PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 162867
7,8 58 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Pilot czy po prostu 1x1

użytkownik usunięty

Pytanie. Czy pierwsza seria True Detective została nakręcona po uprzednim zrobieniu słynnego
"Pilota" czy stacja HBO dała zielone światło bez zbędnych zachęt (jak Netflix)?

ocenił(a) serial na 8

Wydaje mi się, że pilota nie było

ocenił(a) serial na 10

HBO nie robi zazwyczaj pilotów. Serial otrzymał zielone światło od samego początku, podobnie jak "Gra o Tron" czy legendarna już "Kompania Braci". Jedyną zachętą HBO była potężna kampania medialna. ^^

ocenił(a) serial na 10
Animefun666

Aaa widzisz.... i tu się nie zgadzam... przynajmniej jeśli chodzi o TD. No chyba że Cie źle zrozumiałem gdy piszesz „potężna kampania medialna”.

Fakt, GoT ma potężną promocję – przynajmniej w Sieci. Wszelkie platformy mające COKOLWIEK wspólnego z (szeroko rozumianą) telewizją, od YouTube po IMDB, czy nasz rodzimy Filmweb pełne są reklam 4 sezonu. W przypadku TD mało było klasycznej promocji. Praktycznie tylko trailery wrzucane do Sieci. Tyle!! „Potężna kampania medialna” rozkręciła się samorzutnie – być może to przykład genialnego zastosowania marketingu wirusowego. Internauci sami z siebie (?) zaczęli tworzyć miliony teorii spiskowych, recenzenci sami z siebie (?) zaczęli tworzyć miliony entuzjastycznych recenzji, TD dotyczyły wpisy na blogach, felietony, analizy i wywiady. Pojawiły się parodie (z nich tylko jedna udana: https://www.youtube.com/watch?v=AKcUdDWIHOI ), fanarty i diabli jeszcze wiedzą co.

Fakt machina ruszyła, ale nic z jej działań nie było (oficjalnie) sygnowanych przez HBO. A ile z tego było faktycznie inspirowanych przez marketingowców – to już wiedzą tylko oni sami.

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

Przepraszam, źle to ująłem. Masz rację, po prostu odczułem "marketing wirusowy", w moim odczuciu, to właśnie było niczym "potężna kampania reklamowa. Ale masz rację, jednakoż, co rusz natykałem się na reklamy na yt (więc oficjalne).
Nawiasem, dzięki za parodię, nie widziałem, dodam na forum serialu. :)

Pozdrawiam i dzięki za zwrócenie uwagi na błąd. :)

ocenił(a) serial na 10
Animefun666

Reklamy na YT są sprzężone z narzędziami reklamowymi Google. Ta przeglądarka analizuje hasła jakie wpisujesz w nią i dostosowuje do nich wyświetlane reklamy. Czyli, jeśli często w Google pojawia się u Ciebie hasło „True Detective” (a skoro masz coś wspólnego z forum serialu, to zakładam że tak) to reklamy wyświetlane przez YT, Reklamy Google i inne sprzężone platformy będą tego dotyczyć.

Pozdrawiam.

PS. znajomy, nie wiedząc nic o narzędziach marketingowych Google, raz skorzystał z laptopa swojej małżonki. Zdziwiła go treść reklam jakie Google tam mu wyświetlało. Podzielił się swą obserwacją ze mną, a ja swoją wiedzą na temat reklam sieciowych. Są z żoną już rok po rozwodzie.

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

Ahahaha! Ostatnie zdanie - wygrałeś! :)

Ano moderatorem jestem owego forum, więc często mi się zdarza (trzeba w końcu szukać nowinek i newsów).

Pozdrawiam. :)

ocenił(a) serial na 10
Animefun666

Wiem że jesteś, forum fajne, wczoraj miałem zaszczyt użytkowaniem zostać.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
pegaz_filmweb

Właśnie zauważyłem, powiązałem nazwy. :)