Może byśmy się pobawili w test o serialu "Columbo"?
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
"Nocne życie porucznika" przyznam słabo pamiętam, bo raczej omijam ten odcinek. Pamiętam te morderstwo, ale już śledztwo mniej, więc poproszę o jakąś podpowiedź:)
Ok, ale w prawidłowej wersji będą dwie rzeczy składające się na jedną prawidłową odpowiedź:
a) zauważył zrobiony manicure i poczuł, że ofiara użyła płynu do płukania ust
b) zauważył w ustach ofiary resztki fasoli (i podejrzewał, że jadł chilli) oraz zauważył zrobiony pedicure
c) zauważył zrobiony manicure i ślad od szminki na szyii
d) zauważył ślady kawy na koszuli i papierek po batonie w kieszeni
Świetne podpowiedzi;) jedyne co mi się kojarzy jak teraz czytam, to płyn do płukania ust. Nawet było ujęcie różnych " łazienkowych gadżetów" i bodajże był słynny płyn do płukania ust. Jeśli się nie mylę to będzie odpowiedź A:)
Super:) w takim razie kolejne pytanie ode mnie:
Co stanowiło motyw zbrodni w odcinku "Umysł ponad prawem"?
O, a teraz ty trafiłaś na odcinek, który aż tak często nie oglądałem. Proszę o 4 warianty.
Oto podpowiedzi:
A. Morderca miał romans z żoną ofiary
B. Syn mordercy dopuścił się plagiatu, a ofiara chciała to ujawnić
C. Morderca popełniał oszustwa podatkowe, a ofiara chciała go wydać
D. Morderca był zazdrosny o sukcesy ofiary
No i celny strzał!! Tak, to odp B:) odcinek całkiem fajny, no ale motyw bardzo błahy;)
Petera Falka czyli aktora. :)
Chodzi o Shere Danese. Wielokrotnie występowała w serialu w różnych rolach, a w jednym odcinku śpiewała, choć nie było widać, że to ona śpiewa. Dla ułatwienia dodam, że porucznik Columbo śpiewa jej piosenkę w ostatniej scenie tego odcinka.
Aaa, skoro Columbo śpiewał, to już wiem jaki odcinek:) "Morderstwo gwiazdy rocka":) jedzie autem i śpiewa, a wcześniej mówił że jego bratanek wciąż słucha tej piosenki:) Ale że to ona śpiewała, to kompletnie nie miałam pojęcia!
Fajna ciekawostka:)
To może teraz takie pytanie:
Wymień dwa tytuły odcinków, w których ofiary piją zatrutego szampana
Pamiętam odcinek z zatrutym winem, zatrutym drinkiem i zatrutym szampanem, ale tylko jeden: "Morderstwo gwiazdy rocka".
Tak, w tym odcinku jest zatruty szampan, jak najbardziej, ale motyw ten znajdziemy jeszcze gdzie indziej. Dla ułatwienia może podpowiem że w jednym z tych odcinków gra Jack Cassidy
Ah, nie doczytałam;)
Ok, 4 warianty:
A. Iluzjonista
B. Morderstwo z książki
C. Pisz i giń
D. Łabędzi śpiew
Oczywiście chodzi o odcinek "Pisz albo giń" i szampan w naczynkach po chemikaliach. ;)
Nowe pytanie:
Do jakiego kraju Columbo wybrał się wraz z żoną na samochodową wycieczkę i tam miał stłuczkę?
Co Columbo dostał od sekretarki jednego z morderców w prezencie dla swojej żony?
W takim razie nie wiem, bo kojarzę tylko że Columbo dopytywał się czy dobrze widziała i czy ma dobry wzrok. Poproszę o zestaw podpowiedzi:)
Masz rację, o to też pytał, ale w chwili wymyślania zagadki nyślałem o innej odpowiedzi. ;)
Oto 4 warianty:
a) pytał czy kobieta nie leczy się psychiatrycznie
b) pytał czy nie brała wtedy narkotyków
c) pytał czy nie była pod wpływem alkoholu
d) pytał czy czy patrzyła w odpowiedni dom
Oj, nie bardzo wiem co to mogło być. A i B odrzucam, bo Columbo chyba by kobiety o to nie pytał??;) W odpowiedni dom musiała patrzeć, skoro się potwierdziło że ten wojskowy miał w ręku broń. odpowiedź C też średnio mi pasuje, bo to nie w stylu porucznika...Ale zostanę przy C. Tak więc odp C.
Chyba muszę sobie odświeżyć ten właśnie odcinek:)
W takim razie zadaję kolejne pytanie:
W jakich dwóch odcinkach spotykamy się z motywem koca elektrycznego, mającego utrzymać ciepłotę ciała?
Kogo w odcinku "Rekwiem dla upadłej gwiazdy" Columbo podwozi swoim samochodem?
Dopiero co był ten odcinek w tv;)
Kolejne pytanie:
Co podrzucił Columbo do parasola ofiary w odcinku "Sztylet wyobraźni"?
Zgadza się, oglądałem. :)
Szkoda, że te niedzielne odcinki są tak wcześnie bo przed 6:00, w sobotę po 7:15 to już trochę lepiej choć jeszcze we wrześniu były około 12:00, ale przenieśli. :(
Faktycznie są wcześnie te odcinki:/ nawet nie wiem jak było we wrześniu, bo dopiero niedawno wyczaiłam że są na Pulsie. Wcześniej były na 13Ulicy i Silesii i można było spokojnie oglądać.
No rok temu na TVS to było grubo, odcinki były 3 razy dziennie od poniedziałku do piątku o 10:40,20:20 i 23:15.
Właśnie, zawsze ten o 20:20 oglądałam i brakuje mi tego;) tym bardziej że puszczali po kolei odcinki, a nie tak jak na 13Ulicy, że tylko te późniejsze sezony i jeszcze non stop powtórki.
A wracając do pytania.
Pamiętam czarny parasol, ale nie pamiętam do końca co tam było. :/
Jakiś fragment naszyjnika?
Ok, uznaję w sumie, bo właśnie chodziło o fragment naszyjnika. A dokładnie o perłę:)
Twoja kolej:)