PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=801128}
7,4 33 tys. ocen
7,4 10 1 32579
6,7 15 krytyków
Bodyguard
powrót do forum serialu Bodyguard

Po pierwszym odcinku aż sprawdziłam kto jest reżyserem i scenarzystą, bo aż bije po oczach feminizm/równouprawnienie/walka kobiet. Szefowa Davida to kobieta. Dowódca oddziału - kobieta, snajper - kobieta, saper - kobieta. W dodatku David ma ochraniać szefa MSW - też kobietę.... Jakiś absurd. Ale pomijając te drobne kwestie przechodzę do drugiego odcinka. Zobaczymy jak sobie David poradzi

Strykasia

Co w tym złego? Niby dlaczego ma ci to przeszkadzać? Równouprawnienie takie złe, bo kobieta może być czyimś szefem? :/ Jak się nie ma do czego przyczepić, to się czepia pierdół. Tam wygląda współczesny świat, kobiety dochodzą do władzy, jak Ci się to nie podoba, to może wróć do 19 wieku?

DitaDuncan

Autorowi chodziło chyba o to że nie tak wyglądają proporcję w wojsku i jest to na siłę wciskanie kobiecych postaci. To tak jakby w filmie, którego akcja toczy się w szkole podstawowej w Polsce nauczycielami byli sami mężczyźni.

ocenił(a) serial na 1
DitaDuncan

Większych bzdur już dawno nie czytałem droga Pani wszechwiedząca.

Mick1947

wyraziłam tylko swój pogląd na ten film. Jestem normalną, wyemancypowaną kobietą, ale mam chyba prawo wyrazić zdziwienie, jak widzę, że w armii (służbach specjalnych?) są same kobiety. Widziałeś kiedyś kobietę snajpera? Nie, że uważam, że nie może. Tylko trochę to naciągane. Mówię o filmie. Cały czas o filmie

ocenił(a) serial na 2
Strykasia

Ten Pan nie odpisywał Pani, tylko tej Pani co kompletnie nie zrozumiała tematu.

ocenił(a) serial na 1
Strykasia

Dokładnie tak jak napisał użytkownik Armando. Mój wpis był odpowiedzią na głupoty użytkowniczki DitaDuncan. Ja osobiście nie widziałem kobiety w roli snajpera. Powiedziałbym, że to wszystko w tym serialu było strasznie naciągane. Ja po pierwsych trzydziestu minutach "serialu" musiałem wyłączyć seans. Można napisać całą książkę co w tym serialu było złe, tylko po co? Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 8
Mick1947

A widziałeś kiedykolwiek jakiegoś snajpera?

ocenił(a) serial na 1
Mlodzik91

Tak, widzialem snajperA :))

ocenił(a) serial na 9
Strykasia

Chciałam tylko zauważyć, że jedną z najskuteczniejszych snajperów w czasie II WŚ była kobieta (już przeszło 70 lat temu). To, że filmy i seriale realizują patriarchalne wyobrażenia o roli kobiet, nie znaczy, że coś co się z tego wyłamuje jest absurdem. Serio, uwielbiam ból dupy Polaków, kiedy stykają się ze zmieniającymi się standardami cywilizowanego świata.

ocenił(a) serial na 1
Poludnica

To ja za taki "cywylizowany" świat serdecznie podziękuję.

ocenił(a) serial na 9
Mick1947

Boli cię to, co nie, lewaku?

ocenił(a) serial na 1
LukG

Ja niby lewak? Slaby zart...

ocenił(a) serial na 9
Mick1947

Tak, ty. Skoro boli cię prawda, jesteś lewakiem.

ocenił(a) serial na 1
LukG

Mówiem juz, nie obrazaj Pan. I nie jestesmy na ty internetowy bojowkarzu.

ocenił(a) serial na 1
LukG

Nie obrazaj pan.

Poludnica

" jedną z najskuteczniejszych snajperów w czasie II WŚ była kobieta"

Nawiązujesz do rosyjskiej propagandy? To raczej kiepski przykład.

