PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 203098
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

jak zwykle, zapowiedź wydaje mi się lepsza niż odcinek, ale co tam :)
Kompletnie nie rozumiem zachowania Dextera, wrzucającego Hannę do więzienia, wiedząc, że zna ona jego tajemnice? To jest przecież samobójstwo. Moim zdaniem lepsze byłoby owinięcie jej folią i "czynienie swojej powinności". Mogłaby to być piękna dramatyczna scena, lepsza niż wtedy gdy zabijał Briana.

Matthews czy jak on tam ma wykładający przed Dexterem karty na stół? Jakby przez chwilę nie mógł się zastanowić nad tym co mówi LaGuerta?

Odcinek taki nieskładny moim zdaniem. Taka trochę zmizerniała cisza przez burzą.

jocisko

Hem hem jednym sie podoba innym nie Ja uwazam ze owszem serial sie zmienia na ciut inny kiedys kazdy watek byl dobrze rozplanowany i kontynuowany od poczatku do konca. Teraz pojawia sie wiele watkow czasem nie wiadomo skad i bez przemyslen ale z drugiej strony ten sezon jest inny nie ma zlego harakteru ktory ginie pod koniec i tyle. Teraz na ostatni odcinek producenci zapowiedzia dali nam mega duzo do myslenia. W koncu na tym polega biznes zebysmy sie nie mogli doczekac kolejnego odcinka i koniecznie go obejrzeli. Moim zdaniem Serial jest ponad Ok bo siedze chociazby teraz zamiast spac :) I nie byl to najgorszy odcinek bo 7x7 gdzie Issac jest taki milutki i cieplutki to byla masakra :) Pozdrawiam Fanow i przepraszam za bledy.

ocenił(a) serial na 8
jocisko

Zagranie LaGuerty b. fajnie i wątek Hannah w końcu zmierza ku końcowi <3 Też nie chce mi się wierzyć, że Hannah otruła Debrę. Co wy na opcję, która tu chyba nie padła, że to ta cała Arlene pękła i chcąc wsypać koleżankę otruła Debrę? Po prostu otrucie samej siebie (->prowadzenie potem auta) + zmasakrowanie auta w takim stopniu nie jest jednak zbyt rozsądne i nie bardzo w stylu Debry, aczkolwiek taka opcja też byłaby ciekawa ;)

jocisko

Najbardziej mnie w tym odcinku zdziwił fakt "śledzenia" Estrady. Skoro to była przynęta i były więzień miał cały czas ogon to ktoś musiał udokumentować jego spotkanie z Dexem, tym bardziej w takim podejrzanym miejscu i o takiej godzinie. Logicznie rzecz biorąc Maria powinna mieć foty Estrady i Dexa oraz przyszłego "miejsca zbrodni". Takiego dowodu Matthews by nie odrzucił. Oczywiście o ile sam nie zna prawdy. Właściwie to by mnie nie zdziwiło, skoro był bliskim przyjacielem Harry'ego to kto wie może od początku Dex ma u niego plecy i tylko dzięki niemu jeszcze nie wpadł :). A wątek z zatrutą wodą to aż zbyt oczywiste żeby komentować :P. Generalnie najbardziej mi się podobała scena "pożegnania" Hani, bardzo klimatyczna. IMO jeden z lepszych odcinków ostatnimi czasy. Pozdrawiam

jocisko

Ejj! Pomocy! ;( Zastanawiam nad jedną rzeczą. Detective Joseph "Joey" Quinn (!!!) zabił człowieka (chodzi mi o Georga Novikova :D) tego całego Kociego Bractwa, czy oni będą się na nim mścić jakoś? Jeżeli było to pokazane w promo, to nie piszcie mi tego, bo ja nie oglądam zapowiedzi następnych odcinków dla własnego dobra! Także no. Podzielcie się spekulacjami, gdybyście coś podejrzewali, ale pamiętajcie! Nie zdradzajcie mi przebiegu następnego odcinka. Dziękuję, tyle od Madie. :D Pozdrówki! :*

_Madie_

Hej, czy ktoś mi wreszcie odpisze? Czekam już 15 minut, no ludzie zlitujcie się :(

ocenił(a) serial na 10
_Madie_

a nie wiadomo mysle ze to w finale nie ma znaczenia...
chodz tu o dexa przeciez.

