Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Jaką kwotę pieniężną wygrała w losowaniu ofiara z odcinka "Śmiertelna wygrana"?
Nie, to niecta kwota:) musisz zgadywać;) podpowiadam:
A. 20 mln $
B. 30 mln $
C. 15 mln $
D. 40 mln $
:)
Przygotowując sprytne morderstwo, czyjej płyty użył morderca z odcinka "Test na inteligencję"?
Podpowiadam:) to była płyta takiego kompozytora jak:
A. Czajkowski
B. Strauss
C. Bach
D. Puccini
Czyli kolej na mnie;) Który z aktorów zagrał zarówno mordercę, jak i ( w innym odcinku) ofiarę? Możesz podać tytuły odcinków.
No właśnie nie wiem, ale to jest bardzo ciekawe pytanie. Jestem bardzo ciekaw. Może przy widocznych podpowiedziach coś wykombinuje bo tak opierajac się na pamięci nie mogę skojarzyć.
:) no właśnie, sama niedawno dopiero to skojarzyłam:) podam nazwiska tylko, odcinki myślę że sobie skojarzysz:) nie chcę by było zbyt prosto;)
A. Robert Vaughn
B. Laurence Harvey
C. Patrick McGoohan
D. Donald Pleasence
Tak jest, brawo!:) To Robert Vaughn. W odcinku "Ostatni toast za Komandora" był ofiarą, a w odcinku "Wzburzone wody"- mordercą:)
Hehe, chyba dawno nie oglądałeś tego odcinka;) w scenie z zegarkiem, on już nie żył:) w połowie odcinka został zabity;)
W jakim odcinku Columbo woli zjeść chilii niż jechać dokonczyć rozwiązanie śledztwa?
Oj tak, jest taka scena...I nawet ją pamiętam...Ale za nic nie mogę sobie przypomnieć;) to było w jakimś starszym odcinku...chyba;) po prostu teraz strzelam: "Pomocna śmierć"?
To nie w tym odcinku.
Podpowiem.
a) Morderca ze szklarni
b) Morderstwo pod szkłem
c) Iluzjonista
d) Ostatni toast za komandora
Zastanawiam się nad a i c...Ale nie wiem...Ostatecznie wybieram c- Iluzjonista:)
Chodzi o scenę z sierżantem Wilsonem i on byl w odcinku "Iluzjonista" ale też był w "Morderca ze szklarni" i o ten odcinek mi chodziło.
No właśnie, sierżant Wilson mi się kojarzył...Czyli nie trafiłam, ale było blisko;)
W odcinku "Przekaz podświadomy" Columbo ogląda film z wyścigówkami. Jaki obrazek był ukryty w tym filmie?
Chyba znowu zaliczę pudło;) ale pamiętam tą scenę, z tym że nie tak drobiazgowo;) czy to był napój w szklance? Coca cola?
To inne pytanie.
Jaka postać z filmu pojawiła się na planie flmowym dla zmylenia porucznka w śledztwie w odcinku "Mordrstwo, mgła i cienie"?
Nie wiem dokładnie o co chodzi. Oglądałam całkiem niedawno ten odcinek, więc powinnam wiedzieć. Chodzi o tą scenkę w barze, gdzie był podstawiony policjant, pielęgniarka i druhna?
No no i o pielęgniarkę mi chodziło bo sam Columbo mówił, że morderca próbował go zmylić bo nie kręcono wtedy tam scen szpitalnych.
Dokładnie:) Swoją drogą fajny ten odcinek, ale postać mordercy jest wyjątkowo niesympatyczna i irytująca;)
Pytanie z odcinka "Wzburzone wody". Jaką znaną włoską piosenkę śpiewała ofiara na krótko przed morderstwem?
Tak myślałem i myślałem bo mogłem to zanucić ale nie mogłem skojarzyć tytułu, ale mam: "L'italiano".
Nie:) "L'italiano" to owszem, znany włoski utwór, ale nie śpiewała go akurat wtedy:) podam podpowiedzi, jestem pewna że od razu skojarzysz:
A. Felicita
B. Volare
C. Sereno é
D. Acapulco
I wiesz co ja teraz sobie robię. ;) Walę się w czoło. Już wiem czemu mi to grało w głowie, bo w "Ranczu" jest taka scena ze śpiewaniem tej piosenki i dlatego takie wspólne śpiewanie mi się skojarzyło. Teraz to już na 200 % odpowiedź B. Już sobie dobrze wyobrażam.
Pewnie że "Volare":) tyle razy jest śpiewany ten refren, że wbija się w pamięć:) Rozumiem że mogło Ci się pomylić z innym filmem, tym bardziej że o włoski szlagier chodzi:) Brawo!
Wymień 2 odcinki, w których Columbo zostaje wybrany spośród widowni, żeby pomógł w pewnym zadaniu.