Ameryka może spać spokojnie!
Główny propagator posiadania broni palnej od kołyski i strzelania do wszystkiego co się rusza - nie żyje.
Prawda jest taka, że systemy, polityka i prawa nie grają tak istotnej roli w tym jak się żyje w danej społeczności, co sami ludzie.
Jeśli mamy uczciwych i pracowitych ludzi, to prawdopodobnie odnajdą się i stworzą coś nieźle działającego w każdych realiach prawnych.
Z jednej strony mamy przecież takie Grecje rozmaite. Z drugiej kraje skandynawskie.
Gdy w jakichś dzikich krajach wprowadzić natomiast idealny dla libertarian ustrój - pewnie byłby chaos ogromny.
Kluczem do wszystkiego jest uczciwość i pracowitość obywateli.
Natomiast jeśli chodzi o przestępstwa w krajach skandynawskich, to warto sobie np poczytać o coraz częstszych przypadkach gwałtów (choćby w Molde). Jakbym był dziennikarzem, to pewnie napisał bym wielkimi literami 'fala gwałtów!" :D No ale w Fakcie nie pracuję.
Poza tym, kto ma znajomych pracujących w skandynawi, ten wie (a obecnie chyba każdy kogoś tam ma) - że Polacy zaczynają coraz bardziej brac tam w obroty ichni system socjalny :D
Na potęgę załatwiają sobie kolejne świadczenia, kantują na ubezpieczeniach wszelakich i zasiłkach... Ciekawe jak to się za kilka lat odbije budżetach tych państw.
Poza tym - w Finlandii bodaj ilość broni przypadającej na głowę mieszkańca jest jedna z największych na świecie.
W zdrowym społeczeństwie przepisy regulujące pozwolenia na posiadanie broni nie są istotne.
Kończąc już swe 'mądrości' na temat polityki - warto zwrócić uwagę co działo się w ostatnich kilkudziesięciu latach we Francji i jakie obecnie perspektywy stoją przed tym potężnym krajem.
Warto też śledzić co będzie się działo w niemczech, które to mają niedługo do przepisów wprowadzić 'płacę minimalną'.
Czy zgodnie z przewidywaniami wolnorynkowców - spowoduje to znaczny wzrost bezrobocia (obecnie niemcy to bodaj kraj z najmniejszym w europie odsetkiem bezrobotnych wśród młodzieży), czy też może - zgodnie z przewidywaniami frakcji bardziej socjalnej - spowoduje to wzrost dobrobytu i poziomu życia.
Oj nie masz racji. System polityczny ma właśnie olbrzymi wpływ na życie ludzi. A fakty są nie ubłagane. Socjalizm jest systemem niewydajnym pod każdym względem. Co do libertarianizmu, ja akurat jestem libertarianinem. Libertarianizm to ideologia bardzo szeroka i bogata w nurty. Np. minarchię czyli rząd ograniczony do zajmowania się wojskiem policją i wymiarem sprawiedliwości można wprowadzić od ręki wystarczy wprowadzić republikę z niezmienialną konstytucją, albo monarchie. jedyny problem by z tym co zrobić z emerytami którzy są obecnie w ZUSie, który w minarchii nie mógł by istnieć. Ale na to też by się coś poradziło
To jest złe. Faktem jest że te wszystkie kraje muszą się w końcu stoczyć w bankructwo i upadek. Już się staczają. Firmy uciekają albo padają, muzułmanie ich kolonizują. Ja jestem za powszechnym dostępem do broni. Im więcej broni w społeczeństwie tym lepiej. Ludzie mają prawo do bronienia się przed bandytami i mają prawo do wszelkich środków które mogą pomóc się tym ludziom obronić. A i pragnę jeszcze przypomnieć że zakaz noszenia i posiada broni pierwsi wymyślili naziści. Zło jest zawsze złem, a socjalizm jest zły, bo polega na upadlaniu ludzi i robieniu z nich bydląt cytując Murraya Rothbarda "Zbrodnia jest zbrodnią, agresja jest agresją, bez względu na to, jak wielu obywateli godzi się na takie praktyki. W pojęciu większości nie ma nic świętego. Tłum dokonujący samosądu stanowi przecież większość na swoim terenie."