PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534418}

Columbo

1968 - 2003
7,8 20 tys. ocen
7,8 10 1 19668
7,3 18 krytyków
Columbo
powrót do forum serialu Columbo

Może byśmy się pobawili w test o serialu "Columbo"?

Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Na pewno, muszę obejrzeć wszystkie filmy z jego udziałem. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

O ile Ci się uda, nie są popularne. Choć z czasem może będzie o to łatwiej. Też muszę sporo nadrobić filmów z nim:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Widzę że oglądałeś "Mickey and Nicky"?;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Tak, dzisiaj, kolejny etap odkrywania nowych filmów z Peterem Falkiem. I kolejny bardzo fajny, choć to dramat to Peter znów wypadł świetnie.

Ale apropo tego o czym wczoraj pisaliśmy, w tym filmie była scena gdy Peter trochę napastuje kobietę i został za karę przez nią ugryziony w wargę.

hi hi

ocenił(a) serial na 10
M_COL

hehe, no to jak za napastowanie, to słaba kara;) Coś ten nasz Peter Falk nie taki grzeczny;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Poniżej są podpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia...

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Podpowiedzi tytulów:
a) Kobieta w czerni (1989)
b) Uwaga! Morderstwo może zaszkodzić zdrowiu ( 1991)
c) Ślady zbrodni (1997)
d) Nocne życie porucznika ( 2003)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

To będzie zupełny strzał;) wybieram A, gdyż Columbo grał na tubie dla jakichś dzieci, może wśród nich była Kirsten

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Tak! I to jeszcze było w latach 80! Bardzo dobrze tam widać małą Kirsten.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Ha!! No proszę;) a to fajna ciekawostka:) zwrócę na to uwagę:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Teraz sobie jeszcze sprawdziłem dokładnie. Jest w 35 minucie tego odcinka. Siedzi w II rzędzie na schodach.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Też sprawdziłam, faktycznie jest tam dziewczynka która by pasowała w sumie:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Wygląda identycznie jak z 15 lat później, to na pewno ona.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

I to z tego urywku ją wypatrzyłeś? Spostrzegawczy:) to będzie ona, fakt

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Wiele razy ogladałem ten odcinek bo jest epicki i tak za drugim czy trzecim razem zwróciłem uwagę na tą dziewczynkę, która przypominała Kirsten, zdziwiłem się trochę, ale potem jeszcze raz zobaczyłem i rzeczywiście to ona była tam.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Też bardzo lubię ten odcinek, uważam że ma najlepszą ścieżkę dźwiękową. Również oglądałam wiele razy, ale na to nie zwróciłam uwagi. Nawet jakbym jeszcze 10x oglądała-nie zauważyłabym;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Jestem wzrokowcem to czasem takie szczegóły wyłapię i zapamiętam.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jestem pod wrażeniem, tym bardziej że w wersji dziecko. Może z tej grupy dzieci też ktoś jest dziś aktorem?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Możliwe, może w wolnej chwili im tam się przyjrzę jeszcze. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Powinni odnotować to w tym rankingu na temat Kirsten, albo w ciekawostkach na jej temat na Filmwebie;) Przyjrzyj się, może akurat dokonasz kolejnego odkrycia:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jak już jesteśmy w temacie aktorów, to mam takie pytanie:

W którym odcinku grała matka Gwyneth Paltrow?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Ło! To było trudne! "Etiuda w czerni", tam jest ktoś taki podobny. W nowszych odcinkach bym ją bardziej rozpoznał.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jasne że w "Etiudzie w czerni";) oglądając to, od razu zauważyłam podobieństwo. Taka ładniejsza wersja swojej córki, ale bardzo podobna;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jasne że w "Etiudzie w czerni";) oglądając to, od razu zauważyłam podobieństwo. Taka ładniejsza wersja swojej córki, ale bardzo podobna;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Teraz mnie dubluje!

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Każdego to chyba dopadnie. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Czyżby to było zaraźliwe?;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No to zagadka na dobranoc. ;)

W jakich 2 odcinkach tradycyjne ubranie Columbo wzięto za przebranie?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W "Błędnej reakcji" - wzięty za kloszarda i w "Śmiertelnej wygranej"-wzięty za ekscentryka;) i po raz kolejny zadałeś pytanie które ja chciałam;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Brawo! Na marginesie świetna scena z tą zakonnicą. :)

Ciekawie ile musieli robić dubli tej sceny, bo Peter się tak śmieje w tej scenie gdy jeszcze prawie nic nie powiedziano jakby nie mogli na planie wytrzymać ze śmiechu przy tej scenie.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Też lubię tą scenę:) a aktorka grająca zakonnicę, później grała morderczynię w "Staromodnym morderstwie":)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nie zwróciłam na to uwagi że już się wcześniej śmieje;) hehe, bawiła jego samego ta scena:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Podobnie było w odcinku "Kobieta w czerni" gdy dr Allenby wypytuje porucznika o życie seksualne, tam też jest podobna sytuacja z tym uśmiechem.;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

I tu nie zwróciłam na to uwagi;) z uśmiechem to kojarzę Columbo z "Filmowego morderstwa", jak morderca przyłapuje porucznika w jego kapeluszu;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Ja już znikam, będe rano bo w sobotę rano w TV odcinek bodajże o szachistach. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Czekam na twoje pytanie. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

A więc:

W odcinku "Śmiertelny stan umysłu", kochanka mordercy wyskakuje przez okno do basenu. Co robi uprzednio z biżuterią?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Zdejmuje ją?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No tak, zdejmuje ją:) w sumie źle ujęłam pytanie, bo chodziło mi o to, co z nią zrobiła po zdjęciu ( wszak wskakiwała do basenu naga ) ;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Czyli uznajesz?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Mój błąd w zadawaniu pytania, więc powinnam uznać:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Ok :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No to moje pytanie.

W jakim odcinku pojawia się temat platfusa? :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Czyżby to był odcinek "Łabędzi śpiew"??

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Nie

Dam podpowiedzi:

a)Sztylet wyobraźni
b)Podwójny szok
c)Przekaz podświadomy
d)Wspólnik zbrodni

ocenił(a) serial na 10
M_COL

ojej, nie mam pojęcia...:( będę strzelać....C?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Niestety nie. Chodzi o odcinek "Podwójny szok" i scenę gdy jeden z braci bliźniaków twierdzi, że dużo policjantów ma płaskostopie, a Columbo próbuje udowodnić, że nie ma platfusa. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Zadam więc nową zagadkę.

Wymień 2 odcinki, w których Columbo dokarmia inne zwierzęta ( inne niż swojego psa rzecz jasna ;) )

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Hmmm...na pewno w odcinku "W proch się obrócisz" dokarmia szczeniaczka, a z tym drugim nie jestem pewna, ale w odcinku "Ślady zbrodni" też dokarmia, ale kotka:)