PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771383}

Dark

2017 - 2020
8,2 172 tys. ocen
8,2 10 1 171767
7,7 56 krytyków
Dark
powrót do forum serialu Dark

Temat dla tych co obejrzeli juz wszystkie 10 odcinków. :)
Mam kilka pytań odnośnie fabuły.
Z tego co zrozumiałem Noah = Bartosz, wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli sie mylę.
Po czyjej stronie stała Klaudia i co sie właściwie stało w 1986 z nią? Kiedy zarządzała elektrownia.
Kim był facet z pistoletem, skąd sie wziął? Wiem, ze potem przejął pałeczkę po Klaudi w elektrowni, ale nie ogarnalem co było wcześniej, pojawił sie z pistoletem w lesie i dokumentami, a przedtem?
Czemu Helge nie dało sie zabic?
Czemu Noah zabijał dzieci? Zeby podróżować w czasie?
Kto to wszystko zaczął? I kto sie do tego przyczynił? Wychodzi na to, że jeżeli Bartosz to Noah to Jonas i Noach wszystko zaczęli.
Na koncu okazało sie, ze Jonas jest marionetka?
Brat Urlicha był pierwszym porwanym dzieckiem? Jeżeli tak to dlaczego?
Co właściwie stało sie na samym koncu? Podróżowali do jeszcze dalszej przyszlosci? 2019+33, tak? Czyli wychodzi na to, ze cała ta teoria, z trzema płaszczyznami czasu to lipa, bo jednak było cos jeszcze?

Ketay

I jeszcze jedno, kiedy Ulrich śledzi Helgego do jaskini i wchodzi do przejścia, jeden z nich trafia 33 lata wstecz a drugi 66, błąd twórców ?

ocenił(a) serial na 9
Ketay

Jeden skręcił w lewo drugi w prawo . Są trzy korytarze, jeden do 1953, jeden do 1986 i jeden do 2019.

Ketay

Też myślę, że to błąd. W pewnym momencie jest powiedziane że można się przenieść 33 lata w jedną lub drugą stronę. A Urlich przenosi się 66 lat.

ocenił(a) serial na 8
LeiaSkywalker

Można się przenieść 33 lata w przód lub w tył od daty "utworzenia" przejścia, a więc od 1986. Wszystko się zgadza. Pytaniem jest jak Jonas znalazł się w 2052?

Snowsky

Ok, to miałoby sens. Idąc Twoim tokiem rozumowania - w 2019 otworzył kolejne przejście, dzięki któremu można się przenieść do przodu o kolejne 33 lata. W 2052 utworzy kolejne i będzie mógł się przenieść do 2085...

ocenił(a) serial na 8
LeiaSkywalker

Albo:
mamy nową pętle przesuniętą o 33 lata: 1986, 2019, 2052
oraz drugą w ktorej uwięziony jest urlich 1986, 1953 i.... 1920. Urlich moze szukac powrotu do 2019 i trafic do 1920 (data anagram :P) tam trafic na Noaha i go "stworzyć"

Snowsky

Może dlatego, że to przeniesienie nie odbyło się przez korytarz, tylko w pokoju.

ocenił(a) serial na 9
Snowsky

Starszy Jonas i zegarmistrz składa maszynę by zamknąć przejście, robi to 2019 i zgodnie z wyjaśnieniem Noah niczego nie zamyka tylko otwiera i to jest właśnie kolejna trójka 1986, 2019, 2052 (poprzednia powstała na skutek awarii w elektrowni w 1986). W tej pętli można się poruszać właśnie w tych latach i dlatego mógł trafić 2052. Noah mówi o dwóch zwalczających się frakcjach podróżników w czasie i tworzenie kolejnych takich pętli może być właśnie sposobem na nieograniczone przemieszczanie się w czasie.

ocenił(a) serial na 8
Mani_Manifest

Z tego co mówił Noah to awaria elektrowni nie miała żadnego wypływu na otwarcie tunelu a został on utworzony jedynie przez działania starszego Jonasa. Mówi o tym siedząc w samochodzie z Bartoszem.

