PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 164 tys. ocen
8,4 10 1 163865
8,0 52 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Tak jak w temacie, zapraszam do dyskusji.
Coraz więcej mówi się o Królu w Żółci, zagadka goni zagadkę, pytań jest coraz więcej.

Polecam: http:// io9. com/the-one-literary-reference-you-must-know-to-appreciate-1 523076497 (usunąć spację)
Tłumaczenie: http:// pokazywarka. pl/d7jipi/ (usunąć spację)

Jest tam wzmianka o tym.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
milioner55

Moim zdaniem to nawet nie tyle puszczanie oka do fanów weird fiction, ile zaczerpnięcie symboliki i nazw żeby dodać serialowi ogromną dawkę tajemniczości i tyle. Wszystko to brzmi epicko- "The Yellow King", "Carcosa" i tak dalej, co nie znaczy, że trzeba do tego przywiązywać jakąś większą wagę.

ocenił(a) serial na 8
TomKruz

Zgadzam się , kurczę na końcu zawsze za wszystkim będzie się czaił rozpuszczony i rozpasany psychol , nieważne jaką otoczką maskuje swoje chore rządze.

ocenił(a) serial na 6
milioner55

Według mnie, jeśli w filmie byłyby jakieś "elementy nadnaturalne", które nie zostałyby potem zdemaskowane to byłaby nieodżałowana strata dla całego serialu. Takie wątki fabularne zawsze skopią każdy kryminał (np. Broadchurch). To jak do filmu religijnego wplatać wątki promujące satanizm.

ocenił(a) serial na 10
Jimbo88

Moim zdaniem, w tym wypadku wątek nadnaturalny nie skopie tego serialu. Nie chodzi mi tutaj o ufoludki, które przylatują na swoim statku i zabijają te dziewczyny, tylko o coś głębszego czego żaden z nas nie jest na razie w stanie pojąć. Twórcy sami mówią, że nie chcą aby to był tylko kolejny serial o seryjnym mordercy. Na końcu zawsze mordercą okazuje się być ktoś kogo widzieliśmy/znaliśmy wcześniej, ale kto to może być?
(SPOILER Z TRAILERA) W trailerze do 6 odcinka dziewczyna mówi "It's the men with the scars", a czy ktoś kogo widzieliśmy ma jakieś blizny?

ocenił(a) serial na 6
milioner55

Wstawienie do kryminału wątków nadnaturalnych kopie ideę tego gatunku. Powieści i seriale kryminalne propagują racjonalizm, stąd częstym tematem jest tu demaskowanie przesądów, irracjonalności itd. Jeśli serial zakończył by się jakimś wątkiem nadprzyrodzonym to spadłby u mnie do jednej gwiazdki. BTW już teraz to zdecydowanie nie jest kolejny serial o seryjnym mordercy.

milioner55

Tak, momentami w nadnaturalny sposób główni bohaterowie starają się nas zanudzić swoimi życiowymi mądrościami ;).

ocenił(a) serial na 10
Private_Witt

Nie pisz "Nas", bo życiowe mądrości Rusta to dla mnie jeden z największych plusów tego serialu.

ocenił(a) serial na 10
dnbmajk

mało tego, z większością wypada się zgodzić

dnbmajk

Dobrze, tylko, że Martin wcale nie pozostaje mu dłużny w tym całym filozofowaniu i irytuje chyba nawet bardziej.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem