Zasady sa proste - wygrywający zadaje zagadkę dotyczącą 24, a pod swoim postem wkleja aktualny wynik uczestników (który na bieżąco będzie się zmieniać). W przypadku, gdy więcej niż jedna osoba udzieli dobrej odpowiedzi, punkt dostaje osoba, która podała poprawną odpowiedź najwcześniej.
Przykład:
"Devil25:
-Kto po Jacku pojawia się w największej liczbie odcinków?
siwy:
-Tony Almeida
Devil25:
-Trafiłeś. Zadajesz pytanie.
siwy:
-Jak ma na imię bratanek Jacka?
1 - siwy
Lucky:
-Josh
siwy:
-dobra odpowiedź, kolej na Ciebie.
Lucky:
-nazwa wirusa, którego chęć sprzedaży udawał Michael Amador?
1 - siwy, Lucky
siwy:
-Cordilla
Lucky:
-Good answer. Zadajesz pytanie.
siwy:
-imię dziecka Kim Bauer
2 - siwy
1 - Lucky
Butcher:
-Teri
siwy:
-Dobrze. Punkt dla Ciebie
Butcher:
-jak nazywał się główny boss pewnego sezonu, który pojawiał się w danym sezonie przez najwięcej odcinków?
2 - siwy
1 - Lucky
1 - Butcher
(...) "
Wszystko powinno być już chyba jasne :) Zatem zaczynam:
Jak nazywał się człowiek, który zabił Davida Palmera?
Dobra odpowiedź.
15,5 - HaRdBucK
10 - Demolka25,
8 - rog1201
7,75 - polluma
7 - VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
Jak nazywali się dwaj bracia, którzy pomogli Jack'owi i Paul'owi, gdy Ci uciekali z McLennen-Forster oraz co Jack wymyślił, aby "skontaktować" się, czy też poinformować (może tak lepiej) CTU gdzie są.
Byli to Naji i Safa. Tego jestem pewien/
Co do drugiego pytania, to wydaje mi się, że Jack zaczął wymianę ognia z komandosami, aby przerwac ciszę radiową, lecz tego pewien nie jestem.
Demolka: atak wirusa komputerowego Niny? Przecież to nie był atak na CTU, tylko na ich serwery. Analogicznie to można też każdą agresję skierowaną na któregokolwiek z agentów CTU nazwać *atakiem na CTU*, w końcu CTU tworzą agenci, albo w ogóle epidemię grypy w Los Angeles podpiąć również pod to, bo agenci CTU też zostaną zaatakowani. Jedyną opcją sprecyzowania jak ma wyglądać odpowiedź jest założenie, że chodzi o ataki w siedzibie CTU/na siedzibę CTU. Co za absurd.
W takim razie dodaję od siebie następujących kilka odpowiedzi (więcej mi się nie chce):
-atak ludzi Vladimira Bierko na konwój CTU (w końcu pojazdy to również część zasobów CTU, podobnie jak serwery) , w którym był przewożony lider Dawn Brigade
-napaść Jenny McGill i jej chłopaka na Lynna (chyba nikt nie wątpi w to, że był jakże ważną częścią CTU)
-postrzelenie Tonego w centrum handlowym, gdy ten rozmawiał z Kylem.
Jak widać zarówno moja odpowiedź, jak i innych nie była kompletna. Ta również nie jest, ale ataków było idąc tym tropem z kilkadziesiąt/kilkaset, więc napewno będę ich wszystkich wymieniać.
Czuję się oszukany i odarty z punktu :(
ale wymienione przez ciebie ataki, nie byly na siedzibe ctu. ale u mnie zawsze masz punkcik moj kochany podlizuszku
HaRdBucK zrobił focha i gra nam stanęła :)
Ale ja bym chyba w tej potyczce stanął za nim, bo myśląc o atakach na CTU też nie brałem pod uwagę robaka Niny. Bardziej skupiłbym się właśnie na "cielesnych wtargnięciach"
lubiepiernik: a na gg się razem ze mną śmiałaś z tego robaka Niny i przyznałaś mi rację :*
VisitorQ: 7 lat jest we mnie zakochana ;)
rog1201: dzięki, wiele to dla mnie znaczy. A quizu nie zamierzam sabotować, bo się chyba wszyscy dobrze bawimy, choć szczerze to za tamto pytanie nikt nie powinien otrzymać punktu ze względu na jego nieprecyzyjność. Ale niech stracę ;)
DEMOLKA CZEKAMY NA TWÓJ KOMENTARZ DO ODPOWIEDZI POLLUMY. :P
Ooo tom nie wiedział, że mamy tu aż takie love story :) Opowiedzcie coś więcej...