ocenił(a) serial na 8
Mani_Manifest

Starszy Jonas uruchamia maszynę w 1986. Zegarmistrz też kończy ją składać właśnie w tym roku - dalej ma smartphone Ulricha, do którego dorobił baterie i opisuje go, że to urządzenie próbuje się z czymś komunikować. Wydaje mi się, że scena z 10 odcinka, w której Jonas(ten starszy) uruchamia maszynę jest właśnie tym co stworzyło całe to przejście na początku.

ocenił(a) serial na 9
Ketay

Noah ? Albo Peter, skoro on przybywa niby w 87 :)

catrapl

Tylko jest jeszcze fakt, ze młody Dopler jak dorosnie, to będzie wyglądał jak Doppler, a nie jak Peter XD

ocenił(a) serial na 9
Ketay

Z opisów na necie jest tylko tyle, że jest w 86 "briefly" ale nie wiadomo co tam robił.

ocenił(a) serial na 8
catrapl

Dodam od siebie, że wciąż to ten sam Helge Doppler, skrzywdzony już przez Urlicha. A żadna inna postać, oprócz Helge z 86 i 2019 nie ma blizn na lewym policzku i uchu.

ocenił(a) serial na 8
Ketay

Helge nie mógł się przenieść na dobre do 86 i tworzyć nową postać, bo żył i dorastał w 53, po przeniesieniu jako dzieciak do wytapetowanego pokoju w 86 musiał wrócić znów do 53, inaczej w 86 nie mógłby być dorosły. Często wspominają że spotkało go coś złego (pobicie przez Ulricha), Helge z 86 i z 2019 to ten sam Helge z 53 który dorósł.

ocenił(a) serial na 10
inkawa

W przeniesieniu ponownie do 53 Helge pewnie pomaga mu sam Noah, przez co Helge później mu służy i wierzy, że ten jest kimś wyjątkowym. Później próbuje mu tu wyperswadować jego starsza wersja z 2019 :)

ocenił(a) serial na 9
inkawa

O tym "coś złego" co miało spotkać Helgego, mówią, gdy wspominają o domku. Charlotte pyta Petera czy wiedział o tym domku po wypadku Helgego. Ten wypadek miał mieć miejsce 12 listopada 1986, czyli kiedy stary Helge wjechał samochodem w swoja młodszą wersję.

ocenił(a) serial na 8
bartoszu88

No tak, bo przy domku go Ulrich pobił i wsadził do piwnicy, Charlotte pyta czemu Helge nie sprzedał domku po tym co go tam spotkało, nie chodzi jej o wypadek samochodowy tylko o to co zrobił Ulrich.

bartoszu88

pojawia sie wowczas pytanie: co sie stalo z helge z 86 roku ktory mial wypadek samochodowy z helge z 2019 (ten drugi zmarl). Helge z 86 tez chyba musial umrzec bo tego samego dnia pojawil sie w 86 roku helge z 53 roku a tego dnia oboje nie mogli istniec w tym samym czasie.
Mozna powiedziec ze tego dni 3 wersje Helge spotkaly sie w 86 roku i dwie musialy albo przeniesc sie znow do innego roku albo zostac zabite

ocenił(a) serial na 10
agatabonter

Oglądałem serial 2 razy i nie ma tam ani razu powiedziane, że 2 te same osoby nie mogę funkcjonować w tym samym czasie nie wiem skąd te założenie u Ciebie :)

Radoslavus

tk tu przeczytalam mysallam ze to ja przegapilam ten fragment serialu :)

ocenił(a) serial na 10
agatabonter

Nie było takiego info. Faktycznie widzę teraz Twoja wypowiedź z wcześniej, że przeczytałaś to tutaj na forum.

Straszne jest te forum filmweb rozrzuca wypowiedzi i odpowiedzi i nie idzie się połapać kto komu na co odpowiada... porażka :(

ocenił(a) serial na 7
Ketay

Nie tworzy, bo jego zwłoki wynosi Helge z 53 na zewnatrz bunkra, zdaje się że to 6/7 odcinek.

ocenił(a) serial na 8
SukienkaCzerwona

gdyby wynosił swoje zwłoki to by nie istniał:p w 7 odc wynosi tego niemego porwanego w 2019
ale że nie ma dwóch Helge to racja

ocenił(a) serial na 9
Silanceyo

Ciekawostka odnośnie nazwisk :
Nielsen :
https://en.wikipedia.org/wiki/Holger_Bech_Nielsen - fizyk, teoria strun, cyt. "In a series of recent (2009) papers uploaded on the arXiv.org web site, he and fellow physicist Masao Ninomiya proposed a radical theory to explain the seemingly improbable series of failures preventing the Large Hadron Collider (LHC) from becoming operational. The collider is intended to be used to find evidence of the hypothetical Higgs boson particle. They suggested that the particle might be so abhorrent to nature that its creation would ripple backward through time and stop the collider before it could create one, in a fashion similar to the time travel Grandfather paradox.[2] Subsequently LHC claimed the discovery of Higgs boson on 4 July 2012.[3]"

Doppler :
https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Doppler - matematyk i fizyk, efekt dopplera

Tiedemann:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dietrich_Tiedemann - filozof, cyt. "Tiedemann was a pioneer of empirical psychology, and an early practitioner in regard to scientific study of child development. He kept a journal of his son's sensory, motor, language, and cognitive behavior during the first thirty months of his life. Through empirical observation, he claimed that children possessed a "pre-linguistic knowledge"."

Nie ma nic na Kahnwald. Ale po rozbiciu nazwiska mamy Barka i Las. Jakaś łódz przez las, transport ? :P podróżowanie ?

catrapl

A co najciekawsze , "prawdziwy" Doppler zmarł w 53 ..

ocenił(a) serial na 9
Ketay

http://www.thisisinsider.com/dark-season-finale-analysis-2017-12

ocenił(a) serial na 8
Ketay

tylko że 1853:p

inkawa

Po prostu taki smaczek :p nie trafia do mnie za bardzo to co jest w tym artykule , za dużo tam dopowiedzen jak dla mnie ;) no nic, trzeba czekac caly rok. A tak nawiasem, to Noah ma chyba 42 lata i pochodzi prawdopodobnie z 53' nazwisko "Tauber"

ocenił(a) serial na 9
catrapl

Barka, las, Noah, Noe zbudował arkę

użytkownik usunięty
Silanceyo

- a nie uważacie, że to, że do maszyny czasu został użyty telefon akurat Urlicha może coś znaczyć? te zbliżenia na zdjęcie rodziny na tapecie...
- to mało prawdopodobne, ale może na wydarzenia, jakie miały miejsce ma jakiś wpływ zemsta w 2019r. tej małej jędzy, Hanny? przecież zaszantażowany przez nią właściciel fabryki ma zniszczyć życie Urlichowi - a jak dotąd Urlich jest jednym z bohaterów, który najwięcej traci
- czy w serialu było coś więcej o tym mężczyźnie z policji z jednym zabandażowanym okiem? być może przegapiłam, ale chyba bardzo tajemniczy jest jego wątek?

też zastanawia mnie postać policjanta z zabandażowanym okiem, oraz zemsta Hannah; plus oczywiscie to, -że okciec Bartosza prawdopodobnie też podrużował/uje w czasie- dziwne było Jego pojawienie się nagłe w lesie w Winden, z raną, z ganem- nikt nic nie zanotował...

ocenił(a) serial na 10

Mnie też postać policjanta z zabandażowanym okiem nie daje spokoju, zwłaszcza, że Charlotte dziwnie spojrzała na jego zegarek - wydaje mnie się, że był to stary model. Czyli kolejny przybysz z przeszłości?
Może na forum już ktoś ten temat poruszył, ale ja na razie trafiłam tylko na Twój wpis odnośnie tego gościa :)
Niby rzadko się pojawiał, ale jednocześnie zbyt wyraziście na te parę razy, żeby to była postać bez znaczenia.
Poza tym na ścianie ze zdjęciami jest jeszcze parę pustych miejsc, może jego wizerunek pojawi się w którymś z nich w nowym sezonie?

