Przeczytaj sobie moją odp. przy Piotrze Fronczewskim.Czy ty przy każdym aktorze,który ma jakieś obce pochodzenie zadajesz to pytanie?Masz jakąś obsesję pod tym względem?
Przy kazdym bo jest ich zbyt wielu ale przy paru sie zdarzylo.Co do twojej odpowiedzi to mnie ona nie interesuje bo ja opisuje fakty i rozumni wiedza co mam na mysli a idioci i żydzi beda mnie atakowac obojetnie co napisze a czemu ?
Bo żyd to swieta krowa ktorej nie mozna krytykowac i ktorej nie mozna niczego ograniczac.Najlepiej dac im kazde panstwo niech je zdominuja i ustawia tak jak chca.
Wtedy jest ok prawda a jak nie to antysemityzm ?
By kogoś atakować trzeba mieć powód. Aktor jak to aktor jest od tego żeby grać i nie obchodzi mnie jego pochodzenie. Co innego osoby, które mieszają się do polityki jak Bronisław Geremek alias Benjamin Lewertow, Adam Michnik czy też Zygmunt Bauman
Ja go nigdzie nie atakuje a nawet napisalem ze go lubie jako aktora.W pierwszym poscie tego tematu stwierdzilem tylko ze jest to kolejny żydowski aktor sugerujac ze Polakow słowian jest niewielu w tym fachu.
Masz prawo do swojej opinii ale ja sie z nia nie zgadzam.Idac tym tokiem rozumowania kazdy polityk moze ustawiac "swoich" wedle uznania i mozna powiedziec ze polityk to polityk i ma zajmowac sie krajem i nie ma znaczenia czy dochodza do wladzy uczciwie czy nie.Zapewne zastanawiasz sie o co mi chodzi wiec juz tlumacze.Żydzi od zawsze zajmowali sie okreslonymi zawodami w tym czesto aktorstwem i utarlo sie ze jest to wyjatkowo utalentowana nacja ktorej sie zwyczajnie nalezy dominacja w tej branzy.Dlatego wiekszosc aktorow polskiej sceny to albo dzieci albo rodzina innych znanych i mniej znanych aktorow a czesto najwazniejszym warunkiem wybicia sie w tym fachu jest zydowskie pochodzenie.Mozna spokojnie postawic teze ze takie podejscie blokuje miejsce tym innym nazwijmy to spoza ukladu branzy aktorskiej.Zawod aktor to wyjatkowo ocenny fach i nie sadze by ktokolwiek bez znajomosci czy zydowskiego pochodzenia wybil sie i zyskal w ocenie znawcow uznanie.Aktorstwo w tym kraju jest marne a "nasi zydzi" sa daleko za tymi ktorzy trzymaja wladze na swiecie czyli tym z hollywood.Tam oczywiscie tez by sie wybic trzeba byc zydem bo taki jest mechanizm dzialania tej nacji we wszystkich dziedzinach zycia ale to mnie malo obchodzi bo szieje sie poza granicami Polski.
Zeby bylo jasne gdyby w polskim aktorstwie dominowali przedstawiciele innej nacji jak Niemcy czy Francuzi to takze krytykowalbym ten fakt.
Roznica jest tylko taka ze wtedy nikt by mnie nie atakowal a jak napisze ze nie podoba mi sie ze jest tylu zydow to zaraz wiekszosc przedstawicieli tej nacji opluwa mnie wyzywajac od antysemitow.
Doczekalismy w Polsce takiego paradoksu ze antypolskosc nie jest karana a kazda krytyka zydow jest uznawana za wrogosc do tej nacji i czlowiek zostaje przyrownany niemal do hitlera.No ale to znowu robota zydowskich mediow i politykow bo oni kreuja rzeczywistosc w ktorej Polska ciagle jest cos winna zydom ktorzy sa stale przesladowani a fakty sa takie ze to Polacy sa czesto w tym kraju przesladowani prez zydow.
Phantom, Polacy ciężko pracują na takich, zgodnie z hasłem: "Ulice wasze, teatry nasze" :D
A poważnie, skąd wiesz kto jest Żydem kto nie i co ci to przeszkadza ?
"A poważnie, skąd wiesz kto jest Żydem kto nie i co ci to przeszkadza ?"
Naprawdę nie wiesz, jak wyglądają żydowskie nazwiska? Bauman to oczywistość w tym wypadku. A co to komu przeszkadza to nie wiem.
Nazwisko to tam drobiazg licza sie glownie cechy fizyczne.A komu to przeszkadza ? Kazdemu kto jest myslacym czlowiekiem i nie chce by inna nacja dominowala w jego kraju bo przez to kraj traci tozsamosc i wplywy innej kultury zaczynaja wypierac rdzenna.
Patrze na wyglad i rysy twarzy mowia wszystko.Czasami tez pomaga nazwisko chociaz czesto maja spolszczone.
Przeszkadza mi to bo mieszkam w Polsce i zarowno w tv,teatrze,polityce sporcie itd chce by dominowali Polacy.
Jak myslisz jaka bylaby reakcja żydów w Izraelu gdyby wiekszosc aktorow to byli Polacy ?
Polak by nawet obywatelstwa nie dostał jako chrześcijanin.
A to, że jest tak u nas dużo Żydów w mediach to trudno, to zawsze była ich domena. Można podziękować Kazimierzowi Wielkiemu.
Tak, kolejny żydowski aktor udający Polaka. Ach, na szczęście mamy swoje plejady gwiazd: od wyboru do koloru - od Karolaka, Woronowicza, po Wesołowskiego i Pawlickiego.
Już wolę słuchać głosu tego - niech Ci będzie - żyda Baumana, niż oglądać wyżej wymienionych w pełnej okazałości.
Chciales zablysnac a sie osmieszyles."Swoje" gwiazdy hehe.Pawlicki - żyd, Wesolowski - żyd, Karolak - żyd.Co do Woronowicza kwestia gustu bo kunszt aktorski to ogolnie kwestia ocenna.
Do Baumana nic nie mam a nawet go lubie wole jednak by w Polsce wiekszosc to byli Polacy a nie przedstawiciele jakiejkolwiek innej nacji i to bez znaczenia czy mamy na mysli żydów, niemcow czy wlochow.
Tak na marginesie ile w Izraelu jest aktorow polskiego pochodzenia ?