_Madie_

"Ejj! Pomocy! ;( Zastanawiam nad jedną rzeczą. Detective Joseph "Joey" Quinn (!!!) zabił człowieka (chodzi mi o Georga Novikova :D) tego całego Kociego Bractwa, czy oni będą się na nim mścić jakoś? (...) Podzielcie się spekulacjami, gdybyście coś podejrzewali, ale pamiętajcie! Nie zdradzajcie mi przebiegu następnego odcinka. Dziękuję, tyle od Madie. :D Pozdrówki! :*

Kocie Bractwo, dobre :D

Na wcześniejszych stronach Robert831231 słusznie zauważył:
"Nie wiadomo, mogą już nie powrócić do tego wątku jak np do wątku kreta w policji. Bo przecież pewnie codziennie kluczowy dowód na bossa mafii ginie z szafki z dowodami policji :0"

Na co ja:
"Ciekawe, czy w ostatnim odcinku 7 sezonu wyleją Quinna z Policji, czy też zostawią ten wątek jako surprise do następnego sezonu - a przy okazji pociągną wątek zemsty ze strony ukraińskiej mafii i zjazdu nowych bossów do Miami."

Pozdrawiam :)

jocisko

Pomijając już wszelkie spekulacje dotyczące tego, czy to Debra sama upozorowała wypadek i wrobiła Hannah, czy może to Hannah naprawdę chciała zabić Debrę, czy może to całkiem Arlene nieudolnie chciała pójść w ślady Hannah próbując pozbyć się Debry, to pozostaje mi 1 pytanie:
Jakim cudem Dexter nie zorientował się, że to pułapka. LaGuerta jest na jego tropie, powiązała śmierć Juaneza czy jak się ten jeden z oprawców matki Dexa zwał z Dexterem, a ten wraz nie uważa, że magiczne zniknięcie świeżo zwolnionego więźnia powiązanego z Dexterem wyda się podejrzane. Nawet, gdyby LaGuerta nie przydzieliła nikogo do śledzenia tego więźnia to i tak jego śmierć naprowadziłaby ją na Dexa.

ocenił(a) serial na 8
chmielo2

Lubie postać Hannah ale przez nią Dexter stał sie nieostrożny.. Zaczęło sie od tego ze jej nie zabił, potem zabójstwa w srodku dnia(strzelnica), zabicie ojca Hannah który w zasadzie nie spełniał wymogów kodeksu a teraz sytuacja z tym wypuszczonym z pierdla gościem. Mam nadzieje ze wyjaśni sie kto spowodował wypadek i Hannah wyjdzie z wiezienia ale teraz przed Dexterem najciezsza walka - musi pozbyc sie La Guerty( wiele osob wie ze ta go podejrzewa , takze musi to zrobic ostroznie) a przy tym Hannah nie moze go rozpraszac .

rumuniarz

Ale kto mógł podrzucić Debrze usypiacz jak nie Hanna? No listości, wszystko stało sie jasne.
Dobry motyw z Hanną zrobili bo naprawdę człowiek jeszcze przez moment myslał że to tylko zupełnie niewinna czysta dziedwczyna, nie wyrafinowana morderczyni.
Chyba że Debra sama sobie fundnłęa strzała i upozorowałą wypadek by kopać Hannę i skierować na nia podejrzenia Dextera (była gotowa podrzucić dowody obciażajace Doakesa to i moze do tego byłaby zdolna?).
Ale jak dla mnie ten drugi wątek nie trzyma sie raczej kupy. Debra sporo by ryzykowała, zwłaszcza zycie bo jak widzielismy wypadek był bardzo niebezpieczny.

rumuniarz

I tak wogóle wydaje mi się po migawkach do finalwego odcinka że Dexter chyba wrzuca jakąś grubą latynoskę do bagażnika - wygląda mi to na LaGuertę.

