PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=801128}
7,4 33 tys. ocen
7,4 10 1 32758
6,7 17 krytyków
Bodyguard
powrót do forum serialu Bodyguard

Po pierwszym odcinku aż sprawdziłam kto jest reżyserem i scenarzystą, bo aż bije po oczach feminizm/równouprawnienie/walka kobiet. Szefowa Davida to kobieta. Dowódca oddziału - kobieta, snajper - kobieta, saper - kobieta. W dodatku David ma ochraniać szefa MSW - też kobietę.... Jakiś absurd. Ale pomijając te drobne kwestie przechodzę do drugiego odcinka. Zobaczymy jak sobie David poradzi

ocenił(a) serial na 7
ex_machina_durejko

Tam to chyba nawet chcą, żeby kobiety i inne kolorowe lub wyznaniowe mniejszości wstępowali do policji. Nie wiem czy takie coś będzie dobre dla policjantów, szczególnie w takim kraju jak UK. Ja tam jednak wolałabym mężczyzn lub przynajmniej patrole mieszane. Szczególnie w nieciekawych rejonach

ex_machina_durejko

Polecam doskonały materiał Sargona z Akkadu na temat nacisków politycznych w kwestii parytetów w policji UK i jakie to obecnie przynosi efekty na ulicy. Efekty, hmmm, nieciekawe.

ocenił(a) serial na 7
Strykasia

Jesteś kobietą i Ci to przeszkadza?

ocenił(a) serial na 7
Strykasia

nie nadążysz za babami XD

Strykasia

Też nie wiem co w tym złego, szczerze mówiąc z chłopakiem nawet nie zwróciliśmy na to uwagi :D To jak w życiu, bardziej chodzi o to żeby osoba postawiona na danym stanowisku dobrze wykonywała swoją robotę i wszystkie panie właśnie takie wydawały się być.

Strykasia

czekam na serial w którym wszystkie dowódcze stanowiska będą zajmowały kobiety, a mężczyźni i tylko oni będą pracować w żłobkach, przedszkolach, salonach piękności, jako babysitters oraz go go dancers. Nie od dziś wiadomo, że właśnie tak wygląda przeciętne społeczeństwo w losowo wybranym kraju Europy Zachodniej.

Strykasia

Ale zauważyłeś, że David kompletnie olał zalecenia kobiety dowodzącej oddziałem antyterrorystów? Czyli jednak realia samczej natury zostały zachowane.
A przy okazji zignorował też rozkaz podsłuchiwania Julii od swojej przełożonej a samą Julię... No, ten teges.

Strykasia

Proponuję kupić specjalne okularki, bo masz ewidentnie widzenie wybiórcze, bo nie zauważyłaś:

Premier - facet
Ministrowie/pracownicy wysokiego szczebla (przynajmniej dwóch jest widocznych) - faceci
Pracownicy Julii - 2 facetów
Dowódca MI6 - facet
Wspólnie z tą czarną policjantką pracuje facet - chyba nawet jest jej szefem
Saper w finale - facet
Zamachowiec snajper - facet
Podłożyli bombę - faceci
Główny bohater - facet

Chcesz widzieć to, co chcesz widzieć.
Ja po prostu uwielbiam tego typu bóle dupy, wystarczy, że pojawi się w jakiejś produkcji postać nie będąca białym heteroseksualnym facetem i lecą teksty o BRAKU REALIZMU, lub {wstaw dowolną mniejszość}propagandzie. Śmiem podejrzewać, że pisane przez kogoś, kogo wyjazd zagraniczny obejmował hotel all inclusive w Egipcie, lub w Turcji :D Pracowałam w kilku firmach w UK i zapewniam cię, że ZAWSZE miałam kobietę za szefa, na dodatek ZAWSZE była to imigrantka, a moi współpracownikami były KOBIETY i mężczyźni. Czyli ten porażający brak realizmu miałam dosłownie od pierwszego do ostatniego dnia mojego pobytu w UK no po prostu SZOK. I jakoś żadna z moich szefowych nie paliła staników na progu firmy, nie miało się atmosfery hurr durr walki o prawa kobiet, bo UWAŻAJ! w cywilizowanych krajach baba na stanowisku kierowniczym nie robi takiego piorunującego wrażenia, jak na tym forum :D
Jak ci jest za mało szoków: premierem UK jest baba, króluje im baba, wśród muzułmańskich zamachowców są kobiety (wystarczy poczytać o Czeczenkach), tak, kobiety są inżynierami, służą w wojsku, mieszają w polityce. Na dodatek potrafią być wredne i bezwzględne.

