Szukam ciekawych seriali i filmów o podobnej tematyce. Najlepiej o porównywalnym stopniu realizmu i zawierającego również jakieś egzystencjalne kwestie.
Chyba The Killing jest podobnie prowadzony. Nie widziałem jeszcze, ale tak mi się wydaje.
Zgadzam się, "The Killing" ma chyba nawet jeszcze bardziej "gęstą" atmosferę, ale proponuję w wersji pierwotnej - "Forbrydelsen". Generalnie skandynawskie seriale kryminalne moim zdaniem są rewelacyjne. Poza tym kwestie egzystencjalne lub moralne dylematy świetnie pokazane są w serialu "Luther". Osobiście polecam genialny wg mnie, choć dość pokręcony serial "Hannibal" z M. Mikkelsenem. "The Following" również daje radę ;)
Hannibala widziałem. Jest rewelacyjny! Sprawdzę "The Killing" i "Forbrydelsen". Dzięki! ;)
Oglądam teraz "Most nad Sundem" i... no cóż.... twórcy "Detektywa" na pewno też to widzieli. W każdym bądź razie po dwóch odcinkach jestem zachwycony.
Gorąco polecam "Durham County". Są trzy sezony - każdy lepszy od poprzedniego :)
bo deszcz pada caly czas? wez.....jest niezly ale do true detective to lata swietlne, to juz twin peaks o wiele lepsze
Ile ludzi tyle opinii... Twin peaks to klasyk i zgadzam sie, ze bardzo dobry, co nie zmienia faktu, ze The Killing mi sie podobal, i to nie dlatego ze deszcz padal :), ale za dobry watek. Aktorzy nie upiekszeni jak w CSI i tego typu produkcjach, muzyka, klimat, To wszystko razem nadalo temu serialowi niepowtarzalna atmosfere.