byl dobry w tym co robil teraz przezucil sie na to byle tylko zarobic i jego filmy trafiaja prosto na dvd i nie oszukujmy sa kiepskie choc Straznik granic jest calkiem niezly :) Ale Szacunek ze wzgledu na dawne czasy :)
Mam identyczne odczucia. Mam na DVD prawie wszystkie jego filmy do 2004 roku i są dobre, teraz zamiast odejść z godnością i nakręcić jeszcze kilka dobrych filmów, robi wszystko, żeby zmienić swój wizerunek, na który przecież pracował ponad 10 lat. Raz, że nigdy tego wizerunku nie zmieni, a dwa, że te jego nieudolne próby w tym kierunku powodują u mnie uśmiech politowania. Van Damme nie chce grać już w niczym co zmusiłoby go do używania pięści bądź nóg, a szkoda, bo to aktor kina akcji i do dramatu raczej nikt go nie zatrudni. Bardzo stary też nie jest, ale jak widać jest albo głupi albo leniwy. Do udziału w nowym Universal Soldier zmuszono go pod groźbą rozprawy sądowej. Żałosne, zmieniam zdanie na jego temat.
Seagal choć w tej chwili kręci okropne filmy, to jednak nigdy nie pragnął zmienić swojego image, bo zna się tylko na tym w czym gra, a Jean'owi chyba odbija, niestety.
Nie jest ani głupi, ani leniwy, ani mu nie odbija. Jest ambitny i chce coś wreszcie zmienić, bo dobrze wie, że gatunek filmu kopanego przejadł się już i odchodzi do lamusa, a więc lepiej jest próbować się w nowych garunkach, niż stać w miejscu jak Seagal. Też wolę Go w filmach akcji, ale należy mu się szansa na zmianę wizerunku i gatunku filmowego. Wierzę w to, że mu się powiedzie i jego gwiazda znowu zabłyśnie pełnym blaskiem. Jestem jego fanem od 20 lat i nie zamierzam "opuszczać" Go teraz, kiedy wiedzie mu się nie najlepiej, to kwestia lojalności i sprawdzian dla prawdziwych FANÓW, a nie fanów. Pamiętajcie, że "prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie".
dokłanie ma gorsze i leprze chwile, itak bende jego wielkim zawsze niewazne czy bendzie grał w filmach akcji hoc bardzo bym chciał żeby je robił, czy w dramatach komediach bardzo go lubie i szanuje i nigdy niezmienie na jego temat zdania, ale strażnik granicy bardzo mi sie podobał oby tak dalej, tego jcvd nieoglondałem, a krenci juz nastempny film akcji full love oby był tak dobry jak straznik granicy lun jeszcze leprzy mam przeczucie że wtym filmie jeszcze pokaze co potrafi,szkoda ze niekrenci tych filmów wtakim tempie jak Seagal.JCVD i Seagal jeszcze nas zaskoczą, pozdro dla prawdziwych fanów .
Może i jest ambitny tylko czemu na ambicje aktorskie nie zebrał się z 10 lat wcześniej? I wcale nie uważam, żeby kino kopane się przejadło. Widziałeś Ong-Bak i Tom Yum Goong? Widziałeś ilu ma miłośników i ile jest komentarzy na różnych forach?
Twierdzenie, że kino kopane vel kino sensacyjne się przejadło to bujda.
Nie twierdzę też, że stoi w miejscu. Nigdy nie stał, bo w przeciwieństwie do Seagala jego role były różnorodne, ale skoro wybrał taki, a nie inny gatunek filmowy, to niech kręci tego typu filmy. Gdyby grał wcześniej, powiedzmy na przemiennie, rolę mało wymagającą aktorsko w filmie kopanym, a następnie rolę dramatyczną, nikt nie miałby o to do niego pretensji, ale w takim wypadku, to przegięcie, że nagle ni z gruszki ni z pietruszki chce się przekwalifikować i już. Dla mnie to trochę bez sensu.
Poza tym nie "opuszczam" go, bo widziałem wszystkie jego filmy i nadal będę oglądał wszystkie, które wypuści. Nie oznacza to bynajmniej, że mi się podobają i że podoba mi się kierunek w jakim zmierza jego kariera. A już na pewno bycie jego FANEM nie oznacza, że po wypuszczeniu w Polsce kolejnego kiczu, który ledwo obejrzałem do końca (np. Aż do śmierci, czy strażnik granicy), pobiegnę do sklepu i wybulę 40 albo 50 zeta za płytę DVD. Tak się bowiem składa, że ostatnie jego produkcje nie są warte nawet 20 zł. W przeciwieństwie do jego starszych filmów, na które wydałem nie małe pieniądze, ponieważ jestem właśnie jego FANEM i kwintesencję jego twórczości posiadam u siebie w domu W ORYGINALE.
O tuż to Van Dame po Queście zagrał tyko w 4 dobrych filmach. ,,Aż do śmierci'' i ,,Strażnika granicy'' raczej bym z grana tych słabych i przeciętnych wyrzucił ale to tylko moja opinia. Co do kondycji kina sensacyjnego to ja powiem tak. Na pewno gatunek ma najlepsze lata za sobą czyli 70-80-90 ale tak jak powiedział Magnas to nie znaczy że nie wychodzą dobre produkcje warte obejrzenia czy że ma mniej fanów bo wielkie dzieła będą zawsze błyszczeć moim zdaniem ze starych aktorów to najlepszy poziom utrzymali Norris i Lundgren ten ostatni choć też gra w budżetówkach to jednak te filmy trzymają jakiś nie najgorszy poziom obejrzyjcie ,,Mechanika'' czy ,,diamentowe psy'' to jest całkiem dobre kino akcji a więc na stare lata można dawać dobre kino akcji tylko trzeba chcieć a Van Dammowi się po prostu nie chce
krwawy sport ,lwie serce,cyborg,uniwersalny zolnierz to super filmy a te ostatnie to kicha ,kogo wolicie jcvan damme czy sly stallone
Pokażcie mi aktora który w jego wieku potrafi miec jeszcze tyle powera aby machać nogami. Pokażcie mi aktora w jego wieku, który jest tak rozciągnięty jak on. On już swoje zrobił. W jego wieku inni aktorzy też swoje zrobili, a grają teraz albo "staruszków" albo kogoś w tym deseniu. Swoje wypracował i chwała mu za to, że jeszcze ma i będzie miał długo siłę na granie ról w których siła i gibkość jest potrzebna. Jeszcze wiele lat minie nim zacznie grać starszych panów służących dobra radą. (nie biorę pod uwagę Jacka Czana bo ten to chyba zawsze bedzie zwinny i świezy).
A spójrz na takiego Chucka Norrisa co w takich filmach jak ,,Delta Force2'', ,,Top dog'', ,,Człowiek prezydenta'' grał staruszka i nie miał powera. Van Dammowi się po prostu nie chce ruszać i tyle. On słabą formę zaczynał mieć gdzieś tak po 1996 roku a w tedy nie miał z 48 lat tylko 35. Nie był jeszcze staruszkiem!!! To Norris, Seagal że już o genialnych azjatyckich aktorach nie wspomnę potrafili w takim wieku wyczyniać cuda na ekranie aż miło się patrzało a Van Damme pseudo obłożny staruszek nie. Musiał się biedak staczać coraz niżej nie przesadzaj.
Być może mu się nie chce ale nie ma co porównywać tego co pokazuje Chuck Norris i tego co pokazuje Van Damme. Nie jestem zwolennikiem żadnego z nich (z Van Dammem lubię stare filmy). A tu moim zdaniem się mylisz twierdząc ze Van Damme słabą formę zaczynał mieć gdzieś po 1996 roku - myslisz ze ktos kto tyle lat bije się , trenuje, jest rozciągnięty wzdłuż i wszeż nagle traci formę? JA mówię nie o wtedy tylko o dzisiaj. Dzisiaj Seagal to co pokazuje? Nic. Kompletnie nic. Kiedyś miło się oglądało jak łamał gości teraz zestarzał się szybciej jak Van Damme. O Czaku nie wspomnę bo on to i za 15 lat będzie z półobrotu kopał i nadal będzie się wydawało ze utrzymuje formę. Ty także nie przesadzaj, wymień ten cały zastęp genialnych azjatyckich aktorów przed piędziesiątką. Z chęcią zapoznam się z ich umiejętnościami.
O co pokazuje Van Damme? On przez te 13 lat zrobił chyba z 4!!! na prawdę dobre filmy. Gdyby nie stracił formy to i dzisiaj robił dobre kino akcji. Wymienić kogoś z azjatów nie ma sprawy Jet Li jest od Van Damma młodszy o 3 lata i co gorzej się rusza?
To tylko jeden,którego wymieniłeś i to na dodatek bardzo znany.