Jak rozumiem najbardziej realistycznie by było, gdyby cała akcja odbywała się w męskim gronie, a jedyną kobitą w tym serialu była apoteoza kobiecości, czyli urokliwa żonka, pielęgniarka, matka dzieciom? :D

emo_waitress

Heh, czytałam docinki o feminiźmie pod postem z postacia Eowyn z Władcy Pierścieni. Kiedy to było pisane? Ludzie..Teraz pokażesz kobietę i już krzyczą o feminizmie. Jest tak jak piszesz. Nawet Tolkien może się w grobie przewracać :)

kalipso25

Wiesz, jak ktoś ma głowie ustalone, że szef= mężczyzna, rycerz=mężczyzna, policjant=mężczyzna i koniec kropka, to węszy SPISEG widząc kobietę szefową, policjantkę, z mieczem w ręce.
Ustalone schematy, ciasne horyzonty to jedno, druga sprawa to wybiórcze patrzenie, jak w tym przypadku w całej obsadzie aktorskiej ktoś widzi tylko kobity, ignoruje mężczyzn i dorabia do tego ideologię. Tak, jak w przypadku Eowiny, bodajże jedynej obok Arwen widzianej w LOTR z mieczem w ręku. A one są bodajże jednymi z TRZECH kobiet W OGÓLE w filmach :D
Takie osoby w grupie 99 mężczyzn i 1 kobiety wypatrzą tę jedna kobietę, idąc dalej: w dosłownie każdej grupie, jeżeli będzie 99 osób i 1 osoba, i ta osoba będzie reprezentowała jakieś negatywne dla patrzącego stereotypy, to dla tego patrzącego będzie właśnie ona reprezentantem całej grupy - całkowicie ignorując pozostałe 99 osób. Wiesz ile razy słyszałam od facetów, jak wyszła akcja metoo, że może być jakiś biedny facet oskarżony niesłusznie? Na mój argument, że owszem, np. na 1000 przypadków zgłoszenia molestowania jedno może być fałszywe, co nie przekreśla 999 pozostałych prawdziwych słyszałam: "no ale ten jeden biedny facet..".

ocenił(a) serial na 5
Strykasia

O ile w administracji policji w uk jest duzo kobiet to w oddzialach antyterro (np w takim co jest w 1 odcinku) nie ma ich w ogole. Chyba to tylko razi. A o przydatnosci kobiet w policji lub w armii, szczegolnie w oddzialach bojowych lepiej nie zaczynac dyskusji :)))

ocenił(a) serial na 9
arturch88

A jakieś dane potwierdzające Twoją tezę?

Strykasia

To straszne. Kobiety istnieją.

ocenił(a) serial na 1
angazetka

To już nie chodzi o sam fakt o proagowanie ma siłę faszystowskiego femnizmu tego serialu lub/i polityczną poprawność. Sam fakt gry aktorskiej, która jest po prostu na żenującym poziomie, brytyjskiego? poczucia humoru, brak jakiejkolwiek sensownej fabuły i scenariusza.

Ja osobiście staram się przemykać oko na "nowoczesne" seanse filmowe w których na siłę narzucają nam nowe standardy "cywylizowanego" świata i po prostu cieszyć się seansem, jeśli jest dobry to mi to nie przeszkadza. W tym serialu(?) wszystko było nachalne i po prostu słabe.