Sorki na nieobecność ale obowiązki :).
Co do robaka jako ataku na CTU, nie wiem dlaczego się dziwicie, nie był to ofc "cielesny atak" ale na siedzibę CTU, Atakując ich systemy mógł sparaliżować całą ich infrastrukturę systemową. A porównanie go do zastrzelenia, postrzelenia jakiegoś agenta CTU, czy nawet Tony'ego jest wygórowane :P
Poza tym, sprawdziłem sprawdziłem na 24.wikia.com i jest on uznawany za atak na równi z tamtymi.
Równie dobrze można by uznać za prawidłową, odpowiedź VisitorQ'a co do Dyrektorów CTU do Spraw w Terenie. Z racji iż Christopher Henderson nie wystąpił w serialu w tej roli, bo był nim przed dniem 1.
Ale zostawmy to, punkt przyznałem jednak ponieważ o taką odpowiedź mi chodziło, nawet jeśli wg niektórych było to zbyt naciągane (ale znowu nie przesadzajmy, skoro polluma znał odpowiedź).
Co do ostatniego pytania. Polluma dobra odpowiedź, chodziło o przerwanie ciszy radiowej i tym samym strzelanina tylu osób w jednym miejscu była by widoczna, Jack i Tony bardzo dobrze się rozumieli =).
15,5 - HaRdBucK
10 - Demolka25
8,75 - polluma
8 - rog1201
7 - VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
Więc kolej na moje pytanko:
Jak wiemy Jack Bauer, był osobą która zawsze stara się dotrzymac danego słowa. Jednak czasami nie mógł tego zrobic z przyczyn mu niezależnych. Moje pytanie brzmi: kiedy Jack Bauer z własnej nieprzymuszonej woli nie dotrzymał danego słowa?
Po twoim pytaniu nie wiem czy mam wymienić wszystkie tego typu sytuacje (bo wydaje mi się że było ich trochę, w końcu źli terroryści robią wszystko żeby utrudnić Jackowi życie)?
Ale na pewno mam jedną:
Jack obiecał Marice Donoso, że będzie milę za nią (jak Marika jechała do Dubaku) ale później policja zgarnęła JAcka i Renee no i zostali dalej w tyle.
Ale mi nie o to chodziło. Może źle to ująłem. W sytuacji przedstawionej przez ciebie Jack nie dotrzymał danego słowa bo przeszkodziło mu coś niezależnego od niego. Mi chodzi o sytację w której Jack Bauer dał słowo, mógł go dotrzymac ponieważ nic mu nie stało na przeszkodzie, ale tego nie zrobił.
Nie wiem, może chodzi o Conrad'a Haas'a, człowieka który zabił Davida, Jack mówił mu że odwiezie go do szpitala czy jakoś tak, wezwie pomoc, już nie pamiętam dokładnie. Gdy Jack dowiedział się czego chciał zabił go. Z tym że nie pamiętam czy dawał mu słowo czy po prostu tak mu powiedział. Nie chce mi się wkładać płyty do kompa i sprawdzać xD Jak się pomylę to nic się nie stanie =)
Bravo Demolka, o to mi chodziło. Punkcik dla ciebie i czekamy na pytanko.
15,5 - HaRdBucK
11 - Demolka25
8,75 - polluma
8 - rog1201
7 - VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
Kto był takim jak by pośrednikiem między Hendersonem a zabójcą Palmera ?
Wydaje mi się że powinniście wiedzieć, nic chyba nie pomieszałem xD
Banalne. James Nathanson.
Co do poprzedniego pytania to chodziło o przykład czy wszystkie takie sytuacje? Warto wspomnieć, że Jack zabił Krzyśka Hendersona, mimo, że dał mu słowo, że tego nie zrobi i pomoże mu uciec.
tak, poprosze pytanie, na ktore niezwlocznie odpowiem.
i chcialabym zdementowac pogloski, jakobym byla zakochana w dydzie. to on, wciaz mnie zasypuje prezentami i wyplakuje sie wszystkim jak bardzo mnie kocha. ponadto, dzwoni do mnie 2948102410 razy dziennie, o kazdej porze dnia i nocy. moglabym nie byc taka urocza, to nie mialabym takiego fana;]
Dobrze, zadajesz pytanie.
