PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534418}

Columbo

1968 - 2003
7,8 20 tys. ocen
7,8 10 1 19658
7,3 18 krytyków
Columbo
powrót do forum serialu Columbo

Zabawa dotycząca serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

:) Brawo!

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Trafiłam?? Super:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Trafiłam?? Super:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Podczas jakiego święta/okoliczności dochodzi do morderstwa w odcinku "W świetle poranka" ?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Było jakieś uroczyste odpalanie armaty.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Owszem, było, ponieważ tego dnia było pewne święto i z tej okazji odpalali armatę. O jakie święto chodzi? :)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Nie wiem. :(

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W takim razie podrzucam podpowiedzi:

A. Święto Niepodległości
B. Dzień Kolumba
C. Dzień założyciela/patrona Akademii
D. 50cio lecie istnienia Akademii

:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

A odp B to jest taki dzień? He he

Ale wybieram C.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Columbus Day, jest obchodzony jakoś w październiku:) nie wymyśliłam tego:) na cześć odkrycia Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.

Odpowiedziałeś prawidłowo!! Brawo:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Ha, a właśnie czytałem przed chwilą artykuł o wyprawach Kolumba pod kątem jego oszustw, niedokładnych obliczeń i odkrywaniu kolejnych wysp podczas następnych wypraw.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Ciekawe artykuły czytasz. Oczywiście że Kolumb to oszust. Poza tym nie on odkrył Amerykę. Natomiast Amerykanie mają dość krótką historię, nie tak barwną jak europejczycy, więc każda okazja dobra do świętowania.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No ten artykuł był w czasopiśmie Świat Wiedzy Historia.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

:) Warto czytać takie czasopisma. Teorie spiskowe mówią, jakoby Kolumb był królewskim szpiegiem;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Królewskim, ale polskim czy jak?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Szpiegiem portugalskiego króla:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Aa, bo czytałem też o teorii, że miał powiązania z polskim władcą.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Tego to nie słyszałam, ale kto wie? To były czasy Jagiellonów. Polska była potęgą, możliwe że jakieś powinowactwa były. Królowie jeździli po Europie i na pewno mieli wiele kochanek i dzieci z "nieprawego łoża".

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

I to nie było spowodowane twoim pytaniem tylko trochę miałem czasu i nadrabiałem zaległości że tak powiem czasopismowe i akurat o Kolumbie czytałem artykuł.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W takim razie wymyśliłam pytanie tematyczne do Twojej lektury;)

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 10
M_COL

To popłyńmy dalej szlakiem Kolumba. ;)

W jakim odcinku sugerowano Columbo, że ma powiązania rodzinne z Kolumbem?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Wobec tego płyńmy;)

Tak, było coś takiego...Jakiś Włoch, albo Włoszka to powiedziała...Chyba;) I to było w jakimś z nowszych odcinków. Ale kurcze nie pamiętam. Obstawiam "Śmiertelna wygrana":)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Tym razem to błędna odpowiedź.

Dam drugą szansę. ;)

a) Morderstwo z książki
b) Ostatni toast za Komandora
c) Ciężar dumy
d) Wzburzone wody

ocenił(a) serial na 10
M_COL

A to niespodzianka! Byłam pewna że usłyszałam coś podobnego w jakimś nowszym odcinku! Coś mi pamięć szwankuje.

Będę strzelać, bo teraz jestem wybita z tropu;) odpowiem A, ponieważ pasuje mi taki text do szalonego Cassidy'ego ;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Niestety, chodziło o odp. C.

Nieprzypadkowo pisałem o płynięciu bo morderca wspomina o tym podczas przejażdżki swoją łodzią. Columbo źle się czuje a morderca dziwi się, że Columbo ma chorobę morską mimo, że nazwisko sugeruje, że ma powiązania rodzinne z Krzysztofem Kolumbem. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Akurat ten odcinek odrzuciłam:) nie pamiętam tego, serio. Ale jestem pewna że porównanie do Kolumba padło też w innym momencie. Teraz będę o tym myśleć, hehe:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Ta scena jest w 59 minucie tego odcinka. Ja z kolei nie pamiętam innych takich porównań, jak na nie natrafisz to daj znać. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Dam znać z pewnością. A szukać będę z ciekawości:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Przed czym Columbo ucieka w odcinku "Sprawa honoru"?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Ucieka przed młodym bykiem:) jeśli to miałeś na myśli, to już zadałeś podobne pytanie;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Tak, to dobra odpowiedź.

Możliwe, że niechcący powtórzyłem.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

:) tyle już było pytań, że to nie dziwne że się powtórzyły. Ale chyba w innym kontekście było to pytanie.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Co bohaterka z odcinka "Requiem dla upadłej gwiazdy" skrywała w ogrodzie?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Ciało swojego męża ukryte pod fontanną?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

O tak:) super!

ocenił(a) serial na 10
M_COL

To teraz takie pytanie:

W jakim odcinku ofiara spada z nieba?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Spada z nieba...Czyli z wysokości. Więc najprawdopodobniej masz na myśli odcinek "Śmiertelna partytura":) choć jeszcze znalazłabym kilka innych ofiar spadających:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Tak, chodziło mi o ten odcinek.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

P.S. Mam świetną wiadomość, od stycznia do TVS wraca Columbo. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Oooo, to doskonała wiadomość:) mam nadzieję że o przyzwoitej godzinie;) i że będą po kolei nadawać

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Widziałem ramówkę na początek stycznia i w Nowy Rok ma być o 9:55 i 20:00, a od 2 stycznia o 9:50 i 20:20. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jak o 20:20 to świetnie, o tej godzinie lubiłam właśnie oglądać. Ale mogą jeszcze coś pozmieniać.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Fajnie jakby wyemitowali również odcinki pilotażowe, bo chyba tylko raz w TVS je pokazywali. Ale TVS to nie TV Puls i oni na szczęście nie zmieniają tak często ramówki. A po "Columbo" ma być porucznik ze wschodu USA czyli serial "Kojak". Oglądałaś go?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Pilotażowy był chyba tylko ten jeden odcinek? Kojak....oglądałam, jasne:) ale bardzo dawno temu. W sumie warto sobie odświeżyć:) Był jeszcze "Gliniarz i prokurator";)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Pilotażowe były dwa. :) Przepis na morderstwo i Okup za nieżywego człowieka.

Ja Kojaka nie oglądałem nigdy, będzie okazja nadrobić.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Okup za nieżywego człowieka też jest pilotażowy? A to nie wiedziałam:) Kojak i jego słynne lizaczki;) no tak, to też jeden z kultowych seriali, choć mnie tak nie "zahipnotyzował" jak Columbo czy Poirot.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Tak, "Morderstwo z książki" to tak naprawdę pierwszy odcinek pierwszego sezonu. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No proszę, zawsze się dowiaduję czegoś nowego:)