Temat dla tych co obejrzeli juz wszystkie 10 odcinków. :)
Mam kilka pytań odnośnie fabuły.
Z tego co zrozumiałem Noah = Bartosz, wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli sie mylę.
Po czyjej stronie stała Klaudia i co sie właściwie stało w 1986 z nią? Kiedy zarządzała elektrownia.
Kim był facet z pistoletem, skąd sie wziął? Wiem, ze potem przejął pałeczkę po Klaudi w elektrowni, ale nie ogarnalem co było wcześniej, pojawił sie z pistoletem w lesie i dokumentami, a przedtem?
Czemu Helge nie dało sie zabic?
Czemu Noah zabijał dzieci? Zeby podróżować w czasie?
Kto to wszystko zaczął? I kto sie do tego przyczynił? Wychodzi na to, że jeżeli Bartosz to Noah to Jonas i Noach wszystko zaczęli.
Na koncu okazało sie, ze Jonas jest marionetka?
Brat Urlicha był pierwszym porwanym dzieckiem? Jeżeli tak to dlaczego?
Co właściwie stało sie na samym koncu? Podróżowali do jeszcze dalszej przyszlosci? 2019+33, tak? Czyli wychodzi na to, ze cała ta teoria, z trzema płaszczyznami czasu to lipa, bo jednak było cos jeszcze?
Noah ma tatuaż chyba taki jak obrazek, który oglądał mały Mikkel w szpitalu.
Ciekawi mnie też jeszcze jedna scena. Noah bez koszulki (wtedy widać tatuaż) czyści podłogę w bunkrze (?) i wpisuje na ścianie datę z 1953 roku. Wygląda tam tak samo jak w innych latach. Wygląda to tak, jakby on na początku w 1953 był jakimś pomagierem a później sam zaczął może mścić się albo coś podobnego. Większość ma swoje "ja" z przeszłości/przyszłości a on wszędzie jest taki sam.
Czy nikogo nie zastanawia dlaczego Noah ma na plecach tatuaż z obrazkiem, który znalazł w szpitalu mały Mikkel? Nie daje mi to spokoju, bo w tym serialu nic przecież nie pojawia się bez przyczyny.
Zastanawia mnie też przeszłość Petera. Jako jedyny nie był przedstawiony w swojej młodszej wersji...
Może Peter to tak naprawdę nie biologiczne dziecko Helgego, a adoptowany syn? Za tą teorią przemawiałoby, że Peter pojawia się w Winden dopiero od jakiegoś roku (sam o tym mówił, że przyjechał do miasta, nie pamiętam, w jakim roku?), a Helge w żadnej ze scen nie jest ukazany jako ojciec czy też mąż. Drugim wątkiem, który wyjaśniałby, skąd Peter mógłby znać Noah, to to, że tak naprawdę Peter jest jednym z dzieci teleportowanych do eksperymentów Noah. Stąd jego sentyment do tego miejsca - przychodzi tam i się modli.
Właśnie coś z nim ewidentnie nie gra. Helge nie wygląda ani nie zachowuje się jak facet zdolny do poderwania kobiety, a co dopiero posiadania z nią dziecka. Mam taką małą, jeszcze do końca nieuformowaną teorię o tym, że jeśli już, to Peter jest owocem romansu Helgego i Claudii. Wiemy, że w któregoś lata Regina odwróciła się od matki - może dowiedziała się, że ta ma romans i na dodatek dziecko w drodze? Wiemy też, że w niewyjaśnionych okolicznościach Tiedemannowie, czyli m.in. Claudia zamieszkali w rezydencji Dopplerów - dlaczego tak znamienita rodzina miałaby się wyrzec swojego dziedzictwa? Moja teoria jest taka, że Claudia uwiodła Helgego, aby zdobyć dom, być może pozwoliła mu na zrobienie sobie dziecka, a potem wszystko się zepsuło...
O co chodziło z tym tekstem "Mads będzie żył", gdy Peter i Ojciec Urlicha siedzieli w bunkrze w odc 10?
Pewnie Claudia liczy na to, że cofną czas tak, że unieszkodliwią Noah i nie będzie już porywał dzieci?
