http://pl.shvoong.com/books/392236-rzeczpospolita-k%C5%82amc%C3%B3w-salon/
Polecam. Prawda o naszych wieszczach(szymborska i miłosz) i nie tylko.
Dzięki.
Wiesz coś może nt jakiegoś filmu dokumentalnego o w/w ? Nie chodzi mi o o ich zasługi pisarskie, ale o rozliczenie z czerwoną przeszłością.
Oj bardzo trudno mi znaleźć taki film w internecie. Jedyne to ta książka i opowieści mojej Pani z Języka Polskiego. Gdyby chodziło o kogo innego to by piały media ale, "że swój"... Czy zostali rozliczeni ? o tak... miłosz i szymborska mają "bobla"(nobla) za całokształt swojej pracy.
bo pierwsze nie pamiętam jak było z Miłoszem ale Szymborska dostała Nobla za konkretny tomik poezji. Po drugie skończcie pluć jadem. Wczoraj zmarła a już zaczynają się jakieś chore rozliczeniowe krucjaty. Okażcie szacunek
Nikt nie pluje jadem. Chce po prostu dowiedziec sie jak to dokladnie bylo, jestem ciekaw historii. To tak jak oskarżenia przeciwko Wałęsie, ktore wyniknely po latach. Nie pisz, ze nie okazuje szacunku, bo w swoim temacie napisalem, ze zasługi dla literatury miała.
chcesz sie dowiedzieć? Obejrzyj film "Chwilami życie bywa znośne". Jest na yt. Poetka nigdy powtarzam NIGDY nie zaprzeczała że w przeszłości tworzyła \wiersze wychwalające komuznim Lenina itd. Była młoda zaślepiona kwiecistą mową populistów. W końcu przejrzała na oczy i zrozumiała swój błąd. Tyle w temacie. Takich jak ona było mnóstwo i trochę. Skup sie lepiej na jej twórczości zamiast ją rozliczać tuz po jej śmierci.
Nie interesuje mnie jej tworczosc ani troszeczke. Film obejrze oczywiscie, ksiazke tez przeczytam :)
To prawda, że o zmarłych nie powinno się tak mówić. Po jej śmierci poniosło mnie trochę. Po prostu mam dość robienia w kraju w, którym żyję wody z mózgu ludziom. Tak jak powiedziałem, poetką była wielką ale człowiekim... Niech to ktoś inny osądzi już...
Przypomina mi to wałęse, który tak walczył za polske a okazało się, ze to była tylko gra/ Komuna i tak traciła swoje wpływy więc wysłali agenta bolka a ten spisał się kapitalnie. I jak dla mnie do dziś szkodzi Polsce i prawdziwym Polakom. Boje się, ze niedługo obudzę się w kraju, który jest tylko "napisem na mapie".
PS. Niech spoczywa w pokoju.
Jedyną mądrą rzeczą, którą tutaj napisałeś jest to, że nie tobie osądzać, jakim była człowiekiem i nie twoją rolą jest pokazywanie jaką ona była osobą. Możesz mieć swoje zdanie, bo to, póki co, wolny kraj, ale nie powinieneś wyskakiwać z takimi komentarzami, kiedy cały kraj zapala jej świeczki. Może o Janie Pawle II też masz jakieś rewelacje, co?