Tim BurtonI

Timothy Walter Burton

8,3
23 208 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Tim Burton

Wypiszcie swój ulubiony jego film. JEDEN. Zobaczymy później, jaki film najbardziej mu się udał ;D.

Osobiście uwielbiam większość jego filmów. Gdybym miała napisać ulubiony to wahałabym się między Edwardem Nożycorękim i Dużą Rybą.
W ostateczności: Duża Ryba.

un_chocolat

Dobry dowcip ,ja nie mam takiego dylematu. Ponieważ wybieram wszystkie jego filmy.W każdym jest coś ważnego.Po za tym nie lubię się rozdrabniać.:)))

MorganaBlackcat

Oczywiście, że każdy jest inny i w każdym jest coś ważnego. Ale jednocześnie są też i filmy które nam się nieco bardziej podobały, a inne nieco mniej albo po prostu wśród wielu filmów które uwielbiamy mamy do jakiegoś jednego sentyment :).

un_chocolat

Ja mam sentyment do wszystkich , jego filmów. Każdy z tych które oglądałam dał mi coś niezwykłego .Każdy też poruszył emocjonalnie tak że nie mogę wybrać najlepszego czy najgorszego z nich.:)))

MorganaBlackcat

Fakt, filmy Burtona mają w sobie coś niezwykłego ;). I ich tak łatwo się nie zapomina. Ja może nie tyle co mam sentyment dla wszystkich jego filmów a po prostu dla tego człowieka. Jest moim ulubionym reżyserem i bardzo go cenię, aczkolwiek jednocześnie staram się czasem sceptycznym okiem oceniać jego filmy... czasem mi się udaje, czasem nie. Osobiście wolę jak mi się nie udaje xD :). Póki co jedynym filmem reżyserii Tima który średnio mi się podobał był film "Marsjanie atakują".

un_chocolat

Ja nie piszę że mi się podobają bardziej czy mniej ,bo o jego filmach nie da się mówić w normalnych kategoriach. Filmy Tima Burtona mogę odbierać emocjami i to powoduję że nawet kiepski na pozór film okazuje się świetnym bo porusza emocję. Prawdą też jest i to że w jego filmach każdy szczegół jest dokładnie przemyślany i nie ma nic czego nie powinno w nim być, to znaczy nie ma tam nic przypadkowego.Wszystko natomiast jest harmonijnie zbudowane i w 100% dopełnione .:)))

MorganaBlackcat

ojj zgadzam się z MorganaBlackcat ;) nie da się wybrać jednego. Każdy film ma w sobie to coś co przyciąga uwagę ;)

un_chocolat

J E D E N? Toż to nie jest możliwe :) Pan Burton wyreżyserował tyle niesamowitych produkcji że wybranie najlepszej nie leży w zaresie moic możliwości ;)

un_chocolat

Edwarda wybieram :)

<za krótki><za krótki>

joanna_te

Ja również wybieram Edwarda:)
Choc Tim Burton ma wiele świetnych filmów:D

un_chocolat

A ja wybieram sok z żuka ;p

za krótki za krótki

un_chocolat

Hmm Edward nożycoręki albo sweeney todd ...

Sweeney Todd !... :P ten film jest niesamowity ...

PsychicznaSuka

po stoczeniu walki z samą sobą wybieram Edwarda Nożycorękiego

maria_kury

Duza ryba i reszta :)

użytkownik usunięty
saraya_2

Ti Burton robi świetne oryginalne, nietuzinkowe i groteskowe dzieła, ale ja stawiam na "Ed Wooda" xD

sweeney todd. i sleepy hallow. bo są z deppem;D

JohnnY_33

duza ryba i edward - zdecydowanie
za krotki za krotki

Jeisa

Tylko jeden?
Nie da się ;).
Naprawdę się nie da...
Możecie nie brać moich głosów pod uwagę, bo nie wypiszę jednego, ale trzy najulubieńsze "burtony" ;) :
1. ED WOOD
2. Jeździec bez głowy
3. Gnijąca Panna Młoda

un_chocolat

Ciężko wybrać ten jeden ale postawię na Sleepy Hallow.

un_chocolat

Gnijąca panna młoda. Zdecydowanie :)

za krótki za krótki trybunietutki :P

użytkownik usunięty
un_chocolat

Edward Nożycoręki / Sok z Żuka

nie potrafię wybrać. Obydwa filmy zbyt doskonałe

"Ed Wood" i "Jeździec bez głowy".
Nie przesadzajcie tylko z opiniami że należy wszystkie jego filmy wybrać. Zresztą nie rozumiem tego fanatyzmu związanego z Burtonem. Moim zdaniem duży wpływ na to ma obecność Deppa w jego filmach przez co Burton stał się popularny szczególnie wśród kobiet.
Ma styl, wizje, umiejętność opowiadania historii, ale nie jest twórcą wybitnym. "Marsjanie Atakują" to filmowy gniot, a "Sweeney Todd" jest bardzo, bardzo przereklamowany.

robert_28

Co się komu podoba...
"Sweeney Todd" jak dla jest po prostu genialny...

użytkownik usunięty
robert_28

zgadzam się z tobą - sam mam już dość Deppa w jego filmach. na szczęście, w "Alicji" nie gra pierwszoplanowej roli...