Mnie zastanawia jeszcze postać Alexandra (i czemu przypomina mi Noah) oraz fakt, ze głuchoniema córka pani detektyw po spotkaniu Noah w lesie mówi, ze jej mama i on już sie kiedyś poznali (i wręcza jej medalion/zegarek z grawerka)
Ten motyw z zegarkiem nie zostal wytlumaczony, sadze ze pani policjat dopiero spotka Noah, badz spotkala go w dziecinstwie ale tego juz nie pamieta
Większość pytań została nieco wyjaśniona już, ale mnie za to zastanawia wątek Hannah - większość jej działań ukazuje ją od początku jako złego człowieka - zgłoszenie gwałtu na policji, później powiedziała Katharinie, że to pewnie Regina złożyła takie zgłoszenie, a w 2019 poprosiła Aleksandra Tiedeman'a, żeby pozbył się Ulricha (widziała jak chowa broń i paszport w 1986). Nic nie wiemy o jej rodzinie, może to ona jest spokrewniona z Noah.
A innym wątkiem zaczepnym jest ten wisiorek z monetą z 1986 r. znaleziony na ciele Maddsa, ale potem Ulrich znajduje taki sam w książce u Helge, zabiera go i potem daje młodemu Helge. Wszystko spoko tylko jakim cudem Helge zakłada go na ciało Maddsa w pokoju w 1986 r., ale w 2019 nadal ma go w książce ?
+ kolor czerwony większości sznurków
+ co z Reginą - widziała pokój hotelowy Jonasa, co z jej rakiem?
Ciekawa jestem czy wydostaną jakoś Ulricha z więzienia w 1953.
mnie jeszcze zastanawiają blizny szefa elektrowni Tiedemanna na plecach (widać je w dwóch odcinkach, podczas gdy masuje go Hannah) + blizny na rękach Tronte w 53 roku (może zrobił mu je ojciec - Noah?)
Blizny są od postrzału - było pokazane jak za młodu uciekał i został postrzelony/zraniony
Czy nikogo nie zastanawia dlaczego Noah ma na plecach tatuaż z obrazkiem, który znalazł w szpitalu mały Mikkel? Nie daje mi to spokoju, bo w tym serialu nic przecież nie pojawia się bez przyczyny.
Zastanawia mnie też przeszłość Petera. Jako jedyny nie był przedstawiony w swojej młodszej wersji..
Mi się wydaje, że Noah wiedział o tym, że Mikkel tam będzie i sam te obrazki rozwiesił.
ja myślę, że w tym mieście conajmniej kilka osób wie o jaskiniach i tunelu czasu, wykorzystują go dla swoich korzyści mieszając przy tym. Wydaje mi się, że Hannah wie, widziala uciekającego postrzelonego Aleksandra, zna Jego tajemnice i wiw ze przenosił się w czasie. Może nawet wszystko co spotyka Urliha to właśnie na życzenie Hannah?? A rak Reginy? moze to wynik czegoś co miało miejsce po ich podróżach w czasie? może podróżowali w przeszłość i byli świadkami wybuchu elektrowni lub mięli z tym coś wspólnego, czwgo wynikiem jest rak Reginy? I jeszcze jedno - gdy Regina w 86 zostaje przywiązana do drzewa to jest naprzeciw jaskiń i dochodzi z nich ten huk, który towarzyszy przechodzeniu przez tunele. kto wtedy przechodził? I kurde, czemu w 6 odcinku Peter i Tronte siedza w bunkrze z notesem Noah,czego oni tam szukają i skąd mają notes???
Z tą Reginą możesz mieć kurcze rację. Oni wyglądali cały czas jakby wiedzieli, jakby się tego spodziewali. Być może któreś z nich faktycznie się przenosi i wie, że Regina w przyszłości umrze na raka piersi. Ciekawa i bardzo prawdopodobna teoria.
Notes mają chyba od Claudii, a scena przedstawia ich rozmowę po ułożeniu ciała Mads'a w odpowiednim miejscu.