To tylk dowodzi temu, że Wielka Brytania już dawno upadła. Zresztą na palcach jednej ręki mogę podać tytuły dobrych Brytyjskich filmów i seriali.

użytkownik usunięty
Strykasia

Przyzwyczajaj się. Teraz sie robi filmy seriale, w których uwzględnia się homoseksualistow, pary mieszane rasowo, inne rasy, kobiety na stanowiskach itp. Chyba netflixa nie masz:)

Strykasia

W służbach specjalnych UK oczywiście przeważają mężczyźni, ale nikogo już nie dziwi widok kobiety-szefa, Anglicy zdążyli przyzwyczaić się do tego widoku ze względu na przykłady dowództwa z ostatnich lat dotyczące najważniejszych służb specjalnych:

- Security Service (MI5) - Dyrektorzy Generalni
Stella Rimington 1992–1996, zanim została dyrektorem rozpracowywała IRA, jako dyrektor generalny postanowiła nie ograniczać SS do wywiadu, a poszerzyć działalność o to, na czym się znała najlepiej - na kwestie terroryzmu i handlu narkotykami,
Elizabeth Manningham-Buller 2002-2007 - ponad 30 lat pracy w kontrwywiadzie, podobnie jak Rimington skoncentrowana na walce z terroryzmem;

- MI6 - rządzą wyłącznie faceci, ale oczywiście nie brakuje kobiet działających jako agentki;

- Anti-Terrorist Branch, czyli SO13, czyli wydział specjalny londyńskiej policji (w wyniku fuzji powstaje SO15)
Janet Williams - dowódca od 2003, specjalistka w kontrterroryzmie

- na marginesie dowódcą elitarnego Flying Squad jest również kobieta - Sharon Kerr.

Jeden z komentujących powyżej wspomniał, że lepiej nie dyskutować na temat przydatności pań w policji lub w armii, a przecież te panie zostały do roli przywódców wybrane właśnie przez panów - najlepszych policjantów/wojskowych, którzy uznali te panie za najlepsze z najlepszych, a one swoją służbą potwierdziły trafność wyboru. Zatem inteligentni ludzie dyskutują.

ocenił(a) serial na 7
Strykasia

Zwróciłam na to uwagę dopiero jak przeczytalam niektóre komentarze tutaj. Ale moze to dlatego, ze sama jestem managerem, moja przełożona jest kobieta, tak samo jak CFO na całą Europę (sektor finansowy). Faktycznie, ogolnie moze jest wiecej mężczyzn na wyższych stanowiskach, ale zeby az tak sie komus kobiety w funkcjach zarządzających mogly rzucać w oczy, to jestem zaskoczona i zasmucona jednocześnie.

Strykasia

taki już ten świat jest, biedaku https://www.msn.com/en-us/news/us/sisterhood-of-spies-women-now-hold-the-top-pos itions-at-the-cia/ar-BBRPyDB?fbclid=IwAR2cUWHYGicqpNZUvBDrUZITr68djpNeme6RBMZDJO KgXQONui57TPQSHHw

ocenił(a) serial na 7
Strykasia

Kobieta snajper - mistrz
Kobieta szef policji - mistrz (z najlepszą sceną jak mówiła do tłumaczącego się Davida ubranego w bombę, emocjonalnie, że ich wszystkich okłamał :D serio, profesjonalizm)

Strykasia

W tym serialu to tak nie razi. Może poza momentem, że to kumpel z pracy go kabluje a nie kobieta o stanie psychicznym. Poza tym jest ok dobre role kobiece. Nie razi tak jak w star wars.

Strykasia

Dziwne,ja oglądalam ten serial myśląc "Jak zwykle kręgi wladzy i służb, męski świat i obsada, no i kilka kobiet".

Strykasia

Kobieto, jesteś głupsza niż ustawa przewiduje. Kobiety zajmują takie stanowiska, a jeśli najbardziej Ci właśnie to przeszkadza, to chyba dobitnie pokazuje jak lubisz patriarchat.

ocenił(a) serial na 7
Strykasia

@Strykasia

Fajnie, że to zauważyłaś, też od razu rzuciła mi się w oczy ta żenująca poprawność polityczna, ale cóż to jest właśnie chory swiat netflixa wykreowany na ich potrzeby tresury społeczeństwa i prania mózgu. Poza tym smrodkiem serial jest całkiem fajny.