PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771383}

Dark

2017 - 2020
8,2 172 tys. ocen
8,2 10 1 171785
7,7 56 krytyków
Dark
powrót do forum serialu Dark

To co widzimy w ostatniej scenie I sezonu to alternatywna rzeczywistość - skutek działania Jonasa i możliwej katastrofy. Mocno wspiera to rozmowa Tronte i Petera Dopplera o tym, że jutro będzie wszystko inne jak i możliwe powiązania Noah. To, że widzimy dziwny dron i dziewczynę, która mówi, że witamy w przyszłości niekoniecznie implikuje rok 2052. Dla młodego Jonasa to przyszłość, bo rzeczywiście nie poznaje otoczenia - widzi je po raz pierwszy ale z punktu widzenia serialu jako całości nie należy koniecznie tak na to spoglądać. Scena ze światełkami, które mrugają w 53, 86, i 19-tym na raz mocno akcentuje przekaz ''wszystko jest teraz'', jedynym sposobem na zmianę rzeczywistości jest odtworzenie jej niejako od nowa. W tej nowej możliwe są inne rozwiązanie techniczne jak ten dron. Dziwi mnie, że aż tak wiele osób jest święcie przekonanym, że to co widzimy to 2052, ja mam wątpliwości. Tak czy siak dowiemy się niebawem gdy pojawi się 2 sezon Dark. Nie mogę się doczekać. Swoją drogą Hannah Kahnwald musi wiedzieć znacznie więcej, niż to do czego się przyznaje i co inni bohaterowie wiedzą, że ona wie. No, a Noah to zapewne dorosły Bartosz - któremu przekazuje schedę w odcinku 10-tym.