16,5 - HaRdBucK
11 - Demolka25
8,75 - polluma
8 - rog1201
7 - VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
Proszę o wymienienie 10 najważniejszych amerykańskich członków spisku dotyczące Sentoxu z zaznaczeniem 2 rzeczy:
1) który z nich był na szczycie jego struktur
2) który z nich sterował prezydentem
16,5 - HaRdBucK
11 - Demolka25
8,75 - polluma
8 - rog1201
7 - VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
Aleś zadał pytanie, trza się nawypisywać a i tak pewnie źle będzie coś :)
1. James Nathanson
2. Christopher Henderson
3. Charles Logan
4. Graem Bauer (kierował Loganem <przez swoją super komórkę z zestawem słuchawkowym>
5. Phillip Bauer
6. Chevensky
7. Anton Beresch
8. Ivan Erwich
9. Walt Cummings
10. and the winner is Alan Wilson (był na szczycie spisku)
Chevensky, Beresch i Erwich nie byli Amerykanami. Z resztą oni nie brali udziału w spisku - byli jego przedmiotem - pionkami na szachownicy spiskowców. Pionkami, które stanęły okoniem :P
To może tak:
1. Alan Wilson (był na szczycie)
2. Graem Bauer (sterował prezydentem)
3. Charles Logan
4. Christopher Henderson
5. Phillip Bauer
6. James Nathanson
7. Walt Cummings
8. Robert Joseph
9. Ron
10. Długo się zastanawiałem i przychodzi mi do głowy Alan Burkette choć on był w sumie naukowcem od Sentoxu, no ale może o niego Ci chodziło xD.
Jesteś bardzo blisko - tylko numer 10 jest zły. Podpowiem, że 10 spiskowiec jest powiązany z numerem 8 i 9.
A Burkette nie był spiskowcem.
Hmmm, nie mam pomysłów :) Może Darren McCarthy ?? Tylko nie mam pewności czy nie był tylko pionkiem. Trzeba strzelać ^^
Również nie.
Nie spodziewałem się, że to pytanie sprawi podobny problem i nikt nie poda poprawnej odpowiedzi, zatem wrzucam zdjęcie 10 spiskowca (jego dane nie są znane).
http://img196.imageshack.us/i/3konspirator.jpg/
Demolka udzieliłeś 2 błędnych odpowiedzi, ale byłes generalnie najbliżej, zatem wygrywasz. Po odjęciu 2x 0,25 punktu zostaje 0,5 i tyle właśnie dopisuję do Twojego wyniku. Zadajesz.
16,5 - HaRdBucK
11,5 - Demolka25
8,75 - polluma
8 - rog1201
7 - VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
HardBuck teraz to znowu ty pojechałeś, pytasz o bezimiennego gościa (jak dla mnie grzeszysz bardziej od pytającego o ataki na CTU :D)
Cara Bowden długo występowała bezimienne. Za to przez cały 5 sezon nie poznaliśmy pełnych danych Graema. Imię i nazwisko Mandy do dziś pozostają pod znakiem zapytania. Dane Roberta Josepha również nie zostały podane w serialu, a go wymieniliście. Przykładów mogę podać więcej.
Nie prosiłem o podanie imion i nazwisk, tylko wymienienie spiskowców.
Wystarczyłaby taka odpowiedź:
1. Alan Wilson (mastermind)
2. Graem Bauer (sterował Loganem)
3. współpracownik Graema #1 / Ron
4. współpracownik Graema #2 / Robert Joseph
5. współpracownik Greama #3 / imię i nazwisko nieznane
6. Charles Logan
7. Phillip Bauer
8. Christopher Henderson
9. James Nathanson
10. Walt Cummings
Nie przychodzi mi nic ciekawego do głowy, więc coś klasycznego:
Kim był Alex Hewitt, co się z nim stało i dlaczego ??
Alex był specem od dźwięku, który zmontował na komputerze nagranie dla Petera Kingsleya, Alexandra Trepkosa i Maxa. Zginął po dość niemiłym upadku podczas ucieczki przed Jackiem.
Dobrze, Twoja kolej:
17,5 - HaRdBucK
11,5 - Demolka25
8,75 - polluma
8 - rog1201
7 - VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
Dobra odpowiedź. Zadajesz!
