moze kiedys uda sie porozmawiac :)
na pewno...
bo wlasnie znalazlem powod, dla ktorego powstal taki wybint yfilm jak Zemsta :) po prostu pan Wajda z zarobionych pieniazkow na pewno bedzie chcial wesprzec mlodych tworcow i ich "nowe" scenariusze :) czyz nie??? to jest dopiero altruizm... :))
do Blaise
Człowieku co ty gadasz! Zemsta Fredry to prześmieszna komedia, więc nie rozumiem dlaczego nie powinno się jej ekranizować. Co z tego, że to jest lektura? Ja już dawno skończyłem szkołę i z przyjemnością obejrzałem Zemstę. Liczy się to, że Wajda zrobił coś fajnego, śmiesznego, wartego zobaczenia. A tandetne to są filmy o niczym, o dupie marynie, w których tak naprawdę o nic nie chodzi.
?????
sorry, ale kategorycznie sie z toba nie zgodze :( wlasnie jestem dzisiaj po filmie i po raz pierwszy w zyciu (a duzo juz seansow zaliczylem :) przysnalem na filmie... Jest straszliwie nudny i ciagnie sie niemilosiernie, co potwierdza tylko co mowilem.
to Blaise
A może po prostu się nie wyspałeś i dlatetego w kinie przyciałeś komara?! Ja też w życiu widziałam wiele filmów. Jestem kinomanem i do kina chodzę praktycznie na wszystkie seanse. Więc mam porównanie i nadal podtrzymuję moje słowa, że Zemsta jest super zrobiona, śmieszna itd.... That's all.
no nie to nie tak...
Gdzie jest smieszna? w ktorych momentach??? a zeby byla dobrze zrobiona to nie powiem... a poza tym mam dosyc ogladania cialge tych samych twarzy- kolko wzajemnej adoracji :( ech...ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania :)
Zgoda
Fakt, kazdy ma prawo do własnych opinii. Tobie się nie podoba Zemsta, ja uważam ją za świetną ekranizację. Wspaniały był pomysł umieszczenia akcji w zimie. Gra Gajosa i Polańskiego doprowadzała mnie do łez. A jeżli chcesz innych twarzy to przecież zagrała Agata Buzek i Rafał Królikowski, młodzi i nowi na ekranach.
no tak..
bo to sa nastepni pretendenci do tego kolka, a z reszta osorry, ale uwazam buzkowa za piekna inaczej i wecale nie sprawia mi przyjemnosci ogladanie jej na ekranie :)
głupie gadanie
Z daty twojej wypowiedzi wynika, że nie oglądaleś filmu, więc się nie wypowiadaj. Film jest doskonale zrobiony, a aktorzy rozśmieszają do łez. Ekranizacja lektur nie jest niczym złym! Warto obejrzeć film i porównać ją z książką
"Zemsta" dopiero przyjdzie w odpowiedzi na Zemsta za coData: 2002-09-25 10:58
Słusznie !!!!!!
Dlaczego zmuszają dzieci by oglądały takie działa jak np Quo Vadis Kawalerowicza ? Przecież dziecko to taki mały człowiek i też ma swoje prawa. Zło mu wyrządzone obruci się kiedyś przeciw nam wszystkim. Może lepiej zamiast spędów szkół do kina dać młodzieży wybór pójdzie może na film mało ambitny ale nie będzie w niej się kumulować tyle agreski co po Wajdzie !
"Zemsta" dopiero przyjdzie w odpowiedzi na Zemsta za coData: 2002-09-25 10:58
Słusznie !!!!!!
Dlaczego zmuszają dzieci by oglądały takie działa jak np Quo Vadis Kawalerowicza ? Przecież dziecko to taki mały człowiek i też ma swoje prawa. Zło mu wyrządzone obruci się kiedyś przeciw nam wszystkim. Może lepiej zamiast spędów szkół do kina dać młodzieży wybór pójdzie może na film mało ambitny ale nie będzie w niej się kumulować tyle agresji co po Wajdzie !
za surowo
Wydaje mi się, że troche przesadzasz. Oczywiście wszyscy mogą mieć uraz po chociażby ,,Quo vadis", ale jak dla mnie teraz nie było takźle. Obsada aktorska była niezła - szczególnie Gajos, tylko troche za mało akcji - krótko mówiąc dobry spektakl teatralny
a aprpos lektur przypomnij sobie ,,Wesele"