Mnie zastanawia co oznacza ten notatnik i skąd Tronte i Peter go maja. Dlaczego tez w 10 odcinku oni rozmawiając ze sobą mówią ze Mads wróci? W jaki sposób on może wrócić i skąd mogą to wiedzieć ?
Nie zauważyłem żeby ktoś poruszył dwa wątki:
1. W 7. odcinku Helge wyciąga z bunkra zwłoki Yasina, które później są znalezione na miejscu budowy elektrowni. Noah czyści bunkier i pisze kredą daty na ścianie, a jest też scena w której Helge z 53r. bawi się w bunkrze i widzi owe daty. Wniosek jest jeden- Helge z 86r. razem z Noah nieprzypadkowo przenieśli się z 2019r. do właśnie 1953r. i podrzucili ciała na miejscu budowy elektrowni. Do tego daty w bunkrze, już teraz nie pamiętam jakie konkretnie, też muszą coś znaczyć, być symbolem/oznaczeniem dla kogoś.
2. Peter z Tronte siedząc w bunkrze zastanawiają się nad sensem tego co robią. Pada też pytanie, dlaczego notes nie jest w całości, część stron jest wyrwana. Noah w ostatnich scenach sezonu przekazuje Bartoszowi notes, który ewidentnie jest w idealnym i pełnym stanie. Może Noah faktycznie nie jest po tej złej stronie? Może notes wpadł w nieodpowiednie ręce (Claudia?), pozbawiony ważnych informacji i wykorzystany do manipulowania innymi?
Powiem tak ,gdybyśmy znali odpowiedzi na nasze wszystkie pytania to raczej 2 sezon był by zbedny. A tak to do 2019 mozemy rozkminiac co i jak
Nie wiem czy juz o tym było pisane, ale zauważyliście ze gdy Mikkel znika(odc.1) to Mads pojawia sie w bunkrze(odc.10). Kiedy jest tam Peter i dzwoni po Tronte pojawia sie w tedy Klaudia i mówi że musi im wszystko wyjaśnić. Od czasu znikniecia Mikkela obydwoje wiedzą co sie w miasteczku dzieje. W czasie jego poszukiwań(odc.2) Tronte wie ze go nie znajdą. I taka ciekawostka tak kobieta z ostatniej sceny odc.10 zajebiscie , ale to zajebiscie jest podobna do Ines z 86. albo mi sie wydaje. No i nie pasuje mi troche to kiedy w scenie gdy Jonas chce wrócić z Mikkelem z powrotem do 2019 niby on sam z przyszłosci mowi ze jak go zabierze to TWÓJ ojciec nie pozna TWOJEJ matki a TY sie nie urodzisz, gdyby to byl Jonas z przyszłości raczej by powiedział nasz ojciec , nasza matka i my. Tytuł ostatniego odcina alfa i omega. Tym samym od od 10 odc. wszystko sie zaczyna.
Myślę, że Jonas z przyszłości faktycznie jest Jonasem, bo:
1. Jest bardzo podobny z twarzy
2. Nie pamiętam w jakim momencie, ale w drugiej połowie sezonu Jonas zakłada kaptur na głowę tak samo jak ten Jonas z przyszłości i specjalnie autorzy to zrobili, żeby już wtedy ktoś spostrzegawczy mógł to podejrzewać.
3. W innej rozmowie normalnie powiedział NASZ ojciec czy coś takiego.
4. Wiedział o jakiejś tam sprawie z tą dziewczyną, siotrą Mikkela która kręciła i z Jonasem i z Bartoszem.
5. Wiedział gdzie Jonas trzyma mapę na której chciał coś mu wpisać.
Nie powiedział NASZ ojciec, bo jeszcze my odbiorcy, oglądający nie wiedzieliśmy ze to starszy Jonas xD to byłby moment w którym by się wydało i zaskoczenie w 10.odcinku nie miałoby sensu ;)
Noah nie jest bartoszem, ja obstawiam męża tej kobiety która w 53 wprowadziła się do tego policjanta.
Nie wiadomo chyba po czyjej stronie stoi Klaudia, trzeba czekać na 2 sezon.