Zgadza się zrobił ze 4 dobre filmy. Tylko zobacz w jakich czasach i dlaczego są klasykami. W dzisiejszych czasach jedną scenę kręci się na kilka ujęć a później składa do kupy tak aby było efektownie. Nie oceniam jego ról pod kątem gry aktorskiej tylko pod kątem techniki, siły oraz kondycji. Uwierz ze kondycję taki człowiek jak on który trenował to przez prawie całe życie - ma na wysokim poziomie. Dlaczego nie kręci już takich filmów jak kiedys? Może nie sprzedałyby się tak dobrze jak dramaty oscarowe. To ja się pytam - czy w Polsce nie kręci się filmów kopanych ponieważ nie ma aktorów któzy mają kondycję i umiejętnosci? Nie - w Polsce nie kreci się takich poniewaz wszystkim w Polsce wkręca się marne produkcje komediowe, które nawet nie śmieszą. Nie mozesz powiedziec ze Van Dammowi się nie chce. Nie zgodzę się z Toba w kwestii, że Van Damm się słabo rusza. Pooglądaj sobie nie tylko filmy ale i inengo rodzaju dokumenty gdzie Van Damme prezentuje swoje możliwosci. W jego wieku chciałbym chociaz w połowie być tak sprawnym fizycznie jak on. Nie ma się co kłócic. Kazdy ma swoje racje.
Zapomniałeś dodać że w Polsce nie kręci się filmów kopanych, bo ogromną rolę w tego typu produkcjach odgrywa choreografia walk, a u nas nie ma chyba nikogo kto potrafiłby ułożyć taką choreografię jak np. w Tom Yum Goong.
Do orcinus21
To tylko jeden, którego wymieniłeś i to na dodatek bardzo znany.
a Lundgren fakt też gra obecnie w większości w produkcjach budżetowych ale te jego budżetówki jakoś wyglądają w przeciwieństwie do takiego ,,Zastępcy’’ czy ,,Ryzykantów’
Zgadza się zrobił ze 4 dobre filmy.
A od tego 1996 ile nakręcił średniaków i crapów typu ,,Zastępca’’?
Tylko zobacz w jakich czasach i dlaczego są klasykami
Ta te jego 4 dobre filmy typu ,,Skazany na piekło’’ czy ,,Zakon’’ są twoim zdaniem klasykami dobre sobie hehe nie rozśmieszaj mnie klasykiem to można nazwać takie filmy jak ,,Zaginiony w akcji’’ ,,Ostre starcie w japońskiej dzielnicy’’ ,,Krwawy sport’’ ,,Wejście smoka’’ ,,Uniwersalny żołnierz’’ ,,Rambo’’ ,,Szklana pułapka’’, to jest klasyka gatunku, filmy które po upływie lat wciąż ogląda się z przyjemnością
,,. W dzisiejszych czasach jedną scenę kręci się na kilka ujęć a później składa do kupy tak aby było efektownie. Nie oceniam jego ról pod kątem gry aktorskiej tylko pod kątem techniki, siły oraz kondycji. Uwierz ze kondycję taki człowiek jak on który trenował to przez prawie całe życie - ma na wysokim poziomie.’’
Tylko czemu tej kondycji nie pokazuje w filmach
,,Dlaczego nie kręci już takich filmów jak kiedyś? Może nie sprzedałyby się tak dobrze jak dramaty oscarowe.’’
Ta ,,szklana pułapka 4’’ też się nie sprzedała, ,,John Rambo’’ też nie, Filmy z Tonym Jaa takie jak Ong Bag czy obrońca też nie. Nie ośmieszaj się
,,To ja się pytam - czy w Polsce nie kręci się filmów kopanych ponieważ nie ma aktorów którzy mają kondycję i umiejętności? Nie - w Polsce nie kreci się takich ponieważ wszystkim w Polsce wkręca się marne produkcje komediowe, które nawet nie śmieszą.’’
Dobre pytanie na które nie znam odpowiedzi
,,Nie możesz powiedzieć ze Van Dammowi się nie chce.’’
A to dla czego ? Jemu się nie chce, jemu się nie chce, jemu się nie chce o powiedziałem a teraz na poważnie to jak nazwiesz to że on jeszcze przed czterdziestką zaczął grywać w słabych produkcjach bo ja innego określenia na to nisz lenistwo nie umiem znaleźć. Nie uwierzę że nikt nie chciał go do filmów. Podobno w trzecim uniwersalnym żołnierzu żeby łaskawie zgodził się zagrać musieli mu pogrozić sądami.
,,Nie zgodzę się z Toba w kwestii, że Van Damm się słabo rusza. Pooglądaj sobie nie tylko filmy ale i innego rodzaju dokumenty gdzie Van Damme prezentuje swoje możliwości.’’
Nie wiem czy widzisz ale my tu gadamy o filmach!!! W nowych filmach to on się cieniutko rusza temu chyba nie zaprzeczysz
Do Mr_Mangas
,,Zapomniałeś dodać że w Polsce nie kręci się filmów kopanych, bo ogromną rolę w tego typu produkcjach odgrywa choreografia walk, a u nas nie ma chyba nikogo kto potrafiłby ułożyć taką choreografię jak np. w Tom Yum Goong.’’
Masz sporo racji tylko z drugiej strony choreografią mógł by się zająć karateka grający głównego bohatera tej jak w ,,Oko za oko’’ czy ,,Samotnym wilku Mc Quade’’ tam Norris sam robił choreografię scen akcji i co złą zrobił ?
Człowieku zastanów się co piszesz i czytaj co ja napisałem!!!!!! Bo to się juz robi denerwujące!!!!! Napisałeś: "Ta te jego 4 dobre filmy typu ,,Skazany na piekło’’ czy ,,Zakon’’ są twoim zdaniem klasykami dobre sobie hehe nie rozśmieszaj mnie klasykiem" - to istne pomówienie!!!!!! Czy ja napisałem tytuły które uważam za KLASYKI? to po pierwsze.
Czemu kondycji nie pokazują na filmach - bo takie sa czasy- efekty zdominowały filmy.
Człowieku? Zastanów sie co piszesz po raz kolejny - co ma szklana pułapka 4 lub rambo do mojego postu? przytaczasz jakies filmy i mowisz abym sie nie ośmieszal.
Widze ze moja dyskusja w tym watku po mału sięga konca. Poniewaz nawet podyskutowac nie mozna skoro mój rozmówca podaje przykłady i twierdzi wymieniając filmy takie o jakich nawet nie wspomniałem!!!!!!
Apropor twojego ulubionego Czaka. Stara się jak moze ale jakos mu tez nie wychodzi.
Dziekuję za rozmowę. Piszcie sobie co chcecie ale przynajmniej czytajcie uwaznie o czym i jakich przykładów nie podawałem!!!!! Inaczej dyskusja nie ma sensu.
"tam Norris sam robił choreografię scen akcji i co złą zrobił ?" - a co ma wspólnego noris z polską rzeczywistością w filmach? Bo chyba o polskich filmach tu mówimy? i czy ja powiedziałęm ze zrobił złą?
"Nie wiem czy widzisz ale my tu gadamy o filmach!!! W nowych filmach to on się cieniutko rusza temu chyba nie zaprzeczysz" - owszem rozmawiamy o filmach, ale wez pod uwagę, że wiele wypowiedzi jest o nim jako o aktorze a nie tylko o filmach. Więc ja tez nie wiem kto źle widzi.
Wnioskować mogę z tej dyskusji ze lubisz używać słowa - nie ośmieszaj się. W twoich oczach byc moze to robię. Tak samo ja mogę napisac ze ty się ośmieszasz ale ja ciebie nie oceniam tylko staram się prowadzic normalną dyskusję.
Kolejny wniosek - jesli prowadzimy dyskusję to nie zyczę sobie abys mi tu urągiwał. A jesli ja tobie nie przytakuję to nie znaczy ze mam rację i nie znaczy tez ze ty ją masz. Mozesz nie zgadzac sie z moim zdaniem i masz do tego prawo. Ale pisanie komus aby się nie ośmieszał to przesada. Mi się nie podoba pseudozespół FEEL - ale czy mówię ich fanom aby się nie ośmieszali?
I jeszcze jedno. Albo przedstaiwamy swój punkt widzenia w normalny sposób nie zaczepiając swoich rozmówców, albo idziemy na całość i jedziemy po najmniejszej lini oporu. Wybór zalezy od Ciebie.
,,Człowieku zastanów się co piszesz i czytaj co ja napisałem!!!!!! Bo to się juz robi denerwujące!!!!! ''
Patrząc na całą dyskusję ok. Ja wyżej napisałem że Janek zrobił po 1996 4 dobre filmy a ty pod tym napisałeś coś takiego ,,Zgadza się zrobił ze 4 dobre filmy. Tylko zobacz w jakich czasach i dlaczego są klasykami'' Prawda jest taka że żaden film Janka nakręcony po 96 klasykiem nie jest i nigdy nim nie będzie. Mogłeś podać tytuły które miałeś na myśli i nie było by problemu dyskusja by się toczyła normalnie
,,Czemu kondycji nie pokazują na filmach - bo takie są czasy- efekty zdominowały filmy.''
Efekty swoją drogą, ale czemu taki Tony Jaa mimo wszystko potrafi pokazywać co potrafi a Van Damme jak kopnie kogoś to ze 3 razy na 90 minut filmu i to nie rzadko jest sukces
,,Człowieku? Zastanów sie co piszesz po raz kolejny - co ma szklana pułapka 4 lub rambo do mojego postu? przytaczasz jakieś filmy i mówisz abym sie nie ośmieszał.''
A jednak ma i to dużo. napisałem w jednym ze swoich postów coś takiego ,,Dlaczego nie kręci już takich filmów jak kiedyś? Może nie sprzedałyby się tak dobrze jak dramaty oscarowe. ’’ to ja ci podałem przykład filmów sensacyjnych które się dobrze sprzedały
,,Apropos twojego ulubionego Czaka. Stara się jak może ale jakoś mu tez nie wychodzi.''
Nie wychodzi? Norris w przeciwieństwie do Van Damma nie przegaduje przez 80 minut prawie wszystkich filmów. nawet jak nie walczy to przynajmniej są efektowne strzelanki na których można zawiesić oko nie wpycha do filmów jakiś bóg wie na co potrzebnych wątków dramatycznych. Norris to tak naprawdę jeden z nielicznych aktorów który się nie stoczył
,,Dziękuję za rozmowę. Piszcie sobie co chcecie ale przynajmniej czytajcie uważnie o czym i jakich przykładów nie podawałem!!!!! Inaczej dyskusja nie ma sensu.’’
Prawda jest taka że ty w ogóle nie podajesz żadnych przykładów. Nie podałeś ani jednego filmu po 96 w którym Van Damme pokazuje swoje umiejętności
,, "tam Norris sam robił choreografię scen akcji i co złą zrobił ?" - a co ma wspólnego Norris z polską rzeczywistością w filmach? Bo chyba o polskich filmach tu mówimy? i czy ja powiedziałem ze zrobił złą?’’
Przeczytaj całe zdanie to zrozumiesz co miałem na myśli
,,owszem rozmawiamy o filmach, ale weź pod uwagę, że wiele wypowiedzi jest o nim jako o aktorze a nie tylko o filmach. Więc ja tez nie wiem kto źle widzi.’’
Tak rozmawiamy o nim jako o aktorze ale to nie znaczy że Janek jako gwiazdor kina sensacyjnego się nie stoczył
No fakt trochę za mocno ci docisnąłem w swoich postach sorki za tamto
Odnośnie - klasyków - nie musialem wymieniac, ponieważ wszyscy fani kina kopanego doskonale wiedzą o jakie chodzi - wystarczyłoby jakbyś napisał - "jakie filmy z udzialem janka uwaszasz za klasyki" - koniec wymieniłbym które uwazam za takie i na pewno zgodziłbys się z tym. Ale wez pod uwagę ze wybrałeś klasyki za mnie. Do tego moge mieć pretensje.
Odnośnie zdania - "Dlaczego nie kręci już takich filmów jak kiedyś..." - to ja napisałem to, zdanie ty wymieniłeś tytuły które się nie sprzedały. Dlaczego sie nie sprzedały? Na pewno swoje zarobiły ale to już nie to co pierwsze części. W obecnych czasach coraz rzadziej bedzie można powiedziec ze cos nowego będzie się mogło byc klasykiem poniewaz prawie wszystko juz zostało nakręcone. Teraz kręci się to po aby zarabiać jak najwięcej kasy i bierze się pod uwagę czy ludzie na to pójdą. Na odgrzewane kotlety zawsze znajdzie się widownia.
Jesli chodzi o kwestie mówione u Czaka i Janka to - wydaje mi się (napisze wydaje mi sie aby nie było i nikogo nie urazic), że w tych filmach kazdy z bohaterów ma inne wytyczne, tak jak Bronson prawie sie nie odzywał w filmach. Tak samo jest u Czaka i u Janka. PODOBNO - nie wiem słyszałem tylko - ze Czak mało ma mowic w filmach bo nie jest w tym za dobry. Zgadza sie Czak sie nie stoczył - taki typ człowieka.
Nie podawałem przykładów filmów w ktorych Janek cos pokazał - twierdze jednak ze ma na tyle kondycji i sprawnosci fizycznej ze nie jeden mogłby mu zazdroscic, ale nie posądzam czy mu sie
chce grac czy nie. Byc moze masz rację. ale tak naprawde nie znamy kwestii dlaczego jest tak a nie inaczej. to wszystko domysły.
Nie ma problemu, na dociski trzeba reagowac ale nie dociskami tylko w sposób normalny.