Silanceyo

Według mnie Noah pochodzi z co najmniej 1953 lub jeszcze bardziej wstecz ale na pewno nie z 1986 i dalej w przyszłość.
Czemu? Bo korzysta z strasznej metody podpinania dzieci pod krzesło żeby wzmocnić nimi pole potrzebne do podróży w czasie.
W 1986 istniały nowocześniejsze sposoby na przemieszczanie się jak te tunele i izotopy atomu..
W 2019 i dalej się dochodzą kolejne nowe metody jak wehikuł czasu w postaci tej skrzynki z zegarami.
Natomiast dużo ludzi wychwycilo te wzmianki o tym męzu pastorze ogarniętym zagadnieniem czasu i liczba 33. To on musial najprawdopodobniej w 1953 stworzyć to stalowe krzesło - pierwsze zabite dziecko było chyba właśnie z tych czasów?
Moim zdaniem Noah to jakiś praprapra ktoś tam dla Bartosza - może przyjrzał mu się, uznał że masz szanse być podobnie złym jak on sam, poczuł że są podobni i go teraz szkoli na młodszego ucznia czarnej strony mocy.
Może Noah też był spokrewniony z Helge bo to on zgwałcił jego matkę albo miał z tym coś wspólnego?
To by tłumaczyło dobór 'pomocników', taka luźna teoria.
A dlaczego Noah ciągle wygląda tak samo? Pewnie dlatego że zaczął zabawę w podróże zanim doszło do stworzenia pętli przez Mikkela,wiec można powiedzieć o nim że jest, w cudzysłówie - wolnym strzelcem.
I dlatego tak kpi sobie z reszty uwięzionychbw pętli.
W filmie pada bardzo ważne zdanie - początek jest końcem a koniec początkiem. Serial tak prowadził widzą żeby za początek uznać 1986 rok oraz 2019 rok podczas gdy są one końcem bo cała zabawa zaczęła się zapewne w 1953 bądź wcześniej i ma zapewne związek z tym demonicznym pastorem.

Arganthe

witam, mnie zastanawia skad w ogole wziol sie portal w jaskini, watek wybuchu w elektrowni troche slaby bo w portalu sa drzwi ktore trzeba otworzyc zeby przejsc.

Sami znikniecie Mikkela, rozumiem iz wpadlo on uciakajac do otworzonego portalu? w moemencie kiedy Noah w '86 testuje krzeslo na Madsie? jakie inne wytlumczenie
Mads martwy laduje w bunkrze a inny portal wciaga Mikkela?

Skoro Noah testujac krzeslo wysyla dzieciaki w inny czas to czemu w '53 mamy dwa matrwe dziaciaki w tym samym miejscu skoro jest jedni krzeslo, teoria o podrzuceniu cial?? ale kto, przeniesienie zwlok przez portal w jaskini?

Niewyjasnionych kwesti jest cala masa, jak sie znalezli w przyszlosci? Krzeslo dziala? jest inna maszyna? Jonas nie wiadomo gdzie sie przeniosl w ostatnim odcinku, teoretycznie powinien sie zamienic z mlodym Helge do '53 roku
W ktorym roku jest krzeslo? wszystko wskazuje na '86, jak Noah przenosi sie w czasie? przeciez krzeslo dopiero testuje na dzieciach a we wszystkich latach jest taki sam, wyglad itd?

Jeszcze samo porwanie rudego do testow? jakby go przeniesli do 86? przez jaskinie ciągnąc? z dugiej strony jak nie przez jaskinie to musieli by miec inny portal, skoro tak to po co porywac dzieciaki do testow?

ocenił(a) serial na 10
Mariusz_Komar

a kto zrobił te drzwi :P?

