z obiecującej reżyserki stała się propagandową dziennikarką PISu. Solidarni 2010 - to żenująca, żerująca na tragedii pod Smoelńskiej agitka. Pospieszalski leje krokodyle łzy, aktorzy udają smutek przed kamerą, węszą spiski. Dno realizatorskie i treściowe.
Gdybyś wiedział, co znaczy zwrot "krokodyle łzy" to byś rozumiał komizm swojej wypowiedzi. A tak to nie rozumiesz.
I kto tu węszy spisek, skoro sam piszesz o realizacji przez niecnych propagandzistów politycznej agitki z aktorami odgrywającymi smutek :D Cudna teoria spiskowa!
ludzie oddali hołd tragicznie zmarłym a banda debili dorabia do tego pisowską ideologie, ze nimby wszyscy stali w kolejce, zeby poprzeć prezydenta. to jest ohydne żerowanie na tragedii, brak szacunku dla zmarłych i wykorzystywanie ich do własnych celów i do zarobienia pieniędzy na ich śmierci. wstyd panie pospieszalski, wstyd pani stankiewicz!!!
Zaraz zaraz, banda debili dorabia do filmu Pisowską ideologię? A czy to nie Ty przypadkiem piszesz, że Stankiewicz jest Pisowską propagandzistką i na siłę przyklejasz jej i filmowi taką łatkę? I kto tu coś próbuje filmowi dorobić?
Nigdzie nie było powiedziane, że wszyscy stoją w kolejce by poprzeć prezydenta. Wątpię, żeby ktokolwiek stał tam w tym celu. On już nie potrzebuje poparcia
Polecam obejrzenie tego filmu, momentami jest zwyczajnie piękny i mądry, dużo mówi o Polsce i Polakach. dużo o Polsce i Polakach mówi również ten dziki jazgot w lewicowych mediach i pudła rezonansowe które ten jazgot próbują przenieść na fora internetowe. A jeśli brakiem szacunku dla zmarłych nazywasz zarejestrowanie na taśmie filmowej wypowiedzi ludzi zgromadzonych pod pałacem by oddać hołd prezydentowi, to chyba nie za bardzo wiesz, co piszesz.
Ile złej woli i frustracji trzeba, żeby ludzi myślących inaczej wyzywać od bandy debili? Czy znasz dokonania Ewy Stankiewicz na polu filmu dokumentalnego? Czy stać by Cię było na taką odwagę, żeby nakręcić dwa tak niezwykle istotne filmowe dokumenty??? Dokumenty które wywołały burze i naraziły ją na tyle obelg, przed którymi Ty też się nie powstrzymujesz???
dmatwiejczyk po prostu źle sformułował swoją myśl, ale nie trzeba być geniuszem, żeby domyśleć się o co chodzi, patrząc na kontekst. Nie ma sensu łapać za słówka. Prezydent nie potrzebuje już poparcia, ale nie zapominaj, że film szkalował w bardzo brzydki sposób PO (przedstawione poglądy osób jedynie węszących teorie spiskowe i tzw. "pisowców", bardzo obraźliwe i niesmaczne, patrząc przez pryzmat tragedii), a komu to stara się zapewnić poparcie, tego już chyba nie muszę pisać. I nie patrzmy na obecne dokonanie Ewy Stankiewicz przez pryzmat poprzednich- Czy jeżeli zespół muzyczny, którego słuchasz, wydaje kiepską płytę, to kupujesz ją i chwalisz tylko dlatego, że poprzednie Ci się podobały? Nie sądzę.
Mówisz, ze snucie teorii jest obraźliwe i niesmaczne. Ale w jakim sensie obrzydliwe. Mnie obrzydliwsze wydaje się zamykanie ust ludziom mającym odmienne zdanie, którym cała ta sprawa leży na sercu. Nie chcę w tej dyskusji wchodzić w temat bieżącej polityki, ale zobacz jak zachowuje się rząd w sprawie katastrofy, zastanów się, kto najbardziej zyskuje na śmierci prezydenta, Kurtyki i innych. czy naprawdę ludzie zastanawiający się nad tą całą sprawę popełniają myślozbrodnię i powinni mieć nałożony knebel??? A ile jest w mediach teorii o błędzie pilota? A ile teorii o naciskach prezydenta na pilota? Dlaczego pewne teorie można prezentować publicznie a innych nie można? Dlaczego bardziej bulwersują Cię teorie rzucane w emocjach pod pałacem prezydenckim przez zwykłych ludzi niż rozpowszechniane na spokojnie w większości mediów tezy o winie prezydenta? Czy tylko jeden światopogląd ma rację bytu a każdy inny trzeba wyrugować z przestrzeni publicznej?
