PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 162859
7,8 58 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Pierwsze pytanie, kim jest "Król z żółci". Na pewno nie jest nim Tuttle. Rysopis dziewczynki z
pierwszego odcinka oraz tej znalezionej u ledoux. Pokazuje nam człowieka z bliznami. Jak wiemy
pastor nie ma żadnych blizn. Jej zeznania, rozmowa z byłym pastorem oraz klimat całej sprawy
sugerują, że to był któryś z współpracowników bądź pracowników Tuttl`a

Cała fabuła może się więc odnosić, do jednej z wielu afer pedofilskich jakie miały miejsce w
USA w ostatnich latach i to nie tylko w kościele. Podam przykład trenera jednej z uniwersyteckich
drużyn footbolowych. Molestował on zawodników ponad 30 lat, o wszystkim wiedziała kadra
dydaktyczna, dyrektor uczelni a nawet zawodnicy. Jednak przez wiele lat panowała zmowa
milczenia. Chłopcy pochodzili często z biednych rodzin i skończenie szkoły było dla nich wielką
szansą. Dlatego też zagryzali żeby i siedzieli cicho. Trener robił dobre wyniki z drużyną więc
wszyscy przymykali oko.

Więc o historii tutaj:

http://www.sport.pl/sport/1,65025,10677457,Jerry_Sandusky_i_nieletni_futbolisci_ _Afera_pedofi
lska_.html

Wydaje mi się, że historia w seriali będzie bardzo podobna. Tuttle miał pracownika, który
zajmował bardzo ważna funkcję w jego organizacji. Może zajmował się finansami albo
pozyskiwał sponsorów. Był w tym na tyle dobry, że pozbycie się go sprawiłoby organizacji
niemałe kłopoty. Dlatego też przymykał oko na to co się dzieje. Był to również doskonały powód
by chcieć całej sprawie ukręcić łep.( Moim zdaniem wersja o spisku oficjeli jest mocno
naciągana. Większość z nich zapewne nie wie o tym co naprawdę się dzieje albo nawet nie chce
wiedzieć.) W końcu postanawia jednak zamknąć szkoły myśląc że dzięki temu powstrzyma
zwyrodnialca przez kolejnymi zbrodniami . Zauważcie jak traktuje Rustyego. Nie ukrywa nic przed
nim, pozwala przejrzeć papiery. Wie że ma do czynienia z inteligentnym śledczym, który być może
trafi na trop i uda mu się dorwać sprawcę. Na koniec składając na niego skargę, wysyła sygnał
"tak masz rację, jesteś na dobrym tropie".

Widząc opór swoich przełożonych, Rust zauważa co się dzieje, nie ma żadnego spisku jest tylko
bezosobowy chaos oraz beton. Wiedząc, że w sprawę może być zamieszany brat gubernatora,
każdy woli to zdławić na początku, bo wie, że taka sprawa oznaczała by wiele kłopotów i
nacisków z samej góry. W związku z tym Rust odchodzi ze służby i wiemy czym się zajmuje,
zbiera dowody, szuka ofiar a całość zbiera w magazynie. Szczegóły ciężko odgadnąć. Jednak
ważnym faktem jest to, że Tuttle w końcu popełnia samobójstwo. Może po rozmowie z Rustem,
dowiaduje się że przez te lata jego była gwiazda cały czas mordowała i z wyrzutów sumienia
popełnia samobójstwo. Być może pod namową samego Rusta, który przesłuchiwanej
dzieciobójczyni na koniec również zasugerował podobne rozwiązanie.

W dalszym etapie Rust utknął w martwym punkcie. Tuttle zapewnie nie dał mu dostatecznych
informacji na temat tego kim jest król w żółci. Możliwe, że pracował u niego pod fałszywą
tożsamością. Wiedział jednak zapewne o tym, jaki w międzyczasie dokonał się postęp
technologiczny i że dzięki dostępowi do policyjnych.medycznych baz danych można by znaleźć
Króla w żółci. Dlatego też daje się sofotografować w tłumie na miejscu zbrodni, tak by policjanci
wrócili do sprawy. Przewidział że zostanie wezwany na przesłuchanie, jednak Ci zamiast
faktycznie zgłębić temat znaleźli sobie efektywnego sprawcę i od połowy rozmowy szukają haków
na Rusta.

Dlatego też nie pokaże im magazynu, bo Ci wykorzystaliby materiały tam znalezione jako dowody
przeciwko Rustemu. Dlatego ten sięga po plan B, postanawia wykorzystać do pomocy dawnego
partnera. Ten jednak po wydarzeniach z 2002 roku nie za bardzo będzie się kwapił do pomocy
Rustowi, do tego nawet przed kłótnia był sceptyczny co do teorii o seryjnym mordercy. Dlatego
ten zastosuje wobec byłego partnera terapie szokową i pokaże mu film, być może z udziałem
jego córki.