Mariusz_Komar

Ciała tych dzieciaków w 53 to ten rudy i ten głuchoniemy. Przeniósł i pewnie ten portal. Całość chyba zakłada, żeby porywać dzieciaki w jednym czasie i ciała usuwać w innym, żeby nie było śladów. Nikt w 1953 roku raczej nie zdanie kto to jest.

Mariusz_Komar

Wydaje mi się, ze jedna z rzeczy, która powoduje utrzymanie/powstanie portalu(ale nie wiem czy w 86 czy '19), sa te beczki z odpadem radioaktywnym. Byla mowa o rozszczepionym cezie u zegarmistrza

ocenił(a) serial na 8
Mariusz_Komar

O ile dobrze zrozumiałem to portal w jaskini stworzył właśnie starszy Jonas za pomocą tego urządzenia w 10 odcinku. Pokój z krzesłem, to ten sam, w którym w 53 jest zamknięty Helge. W 1953 i 2019 był pusty więc krzesło było rzeczywiście w 1986.

Silanceyo

1. Noah to prawdopodobnie nie jest Bartosz. Bartosz ma być chyba jego nowym pomocnikiem bo Doppler się zabił w 1986 powodując wypadek i próbując zabić samego siebie. Do tego jeszcze wrócę.
2. Po czyjej stronie to jeszcze nie wiadomo - zakładam, że mimo wszystko po dobrej. Nie wiemy też co się stało w 1986 roku, ale może założyć, że wspólnie z Alexandrem odkryli coś za tymi drzwiami w jaskini, które on próbował otworzyć.
3. Znów, nie wiemy kim był. Możemy założyć, że był jakimś przestępcą. Zaszedł wysoko w hierarchii bo miał wspólne tajemnice z Klaudią
4. Nie sądzę, żeby nie dało się go zabić. W końcu sam się zabił. Po prostu nikomu się nie udało.
5. Noah porywał dzieci, żeby zrobić z nich króliki doświadczalne do swojego wehikułu czasu. Druga opcja jest taka, że porywał je żeby kształtować tok zdarzeń. Zniknięcie tych chłopców wpływało na działania innych. Zazwyczaj wpływał negatywnie. To może być ta choroba, o której mówi.
6. Cała reszta tak naprawdę się sobą jakąś łączy. Zacznijmy od tego czy założenie o trójwymiarze to lipa. Niekonicznie. Wybuch mógł otworzyć drogę do roku 2019 + 33, a jednocześnie zamknąć rok 1953. Zauważ, że młody Doppler przenosi się do roku 1986. Czyli wszystko przesuwa się o 33 lata do przodu. Moim zdaniem wszystko zaczęło się już bardzo dawno. Wszystko co oglądamy w serialu już się w jakimś stopniu wydarzyło (mam na myśli układ pomiędzy głównymi bohaterami). Jednakże za każdym razem gdy dochodzi do wybuchu tunel nie jest niszczony, tylko otwiera się na przyszłość. Teraz będziemy mieli młodego Jonasa, który przez 33 lata będzie szukał rozwiązania i cofał się w czasie do 2019.

W naszym przypadku, w sensie w przypadku fabuły całość zaczęła się od 1986.Być może przez 33 lata od 1986 roku Klaudia i Jonas szukali jakiegoś wyjaśniania, żeby to wszystko naprawić. W końcu udało się znaleźć przejście. Ponieważ cykl zakłada 3 okresy mogła się przenosić tylko w zakresie 1953, 1986, 2019. W 2019 roku przeniosła się więc do 1953 by pokazać jak zbudować machinę czasu temu zegarmistrzowi (dostał od niej plany) i jednocześnie zniszczyć ten tunel. Teraz wszystko będzie się działo raz jeszcze (straszy Jonas w tej piwnicy mówi do siebie młodszego, że odbył już to rozmowę, z kolei Noah mówi do Bartosza, że Jonas zaufał Klaudii i zrobi to jeszcze raz) z tą różnicą, że będziemy się przemieszczać w 1986, 2019, 2019 + 33. Będą Ci sami bohaterowie, trochę inne historie i znów szukanie rozwiązania.