ocenił(a) serial na 6
Izabelka_filmweb

To grube latyno w koszuli co do bagażnika wskakuje to jest na 99% Jimenez ;) Co do Debry i upozorowania wypadku to w moim osobistym odczuciu ten wątek ma jakieś 80% prawdopodobieństwa. Wydaje mi się, że tak właśnie będzie, zbyt ładnie i szczerze ukazali zawiedzioną Hannah gdy Dexter ją wydał. Mi się wydaje, że rzeczywiście jest niewinna.
Rumuniarz - Hannah wyjść niestety nawet gdyby tak się okazało nie wyjdzie i tak, bo oskarżona jest o zabójstwo Sal'a Price'a, a nie wypadek debry :/

ocenił(a) serial na 8
Stolarcfc

Ale w promo widzimy ze Hannah jest na wolnosci -przynajmniej tak mnie sie wydaje. Zgadzam sie takze z Isabelką , tez sadze ze to La Guerta bedzie w bagazniku ;D

ocenił(a) serial na 6
rumuniarz

W takim razie albo ucieknie albo to będzie (oby kurna nie :/) jej pośmiertna wizja w głowie Dextera. La Guerta? Nie ma szans, przecież Dexter nie może jej ruszyć, to by było wtedy oczywiste, że to on jest BHB bo wszyscy wiedzą że ona jest na jego tropie. To Estrada, bo do niego Dexter dobierze się na pewno (potem jest moment jak Dex ma go ponownie na stole). Natomiast tradycyjnie trailer skonstruowany w bardzo cwany sposób, tak abyśmy właśnie o La Guercie w bagażniku myśleli ;)

jocisko

szczerze mówiąc ...smutno mi się zrobiło gdy Aresztowali Hannah ....mam jednak nadzieję że ten wątek się dokończy....ale...wszystko się kiedys konczy...byc moze dexter trafi na krzesło elektryczne....to by było imponujące zakonczenie..wyobrazacie sobie?...dexter skuty w kajdany kroczący korytarzem na krzesło....i jego jakiś świetny monolog na koniec ....

Mihail85

nic sie nie kończy bo jest zakontraktowany jeszcze jeden sezon, za rok. Wtdy będzie koniec.

jocisko

no właśnie? Hanna wszystko o nim wie, teraz może go łatwo sprzedać. Choć zdanie seryjnej morderczyni przeciwko funkcjonariuszowi policji (choćby nawet laborantowi) raczej i tak nie miałoby siły przebicia w sądzie. Chyba że Dexter już obmyślił plan jak "pozbyć się" Hanny bez uciekania się do folii i noża (może jakaś trucizna -metodą jak ona?).
Tyle że jest jeszcze wątek LaGuerty - czy to nie rzuca cienia na Dextera? Czy po akcji w kontenerze gdzie LaGuerta sprytnie obmysliła plan przyłapania Rzeżnika na gorącym uczynku Dexter ma szanse wymiksować sie z całego bajzlu. Eh, a wystarczyło nie zgubić szkiełka w tym kościółku gdzie Dexter pokroił Travisa.

ocenił(a) serial na 9
jocisko

Dokładnie to samo pomyślałem kiedy Dex wsypał Hanne. Totalna bzdura, przecież z zemsty go wyda.
A wątek z Deb że niby sama się otruła też mi przeszedł przez głowę ale gdyby tak było to raczej darowaliby sobie scenę kiedy Deb łyka JEDNĄ tabletkę.
Kolejna bzdura : Dex, który nie zauważa, że Ermandez ( czy jakoś tak ) jest śledziony....
A po tym jak La Guerta znalazła kontener, w którym Dex miał zabić oczywiste jest, że teraz już nie odpuści :O

Co do Matthewsa, który wykłada karty na stół - to była jego metoda " przesłuchania", sprawdzał jak się zachowa Dexter.

elocienias

Kurde skoro śledzili Estradę to mogli zauważyć jego rozmowę z Dexterem gdy sie ugadywali co do transakcji!

jocisko

Myślę, że w 12 odcinku Dexter pomoże Hannah popełnić samobójstwo. Moim zdaniem to nie ona otruła Deb i on się o tym przekona. Nie wierzę też, żeby Deb zrobiła to sama. Za duże ryzyko. Może to naprawde przypadek i wypadek. Tylko skąd ta butelka? Arleane? Też mało prawdopodobne, za bardzo roztrzepana aby to wymysleć. Może cały wypadek od początku był ukartowany przez Deb?Ale szpitla, lekarze, gips - raczej nie do zrobienia?! Hannah?! Nie wierzę, żeby była aż tak głupia!