Nie było powiedziane skąd się wziął, aczkolwiek dziwne było to, że ścigał go helikopter w tym 86. Obstawiam, że nie ma związku z podróżami w czasie. Po prostu był cwany, pojawił się znikąd i został wlascicielem czy tam prezesem elektrowni.
Helge dało sie zabic, po prostu Urlich go nie dobił, wypadek również potoczył się tak, ze nie zginął.
Noah testował na dzieciach ten wehikuł co kończyło się ich śmiercią, przy Ericu było widać jak wokół głowy ma to metalowe coś od krzesła na wysokości oczu, to musiało wypalać oczy i przebijac bębenki sluchowe, choć z 2 strony przebite bębenki miały też owce w 86.
Mi się wydaje, ze Noah bo to on tworzy ten wehikuł w tym pokoiku. Do tego wiedział, że starszy Jonas próbując zniszczyc portal, stworzy go. Wydaje mi sie wiec, że był on jeszcze dalej w przyszlosci niz starszy Jonas.
Nie wiadomo czy był marionetką, ale Noah wiedział, że to co zrobi przyniesie odwrotny efekt niż oczekiwany, a Klaudia wygladala jakby ta kula która zaczela sie pojawiac nad elektrownia nie miala sie pojawic.
Ciezko mi powiedziec, ale chyba tak. A dlaczego to nie wiem, ale jakby nie patrzec to Ulrichowi przytrafiaja sie same złe rzeczy, w 86 porwano jego brata a w 2019 syna, w 86 zostal oskarzony o gwałt mimo ze tego nie zrobil, w 53 zostal zamkniety w wiezieniu.
Wyglada na to, ze Jonas przeniosl sie wlasnie w przyszlosc i zostalo to spowodowane tym, że starszy Jonas chciał zniszczyc portal.
Teraz popatrzcie na to tak, Noah wiedział, że starszy Jonas przypadkowo otworzy portal, a starszy Jonas nie wiedzial o tym, bo przez to mlodszy Jonas przeniosl sie w przyszlosc, co nie przytrafilo sie chyba starszemu Jonasowi. Sugeruje to, ze Noah był w przyszlosci jeszcze dalej niz starszy Jonas bo wiedział co sie stanie
Tez twierdze że Noah to nie Bartosz w końcu Noah opowiada że dowiedział się o podróżach w czasie w młodości czy tam nawet dzieciństwie jak mieszkał w hotelu od przybysza z przyszłości jak ten ostatni gadał przez sen. Bartosz dowiaduje się od Noah wprost w samochodzie. On chyba przez Bartosza che zbliżyć się do Claudii bo ona dość dużo wie o mieszkańcach Winden w końcu nie od tak ma ich zdjecia w bunkrze w 2052. I w cale sie nie zdziwię jak to ona przenosi swojego psa z 53 do tego momentu gdzie w 86 patrzy na beczki żeby dać jej do zrozumienia ze coś w tej jaskini jest nie tak
p.s w 9 odcinku na samym poczatku pokazani sa nasi bohaterowie jest Jonas 2019, Martha Nielsen(dziewczyna/ciotka), Bartosz, Magnus Nielsen, Franziska Doppler,Elisabeth Doppler , a potem chronolicznie wersie z różnych lal ,jak Mikkel Nielsen(2019) i ten sam, Hannah(89-19), Ulrich Nielsen(86-19), Katharina Nielsen(86-19), Charlotte Doppler(86-19) Aleksander Tiedemann(86-19), Regina Tiedemann(86-19) Claudia Tiedemann(53-86-2052), Helge(53-86-2019), H.G. Tannhaus(53 i tu dziwne nie ma go w 86 potem 2019), Bernd Doppler(53-86), Jana Nielsen(53-86-2019), Egon Tiedemann(53-86), Tronte Nielsen(53-86-2019), Ines Kahnwald(53-86-2019), Peter-2019, żona Egona Tiedemanna(53), Agnes Nielsen(53)Greta Doppler(53), i dziwne bo Jonas 2052 nie jest po Jonasie z 2019, za to po nim jest Noah.
