Zrobić grę w której gracz niemalże programuje jednostki to wielka sztuka.
Podobał mi pomysł i koncepcja gra Emperor Battle for Dune. Niestety niewykorzystany potencjał i słabe wykonanie i w konsekwencji gra umarła.
O Earth 2160 słyszałam ale nie grałam, może kiedyś spróbuję.
Nie grałam w CS GO ale myślę że Blacklight Retribution jest ciekawsze patrząc po filmikach. Jakoś lokacje i plansze bardziej podobają mi się w Blacklight.
Wydaje mi się że te srzelanki 3D Taktyczne są ciekawsze od gier typu Q3 Arena a Quake Champions to porażka na całe linii.
PPG sprawdź gracze ląduje na wyspie cały sprzęt do walki zbiera się podczas chodzenia po wyspie, gracze zaczynają jak zrzut z samolotu transportowego widzą siebie nawzajem gdzie lecą ci którzy pierwsi zagraniaja broń zabijają tych którzy nie zdarzyli ale niektórzy kryją się po krzakach bądź w wodzie.
Wygrywa ten który ostatni zostanie przy życiu co jakiś czas zmniejsza się strefa bitwy i jest bombardowanie terenu w ten sposób gra zmusza by ludzie nie chowali się po wyspie a zmierzali w wyznaczonym punktu. Co jakiś czas są też zrzuty zaopatrzenia do zgarnięcia ale wszyscy je widzą.
Dla mnie gry typu Q3 to już prehistoria Wolę PPG rozgrywkę stylu PPG..
I to jest prawda. Quake III to przeżytek choć przyznam że kiedyś dobrze się przy nim bawiłam.
Obecnie wyczekuję gier które wymagają dużego intelektu, dużej wyobraźni i bystrości myślenia.
Ale na przykład podobają mi się także gry w których wymagana jest zręczność a im bardziej będziesz się starał tym większą rozpierduchę będziesz robił. Ma wyjść ponoć taka gierka gdzie robisz totalne zniszczenia, można kruszyć scenerię, trupy i łuski zostają na ziemi a bronie tak potężne że robią magmę z betonu. Tylko na potężne komputery.
Obecnie nikt poważny nie robi gier wyłącznie na potężne komputery bo by poniósł straty finansowe. Ostatnią grą wydaną na mocne kompy był Crysis 1.
Zresztą słowo potężny komputer w obecnych czasach jest przeżytkiem średniej klasy PC jest w stanie uciągnąć gry na 7-8 lat.
Od lat Intel zwiększa co generacje procesorów moc o 5%.
Obecnie największę wymagania z popularnych gier ma PPG ponieważ odbywa się na wielkiej wyspie gdzie jest z 40 graczy czasami więcej plus pojazdy plus sporo się dzieje jak bombardowania..
No i wydawca gier chce wydawać na wszystko by koszty produkcji się wzróciły więc najlepsze gry wychodzą jednocześnie na PC/ Xboxa oraz PS4 i to z automatu wymusza optymalizację.
Dobra gra nie wymusza dużych wymagań a umożliwia znakomite efekty osobom z wyrąbanym kompem ale też pozwala osobom na złomikach pograć.
Tyle w temacie.
Mam tu na myśli grę która wymaga komputera o potężnej mocy obliczeniowej - dla milionerów. Taka specjalna edycja dla bardzo bogatych ; )
Wiem, na przykład ten :
https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerow e_na_styczen_2018?page=0,20
Monster kompy są przymiarką do 8k oraz 16k niemniej nie istnieje póki co technologia pozwalająca komfortowo grać w takich rozdzielczościach.
4K daje popalić bo ja np mam pc podłączony do TV 42 calowy w 4k i niektóre gry nie mają dostosowanego UI do 4k co za tym idzie wszystko jest tak miniaturowe że nic nie widzisz.
UI to skalowanie okienek i napisów by były widoczne.
Mam małego chopla na 4 full HD bo od kiedy to zobaczyłem to zrozumiałem że większa rozdzielczość to większa jakość.