La Guerta już ma pewność, że to Dex, tylko jak to udowodni? Hannah się wygada? Nie sądze, pozatym byłaby mało wiarygodna, po tym jak Dex dostarczył na nią dowód.
Myślę, że Dex zabije Estrade, po ty by uchronić Deb przed zarzutem ukrywania go. Zrobi to tak, aby go złapali. Dexa aresztują za Estrade (w końcu kazał zabić jego matkę), ale na niego jak Rzeźnika dalej nie będzie dowodów. Przyzna się tylko do zabójstwa Estrady w afekcie!

ocenił(a) serial na 9
marginn

Niezła teoria, tylko trzeba wziąć pod uwagę urywek : Hello mother****** Może to tylko wstawka z innego sezonu, a może faktyczna niespodzianka. Co do Hannah, jakos tak dziwnie, że ją wsypał i zrobił to bardzo łatwo, bez żadnych większych emocji. Ciekawe, przeciez znalazł włos w mieszkaniu Deb, ale nic o nim dalej nie wspomniano. Co do samobójstwa/zabójstwa Hannah... hmm jeśli już, to scena rozmowy z Deb jest tyylko tak jako straszak, a Hannah tak kocha, ze nie chce wkopac Dex'a i prosi go o pomoc w zakonczeniu jej zywota bądźźź! To będzie jakaś wyszukana akcja Dexa żeby ją uwolnić i dadzą dyla gdzieś razem.

Troche się to kupy nie trzyma. Niby ładuje LaGuerte do auta, niby już go zakuwają w kajdanki to jak ma to wyglądać ? Złapią go, ale Deb podłoży kogoś innego jako BHB ? Czy może Dex stojąc z nożem nad LaGuertą dozna kolejnej niefrasobliwości, bądź będzie to kolejna zasadzka ?

xanito

Z "Hello mother******" jeśli to nie wstawka z 2 sezonu, to nie mam pojęcia co to ma znaczyć!!!
Myślę, że Hannah napewno nie wsypie Dexa, albo Dex pomoże jej się zabić, albo uciec. Jedyne w co jestem w stanie uwierzyć, to że Hannah w jakiś sposób wrobi Deb, nie zdradzając przy tym Dextera, a on zrobi to wszytko później by ją chronić przed więzieniem!
Do auta ładuje Estradę a nie LaGuertę! Chyba, że źle widzę?

ocenił(a) serial na 10
marginn

Nie "Hello mother******" tylko "Surprise mother******" moim zdaniem to na bank wstawka z 2 sezonu, brzmi to świetnie i doskonale pasuje do sytuacji w jakiej znalazł się Dexter. Jedenasty odcinek był świetny wreszcie zacznie się dziać wszystko to co najlepsze twórcy zostawili na finał, czy Dex naprawdę wpadnie?!

ocenił(a) serial na 9
marginn

Faktycznie, jest to Estrada, zmyliły mnie te wzory na koszuli, a ona zawsze jakas kolorowa jest. Co powiecie na to ?
http://www1.picturepush.com/photo/a/11668099/img/11668099.jpg

xanito

No właśnie! To wskazuje na to, że może rzeczywiście pomógł jej uciec! Czyli nie ona otruła Deb!? A może jest tak wyrafinowana i przebiegła, że rzeczywiście to zrobiła a teraz jeszcze wrobi Dextera?!
Mam pranie mózgu już i chyba nie wyrobię przez ten tydzień!

@jack_shephard - Tak rzeczywiście "Surprise mother******" - zmyliła mnie wypowiedź poprzednika ;-)

marginn

Chciałam jeszcze nadmienić, że 7 sezon jest genialny! Pierwszy i drugi były świtne, potem zrobiło się nudnawo, ale cieszę sie, że nie przestałam oglądać i dociągnełam do 7ego! Było multum wątków: Hannah, LaGuerta i BHB, Debra, która pozała prawdę + jej uczucie do brata, podpalacz, Isaak Sirko, zabójstwo Mike'a, wcześniej Louis i jego obsesja by zniszczyć Dextera i jeszcze nieszczęsny Quinn i Nadia! Każdny jeden odcinek oglądałam z zapartym tchem! Gratuluję scenarzystom, że w tak odległym 7ym sezonie udało im się "poderwać" ten serial.