Myślę, że nie będzie żadnego motywu z poświęceniem i po prostu razem będą chcieli dorwać
Króla, pytanie tylko czy ten to przeżyje czy nie. :)

Elninioo

Bardzo cenne uwagi/spostrzeżenia . Moim zdaniem Marty jest.... Królem w Żółci ( jego włosy blond, tak mocno zaakcentowane prawie .. żółte) lub przynajmniej jednym z 5 ...
5 osób wysoko postawionych,bogatych 'bawi' się w sektę . Obejrzałam jeszcze raz wszystkie odcinki i ewidentnie Marty odciąga Rust'a od sprawy.
Nie wnika, nie bada miejsc zbrodni ( np nie chciał zdjąć odcisków palców z budki telefonicznej w 5 odcinku) w taki sposób jak Cohle.
Ma za zadanie pilnować go, pozwolić mu brnąć w to . Ale pod jego okiem.
Dziwne zachowanie córek, jego żona wydaję się być wyłączona. I znająca całą tajemnicę.
Znak spirali na ścianie, gdy Rust odpoczywał po koszeniu trawy w kuchni z Meggie.
Dlaczego Marty zastrzelił Ledoux ? Może bał się jego zeznań. Bo i tak już zaczął gadać o gwiazdach i Carcosie.
Tytuł jest w liczbie pojedynczej. Jest tylko jeden prawdziwy detektyw. Reszta jest zamieszana w cały ten syf. ..
Rust może być też aktywnym agentem FBI badającym tajemnicze zniknięcia kobiet i dzieci .
Wiele zagadek!
To tylko moje teorie :)

ocenił(a) serial na 9
Poison_Ivyy

Ah, aż mnie ciarki przeszły po przeczytaniu Twojej teorii :D To byłby dopiero finish serialu... Nie zauważyłem spiralnych znaków w kuchni u Meggie, ale fakt, że Harrelson widocznie stopuje całe śledztwo, jego sekwencje są prędzej związane z dramatem rodzinnym niż ze zbrodnią. Ciekawo, ciekawo :D

ocenił(a) serial na 8
MiszoZawodowiec

Dlatego też nie pokaże im magazynu, bo Ci wykorzystaliby materiały tam znalezione jako dowody
przeciwko Rustemu. Dlatego ten sięga po plan B, postanawia wykorzystać do pomocy dawnego
partnera. Ten jednak po wydarzeniach z 2002 roku nie za bardzo będzie się kwapił do pomocy
Rustowi, do tego nawet przed kłótnia był sceptyczny co do teorii o seryjnym mordercy. Dlatego
ten zastosuje wobec byłego partnera terapie szokową i pokaże mu film, być może z udziałem
jego córki. / na to wskazuje promo 7 odcinka którym zapewne się zasugerowałaś https://www.youtube.com/watch?v=t3It89SVHGE

Teoria o Marty'm jako Królu w Żółci równie ciekawa co absurdalna ;-)

Poza tym to ja osobiście sądzę, że prawda o tym kto zabija tkwi po części w tych smaczkach, które są nam serwowane w każdym odcinku (rysunki, rysopisy, rekwizyty, przesłuchania, przepowiednie), a po części po prostu co odcinek dowiadujemy się czegoś nowego i istotnego. To jest specyfika pióra Nica Pizzolatto od czasów "The Killing" i tak jest i tym razem tylko w nieco innym wydaniu + reżyserem jest człowiek wybitnie wprost obrazujący klimatyczne pejzaże i budujący nastrój (podobnie w "Jane Eyre" to odczułam), a także jak się okazuje co odcinek - twórcy naprawdę niesamowicie zadbali o szczegóły i "smaczki", dlatego jak najbardziej jest sens oglądać powtórnie poszczególne odcinki dla wyłapywania ich, naprawdę majstersztyk.

[SPOILER] Co do tego nawiązania do "The Killing" - ci co oglądali pewnie wiedzą o czym mówię, przez 2 sezony przewijał się rysunek dziecka z niedokończonej sprawy detektyw Linden, w 3 sezonie Linden wraca do tej sprawy, a wskazówką do odkrycia miejsca zbrodni jest właśnie ów rysunek. Ogólnie Pizzolatto lubi taki schemat - naiwne, na pozór nieistotne rzeczy, drobiazgi prowadzące do wielkich, przerażających odkryć, możliwe że będzie podobnie jak w zakończeniu 3 sezonu, że mordercą okaże się ktoś kto towarzyszył widzom od początku i wywodzi się z tych samych szeregów co śledczy prowadzący sprawę, ewentualnie mordercę poznamy dopiero w ostatnim odcinku i będzie dla nas totalnym zaskoczeniem. [/SPOILER]

MiszoZawodowiec

Słuchajcie , strasznie mnie zdziwiło jak Maggie bzykała się z Rust'em i wokoło na ścianach jego mieszkania były zdjęcia trupów. Dzieci i kobiet. Żadnej reakcji. Wiem , że była nawalona. Jednak.... Coś w niej jest tajemniczego. Całe to miasto , takie uśpione.