A ja Deppa chyba nie bede miała dośc nigdy, szczegulnie w takich zajebistych rolach. Co do filmu to "Jeździec bez głowy" jest najleprzy

użytkownik usunięty
un_chocolat

Edward Nożycoręki ;)

un_chocolat

Chyba jednak Edward, bo mam do niego ogromny sentyment.

un_chocolat

Sweeney Todd ,choć także b. lubię jego 2 filmy o Batmanie.

un_chocolat

Edzio i Sleepy Hollow, pomiedzy tymi dwoma mistrzowsko wykonanymi filmami wybrac nie potrafie :)

CleverAintWise

hmmm Edward albo Corpse Bride... wybieram jednak Corpse Bride xD

simpsonka18

Nightmare before christmas.
Mam nadzieję, że za parę miesięcy zmienię głos na "Alicję..."

un_chocolat

Nożycoręki i Sweeney

ale chyba bardziej Nożycoręki :]

Lov

Sleepy Hollow. Pierwszy film Burtona jaki widziałam, więc może stą mój wybór, ale naprawdę kocham go oglądać, mimo, że znam na pamięć :) i Duża Ryba też była boska, ale jednak Sleepy Hollow rządzi :D

keryjka

Ja za to mogę wskazać najgorszy. "Marsjanie Atakują".
A poza tym. Geniusz! Szczerze powiem, wszystkich, tych np. mniej znanych filmów nie widizałem. Ale wiele tak. I chyba, jeśli chodzi o najpiękniejszy, to "Edward...". Ale jaki podobał mi się najbadziej? Sam nie wiem.
Pozdrawiam!

MR_ciachciach

Moim zdaniem najgorsza "Planeta małp", a "Marsjanie..." całkiem fajni są :) A najlepszy to "Edward...", ale na prawdę kocham wszystkie jego filmy.

un_chocolat

"Gnijąca Panna Młoda" :)

Uwielbiam Burtona za jego poczucie humoru i niesamowitą scenografię w każdym jego filmie... U żadnego innego reżysera nie odnajduję tego, co w filmie najlepsze - klimatu :)

un_chocolat

duza ryba

un_chocolat

Duża ryba !!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
powaga_blazna

Waham się między ,,Gnijącą panną młodą" a ,,Sokiem z żuka"...Niech będzie to drugie.

Zgadzam się z tym, co już tutaj napisano-filmów Burtona nie da rady zapomnieć. Są oryginalne i niebanalne, nawet jeżeli niektóre mi się nie podobają...(ale jest ich naprawdę niewiele).

To być może z czasem zaczną Ci eis podobać , tak czasami bywa z filmami Tima. Przynajmniej ja tak miałam, a nie sądzę żebym akurat tu była wyjątkiem.

edycja postów tu ten numer nie przejdzie niestety ma być się zamiast eis.

MorganaBlackcat

Gnijąca Panna Młoda ;)

un_chocolat

Zdecydowanie Gnijąca panna młoda. Kocham ten film!!!!!

justyna1612

Edward / Sweeney / Jeździec - cieżko wybrać :)

justyna1612

Sweeney Todd:Demoniczny golibroda z Fleet Street
kocham ten film <3! :-DD

un_chocolat

Sweeney or Edward ...

Na Edwardzie sie poplakalam ; >

Sweeney mimo wszystko tez mi sie podobal . Baaaardzo .
My frieeeend,my clever frieend . Cudownie sie konczy ; ]

Edward Smutny czy Okrutny Todd ?

Wybieram ... Edwarda <wiwaty i oklaski> !

Uzasadnienie:
S.Todd - Demoniczny Golibroda z Szalenczym Blyskiem w Oku ... Strasznie makabryczne ,ale mimo to zasluguje na uznanie dzieki histori i ... wokalowi . Co do Edzia, to film byl zdecydowanie za krotki . Mial jednak wiecej Burtonowskiego klimatu niz Todd . Plakalam ; >
<idzie za kurtyne>

un_chocolat

Edward Nożycoręki!!! ;]

alus2912

"Sok z żuka" :DD

un_chocolat

Mój ulubiony film Burtina zdecydowanie Jeździec bez głowy.

un_chocolat

No oczywiście wszystkie jego filmy ale jak tylko jeden no cóż mus to mus.
Sweeney Todd rządzi!

un_chocolat

Oczywiście, ze nie da się wybrać jednego. Czysty geniusz! Wszystkie jego filmy są świetne. Cóż, odnośnie do tego 'najlepszego' zastanawiałabym się nad Sweeney'em Todd'em, Dużą Rybą, Edwardem Nożycorękim czy Jeźdźcem bez głowy, ale to NAPRAWDĘ byłby trudny wybór dlatego też żadnego nie wybieram jako najlepszy.