Poludnica

Jeżeli chodzi ci o Pawliczenko to jej osiągnięcia są bardzo wątpliwej jakości (np. tutaj książka napisana przez kobietę o radzieckich snajperkach -> 'Snajperki. Dziewczyny z Armii Czerwonej' Luba Winogradowa). Nie ma żadnych oficjalnych danych, po za jej relacjami, w których jest tyle nieścisłości i kłamstw jak dziur w serze szwajcarskim (np. dotyczących jej męża i syna).
Po drugie jedna jaskółka wiosny nie czyni. Większość wybitnych snajperów w historii to mężczyźni (nawet jak uznamy słowa Pawliczenko) i większość snajperów to mężczyźni, nawet dziś (np. z tego co się orientuję to w amerykańskich siłach lądowych nie ma ani jednego snajpera-kobiety).

ocenił(a) serial na 3
Poludnica

Tą kobietą nie była przypadkiem Simo Hayha? Już skoro piszemy o najskuteczniejszym snajperze II WŚ to szanujmy się.

PS. Kwitując nieśmiertelne słowa: "Kopernik też była kobietą"

ocenił(a) serial na 9
Strykasia

A gdzie tam miałaś jakąkolwiek kobietę w armii? To były same policjantki. Polskie policjantki też cię tak oburzają?

Strykasia

Jestem mężczyzną, oglądam ten świetny serial i wcale mnie nie razi to, nawet nie zwrocilbym uwagi na to, gdyby nie koltunskie komentarze

Strykasia

Nie chcę być złośliwy (łżę jak pies oczywiście) ale czy TY WIDZIAŁAŚ kiedykolwiek jakiegokolwiek SNAJPERA?

Mick1947

A ja się zgadzam w 100%. Sorry, ale kobieta snajper mnie rozwaliła.

Mick1947

To wróć do Gościa Niedzielnego

DitaDuncan

Mam nadzieję DitaDuncan ,że jeśli będziesz gdzieś się przeprowadzać lub kupować drogi sprzęt to specjalnie poprosisz o kobiety-tragarzy tak gwoli poprawności politycznej ;)

WhySoSeriouSS

Miało być ciężki nie drogi (sic!).

Strykasia

To dlatego że faceci to lenie, a ktoś musi przecież wykonywać tę niewdzięczną robotę. Wszystko znów na barkach kobiet

Strykasia

No i oburzyły się same kobiety :)

ocenił(a) serial na 8
Strykasia

Znaczy co jest absurdem, rzekoma walka o równouprawnienie kobiet, czy jak? :D
A absurdem już nie byłoby zrobienie serialu, w którym te wszystkie funkcje pełnią mężczyźni?

skalp_el

Nie, bo większość w służbach mundurowych typu wojsko i straż pożarna to meżczyźni.
Absurdem byłoby robienie serialu w szpitalu, w którym pracują sami mężczyźni, kiedy w wielu krajach więcej kobiet kończy studia medyczne.

Strykasia

Hahaha dokładnie :D A największa beka będzie później, w ostatnim odcinku. Nie spojleruję, sama zobaczysz ;). Ale też się uśmiałem:
Dowódca - kobieta (czarna),
snajper - kobieta,
saper - kobieta,
detektyw - kobieta (czarna),
drugi detektyw - jakiś muslim,
główny bohater jest ochroniarzem msw - kobiety (ale to akurat da się wytłumaczyć fabularnie),
w MSW pracuje taka mikstura kulturowa, że nawet mój blender nie ogarnąłby takiego zróżnicowania.
Ach! Byłbym zapomniał. Przecież Szefem Davida była również kobieta ;)

4cryingwolf

Taka mikstura jest w tym kraju, nie widzę w tym nic dziwnego. A w policji faktycznie jest dużo kobiet.

eddix

Zresztą nie tylko w policji, w wojsku też - mają najwyższy procent kobiet w armii w porównaniu z innymi krajami europejskimi.

eddix

Ja rozumiem, ale obejrzałem kilka brytyjskich filmów akcji na przestrzeni kilku lat i stwierdzam, że to pierwsza produkcja rzucająca we mnie silnymi i niezależnymi kobietami z intensywnością balisty :D Takie "Strong independent woman in your face wykrzyknik!!!!11111jeden"

Nie mniej jednak w ogólnym rozrachunku serial jest naprawdę spoko i potrafi trzymać w napięciu.

ocenił(a) serial na 6
eddix

dlaczego porównujesz procent kobiet w armii do tego jaki udział mają w innych państwach? to się ma nijak do rzeczy, porównaj ilość kobiet do ilości mężczyzn na terenie kraju, żeby było miarodajnie.