Nie mniej nie chcę wydawać 2k na kartę grafiki która by udźwigneła każdy tytuł w tej rozdzielczości więc jak nie daje rady to wrzucam max antyaliasing i też jest dobrze.
bardzo dobry zestaw chociaż ja mocno zainwestowałem w procesor bo kupiłem i5 8600 6 rdzeniowy i kosztował mnie 1200-1400 zł jakoś. Ale ten procesor jest porównywalny z I7 7 generacji więc mam spokój na lata. Co do tej I3 jest bardzo dobra bo myślałem nad nią ale że pojawiła się ekstra kasa bo sprzedałem PS4 to kupiłem lepszy proc.
Nie kupuj czasem AMD nie ważne kto by ci polecał są to procesory mocno w tyle za Intelem a cenowo nie atrakcyjniejsze.
Karte grafiki mam Geforca 1050 4 gigowego, do fullHD w max detalach starcza w zupełności jakbym chciał pograć w jakieś tytuły w 4k to bym musiał mieć już 1080 z 8 giga na pokładzie.
Tak jak mój sąsiad który kupił kartę grafiki za 2 koła. Tyle że to bez sens bo on nie ma monitora 4k więc nie wiem po co mu taka.
OK, jak będę składała kompa, cały zestaw z głośnikami i monitorem to zgłoszę się do Ciebie i zrobisz mi taki jak u siebie.
Fajne że podajesz mi takie szczegóły bo wszystko skrzętnie sobie zapisuję.
A tutaj masz kartę grafiki ale nie do gier, tylko do skomplikowanych prac graficznych. Chyba już niedostępna.
https://www.morele.net/karta-graficzna-pny-technologies-nvidia-k6000-quadro-12gb -ddr5-vcqk6000-pb-630973/
ja muszę rozgryść jak podkręcić mój procesor bo niby jest do tego przeznaczony a w biosie nie mogę tego ogarnąć. Fajnie jakbym wykręcił 4,2 ghz np.
ja mam taką https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1050-ti-windforce-4g b-gddr5-128-bit-3xhdmi-dvi-d-dp-box-gv-n105twf2oc-4gd-975511/
Bardzo fajna karta i w przystępnej cenie.
Z tym podkręcaniem procesorów to bym uważała bo można coś sknocić.
To było kiedyś.
Teraz jednak zdecydowanie wolę sama nauczyć się jak składać sprzęt niż zdawać się na innych. Wiedza w tej dziedzinie jest tak ważna, że jak ktoś jest laikiem kompletnie zielonym to każdy cwaniak w komputroniku może wcisnąć nam szajs za duże pieniądze.
Tak ta karta jest bardzo zadowalająca, jako że ją kupiłem wcześniej niż reszte podzespołów to chciałem nadrobić procesorem.
Twój zestaw jest mocniejszy do gier bo ma lepszą kartę graficzną jednak czasami są gry które czerpią i z procesora.
Czy różnica jest duża między tym co mi pokazałaś a tym co mam? Myślę że jakieś 10-15% na korzyść Twojego zestawu.
Ja jednak nie żałuję że tak wybrałem.
Bardzo dobrze, zawsze trzeba zweryfikować na chłodno i dobrze przemyśleć.
Początkowo miałam zbierać na trochę "wywindowany" sprzęt :
https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerow e_na_sierpie%C5%84_2017?page=0,16
Do specjalnych modów graficznych które podkręcają grafikę do foto realistycznej jak mody graficzne do Crysisa 1.
Jednak po rozmowie z Tobą dochodzę do wniosku że sprzęt za 5.000 zł jest w zupełności wystarczający.
No raczej pamiętaj że też trzeba mieć na czym odbierać ten obraz czyli dobry monitor lub telewizor inaczej to nie ma sensu.
Niski inputlag, dobry kontrast, najlepiej z technologią HDR bo ona potrafi zdziałać cuda z kolorami.
Dobrym przykładem dobrze wykorzystanego HDRa jest nowy Xbox One X który jest w stanie generować Forzę Horizon w 4k i w 60 klatkach z technologią HDR. A ta konsola jest dość tania bo 2100 zł co pokazuje że nie kasa a optymalizacja robi robotę.
W rozdziałce 4k już nie widzisz krawędzi więc nie musisz włączać nawet antyaliasingu a jakość tekstur jest znacząco lepsza w połączeniu z mocnymi barwami robi to piorunujące wrażenie.