Wygląda na to, że jest tu paru zwolenników specyficznie pojmowanej wolności słowa, gdzie pewne media, pewne osoby mają zakaz wypowiadania się publicznego. również pewne poglądy są wykluczane i napiętnowywane. Jeśli ktos nienawidzi prezydenta to jest cool i trendy, jak wciska polską flagę w gówno to jest spoko. Pogląd przeciwny jest automatycznie pisowski i oszołomski
Poprzednie dokonania Stankiewicz nie świadczy wcale o wartości jej najnowszego dzieła. Świadczą one jedynie, że nie można jej zaliczyć do bandy debili (a tak pisał dmatwiejczyk). W Polsce nie można też liczyć na wielki zarobek kręcąc filmy, nazwijmy je, "antysalonowe", a interesowność zarzucił Stankiewicz mój przedmówca
Pospieszalki i Stankiewicz bija na glowe mistrza Goebbelsa. Zenujaca propaganda z jednakowo brzmiacy glosami. Wyrok wydany(rzad, Rosja, media) wszyscy wiedza to samo, nikt nie ma watpliwosci. A to wszystko za publiczne pieniadze w imie "misji" jaka ma do spelnienia telewizja publiczna...
Po pierwsze: kto i w jaki sposób zamyka usta ludziom mającym inne zdanie? Dorabianie teorii spiskowej do katastrofy tego nieszczęsnego samolotu jest (patrząc z psychologicznego punktu widzenia) naturalną reakcją obronną, jeżeli nie można poradzić sobie z bezmiarem tragedii. A obarczanie Tuska winą jest naprawdę ohydne, na tym samolocie znajdowały się też osoby i jemu w jakiś sposób bliskie. W ogóle pomysł, że Tusk na spółkę z Putinem opracowali razem ten zamach jest zwyczajnie nieprawdopodobny i taką wersję wydarzeń mogą promować ludzie zaślepieni polityką PiSu, polityką opartą na demagogii, propagandzie i zagrywkach poniżej pasa. I pewnie, można zastanawiać się nad taką teorią, ale nie należy specjalnie przy jej użyciu podgrzewać atmosfery społecznej i tak bardzo niestabilnej, bo to po prostu nieodpowiedzialne. I istnieją bardzo wiarygodne podstawy pozwalające realnie zastanawiać się nad tym, że Kaczyński rzeczywiście naciskał na pilota pośrednio lub bez, powinieneś wiedzieć jakie. Natomiast nie ma żadnych podstaw pozwalających twierdzić, że Tusk i Putin to mordercy polaków. Rozumiem, że jeżeli ktoś przejawia szczególną antypatię do Rosji (której sam sympatią nie darzę) i jednocześnie daje się ponieść emocjom (które z rozsądkiem nie mają nic wspólnego), bardzo wygodnie mu jest wysuwać takie stwierdzenie, ale NIE POWINNO to przekraczać bariery zdrowego rozsądku. Dlatego pewne teorie można prezentować, a inne nie. Bo pewne teorie mają swoje podstawy w faktach, a drugie jedynie w ludzkiej niechęci i zawiści. I nie wkładaj proszę w moje usta słów, których nie powiedziałem, nie dopowiadaj moich zdań za mnie. Jeżeli ktoś nienawidzi prezydenta, to jego problem, jeżeli wciska polską flagę w gówno, to też jego problem. Opowiadam się za zdrowym patriotyzmem, którego podstawą jest sumienna krytyka ojczystego kraju. Postawa bezkrytyczna wobec jednej partii, a zupełnie wroga wobec drugiej, to postawa bliższa nacjonalistycznej, niż patriotycznej, o czym już Tobie wspomniałem.
"Postawa bezkrytyczna wobec jednej partii, a zupełnie wroga wobec drugiej, to postawa bliższa nacjonalistycznej, niż patriotycznej, o czym już Tobie wspomniałem." Jak to przeczyta Adam Michnik to jak nic pozwie Cię do sądu.
