PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 164 tys. ocen
8,4 10 1 163865
8,0 52 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Tym którym nie podobalo się zakończenie bo było "zbyt proste", "nie wytłumaczono wielu watkow", "głupi grubas morduje", powiem jedno, takie wlasnie jest życie. Życie jest proste jak cep i nie trzeba się doszukiwać teorii spiskowych. Serial jest niesamowity bo ukazal historie która mogla się wydarzyć gdziekolwiek, nadal jest mistycyzm i niesamowity klimat i jednocześnie pozostal wierny realizmowi. Nie można tego powiedzieć o wielu pompatycznych i przerysowanych produkcjach jak choćby BB, Walking Dead (które nomen omen sa swietnymi produkcjami) czy tragiczny wręcz Lost.

TD miał na celu ukazac prosta historie w ciekawy sposób i to zrealizowal w 100%. Postacie nie kierowaly się jakims wyolbrzymionym celem, Ci zli tez byli po prostu normalnymi, ale spaczonymi osobnikami. Watki nie wyjaśnione takie pozostać powinny bo fajniej jest spekulować co to wszystko może oznaczac (Yellow King) niż mieć podane na tacy. I wlasnie takie seriale można ogladac wiele razy i co raz doszukiwać się nowych rzeczy które wcześniej przeoczyliśmy. To wlasnie fakt ze ta cala sprawa tak naprawdę nie do końca została wyjasniona i udało im się zlapac tak tylko spaghetti moster swiadczy o wielkiej odwadze producentow.

TD można porownac do starych gier RPG gdzie trzeba było samemu doszukiwać się szczegolow jeśli chialo się poznac historie przedstawiona w grze. Nowe RPG nie maja zadnej nuty tajemniczości i wkładu własnego bo niestety wszystko jest z góry wyjaśnione dla niewymagającego odbiorcy.

ocenił(a) serial na 10
Mongoose

Zakończenie pozostawia niedosyt, ale to zdecydowanie na plus. Dzięki takiemu zakończeniu "zabawa" trwa nadal. Nic nie jest oczywiste...

ocenił(a) serial na 10
flower92

Mnie ciekawi jak wyjdzie im sezon drugi. O scenariusz się nie boje, ale ciężko będzie znaleźć rownie dobrych aktorow. Na sama myśl o Cooperze robi mi się slabo...

ocenił(a) serial na 10
Mongoose

Cooper? A skąd te informacje? Mam nadzieje, że go tam nie zobaczymy. Nie przepadam za gościem.

ocenił(a) serial na 10
flower92

To sa spekulacje mediów, również Gosling się pojawia co mogloby być ciekawe bo to solidny aktor.

ocenił(a) serial na 10
Mongoose

O, Gosling jak najbardziej :) Pożyjemy , zobaczymy. Po świetnym pierwszym sezonie mam do twórców zaufanie, mam nadzieję, że się nie zawiodę.

ocenił(a) serial na 10
Mongoose

mi tez pozostal niedosyt. Zawiodlam sie tym zakonczeniem. Myslalam ze serial bedzie jeszcze dlugo nas wodzil za nos , a tu nagle jebut i mamy króla w żólci podanego na tacy.