Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Pierwszy się zgadza, drugi niestety nie...Tam morderca grał w pokera. Ok, w takim razie podaję warianty podpowiadające;) :
A. Morderstwo w Malibu
B. Projekt morderstwa
C. Sztylet wyobraźni
D. Kryzys tożsamości
:)
Wymień 4 powody dla których gosposia jest zła na Colombo w odc. "Podwójny szok".
Gasił cygaro na srebrnej tacy, strzepywał popiół na podłogę, zbił wazę i naprawiając telewizor nieomal wyrwał pokrętło;) Zachowywał się skandalicznie i słusznie dostał reprymendę;)
Ps. Ja takie pytanie już zadałam jaaaakiś czas wcześniej;) ale fajne jest, więc chętnie ja odp:)
A rzeczywiście, teraz pamiętam. To pokrętło to nawet całkowicie wyrwał. ;)
Nie wiem czy oglądałaś ostatnio ten odcinek, ale ta wersja tłumaczenia z TV Puls była łagodniejsza jeśli chodzi o tą złość gosposi, poprzednia wersja z TVS miała w tej kwestii bardziej ostrzestrzejsze słownictwo.
Całkowicie wyrwał? Heh, agent z niego;) choć doskonale rozumiem tą gosposię, też bym się denerwowała, gdyby jakiś flejtuch nie szanował mojej pracy;) co to za maniery strzepywać popiół na podłogę?;) Lubię właśnie tą postać gosposi w tym odcinku:)
Nie, nie oglądałam tego odcinka, w tym tygodniu tylko wczorajszy obejrzałam. To ciekawa uwaga z tym tłumaczeniem...Niestety często są złe tłumaczenia,ehh.
:D
Aż tak źle nie tłumaczyli, ale poprzednio była mowa o chlewie czy "Ty łobuzie!!! " ;) Tutaj to trochę inaczej przetłumaczyli.
O i jeszcze przypomniało mi się, że gosposia krzyczy do Columbo "Wynocha!!!", tutaj było bardziej łagodnie, poprzednio było o gliniarzach z platfusem, teraz z płaskostopiem. ;)
W sumie platfus i płaskostopie to to samo, ale platfus lepiej brzmi;) o tak, kojarzę wersję z "wynocha!!" ("Get out, get out!") ;)
No właśnie, o to mi chodziło, no i platfus właśnie lepiej brzmi, zwłaszcza w ustach Columbo. :)
Gdzie druga ofiara morderczyni z odcinka "Lepszy wróbel w garści" trzymała pieniądze?
Tak:) uznam Ci tą odpowiedź, choć dokładniej, to w skarpecie i potem w bucie:)
W jakim odcinku możemy oglądać mordercę płynącego łódką (podkreślam- łódką) gdzieś w Acapulco?
Taka akcja, że morderca pływa łódką, wędkuje i pozbywa się pewnych przedmiotów. Podaję podpowiedzi, na pewno dobrze odpowiesz:
A. Umysł ponad prawem
B. Sztylet wyobraźni
C. Przepis na morderstwo
D.Śmiertelny stan umysłu
:)
I to jest prawidłowa odpowiedź:) dokładnie w odcinku Przepis na morderstwo, mamy taką scenę, kiedy morderca odpoczywa w Acapulco:) poza tym, nigdy takiego zabiegu w innych odcinkach nie było:)
Podstępem było to, iż pokonał go jego własną bronią, czyli przekazem podświadomym. Kazał zrobić sobie zdjęcia w różnych miejscach w biurze mordercy, by poprzez wciśnięcie ich między kadry filmu reklamowego który morderca oglądał, wywabić go do biura. I reszta potoczyła się zgodnie z planem- morderca w popłochu ruszył do biura i odkrył miejsce ukrycia konwektora kalibru:)
Ha ha, bardzo dobrze odpowiedziałaś, ale akurat ja w chwili wymyślania pytania miałem co innego na myśli.
Myślę, że z tym też sobie poradzisz.
4 warianty:
a) podczas gry mordercy w golfa mordercy Columbo powiedział, że morderca nie trafi do dołka, morderca był pewny, a tu Columbo niby przypadkiem zasłonił dołek butem
b) Columbo chciał aby morderca podwiózł go na drugie miejsce zbrodni ale nie podał gdzie skręcić na skrzyżowaniu
c) Columbo piczęstował mordercę batonikiem, który był przesłodzony
d) Columbo powiedział, źe żona pierwszej ofiary widziała mordercę jak jedzie on do kina Magnolia.
No a skąd ja mogłam wiedzieć o który podstęp chodzi? ;) Myślałam że o ten finalny. Ale oczywiście znam odpowiedź, to jest odp B:) to też był podstęp.
Ps? Ciekawe podpowiedzi, wyobraźnia widzę na pełnych obrotach;)
He he, musiałem pogłówkować, żeby w miarę sensownie wyszło. ;)
A poza tym, rzeczywiście nie precyzyjnie się wyraziłem, ale tak to jest jak się myśli tylko o konkretnej scenie, zapominając o innych. ;)
Finalny podstęp był faktycznie przyszykowany, natomiast ten z autem, myślę że był wymyślony pod wpływem chwili:)
Wyszło sensownie, nawet z tym przesłodzonym batonikiem;) Ja bym na to nie wpadła;)
Na jaki kurs uczęszczał sierżant Willson? Mówi o tym w odcinku "Iluzjonista".
Nie wiem:( nie przypominam sobie tej sceny:\ ale nie poddam się i będę strzelać...Próbował łowić w porcie
Wiesz, teraz zaczynam mieć wątpliwości, pamiętam jak wyglądało bliskie otoczenie, ale czy to był ogólnie port, chyba tak bo tam ogólnie obok domu mordercy był port. Chodziło mi dokładnie o pomost, ale zaliczam.
Morderca z odcinka "Uwaga! Morderstwo może zaszkodzić zdrowiu", na miejscu zbrodni usuwa z komputera pewien artykuł i zastępuje go innym. Właśnie. Jaki tytuł nosi artykuł podmieniony przez mordercę?
Ale chodzi o ten stary?
A jeśli tak to może jak ten film "Holly w Houston"-ale to strzał.
Nie, chodzi o ten, który podłożył morderca. Nie, to nie jest "Holly w Houston". Próbujesz jeszcze raz?:)
Miałem poprosić o podpowiedź, ale tak myślę i myślę i przypomniało mi się! :)
Ten tytuł to oczywiście "Ucieczka w śmierć".