17,5 - HaRdBucK
11,5 - Demolka25
9,75 - polluma
8 - rog1201
7 - VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
Jakie dowody miał Reed Pollock przeciwko Karen? Proszę podac jak najwięcej szczegółów.
Reed odkrył, że Bill Buchanan - mąż Karen, podpisał zgodę na wypuszczenie Abu Fayeda. Fayed był odpowiedzialny za wybuch bomby atomowej w Valenci. Gdyby Bill go wtedy zatrzymał nie doszło by do tego jednak kiedy Fayed został zatrzymany nie było przeciwko niemu żadnych prawie dowodów i nikt nie mógł wiedzieć co on planuje. Reed (a właściwie Tom Lennox) był jednak pewien, że można było się temu lepiej przyjrzeć i zapobiec w ten sposób atakom. Z tego powodu Karen zrezygnowała z ze swojego stanowiska a następnie niby wróciła. Suma summarów pracę stracił jej mąż Bill.
Jak na moje oko więcej chyba nie było.
Miał trzech świadków (Petera Ayonera, Kurta Wega i Myrę Mock) na to, że Karen niby pomogła Billowi w zatuszowaniu sprawy i ukryła te informacje głęboko w ABN.
Chodziło mi o to, że ma nagrane rozmowy z ludźmi których wymieniłeś. Ale byłeś bardzo blisko i uznaje twoją odpowiedź. Twoja kolej.
17,5 - HaRdBucK
11,5 - Demolka25
9,75 - polluma
8 - rog1201, VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
To teraz pytanie może bardziej nie z fabuły a ze spostrzegawczości. Nieodłącznym elementem 24 godzin jest ekran podzielony na kilka części. Zazwyczaj jest ich cztery co zwiastuje najczęściej koniec odcinka lub dwa. Moje pytanie brzmi: na ile najwięcej części był podzielony ekran, w którym to było sezonie i jakie postacie były na poszczególnych częściach ekranu.
Odpowiadam:
Ekran podzielony na 8 części. Postacie to: Charles i Martha Logan, Chloe O'Brian, Audrey Raines, James Heller, Papazian i Karen.
Sezon oczywiście 5.
8 części, a wymieniłeś 7 postaci. W sumie to ja nie pamiętam takiej sceny z 7 perspektywami naraz, ale chętnie sobie przypomnę - który to był odcinek?
Odcinek to był osiemnasty bodajże. Co do mojej odpowiedzi, to juz nie pamiętam czy perspektyw było 7 czy jakaś postac pominełem, a nie sprawdzę bo płytkę z sezonem piątym już schowałem i nie chce mi się już jej dziś odkopywac, więc inni mają szansę na punkt;p
Dobra jednak sie pofatygowałem. Nie wiem jak to możliwe, ale oglądając 5 sezon kilka razy NIE zwróciłem uwagi na to, że pod koniec 18 odcinka faktycznie jest aż 8 perspektyw! Wygląda to kapitalnie i pomyślę czy screenshota sobie nie ustawić na avatarka ;]
Odpowiedź:
1) 8 perspektyw
2) 10(!) postaci - James Heller, Miles Papazian, Chris Henderson, Charles Logan, Karen Hayes, Martha Logan, Chloe&Bill, Jack&Audrey.
Domyślam się, że wygrałem.
Powiem szczerze, że jestem w kropce co do punktacji. Właściwie, prawidłową odpowiedź w pełni podał HaRdBucK (i oczywiście punkt dla niego) jednak powiedzmy, że pytanie było może nie takie trudne jednak troszkę opisowe a polluma odpowiedział niemal całkowicie - niemal bo z powiedziałem, że brakuje dwóch postaci a tak naprawdę brakowało trzech (Bill troszkę schowany za Chloe), choć jakby się uprzeć to należałoby doliczyć jeszcze dwóch agentów idących za Hellerem. Dlatego też powiedzmy że za to pytanie punkt pełen dostaje HaRdBucK a polluma pół. I proszę nie zgłaszać reklamacji i się nie wykłócać :p
18,5 - HaRdBucK
11,5 - Demolka25
10,5 - polluma
8 - rog1201, VisitorQ
5,75 - Robert831231
5 - lubiepiernik
I czas na pytanie HaRdBucKa ;)
Coś prostego. Czy po powtórnym zejściu się Jack i Teri używali zabezpieczeń podczas seksu?