PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 162867
7,8 58 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Za granicą serial już uznawany za arcydzieło, w Polsce tylko 8,2. Dlaczego tak jest? Jak sądzicie?

ocenił(a) serial na 7
Registeel

może dlatego, że na imdb jest trochę inny system oceniania?

na fw 8.2 to bardzo wysoka ocena odpowiadajaca mniej wiecej ocenie 9.2 na imdb

swoją drogą, jak można wystawić ocenę serialowi po obejrzeniu zaledwie pierwszego odcinka.. to głupie..

ocenił(a) serial na 9
Chazz1995

Kazdy ma prawo ocenic serial po pilocie,a badzmy szczerzy,jest on bardzo obiecujacy.Jezeli bedzie kiepski ,to ludzie predzej czy pozniej zmienia ocene,proste

madball88

Ja tam po obejrzeniu odcinka wystawiam ocenę odcinkowi, skoro jest taka możliwość i to wydaje mi się rozsądnym postępowaniem...

Registeel

Mówi się, że liczby nie kłamią, jednakże zwykle nie są wymierne. Pomijając już fakt, że IMDB jest serwisem amerykańskim, a ich populacja jest około 8 razy większa od naszej, to w procesie globalizacji stał się również największym i najpopularniejszym serwisem internetowym tego typu na świecie. Każdy z tych głosów to zwykle subiektywna opinia, wydana bez większego zastanowienia. Klik i gotowe. Stąd wydaję mi się, że chyba nie powinniśmy się tym jakoś szczególnie sugerować, parafrazując znanego polskiego rapera "To nic nie znaczy, to o niczym nie świadczy". Arcydzieło to mocne słowo, tak samo jak kur**, ale ludzie o tym na codzień zapominają, toteż pojawiają się tego typu opinie, oraz średnia ocena bliska końca skali. 8.2 tylko, czy aż ? Nie od dziś wiadomo, że przeciętny polski widz różni się od amerykańskiego, i choć ocena jest wysoka to i tak wskazuje na to, że chyba jeszcze jesteśmy nieco bardziej krytyczni.
A może to ja po prostu przesadzam :)

ocenił(a) serial na 5
Registeel

nic w tym serialu jeszcze się nie wydarzyło oryginalnego, za to póki co jeden schemat powielany w kryminałach na potęgę. Sama zbrodnia w ogóle nieciekawa a te pułapki na ptaki to jakaś żenada. Nie było w historii jeszcze takiego infantylnego psychopatycznego zabójcy który bawił by się w rękodzieła , przystrajał nimi drzewa i podrzucał w szopach.

cienko

ocenił(a) serial na 5
Registeel

może dlatego, że serial wieje trochę nudą i wystarczy się dobrze przypatrzeć, żeby wiedzieć, co stanie się dalej. Już na początku pierwszego odcinka wiadomo, że Martin i Maggie się rozstaną (przestaje nosić obrączkę)

Registeel

Powód jest prosty - Polacy nie mają pojęcia o tym jak się robi filmy i jak prawidłowo skonstruowany film/serial powinien wyglądać. Detektyw jest pod każdym względem dopracowany i zbudowany tak jak buduje się kultowe arcydzieła.

ocenił(a) serial na 10
0wner2

100/100!

0wner2

Owner2 dokładnie jak piszesz Serial już po 1 czy dziś 2 odcinku oceniam bardzo wysoko Długo czekałam na taki serial, taki klimat ... Dopracowany w każdym najdrobniejszym szczególe Od budowania napięcia, po rewelacyjną grę dwóch głównych aktorów, po muzykę, montaż, zdjęcia no po prostu widać, że wreszcie mamy coś perfekcyjnego ... Oby tak dalej

surfice

Dokładnie tak, tutaj wszystko wydaje się uzasadnione i zdaje się tworzyć coś co będzie miało wielką kulminacje w finale. Trzyma w napięciu, siedzi w głowie po obejrzeniu, daje komentarz do współczesnego świata, a sama historia sunie wolno, ale ze szczegółami przez co wreszcie możemy uwierzyć w to co się dzieje, a nie tak jak w Hannibalu gdzie każdy odcinek to inny psychol .

ocenił(a) serial na 9
0wner2

Przyznał bym Ci racje, gdyby ocena między imdb i filmweb różniła by się 5 punktami a nie 1. Duże znaczenie ma to... że to serial Amerykański... który pokazujący pewne zachowania, zwyczaje w USA i to sprawia że jest lepiej postrzegany za oceanem. Na pewno w tych dwóch odcinkach jest sporo rzeczy których polski widz nie potrafi dostrzec, a jest dobrze odbierane przez amerykańskiego widza (np. akcenty z danego stanu, zwyczaje bohaterów lub coś podobnego).

Robicie problem, że filmweb ocenia o -1 punkt mniej serial z USA? I to oczywiście przez to, że Polski widz nie zna się na dobrych serialach? Macie chyba spore kompleksy.

Registeel

Kolega niech mi pokaże JAKIKOLWIEK film/serial na filmwebie ze średnią 9,0 i powyżej, przy minimum 1000 głosów.
Inny system ocen, jak to już szanowni koledzy przede mną wspomnieli.

ocenił(a) serial na 9
Registeel

może dlatego, że mimo, że serial jest naprawdę rewelacyjny, to jednak jest to kalka oddania klimatu seriali skandynawskich, i mimo, że gra aktorska jest fantastyczna, to do pilota podchodziłem aż 8 razy!!!

ocenił(a) serial na 8
Unibet_78

A ja od razy łyknąłęm bakcyla. Oj , o skandynawskich kryminałach yeż można powiedzieć , że to kalka. Po prostu każdy rzetelny twórca dodaje do klasycznego kryminału jakąś swoją jakość , bo generalnie to wszystko już było i można tylko mieszać w tym garnku znane już wcześniej ingredienty.

ocenił(a) serial na 10
Registeel

Dlaczego? To proste! Jesteśmy narodem narzekaczy, krytyków wszystkiego jak leci i seryjnych malkontentów.

ocenił(a) serial na 9
Registeel

Ocena z 8.2 na 8.6 na Filmweb, brawo! Jeden z najlepszych seriali w historii.

ocenił(a) serial na 8
Registeel

bo jeszcze sie kur wa nie skonczyl a łby oceniają , co by było jakby w ostatnim odcinku rusty zamienił sie w psa i poleciał w strone nieba a wszystko zrobione byloby najtansza techniką komputerową ? dalbys ku rwa 4 a nie 10 elo

colamusie

szkoda, że na filmwebie nie można dawać plusów, bo dałabym Ci ich w tym momencie milion :D

ocenił(a) serial na 8
Registeel

i co dzieciaki przyznawac sie kto zmienil ocene z 10 na nizej . rust nie zmienił sie w psa ale ostatnie odcinki dały dupy tak ze wolalbym moje zakonczenie