To właśnie dlatego uważam, że Bartosz to nie Noah. Noah wiedział, że nastąpi wybuch i że teraz będzie się poruszał tylko od 1986 roku. Kluczowy więc będzie 2019 i ten 2052. stamtąd będzie porywał dzieci, żeby je przenieść albo wstecz albo do przodu.

Natomiast ojciec Jonasa czyli Mikkel pewnie zabił się dlatego, żeby zachować ciągłość zdarzeń. Zauważcie, że najpierw się zabił, później jako młody się przeniósł do przeszłości. To jest jedyne dziecko, które nie zostało porwane tylko się przeniosło w czasie. A założenie jest chyba takie, że ta sama osoba w dwóch postaciach może żyć w jednym czasie o ile jedna z ich urodziła się później i nie ma niczym pojęcia. Czyli stary Mikkel mógł obserwować jak się na nowo rodzi. Ale gdyby stary się nie zabił to młody i świadomy wydarzeń Mikkel żyłby w 1986 roku, a stary i również wszystkiego świadomy żyłby w 2019 roku. Dwie te same postacie żyłyby w dwóch różnych epokach. Być może wpłynęłoby to na tok wydarzeń, a ewidentnie staremu Mikkelowi zależało aby nikt nie wpłynął na zniknięcie młodego w 2019 roku. Dlatego wysłał listy za adnotacją aby nie otworzyć go wcześniej niż on zniknie.

ocenił(a) serial na 9
buszmean

1) Doppler się nie zabił w 86. Tzn zabił się stary, ale młody przeżył.
2) On nie próbował ich otworzyć tylko oni zamurowali i zaspawali za drzwiami te beczki.
3) Uważam, że on cofnął się w czasie z 2052. Zadziwiająco znalazł się w miejscu gdzie obronił Reginę i zaprzyjaźnił się z nią, żeby w tym samym dniu szukać pracy w elektrowni. Za dużo tutaj zbiegów okoliczności.
4) Patrz pkt 1)

catrapl

1. Dokładnie - zabił się stary. średni przeżył. Ale jeśli przesuwamy się o 33 lata do przodu to Noah potrzebuje pomocnika w 2019. W 2019 Dopplera już nie ma. Z całą pewnością nie ma już go w 2052.
2. wydaję mi się, że jak Klaudia zeszła po raz pierwszy do jaskini to znalazła tam te drzwi, które próbowała otworzyć. Być może więc je otworzyli, później zespawali. Tak czy inaczej mają wspólną tajemnice.
3. Może tak być. Sęk w tym, że on wyglądał bardziej jakby był z lat 80. Ta siatka z dokumentami. Ten pistolet. Paszporty.
4. Jakby na to nie patrzeć Doppler się zabił. Zatem nie był nieśmiertelny.

buszmean

1. sredni przezyl ale moze tylko chwilowo.... bo przeciez w tym samym dniu pojawil sie w 86 tez najmlodszy helge. A dwoch w tym samym roku tego konkretnego dnia nei mogli istniec... jest mozliwosc ze ktorys z nich jeszcze przeniosl sie w czasie (zobaczymy w 2 serii ) albo ten sredni jednak okaze sie ze nei przezyl.

ocenił(a) serial na 9
agatabonter

jak to nie przezyl, skoro potem wystepuje jako starzec w 2019?...