No niby tak , ale tak jak pisałem ze że niby "Jonas" z 52 nie jest po tym z 19 tak jak Ci co mają swoje odpowiedniki z przeszłości i przyszłości. Ciekawe jest to że Jonas z 19 ma niebieskie oczy, a z 52 brązowe chyba ze nie rozróżniam kolorów i nie ma to znaczenia, ale kiedyś ktoś tu pisał że twórcy serialu zwracali na to uwagę tak że dziwne żeby to była ta sama osoba. Chociaż kolor z wiekiem sie u niektórych zmienia, ale nie z niebieskiego na brązowy - taka ciekawostka.
Nie pisałem na filmwebie od 10 lat, ale Dark mnie zmusił. Luźne przemyślenia, które się jeszcze dotąd nie pojawiły.
1. Odnośnie relacji Bartosz = Noah, Noah wspomina o rozmowie w młodości z nieznajomym, który zatrzymał się w hotelu. Cóż, tak się składa, że Regina prowadzi hotel, w którym zatrzymał się starszy Jonas. Wymowne.
2. Aleksander w moim odczuciu to syn Marthy i Jonasa z 2052 r. (choć podmiana paszportów mocno mi się gryzie z tą teorią).
3. W pierwszej scenie pierwszego odcinka widać, że są połączenia pomiędzy niektórymi osobami. I tak Bartosz jest połączony z Aleksandrem i ... no właśnie, nie Reginą, tylko jakąś zamazaną postacią.
4. Helge to jest cholera ciekawy temat. Oglądałem scenę jego (nieudanego?) zabójstwa kilka razy i jestem przekonany, że Ulrich go zabił. Fakt, że jest policjantem, działał z premedytacją i wiedział jaka jest stawka, wskazuje, że nie ma tutaj mowy o jego niedopatrzeniu. Do tego młody we wszystkich scenach, gdzie był pokazywany po zabójstwie EWIDENTNIE nie oddycha. Twórcy musieli mieć w tym jakiś cel, aby to uwypuklić. Sam sposób "przebudzenia" Helge też jest bardzo dziwny - wygląda jakby został nagle wyciągnięty spod wody - w taki sposób nie wybudza się osoba po ciężkim pobiciu. Albo tutaj maczał swoje palce Noah, albo pokój ma jeszcze jakieś dodatkowe właściwości o których nie wiemy. Tak sobie myślałem, że jego "wskrzeszenie" mogło mieć związek z eksperymentami robionymi 33 lata później w tym pokoju, może śmierć któregoś z chłopców wyzwoliła na tyle dużo energii, że przywróciła do życia Helge?
5. Odnośnie sceny z ostatniego odcinka (ta z podmianą małego Helge i Jonasa), moja teoria jest taka, że stary Jonas przy pomocy maszyny otworzył nowy przejście do 2052 roku, a jednocześnie zamknął te, do 1953 roku. I tak w normalnych warunkach między Jonasem a Helge doszłoby do podmiany miejsc, z tym, że skoro nie istniało już przejście do 1953 roku, to Jonas trafił do nowo powstałego tunelu, czyli do 2052 roku. Teoria jest o tyle kulawa, że zakłada zamknięcie historii z 1953 roku, a raz, że jest tam kilka niedokończonych, istotnych wątków (chociażby scena, w której Klaudia mówi Tronte, że dzieciaki wchodzą do tunelu aby sprawdzić swoją odwagę - no taki Alvaro jak kilkunastoletni Tronte na pewno będzie chciał udowodnić, że niczego się nie boi, i prawdopodobnie dowie się czegoś o podróżach w czasie, co będzie rzutować na całą historię), dwa, że jakoś Helge będzie musiał wrócić do swoich czasów, no i trzy, że nawet w oficjalnej zapowiedzi drugiego sezonu pojawia się rok 1953. Pojawia się też rok 2052, (co sugeruje, że Jonas przeniósł się jednak do przyszłości) i ... niezależnie rok 2053. Ciekawe.
Ogólnie pierwszy sezon jest świetny, podróże w czasie to śliski temat i bardzo łatwo o jakiś błąd logiczny. Tutaj tego nie ma. Twórcy mają ogromne pole do popisu przed drugim sezonem. Potencjał jest na najlepszy serial w historii, co nie zmienia faktu, że na dłuższą metę może wyjść z tego szmira jak późniejsze sezony Lost.