BernardWright, jedno podstawowe pytanie: Czu uważasz, że w Państwie Demokratycznym reżyser ma prawo nazwać drugiego człowieka (bez znaczenia jest jego funkcja, którą spełnia w kraju) mordercą? Znasz w ogóle przepisy polskiego prawa?
Biorąc pod uwagę ile wyzwisk padało w stosunku do Lecha Kaczyńskiego to powiedzieć o drugim można bardzo dużo bez żadnych konsekwencji.
A kiedy reżyser nazwała drugiego mordercą?
Ja rozumiem, każdy ma własne zdanie. Ale nie jestem w stanie zrozumieć w jaki sposób absolwentka łódzkiej filmówki z premedytacją użyła wszelkich dostępnych filmowy dikumentalnemu narzędzi, aby nakręcić propagandowy film. Nie zarzucam jej, że podstawiła bohaterów filmu, wiadomo że tak nie było. Zarzucam jej za to sposób montażu, wyboru wypowiedzi i postawienia akcentu nie na opłakiwanie tragedii, a na krytykę PO, TVNu i Gazety Wyborczej.
Jest to niedopuszczalne.
Wielka stopa wygaduje jeszcze większe banialuki. Widać, jak nikła jest Twoja wiedza o filmie dokumentalnym, i kiedy można mówić o naginaniu zasad etycznych i przekraczaniu granic moralnych. Wiem coś o tym, bo uczęszczałem swego czasu na kursy w pewnej warszawskiej szkole filmowej, rozmawiałem na ten temat m. in. z Łozińskim młodszym (jeżeli nie wiesz kto to jest, to napiszę Ci- jeden z absolutnie najlepszych dokumentalistów europejskich). Stankiewicz przekracza granice i łamie zasady w sposób ewidentny. Zwróć uwagę na samą kompozycję filmu (czyli jakie wypowiedzi dominują na początku, a jakie później), już tylko z tego można wysunąć wnioski o charakterze propagandowym filmu.
W Polsce nie istnieją niestety obiektywne media. Mamy proPOwski tvn i TVPiS, wokół których gromadzą się inne, mniejsze.
Nigdzie nie istnieją obiektywne media. Problem jest w równowadze. TVN i inna, prywatna telewizja (najwyraźniej Polsat) jest proPO i zawsze takie będą, a publiczna zmienia się w zależności komu się uda zdobyć władzę. Nie istnieje więc żadna, permanentna równowaga w mediach. Jeśli PO odzyska publiczną wszystkie telewizję będą proPO.
Jakąś szansą może być digitalizacja przekazu telewizyjnego. Dzięki niej będzie szansa na więcej ośrodków medialnych. Oczywiście obecni gracze robią wszystko by to spowolnić i to mimo tego, że dzięki wpływom politycznym udało im się na początku lat 90-tych zapewnić sobie monopol na przekaz telewizyjny.
dlaczego jak była nagonka na prezydenta, na PIS nikt nie protestował??a jak w dokumencie Solidarni 2010(który bardzo mi się podobał) ludzie nareszcie mówia to co myślą to od razu jest wielki bulwers?ja to nie wiem..czy ludzie, którzy mówią, że katastrofa smoleńska to był zwykły przypadek myslą, ze są przez to bardziej inteligentni?a ci co uważają, że to był spisek(otwarcie mówię, ze ja też tak uważam)to największe matoły i osły, które potrafia tylko zwalac winę na innych..taka Rosja kochana?jest zaniepokojona naszymi dobrymi stosunkami z Ameryką..a co jej do tego?ludzie zastanówcie się..Rosja nadal chcę podporządkowac sobie Polskę..i o tym trzeba mówic a nie milczec bo tak wypada.
Teoria spiskowa + propaganda = równa się burdel w kraju.
Do tego nie można dopuścić to robienie z siebie na siłę pseudomenczenników, co praktykują rydzykowe i pisowskie bojówki.
Dlaczego głos zajmują gówniarze bo przeważnie im się nie podoba pis,kościół za mało w życiu przeżyli by włączać się do dyskusji i nie podoba mi się nadużywanie słowa "wolność słowa" wiele serwisów wprowadza zabezpieczenia przed trollowaniem tutaj też ono jest ale raczej nikt nad tym nie pracuje by eliminować posty gówniarzy i pseudo desperatów internetowych