Może byśmy się pobawili w test o serialu "Columbo"?
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
nie, nie o jedzenie;) Może dam taką podpowiedź, że jest to związane z Twoim zdjęciem profilowym;)
zdjęcie to scena z pewnego odcinka...I w tym właśnie momencie Columbo mówi co tak lubi jego pies i co go ożywia...
Sądzę że to właściwa odpowiedź, więc pozwolę sobie zadać kolejne pytanie:
Zanim pies został Psem, pewien weterynarz proponował dla niego imię. Jakie?:)
Oj, nie pamiętam chyba tego imienia.
Coś takiego z brzuchem, bo jego pies szorował po podłożu, ale chyba nie...
Proszę o podpowiedzi.
Nie, chyba nie chodziło o brzuch pieska;) podaję podpowiedzi:
A. Beethoven
B. Fido
C. Chopin
D. Jack
:)
Pamiętam na samym początku tego odcinka piosenkę " I saw the light". Taka dość wpadająca w ucho, choć fanką country nie jestem;)
Ja też ogólnie, ale kilka piosenek jego lubię.
Zagrał i zaśpiewał też m.in. " Sunday Morning Coming Down" w scenie gdy Columbo próbuje chilli na przyjęciu.
Columbo z tym chilli jest rewelacyjny;) nie pamiętałam piosenki z przyjęcia, zapadła mi w pamięć tylko ta z początku odcinka
To nowe pytanie:
Z jakiego kraju pochodziły buty ofiary w odcinku o młodym filmowcu?
Hmmm....Chodzi o odcinek "Morderstwo, mgła i cienie"? Hmmm, nie jest to mój ulubiony odcinek, więc nie pamiętam tak dobrze. Wiem że był tam pasek z kieszonką, a buty chyba były bez korka, ale z jakiego kraju to nie wiem. Póki co to strzelam: włoskie;) jeśli nie, poproszę o zestaw podpowiedzi:)
Tak, chodzi o ten odcinek.
Podpowiedzi krajów:
a) Portugalia
b) Wietnam
c) Bangladesz
d) Korea Południowa
W podpowiedzi trzy kraje azjatyckie i jeden europejski, więc obstawiam odpowiedź A, bo się wyróżnia, choć nie mam pewności:)
Tak?:) Heh, przyznam że nie miałam pojęcia, trudne pytanie to było:)
Teraz moja kolej.
W jednym z odcinków (odcinek bardzo kulinarny), Columbo odwiedził chińską restaurację. Po zakończeniu posiłku otworzył ciastko z wróżbą. Jak brzmiała wróżba?
Proszę bardzo:
A. Będziesz piękny i bogaty
B. Szczęściu trzeba pomagać
C. W morzu jest więcej ryb niż jedna
D. Po burzy zawsze świeci słońce
Dobrze Ci się przypomina:) tak, to odpowiedź C:) to z odcinka " Morderstwo pod szkłem".
W " Decydującej rozgrywce" mamy futbol, w " Najniebezpieczniejszej partii"- szachy, i w " Sprawie honoru" - korridę:)
Hehe, w sumie nie byłam pewna tej korridy, ale coś ze sportu ma;) oj tam oj tam;) dobrze, wobec tego zamiast tej nieszczęsnej korridy obstawiam tenis. W tenisa grała żona mordercy w " Etiudzie w czerni" i w tenisa grał morderca z " Morderstwo w Malibu";)
No to teraz już uznaję. :)
W innych odcinkach grano też w koszykówkę czy w golfa.
To fajnie:) w koszykówkę? W jakim odcinku? :)
Czyli moja kolej na pytanie:):
W odcinku "Staromodne morderstwo", główna bohaterka podrzuca siostrzenicy pewien przedmiot...Jaki?
Jakąś popielniczkę czy coś w tym rodzaju chyba.
A w koszykówkę grano w odcinku Decydująca Rozgrywka.
Faktycznie była tam koszykówka, coś mi umknęło.
Dobrze kombinujesz, ale to nie była popielniczka;)
To poproszę o podpowiedzi.
Coś kojarzę, że chowała to pod koc w szafie czy coś takiego, ale dokładnie nie pamiętam co.
Tak, chowała to pod koc w szafie, więc widzę że dobrze kojarzysz:)
Oto podpowiedzi:
A. Talerzyk
B. Klamra od paska
C. Przykrywka
D. Mydelniczka
Niestety nie...Prawidłowa odpowiedź to B- klamra od paska. Dobrze kojarzyłeś popielniczkę, gdyż użyto jej jako popielniczkę właśnie- z niewiedzy.
Oprócz sławnego piosenkarza Johnne'go Cash'a, w serialu miał swoją rolę-choć epizodyczną inny znany piosenkarz. Jaki i w jakim odcinku?
Może na początek dam podpowiedź że pojawił się w jednym z odcinków po roku 1990.
Aa.. jaki ze mnie gamoń. :)
No oczywiście Little Richard w odcinku "Morderstwo gwiazdy rocka". Grał kawałek w klubie, Columbo wchodzi i potem go zagaduje.
Ha ha;) Bingo!! O to chodziło, o Little Richarda i odcinek " Morderstwo gwiazdy rocka":) w sumie zdziwiłam się że początkowo nie skojarzyłeś, ale tak, to dobra odp:)