NIE-lsen...kahn-WALD
NIE-WALD
Głupie to trochę, ale cholera wie...
Akurat odświeżyłem sobie serial przed 2 sezonem i pomimo, że znam chyba na wylot to i tak dalej bawi, ciekawi i intryguje.
Pozdrowienia :)
Jeszcze jedna kwestia, mianowicie dlaczego Micheal popełni samobójstwo, choć jest to ciężkie do pojęcia. W którymś momencie po przeniesieniu do przeszłości Mikkel musiał uświadomić sobie, że nie będzie w stanie wrócić i stanie się Michaelem Kauwaldem, który (co Mikkel już wie) popełni samobójstwo w 2019 roku. Czyli wiedział, że jeżeli nie chce przerwać pętli i zachować bieg wydarzeń to MUSI odebrać sobie życie. Nie wykluczam też, że został odwiedzony przez Claudię albo Noaha, którzy wyjaśnili mu tą sytuację. Tragizm tej postaci jest nieopisany, nie dość, że stracił bezpowrotnie całą rodzinę, to jeszcze żył że świadomością, że jego dni są policzone.
Co do tego połączenia, że Regina ma hotel, a Jonas tam spał z tym, że Noah dowiedział się o podróżach w czasie od gościa w hotelu który wyglądał jakby był na wojnie w ciul mi pasuje. Nie skojarzyłem sam tego, a wydaje mi sie bardzo prawdopodobne, lecz jest to juz dosyc mocno zagmatwane, bo wtedy by znaczyło, że Noah był młody w 2019. To by znaczyło, że jest on z dalszej przyszłości, bo musi być spora różnica wieku między tym zdarzeniem w hotelu a tym jak wygląda teraz. W sumie było nawet pokazane ujęcie na wiszące klucze w hotelu Reginy zanim starszy Jonas tam wynajął pokój i 2 kluczy chyba brakowało, więc ktoś tam musiał mieszkać wtedy. Wydaje to sie prawdopodobne, ale tez nie do końca, jeśli Noah sie dowiedzial faktycznie o podrozach w czasie od Jonasa w hotelu, musiał sie cofnac w czasie bedac jeszcze młodym i prowadził troche normalne zycie z tą babcią Ulricha. Nie mam juz pojecia co myslec o tym, ale najciekawsza rozkmina na temat tego serialu na jaką trafiłem chyba :)
Ciekawa teoria, ale jak co że niby Mikkel od przejscia do 86 juz wie że sie powiesi w 19 ewentualnie że bedzie musial sie powiesić, e chyba nie
Może chodziło o to, że mały Mikkael zanim przenosi się w czasie to zna Jonasa i automatycznie chyba jest na tyle już kumaty, że wie, że ojciec Jonasa nie żyje... później wychodzi ze to on jest ojcem Jonasa i wie, że w danym dniu go przeniesie a wtedy on już nie powinien żyć, bo jak go przenosiło to Jonas już nie miał ojca ;x
Mam nadzieje, że napisałam w miare zrozumiale xd rozchodzi się o świadomość Michaela jako ojca a nie dziecka który dopiero co wszedł do przeszłości xd
Poczxątkowo myślałam, ze Noah to mąż Agnes Nielsen, ojciec Tronte. Ale wydaje się dziwne, ze Agnes, która uciekła od męża, nie wiedziałaby, że Noah jest równiez w Winden (na co wskazuje to, ze jest spowiednikiem matki Helgego)... Czytając wasze posty coraz bardziej skłaniam się ku temu, że Noah to Bartosz..
Bardzo podoba mi się teoria o pochodzeniu prawdziwego nazwiska Alexandra - Niewald = NIElsen+KahnWALD - czyli syn Jonasa i Marty. bardzo prawdopodobne, że uciekł z postapokaliptycznego 2052..
Być może tę apokalipsę zapoczątkował starszy Jonas uruchamiając w 2019 wehikuł czasu w elektrowni..