ocenił(a) serial na 8
buszmean

1. Po co Noah pomocnik w 2019 skoro chłopcy są porywani przez Dopplera z 86, on się przenosi do tego 2019 i porywa ich do 86, później ich ciała lądują +/-33lata
4. Stary Doppler nie mógł zabić swojej młodszej wersji -paradoks podróży w czasie, gdyby zginął za młodu jego starsza wersja by nie istniała więc nie mógłby się przenieść i zabić młodszego itd... ale ktoś inny by już mógł bo czemu by nie, pewnie Ulrich po prostu go nie dobił.
6. Nie do końca rozumiem twoją teorię.
Dla mnie ogólnie bez sensu są jedynie 3 możliwości 53 86 i 2019, 86 2019 2052 itd, bo jednak Klaudia siedziała w przyszłości, pewnie 2052, w piwnicy do której na koniec przeniósł się Jonas, jej starsza wersja była też u kolesia od zegarków w 53, więc ona z perspektywy 2019 mogła przemieścić się i 2x 33lata wstecz i 1x do przodu (co najmniej), + wyglądało jakby była w tym 2052 zadomowiona, pełno broni, ona sama odpowiednio ubrana itd... dlatego czemu 53 miałby się zamknąć. Wg mnie po prostu to jest oś czasu z odstępami co te 33lata i mogą sobie jakoś na niej skakać.

ocenił(a) serial na 9
inkawa

Zasada trójpodziału. Każdy rok ma swoją przeszłość i przyszłość. Ale sam też jest jednocześnie teraźniejszością, przyszłością i przeszłością. 2019 jest teraźniejszością dla 2019 ;) przyszłością dla 1986 i przeszłością dla 2052. I tak w koło. Więc pewnie istnieje wiele korytarzy z 3 wyjściami.

ocenił(a) serial na 8
catrapl

no właśnie - przeszłość i przyszłość, przeszłość to równie dobrze -66lat nie jedynie -33, o to mi chodzi, że bez sensu jest jedynie koncepcja teraźniejszość i +/- 33lata, bo jak pisałam, uznając 2019 za teraźniejszość (bo on pasuje wiekiem do starej Klaudii ) Klaudia przenosi się i +33 i -66 lat, więc koncepcja jedynie 3 "płaszczyzn" czasowych po których mogą się przenosić, w sensie konkretnych lat, 53-86-2019, 86-2019-2052 itd... jest dla mnie bez sensu.

inkawa

Trochę się zbaniowałam jednak ;) Claudia przenosi się pomiędzy domniemanym 2052 a 2019, 1986 i 1953. Jonasa starszego nie widzimy chyba w 1953 roku? Pewnie to działa tak, że jeśli Claudia chce się przenieść z 2052 do 1953 to musi najpierw zahaczyć o 2019 lub 1986, może nie ma bezpośredniego przejścia o 99 lat wstecz.
Z drugiej strony to ciekawe czy jak Jonas walnął tym cezem, to czy otworzyło się tylko przejście do 2052 (które i tak istniało WCZEŚNIEJ, bo i on i Claudia się przenosili - pamiętajmy, że tu chodzi nie tylko o lata, ale też o dni. A do tego celem Jonasa nie jest utworzenie przejścia, tylko go zamknięcie. No chyba że się nie skapczył, że to on utworzył przejście do 2052? Ale to i tak dla mnie trochę się nie trzymało kupy, bo cały czas mówili o tych trzech rocznikach, Jonas nie wymienia czwartego, a wygląda na to jakby z niego przybył...), więc... czy tylko przejście w przód do 2052, ale też w tył do 1920? Na tej zasadzie w końcu faktycznie mogliby się cofnąć do początku naszej ery i np. Noah mógłby załatwić Chrystusa czy o co temu czubkowi właściwie chodzi ;)

ocenił(a) serial na 6
inkawa

Na jakiej podstawie twierdzicie, że Claudia przemieszcza się tez w dalszą przyszłość tj. 2052? Bo możliwe ze coś przeoczyłam

ocenił(a) serial na 8
skaczenaplecki

kurcze dawno oglądałam już nie pamiętam :D chyba była pokazana w tym roku, ten bunkier ze zdjęciami w którym była, to był chyba w 2052
tak mi się kojarzy
może coś jeszcze było