To że ktoś wybąbał na kartę 20k nie znaczy że będzie mieć na niej lepszą grafę bo na PC nie w każdej grze jest technologia HDR a optymalizacja czasami leży i nawet sprzęt za 20k może tak samo działać jak sprzęt za 2k jeżeli nie ma instrukcji jak ma swoją moc wykorzystywać.
Problem PC jest taki że są dziesiątki różnych zestawów pod które trzeba optymalizować a na konsoli jest 1 i dlatego oni mają dużo lepiej zoptymalizowane gry pod ich sprzęt.
Miałem okazję pograć na jednym i na drugim podłączonym do TV i większych różnic w wyglądzie nie ma.
Dlatego się nie jaraj sprzętem za super kasę bo to i tak jest przerost formy nad treścią do grafiki przyzwyczajasz się w godzinę a dla mnie grafika jest drugożędna ja grałem jeszcze za czasów commodore 64 i atari jestem dinozaurem oczywiście cieszy oko ale grywalność na 1 miejscu.
Masz wiedzę i spróbuję ją wykorzystać później.
A powiedz mi przyjacielu czy jest jakaś znacząca różnica w jakości obrazu pomiędzy np tym monitorem :
https://www.komputronik.pl/product/304075/asus-rog-curved-pg348q-100hz-g-sync-.h tml
A super telewizorem 60 calowym 3D zakrzywionym z Ultra HD za kilkadziesiąt tysięcy?
Poleciłbyś Monitor czy super wypasiony telewizor do gier? Zdaję się na Twoją wiedzę bo wiem że ją masz i dlatego jestem ciekawa co odpowiesz.
A jeśli chodzi do gier to zależy w co się gra to nie jest taka prosta kwestia. Czy wolisz grać na klawiaturze czy na padzie jest wiele czynników.
Ja już jestem na takim etapie że cenię wygodę więc gram na padzie bo nie muszę się garbić.
Jestem już zbyt dużym tetrykiem by widzieć różnicę ktoś chce wydać to wyda 6 koła na monitor. Nie mam zdania na temat takiego sprzętu bo nigdy takiego nie kupie.
Telewizor nie musi mieć 60 cali i zakrzywionego obrazu, ważne by był pełny HDR w miarę niski input lag i gitara.
I tak po paru latach taki TV czy monitor będzie śmiechu wart przy następnej technologii
Dla mnie nie ma sensu byś mi pokazywała sprzęt za taką cenę bo raz nie interesuję się nim a dwa dla mnie to czysta abstrakcja.
Znalazłam w moich zapisach stare konto ale włączył się jakiś Steam Guard i każą mi wpisać jakiś specjalny kod a mój stary e-mail jest już nieaktualny.
Steam jest niedopracowany bo nie mogę wprowadzić nowego adresu mailowego przed wpisaniem kodu specjalnego.
Zaraz poszukam w pomocy technicznej.
Jeśli możesz to zdradź mi tajemnicę dlaczego potrzebujesz mojego konta na Steam. To wtedy będzie mi łatwiej.
Pozatym ja bardzo mało kupuje przez samego steama a przez strony pośredniczące. Gdzie generują mi numer seryjny kod na steam aktywacyjny dany tytuł. Wychodzi mi to taniej.
jak nie pamiętasz hasła to oni ci wysyłają na konto email jak nie pamiętasz emaila no to masz problem bo to było twoje zabezpieczenie.
Xpuser497 to konto które utworzone zostało ponad 6 lat temu i mogło się nie zachować. Pomimo tego że się zalogowałam nie otrzymałam pełnego dostępu.
Jednakże, podczas rejestracji nowego konta podaję e-maila a jak wiadomo Steam czasem wysyła jakieś pakiety które nie są mi potrzebne a moja skrzynka musi być wolna od spamu. Kolejena rzecz to taka, że tam na Steamie płaci się w Euro a ja od niedawna jestem bez środków do życia i jem obierki.
To wygląda mniej więcej tak : Jakaś kobieta pyta o cenę pięknej willi i idzie ją oglądać a w rzeczywistości ma pustki w kieszeniach i nie stać jej na zapałki.