Moim zdaniem Michael musiał zginąć gdyz on przeniósł się ze przyszlosci do 1986 roku jako 12letni chlopiec a ze historia sie powtarza to jak narodził sie ponownie i w 2019 zobaczył ze to on jest na swiecie juz i jest synem Ulricha to wiedział ze musi ustąpić mu miejsca i odebrac sobie życie zeby historia zatoczyla koło i (on) Mikkel nie zginął w jaskini czyli nie przeniósł sie ponownie w czasie.jednak niektóre zachowania różnych osób zmieniają bieg wydarzeń- np.Jonas starszy zamiast zakmnac tunel otworzyl go bo Katharina dzwoniła akurat na komórkę Urlicha ktory byl zamknięty w wiezieniu , 1953roku.
Obejrzałam po raz drugi i rzucił mi się w oczy jeden szczegół: S01E02, minuta 17:25 - na szyi Noah widać ślady takie, jak po powieszeniu. Pierwsze skojarzenie - Michael Kahnwald. Można było by to powiązać z tym, dlaczego wybrał Jonasa i to jemu uchyla rąbka tajemnicy.
Ja bym dołożyła kilka pytań od siebie:
1) Intryguje mnie znaczenie tatuażu, który ma na ciele jedna z ofiar. Co to dokładnie było i czy ma jakieś znaczenie dla sierialu?
2) Troche mi namieszali w głowie z osobą Yasina i małego Helge. To jest ten sam chłopczyk, ten sam aktor gra,? To ma być ta sama postać?
3) Czy wy też uważacie, że Noah to Bartosz?
Iguana ja w trakcie oglądania serialu podczytywałam forum i do mnie nie przemawia, że Noah to Barsztosz. W serialu jest zbytnia dbałość o szczegóły - chodzi mi różnice w kolorze oczu. Niebieskie oczy mają Jonas i Noah a brązowe Bartosz i "Jonas" z przyszłości. Do tego Noah przypomina mi też Aleksandra.
Obejrzałam właśnie obejrzałam odcinek 10 i wyłapałam szczegół. W aucie z Bartoszem Noah sprawdza godzinę. Potem Jonas w salce tortur ma taki sam zegarek. Oczywiście to słaby argument za tym, że Jonas=Noah no ale zaciekawiło mnie to.
Poza tym jak młody Jonas ląduje w bunkrze w 2052 na drzewie genealogicznym tworzonym przez Claudię nie jest on połączony ze zdjęciem "Jonasa" z przeszłości!!
Yasin mi w ogóle nie przypomina małego Helge. Cos pokręciłaś.
Co do Yasina i małego Helge, to mnie to bardzo uwierało, chciałam zrozumieć czy to tak sama postać i rzeczywiście to kompletnie dwie różne osoby. Graja ich totalni inni aktorzy.
Mnie zastanawia dlaczego, skoro Michael popełnił samobójstwo, pojawia się on przy jaskini w momencie zniknięcia Mikkela, cały we krwi i mówi coś do Jonasa. Pojawia się też w ostatnim odcinku, kiedy starszy Jonas za pomocą tej maszyny wywołuje czarną dziurę.
A co sądzisz o tym, że on upozorował samobójstwo? Znał się na sztuczkach magicznych i w jakimś celu, aby dalej sobie podróżowac w czasie wkręcił wszystkich. Tylko czemu cały czas umazany na czarno jest?
Przemyślenia dot. Claudii - w rozmowie ze swoim poprzednikiem mówi jej on, że prawdy nie ma, są jedynie opowiedziane historie. Może ona odkąd odkryła przemieszczanie się w czasie, oprócz zachowania dobrego imienia elektrownii i miasta chce poprawić swoje błędy (wiemy, że miała romans z Tronte a są i inne sekrety pewnie). A Noah wie, że nie da się nic zmienić więc w jakiś sposób chce zmieniać zachowania ludzi poprzez te biedne dzieciaki.
Jeszcze jedna zagadka = czemu Regina jest zadłużona przez hotel, mąż prezes elektrowni jej nie pomoże?
Wydaje mi się jednak, że niewiadomo co by tu pisali i wymyślali na forum to i tak nie przemówi do mnie, że Noah ma dobre zamiary:D