avadakedaver

jeśli możesz to wykasuj ten post jeszcze przeczyta ktoś kto ciebie zna i do tego umie posługiwać się mózgiem. Jak nie masz takich znajomych to spoko. ROTFL

4cryingwolf

UK: premier jest kobietą, króluje im kobieta, burmistrzem Londka jest muzułmanin, syn emigrantów. Pracowałam w UK, odwiedzam wciąż UK i mnie ten serial w kwestii swojej obsady w ogóle nie dziwi. Zawsze tam miałam szefowe, zawsze emigrantki, pracowałam z białymi Brytyjczykami, kolorowymi Brytyjczykami, z emigrantami takimi jak ja. Takie jest społeczeństwo Londynu i naprawdę, dopóki nie weszłam na to forum nie wiedziałam, że kobiety na stanowiskach, osoby o różnym wyglądzie, płci, orientacji seksualnej i wyznawanej religii pracujące w jednym miejscu pracy i potrafią wzbudzić takie niedowierzanie i uśmiech pobłażania :D

emo_waitress

Podpisuję się pod twoim komentarzem obiema rękami. Zdziwienie i smutek budzi fakt, że kogoś jeszcze dziwi segregacja stanowisk względem płci i to do tego stopnia, że jej efekt przypisuje płci reżysera.

emo_waitress

masz plus

ocenił(a) serial na 9
4cryingwolf

To zobacz sobie, jak wyglądają te same stanowiska w prawdziwym świecie. Zobacz sobie, kto był ministrem spraw wewn., kiedy powstawał ten serial (kobieta, Amber Rudd), kto był komendantem policji (kobieta, a do tego lesbijka, Cressida Dick) i tak dalej. Ten serial po prostu dobrze odzwierciedlał rzeczywistość, a jeśli tobie się nie podoba - to miej pretensje do rzeczywistości, a nie do twórców serialu.

Strykasia

To może dziwić tylko na takim wschodnim zadupiu cywilizacyjnym, jak Polska.

ixtl

oj tak, kupa prowincjonalnych niedouków bredzi

użytkownik usunięty
Strykasia

Ten serial to kupa

Strykasia

Totalnie nie zwróciłam na to uwagi, może dlatego, że sama jestem szefową, otaczam się ciężko pracującymi kobietami, sama do niech zresztą należę, nigdy w niczym nie pomógł mi żaden mężczyzna i nigdy żadnego nie prosiłam o pomoc. W takich realiach się wychowałam i dojrzewałam zawodowo. :)

ocenił(a) serial na 7
imme3

Można i tak. Ale to wyjątek a nie reguła więc słaby argument. Mimo że nie negują jego autentyczności.

takafura

Czyli wszystkie filmy i seriale muszą opierać się na regułach, a nie wyjątkach. Dobrze, ze w generalnie fabuła serialu mieściła się w regułach (ileż to przeżylismy skutecznych zamachów na najważniejszych ministrów prowadzonych przez zorganizowane grupy przestępcze z materiałów zakupionych od terrorystów islamskich ;-)

ocenił(a) serial na 7
czapski

Nie, nie muszą wszystkie opierać się na czymś co jest regułą.
Jednak mu dokonując oceny powinniśmy odróżniać regułę od wyjątku. W sitcomie czy w SF to co innego, ale w ambitniejszym dramacie czy thrillerze trochę realizmu nie zaszkodzi ;)

imme3

taaaaaaa feminizm konczy tam gdy potrzeba przeniesc szafe ;d

imme3

@imme3 dziecko też pewnie zrobisz sobie sama ze sobą. :D

P1989

tobie to nie grozi. twoja ręka jest bezpłodna ;-)

ocenił(a) serial na 7
Strykasia

Cieszę się, że mój mózg jest już tak wyprany przez "lewacką" ideologię, że nie dziwi mnie kobieta na wysokim stanowisku.
A tak serio, wystarczy poszperać w sieci, żeby dowiedzieć się, że np. już 2015 roku w UK połowa aplikacji do policji pochodziła od kobiet. Te proporcje zmieniają się na naszych oczach i chyba tylko w naszym kraju to jeszcze może dziwić.