PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 163184
7,9 65 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Chciałbym byśmy się powymieniali domysłami na temat kilku scen :

- Co oznaczała galaktyka która zobaczył Rust ?

- Czy końcowy dialog oznaczał, że Rust nieco uwierzył w dobro ?

- Kto był osobą przywiązaną do łóżka (W wersji z lektorem Grubas zwraca się do niego "daddy" ale nie wiem czy
chodzi o ojca czy to taki zwrot po prostu)

- Czy grubas był jednym z zabójców czy głównym zabójcą ?

ocenił(a) serial na 9
metiowiec

Ad. 1. Że narkotyki szkodzą.
Ad. 2. Chyba tak, myślę, że uwierzył też w boga/niebo/życie po śmierci.
Ad. 3. To na pewno jego stary, był tam zameldowany, wiadomo było, że żyje, a rzeczony Grubas mógł mieć mu za złe pokiereszowanie mu facjaty.

Co więcej, zdaje mi się, że tej ojciec wcześniej bawił się w carcarose i brzydko się bawił ze swoim synem i innymi dziećmi. serial wskazywał na to, że sprawa nie obejmuje jednego pokolenia.

Ad. 4. Najwyraźniej Grubas ciął nożem, ale na filmie widać było kilka osób, 3 zdaje się nie żyły już wcześniej.

Dodam od siebie wątek:
- Co myślicie o wątku córki Marty'ego - lalki, rysunki, korona plus późniejszy bunt dawały do zrozumienia, że coś nie halo z nią. Ale teraz wygląda na to, że były to tylko symboliczne sceny.

- O jakim znaku pozostawionym detektywom mógł mówić grubas?

Pzdr

cherrylady_77

A i jeszcze jedno co to za kompleks w którym rozegrał się finałowy odcinek ? Jakieś bunkry czy co ?

ocenił(a) serial na 9
metiowiec

Pewnie jo, albo jakies stare kanały czy coś. Mam tez cicha nafdzieje, że z otu ptaka tworzyły spiralę;)

ocenił(a) serial na 10
metiowiec

To pewnie były jakieś bunkry. Kilka zbliżeń było na nazwę szpitala. Marki de Lafayette brał udzial w walkach o wyzwolenie stanów. Ale wątpie, żeby aż tak rzucali skojarzeniami w serialu xd

ocenił(a) serial na 8
metiowiec

To ruiny XIX-wiecznego Fortu Macomb leżącego niedaleko Nowego Orleanu.
http://www.slate.com/blogs/atlas_obscura/2014/03/11/here_s_the_real_location_of_ true_detective_s_carcosa.html

ocenił(a) serial na 8
Bestia

I tu jeszcze ciekawy artykuł odnośnie plenerów wykorzystanych w serialu
http://jerrystales.blogspot.com/2015/05/weird-fiction-w-serialu-detektyw.html

cherrylady_77

Tym znakiem było najnowsze morderstwo z 2013 roku. Z tego co pamiętam to czarnoskórzy policjanci w 2013 roku w rozmowach z Rustem i Martym mówili o jakimś nowym przypadku

ocenił(a) serial na 7
siweq

Ja mam natomiast pytanie skąd w tych chaszczach i ruinach, wyglądających na fort z czasów wojny secesyjnej, wzięła się policja? Zasięgu nie było, telefonu też nie, a nawet jeśli, to trudno podejrzewać kobietę Erolla, że zechciała z niego skorzystać. Nikt nie wiedział dokąd bohaterowie się udają. Właściciel baru miał rozesłać koperty dopiero po 24h, doszłyby po kolejnym dniu zwłoki. Do tego czasu detektywi już by nie żyli. Podsumowując: kto wezwał policję?

mucha_nie_siada

Zasięgu nie było przed domem, może w tym bunkrze był, wszak widac było z niego niebo, lub Marty udał się szukać zasięgu

ocenił(a) serial na 9
mucha_nie_siada

Ja jestem przekonana, że Marthy wymusił w końcu na tej szalonej kobiecie informację, gdzie jest telefon i zanim pobiegł szukać Rust'a to zdążył zawiadomić policję. Widzimy bowiem scenę jak grozi jej w łazience, a potem jak już biegnie szukać Cole'a. Z tego co mi się wydawało to babeczka była przypięta do poręczy schodów, jak przyjechały służby, więc miałoby to sens.

ocenił(a) serial na 7
madziaadance

Myśl ciekawa, ale tamtejsza policja długo musiałby jechać na miejsce zbrodni. Chyba że w Luizjanie tak szybko zapada zmrok...

mucha_nie_siada

No tak, jak napisała madziaadance - Marty przywiązał tę ześwirowaną siostrę przyrodnią "potwora spaghetti" do poręczy schodów, więc skoro miał czas to zrobić - to i zapewne miał czas odnaleźć telefon i zadzwonić nim pobiegł za Rustem. :)

mucha_nie_siada

myślę, że MArty w końcu zmusił tą laskę do pokazania gdzie jest telefon, bo jak powiedział, każdy tam ma telefon. Ale sama się zdziwiłam, ze policja przyjechała jak już było ciemno, bo by się chłopaki wykrwawili obaj.

claudic_2

Ja się zastanawiam dlaczego Rust wyciągnął nóż z brzucha, zwiększył ryzyko wykrwawienia się.

cherrylady_77

Z tą córką, to, jak pisałem już w innym wątku, chodziło o to, żeby pokazać, że zło jest wszechobecne i że nie trzeba się zetknąć w dzieciństwie z mordercą-pedofilem, żeby już wtedy zdawać sobie sprawę z istnienia zła i cierpienia.