PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 162 tys. ocen
8,4 10 1 162461
7,8 56 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Typujemy kto jest Zabójćą /Królem w Żółci
Mój typ to jednak Childress. Ewentualnie może sie okazać, że nie poznamy sprawcy.
a Wy jak uważacie??

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
pezetr

Rust z 2002 roku, obviously.

mati77

Może też być tak, że Yellow King to jakieś bóstwo, a świry oddają mu cześć gwałtami na dzieciach... Jego materialną postacią może być po prostu jakiś symbol i tyle... W ostatnim trailerze finału widać, jak Marty idzie w kierunku jakiejś kukły- może to jest Yellow King?

To, że gruby z kosiarki był mordercą, nie budzi już chyba żadnych wątpliwości. Wątpliwe jest, czy mordował sam (na pewno nie) i czy to on jest Żółtym Królem. A może to nazwa tejże sekty?

mati77

Mi niespecjalnie zależy na poznaniu Żółtego Króla. Bardziej mnie interesują motywy działań Tuttla, o co chodzi z 5 postaciami dookoła jednej leżącej (dlaczego córka Harta o tym wiedziała - może podglądała dziadka?), skąd się wzięło poroże i czemu jest takie ważne, co oznaczają czarne gwiazdy i totemy z gałązek, czym jest potwór spaghetti z zielonymi uszami i czym jest Carcossa. Przy czym liczę na jakieś sensowne wyjaśnienie, jeżeli będzie brak odpowiedzi, albo sprawa się urwie wraz ze śmiercią detektywów to idź pan w ch... stawiam 6/10

ocenił(a) serial na 10
spo

Niestety wydaje mi się , że poznamy tylko miejsce uznawane za Carcose i przywódce sekty. a reszta to po prostu takie obrzędy urojone przez chorą sekte mordującą kobiety i dzieci.

spo

Potwór spaghetti to na 100% facet z kosiarki. Totemy z gałązek to odstraszacze demonów- była już o tym mowa. Czarne gwiazdy i symbolika Yellow Kinga to po prostu zabieg twórców żeby dodać do sprawy grozę i tajemniczość. Poroże to po prostu kawałek chorego obrzędu "sekty" (???) Tótla.

Co to jest Carcosa dowiemy się w finale, w trailerze pada tekst "this is Carcosa".

Zgadzam się co do córki Martina. Za dużo razy na nią wskazywano, żeby od tak pozostawić ten wątek niezamkniętym. Dlatego też bardzo przypadła mi do gustu teoria, znaleziona gdzieś tutaj na filmwebie, że w jednej z ostatnich scen zobaczymy któreś z malowideł jego córki, silnie wskazujące na to, że była świadkiem rytuału.

TomKruz

Jakich demonów? Dlaczego ta stara babinka nagle wpadła w obłęd na widok szkiców Rusta? Skoro poroże to tylko chory zabieg to czemu spędzał sen z powiek Rustowi i czemu pierwsze ( i ostatnie) pytanie Rusta do Ledoux było właśnie "why the antlers?", Czy facet z kosiarki ma zielone uszy? Czy była to maska?

TomKróz (???) wyjaśnienia które przedstawiłeś Cię zadowalają?

Jak dla mnie to wciąż za mało konkretów. Przedostatni odcinek, a wiele zagadek, które napędzały ten serial pozostaje bez odpowiedzi.