Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Proszę wymienić trzy miejsca gdzie porucznik nachodził mordercę z odcinka "Morderstwo w programie dnia".
o to ciekawe pytanie!
W kancelarii go nawiedzał go na pewno, obstawię jeszcze sąd... a trzeciego miejsca nie wymyślę bez podpowiedzi :)
Dwa miejsca pasują, trzecie ukrywa się w podpowiedziach:
a) kawiarnia
b) hotel
c) nocny klub
d) dom ofiary
Z jakiego powodu, zdaniem porucznika, przechowywał rachunki podejrzany o zabójstwo piosenkarki Loyd w odcinku "Wzburzone wody"?
Podpowiadam:
a. zbierał rachunki, żeby uzyskać zwrot kosztów od armatora,
b. zbierał rachunki, żeby kontrolować wydatki
c. zbierał rachunki, żeby odliczyć je od podatku
d. zbierał rachunki jako pamiątki z podróży
hm... w "przekazie podświadomym"? Pamiętam tę scenę, ale mam kłopot z przyporządkowaniem jej do konkretnego odcinka :)
Nie w "Przekazie podświadomym". Chodzi mi o inny odcinek.
Podpowiedzi:
a) Spróbuj mnie złapać
b) Morderstwo prawie doskonałe
c) To tylko gra
d) Koneser win
Niewiele mi to ułatwiło bo myślałam i o "Koneserze" i o "Spróbuj mnie złapać". W obu odcinkach Porucznik polubił Złoczyńców. Stawiam na Konesera win :)
Niestety nie. Chodzi o "Spróbuj mnie złapać". :)
Chodziło mi o scenę gdy Columbo przemawia na jakimś spotkaniu i opowiada o swojej pracy.
Rzeczywiście było coś takiego. Teraz sobie przypomniałam, że w "Morderstwie pod szkłem" w końcowej scenie Porucznik mówi mordercy, ze ceni jego talent kulinarny ale to wszystko. I mi się pomyliło z odcinkiem Przekaz podświadomy, gdzie też nie pałał wielką sympatią do Pana Doktora.
Tutaj chodziło mi właśnie o wielu morderców, a nie jednego konkretnego dlatego ten odcinek.
Jaki pracownik "brał udział" w zdemaskowaniu mordercy z odcinka "Uwaga! Morderstwo może zaszkodzić zdrowiu"?
Nie, on pomógł ale w mniejszym stopniu raczej niż ten mój poszukiwany. ;)
Podpowiedzi:
a) kucharka
b) ogrodnik
c) śmieciarz
d) roznosiciel gazet
Nieznajomość jakiej dziedziny nauki pogrążyła mordercę w odcinku "Zemsta dentysty"?
Tak, tak, potwierdzam. Przepraszam za opóźnienie. Dobrze, że nie wstrzymaliście gry :)
W odcinku "Etiuda w czerni", morderca opowiada kilka anegdot o znanych kompozytorach. O którym z nich mówił, iż dyrygował cygarem?
Nie, nie o Bacha chodzi:) podpowiadam:
A. Czajkowski
B. Beethoven
C. Brahms
D. Wagner
:))
Czajkowski trzymał się za głowę podczas dyrygowania, a cygara używał Brahms;) także pudło-niestety;)
A ja akurat zwróciłam uwagę na te anegdotki, bo zawsze mnie zadziwia, że po morderstwie Alex ma taki dobry humor i sypie żarcikami:)
Ile powstało powieści z Panią Melvill jako detektyw? Chodzi o temat z odcinka "Morderstwo z książki".
Jaki gatunek kwiatów dał zasadzić dla ofiary morderca z odcinka "Morderstwo w Malibu"?
To było prawie na początku, jeszcze przed oświadczynami w jacuzzi:) morderca mówił, że specjalnie namówił ogrodnika sąsiadów, by posiał kwiaty w kolorze sukni, w jakiej pierwszy raz widział ofiarę. No dobra, chodzi o:
A. Petunie
B. Róże
C. Lewkonie
D. Tulipany
:)