PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 162867
7,8 58 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Tak się złożyło, że równolegle do oglądania ,,Detektywa" czytałem książkę ,,Bohater o tysiącu
twarzy" Josepha Campbella. Jeden z fragmentów idealnie odnosi się do serialu - do samego
tytułu ostatniego odcinka i jego kontekstu:

,,Kształt jest pustką, pustka zaprawdę jest kształtem. Forma jest pustką, ale pustka jest formą.
Pustka nie jest inna niż formy, a formy nie są inne niż pustka. To samo odnosi się do wrażeń,
nazw, pojęć i wiedzy" - fragment Sutry diamentowej, jednego z najważniejszych tekstów
buddyjskich.

Dalej pisze autor:

,,Bohater nie porzuca życia. Zwraca uwagę od wewnętrznej sfery przekraczającej pojęcie prawdy z
powrotem ku światu zjawisk. Pokonawszy złudzenia swego wcześniej pewnego siebie,
przyjmującego postawę obronną i skupionego na siebie ego, poznaje ze spokojem świat
wewnętrzny i zewnętrzny. To, co dostrzega na zewnątrz, jest wizualnym aspektem przechodzącej
pojęcie pustki. I wówczas ogarnia go współczucie dla istot żyjących w strachu przed stworzonymi
przez siebie koszmarami.

Bohater podnosi się więc, wraca do świata i żyje w nim. I jest to wielkim ,,aktem współczucia",
dzięki temu czynowi bowiem ukazuje się nam prawda, ze przez zrozumienie tego, w którym zgasł
trojaki ogień pożądania, nienawiści i zaślepienia, ten świat staje się nirwaną. Od osoby takiej
płyną fale darów, by wyzwolić nas wszystkich.

Odsunięcie się bohatera od świata nie uważa się za błąd, lecz za pierwszy krok na owej
wspaniałej drodze, za której ostatnim zakrętem doznaje się olśnienia, iż okrąg wszechświata jest
głęboką pustką."

Przesadzone? Być może, ale po prostu chciałem się podzielić. Trzeba by to głębiej
przeanalizować. W każdym razie sam tytuł odcinka pasuje do tej koncepcji idealnie, a ten serial
wręcz zaprasza do takich poszukiwań.

ocenił(a) serial na 8
laxman

Ja bym nawet powiedział, że bezpośrednio się do niego odnosi. Niewykluczone, że natrafiłeś na źródło inspiracji przy pisaniu postaci nadaniu celu bohaterowi podczas pisania scenariusza :). Przypadkowość wykluczona.

ocenił(a) serial na 8
darek_sith

No to ciesze się, że jakoś się to zgadza. Zapomniałem dopisać, że tytuł przełumaczony na polski to właśnie Forma (Kształt) i Pustka - ale to chyba jest jasne. Zresztą dopisywać można tu w nieskończoność, a wszystko się będzie zgadzać - taki to serial!

ocenił(a) serial na 10
laxman

"ziemia zaś była bezładem i pustkowiem"
rdz 1,2