Straciłam pracę z powodu - redukcji etatu i jestem bez grosza. Jak tylko stanę na nogi i pozbieram się to pomyślę o Steamie. Niebawem wychodzą te fantastyczne gry a jeśli będą tylko na Steam to oczywiście założę.
Na steam można płacić w złotówkach a jak nie podasz danych karty to nic nie płacisz zresztą przez lata nic mi nie ściągneli bez pytania bo wszystkie tranzakcje trzeba potwierdzić i sa zabezpieczone.
Nie rozumiesz chyba nie ma takiego użytkownika ja kopiuje Twój nik nie przypisuje go to przecież oczywiste.
Podaj mi jakiś na który możesz się zalogować.
To dziwne z tym nickiem moim, od lat go nie używałam i pewnie został zlikwidowany to całkiem możliwe.
Jeśli nie zanudzam Cię swoją osobą to opowiedz mi o korzyściach jakie niosą za sobą komunikowania się z innymi użytkownikami. Czyli korzyści z takiego jakby portalu społecznościowego wbudowanego w Steam.
Pofantazjujmy trochę, powiedzmy że jakiś użytkownik kupuje na Steamie grę i jest taka opcja że można ją powielić i wysłać mailem spakowaną innemu użytkownikowi i w konsekwencji ten drugi użytkownik ma grę za darmo. No i to by była super opcja Steam ale czegoś takiego tam nie ma.
Inne rozwiązanie, powiedzmy gra kosztuje 100 euro i masz na Steamie stu przyjaciół użytkowników i każdy daje ci na konto po jednym euro i w konsekwencji masz grę za darmo a ci użytkownicy stracili tylko 1 euro. Mam jeszcze inne przykłady.
pozatym aby założyć konto na filmwebie też musiałaś założyć je poprzez maila a oni sto razy bardziej wali śmieci w postaci reklam niż steam.
Jeszcze taka rzecz przyszła mi do głowy, otóż w mojej sytuacji powinnam wyjść na świat do ludzi a to będzie baardzo trudne a jak zamknę się w czterech ścianach z chatem w Steam to już w ogóle się zapadnę. Nie zrozum mnie źle i bardzo lubię z Tobą gawędzić i dobrze mi tu na filmwebie który jest zdecydowanie lepszym portalem od IMDb to jednak muszę koniecznie uporać się ze sobą i to jest priorytet a potem Steam.
Opowiadasz głupoty dziewczyno ja 1,5 godziny dziennie biegam mam sporo aktywności a steam jakoś w niczym mi nie przeszkadza.
Po prostu boisz się powiedz to wprost a nie szukasz wymówek.
Hmmm. To bardziej skomplikowane.
Niebawem wychodzą moje ukochane gry z-Remasterowane i tak czy owak muszę mieć Steam.
Z resztą taki facet jak Ty może mieć w każdej chwili fajną dziewczynę i to w "realu" a nie jakąś wirtualną jak ja. Choć przyznam że dobrze się dogadujemy.
Ja nikogo nie chcę podrywać to po pierwsze, nie jesteś jedyną kobietą z którą gadam przez net czy nawet gram to po drógie.
Słuchaj zamiast gaci pełnych galarety pokaż że możesz i załóż to konto, jeżeli można się fajnie bawić to co stoi na przeszkodzie przecież nie zawsze nie wszędzie i od czasu do czasu.
Wiesz że słowo dam ci znać bądź będziemy w kontakcie oznacza wątpliwości.
To jakby klient w trakcie negocjacji mi powiedział no skontaktujemy się później, już w tym momencie wiadomo że coś nie gra i coś ukrywa.
Pamiętaj że to męczarnia otrzymywać takie odpowiedzi sama byś sobie raczej takich nie życzyła.
Chciałabyś się dowiedzieć czegoś konkretnie, zależy Ci na wiarygodnej informacji a druga strona Cię zwodzi, bardzo nieładnie.
Ja nie chcę słyszeć nawet że coś się nie udało, bo jest to tylko pretekst.
Założenie konta trwa 3 minuty a mam tu sytuację jakby ktoś podpisywał umowę swojego życia.
Pamiętaj że mnie nie da się okłamać i jestem bardzo upierdliwy i jak myślisz że jak sobie coś założę to o tym zapomnę to jesteś w błędzie.