PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 164 tys. ocen
8,4 10 1 163865
8,0 52 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

teorie spiskowe

ocenił(a) serial na 10

przejrzałem wzdłuż internety i to forum na filmwebie i powiem tak, na razie najbardziej kupiła mnie historia z
ogrodnikiem ze szkoły i moim zdaniem na bank on odgrywa jakąś rolę w tej sekcie, jestem tego wręcz pewien, ale
tym samym z drugiej strony trochę szkoda, że internauci rozgryźli pewnie jedną z ważniejszych 'zagadek' serialu
wcześniej niż wyjaśniłby nam ją sam serial :D Wszystko pasuje - blizna na prawym policzku, mówili o nim "giant" - bo
gruby, a nie tak jak się od razu wydaję, że jak olbrzym to wysoki czy coś, do tego ten rysunek - warto zaznaczyć, że jego
'autorka' była na lsd, a z tego co czytałem takie skutki wywołuje to gówno - zniekształcenie niektórych elementów
rzeczywistości, smoki, leśni ludzie (tak jak na rysunku), elfy itd.

Ale parę innych teorii również ciekawe - zdjęcie u matki Dory Lange i leśni ludzie na koniach łączą się ze słowami
transa z trailera 7 odcinka, teoria o molestowaniu starszej córki Marty'ego, tej buntowniczki. Ogólnie jak to wszystko
przeglądałem to to podwyższyło moją ocenę o serialu, która i tak była wysoka, te wszystkie nawiązania, symbole,
easter eggi, szczegóły, których nie zauważyłem od razu (chociażby w wielu miejscach widoczne są pułapki na
demony lub przypominają je (słup telegraficzny obok namiotu tego pastora pijaka nie wiem czy kojarzycie)) to miazga
kompletna, serial doskonały, rozłożył mnie na łopatki już teraz, a co zrobi w następnych 2 odcinkach to nie mam
pojęcia... No i plus za cycki jeszcze :D

ocenił(a) serial na 9
Beniiio

Co do gościa na kosiarce zastanawia mnie tylko jedna rzecz. On ma na policzku bliznę jak po cięciu. W 3 odcinku, gdy Marty i Rust byli w tym kościele-namiocie rozmawiali z dziewczyną, która znała Dorę. Powiedziała, że koleś był wysoki, miał bliznę bla bla bla i Marty zapytał się czy była to blizna jak po poparzeniu, a ona kiwnęła głową, że tak.

No chyba, że zarost skrywa resztę...

ocenił(a) serial na 10
rock4u

Do tego podobno ten aktor, który gra ogrodnika jest na liście aktorów, którzy pojawiają się w kolejnych odcinkach, nie wiem na ile to info jest prawdziwe, ale coś takiego czytałem, to by trochę już mówiło nam.

Ale po cichu liczę czasami, że to może jednak nie on, chce żeby ten serial jeszcze nie raz mnie zaskoczył, cóż zobaczymy czy się zawiodę czy nie :D

ocenił(a) serial na 9
Beniiio

Można to łatwo sprawdzić:
http://www.imdb.com/title/tt2356777/?ref_=nv_sr_1
Aktor się nazywa Glenn Fleshler ... Errol (3 episodes, 2014)
Póki co wystąpił w 1 odc. więc jak widać będzie obecny w finale z czego wnioskuje, że nie będzie znów kosił trawy...
TO ON Główny ZŁY... ale to już wiemy przecież od jakiegoś czasu:)

mrdk83

w spisach aktorów na IMDB bardzo często zdarzają się błędy

Beniiio

LSD to nie żadne gówno tylko zajebista sprawa.

ocenił(a) serial na 10
Beniiio

Znalazłem coś takiego:
http://www.uproxx.com/tv/2014/02/x-best-crackpot-theories-true-detective-theyre- probably-wrong/

ocenił(a) serial na 6
Beniiio

Ja myślę, że to ma coś wspólnego z satanistami hehe.

Cyfra pięć pojawia się bardzo często, szczególnie jeśli chodzi o pięciu mężczyzn i dziewczynę.
Widzimy na zdjęciu małej Dory z pięcioma jeźdźcami, w scenie z lalką Barbie i Kenami (swoją drogą zastanawiałam się czy ubiór tych Kenów ma jakieś znaczenie, było tam chyba dwóch wojskowych) oraz gdy w drugim odcinku przychodzą przesłuchiwać koleżankę Dory (która ma wydziarane czarne gwiazdy), to przed jej domem siedzi pięciu murzynów.
Gdy przesłuchują matkę Dory to ona mówi, że zniszczyła sobie paznokcie i pokazuje pięć trzęsących się palców, może chciała dać w ten sposób do zrozumienia, że jest pięciu sprawców. Inaczej to po co by tak z doopy wspominała o tych paznokciach.

Piwo, które piją, nazywa się Lone Star - i tu znowu pięcioramienna czarna gwiazda.. nie wiem, może to jakieś odniesienie do pentagramu.

W drugim odcinku w 39:30 minucie Rust papierosem wykonuje odwrócony znak krzyża (satanistyczny symbol). Mówi też, że liczne są członki, a tworzą jedno ciało (wielu wyznawców, jedna religia?).

Gdy byli w wiosce prostytutek w domku wisiały trzy dziwne znaki na ścianie, przypominały mi te pułapki na diabły.
Ale serio to już sama nie wiem, o co chodzi i czy to, co znalazłam będzie miało jakieś znaczenie.

ocenił(a) serial na 9
efedrine

Mocno naciągane.

Nie wiem jakie jest symboliczne znaczenie cyfry 5, generalnie numerologia jest na tyle głupią pseudonauką, że potrafi dopasować odpowiednie znaczenie dla wszystkiego, coś jak interpretacja dzieł Nostradamusa. Pięciu murzynów pod domem wydaje mi się przypadkowe. pokazanie pięciu palców... dziwne jakby pokazała trzy. I prędzej bym tu widział zabieg reżyserski, mający na celu pokazanie środowiska, z którego wywodzi się ofiara.

Lone Star to piwo, które istnieje naprawdę, pięcioramienna gwiazda może być równie dobrze odniesieniem do komunizmu, języka esperanto albo flagi Wietnamu.

"[...] Gdyby całość była jednym członkiem, gdzież byłoby ciało? Tymczasem zaś wprawdzie liczne są członki, ale jedno ciało. [...]" - 1Kor 12, 19-20

To nie był odwrócony krzyż, bardziej odwrócona litera "T".

Ozdóbki związane z kulturą cajuńską (True Detective dzieje się w południowej Luizjanie) wiszą w prawie każdej chacie w tamtym stanie, to tak jakby dziwić się obecności krzyża w polskim domu.

Też nie mogę się doczekać następnego odcinka, ale te wszystkie teorie spiskowe zaczynają być coraz bardziej absurdalne. Sugeruję ćwiczenie cierpliwości ;)

Nirvi

im bardziej spiskowe bedą teorie tym bardziej będziemy później rozczarowani

efedrine

zapomniałas o pieciu ludkach z puszki wycietych i o 5tym przykazaniu;)

Beniiio

Jak już chcecie teorie spiskowe, to zdziwiły mnie te krzyże oprawione w ramki i przeszklone, wisiały chyba w domu matki Dory