Może rzeczywiście przesadziłam z teorią Marty'ego jako Żółtego Króla.

ocenił(a) serial na 10
Poison_Ivyy

Albo była reakcja. Bzykać się chciała zaraz po tym, jak sobie obejrzała zdjęcia trupów.

Poison_Ivyy

Qrcze, kilka razy przeleciała mi taka myśl przez głowę i faktycznie Marty spowalniał wszystko na maxa, ale tłumaczyłam sobie, że gościu nie nadaje się do tej roboty.

ocenił(a) serial na 10
Rang_o

Marty mimo wszystko bylby zbyt oczywisty, nie zszokowaloby mnie to w zadnym stopniu. Teoria o ojcu Maggie jest dosc logiczna i prawdopodobna ale nie dopatrywalbym sie w niej zakonczenia sezonu, byc moze bedzie jednym z elementow i wszystkie tropy beda sie zazebiac ale koncowka musi zwalic z nog czyms totalnie szokujacym, taka mam przynajmniej nadzieje.

ocenił(a) serial na 10
Rang_o

Moim zdaniem ta teoria to nieporozumienie. Marty wszystko spowalniał? przecież to on śledził strptizerkę i dzięki niemu dowiedzieli się jak dotrzeć do Ledeux. Marty po prostu nie myślał, tylko jechał wedle wyuczonego schematu oraz ulegał presji przełożonych.

Elninioo

może nie myślał, może jest tylko prostym gliną. Wiem , że dwa razy się wczuł . Jakoś mam przeczucie, że spowalnia to.
Zauważyłam coś takiego . W ostatnim odcinku pod kubkiem z którego pije Theriot (podczas rozmowy z Rustem) jest logo firmy John Deere

Strona firmy : http://www.deere.com/wps/dcom/en_US/corporate/our_company/about_us/history/trade marks/trademarks.page
Screen : http://i.onionstatic.com/avclub/5021/32/original/640.jpg

W każdym odcinku są symbole : korony, gwiazdy, jelenia/rogów , koloru żółtego .

Żółty krawat Tuttle ... I piękna symbolika neonowego krzyża pomiędzy Rustem , a Tuttle podczas rozmowy. Cudo-Serial.

ocenił(a) serial na 10
Poison_Ivyy

No ale tu odpowiedziałaś sobie na pytanie dlaczego masz wrażenie, że Marty wszystko spowalnia. Jest po prostu prostym gliną i w porównaniu do Rusta jest po prostu tępy.

Elninioo

nie odpowiedziałam sobie na razie na żadne pytanie.... I to mnie niesamowicie fascynuje! Nie mogę się doczekać następnego odcinka.

Poison_Ivyy

http://en.wikipedia.org/wiki/Hart_(deer)

ocenił(a) serial na 10
Poison_Ivyy

Ciekawe, ale jak to odniesiesz do fabuły serialu?

Elninioo

Wstawiłam jako kolejną ciekawostkę , symbolikę.

ocenił(a) serial na 8
Elninioo

Na stronie Reditta poświęconej serialowi, przewija się też teoria o tym, że cała ta sekta, to przykrywka pod handel kobietami i dziećmi, a przy okazji dochodzi do nadużyć na tle seksualnym.

ocenił(a) serial na 9
Elninioo

ciekawe teorie. Nie ma to jak skonfrontować swoje i czyjeś spostrzeżenia. Dzięki :-)

Elninioo

niezłe http://www.wired.com/underwire/2014/02/true-detective-theories/

ocenił(a) serial na 7
Elninioo

Człowiekiem z bliznami może być Rust. Pokazywał kiedyś Martemu blizny postrzałowe które mia na brzuchu. Dziewczynka z ośrodka znaleziona na farmie Ledoux, nie powiedziała że blizny były na twarzy.

ocenił(a) serial na 10
gnomen

Wątek kim jest facet z bliznami można uznać za zakończony. ;)

ocenił(a) serial na 7
Elninioo

chyba tak, choć...

ocenił(a) serial na 9
gnomen

Nie no na Rusta bym nie stawiała w ogóle. Jest poza podejrzeniem . Za bardzo jest przekonywujący w szukaniu tych ludzi .

ocenił(a) serial na 10
Elninioo

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/1653831_23430795008650 1_963509331_n.jpg

Żółta korona w tle? Przypadek? Nie sądzę.

demostenes

Możesz wrzucić poprawny link?

ocenił(a) serial na 10
Bartus0077

http://i58.tinypic.com/348glck.jpg już powinno działać

demostenes

Luuudzie... A gdyby przez przypadek w kadrze pojawił się gołąb, to Rust byłby metaforą natchnionego Duchem Świętym :D?? Ten serial rzeczywiście jest zrobiony z niesamowitą precyzją, ale doszukiwanie się symboliki w dosłownie każdej sekundzie to przegięcie :P