A czy zastanawialiście się jak to wszytko się skończy?! Czy w ostatnim sezonie Dexter zginie?! A może pójdzie siedzieć? Być może będzie żył długo i szczęśliwie zabijając dalej, a może "wyleczy się" i stanie się zwykłym szarym obywatelem? Jak obstawiacie?

ocenił(a) serial na 8
marginn

Na bank nie będzie happy endu. Mam jednak nadzieję, że twórcy wymyślą coś mniej banalnego od śmierci głównego bohatera.

ocenił(a) serial na 10
xanito

"Niby ładuje LaGuerte do auta,"
W promo widac że Dexter nie ładuje laguerta do auta tylko estrade, zobacz sobie klatke..

marginn

Może ani nie hanna ani nie sama Debra tylko ta gościówa którą Debra zaszantażowała pierdlem i odebraniem prawa do opieki nad dziećmi jeżeli nie wyda Hanny za morderstwo współlokatora.
Teraz dopiero skojarzyłem że tamta gościówa mogła troche liznać trucicielskiego fachu od Hanny i próbując zabic Debrę zwalic wszystko na Hannę.

Izabelka_filmweb

O, a o tym nie pomyślałam, faktycznie ciekawa koncepcja.

Izabelka_filmweb

Tak jest taka możliwość, ale ta babka nie wyglądała na zbytnio zrównoważoną. Jak dla mnie tak na szybko by tego nie wymyśliła.

ocenił(a) serial na 8
jocisko

Póki co nie widziałem lepszej sceny niż ta z zabójstwem briana.

maslascher

Co do tekstu Doaksa w zapowiedzi ("Surprise mother******" ) to MOŻE to czysta prowokacja i w następnym odcinku okaże się, że to się Dexowi tylko przyśniło. W sumie jest teraz pod presją, Laguerta mu depcze po piętach, do tego dał się złapać na przynęte (ten więzień), więc taki koszmar jest prawdopodobny - sen, że Doaks żyje, udowadnia winę Dexa i ten zostaje aresztowany :P Ale nie wiem, tak się tylko głośno zastanawiam :P

warren2

Kurcze, do złego komentarza odpowiedź zaznaczyłam, już się nie da poprawić, ehh...

warren2

To, że Doaks mu się przyśni/przywidzi to się zgodzę, ale aresztowanie nie może być snem ;-) Pewnie tak się skończy sezon - Dexter w kajdankach!

użytkownik usunięty
jocisko

Po dwóch słabych wreszcie naprawdę dobry odcinek. Nie wiem, jak to było z tym otruciem i nie bardzo mnie to obchodzi, ważne, że Hanka jest za kratkami, co może mieć niebezpieczne konsekwencje dla Dikiego Mosera. Wątek śledztwa LaGuerty - o którym myślałam, że będzie skopany - robi się najlepszy. Maria nie odpuści, kibicuję jej i fajnie, że wreszcie sensownie wykorzystali tę postać. Nawet Ajzaka już mi nie brakuje.

Popieram! Wątek BHB, który mnie strasznie drażnił od początku sezonu teraz zrobił się najlepszy! Też mi szkoda Isaaka, był niezły ;-)

jocisko

Wciąż wierzę, że to Deb chciała wrobić Hanię i że on jest niewinna :< No ale Dexter już sobie zamknął tą drogę życia, strasznie głupio i bez pomyślunku nawiasem mówiąc.
Wątek Rzeźnika fajny, a mimo to wciąż, od pierwszego sezonu, wkurza mnie przesadzony makijaż LaGuerty. Bleh.

jocisko

Wszystko zostało już przez Was napisane, ale a propos błędów zastanawia mnie jeszcze jedno: Estrada był cały czas śledzony przez zwerbowanych przez LaGuertę gliniarzy, więc na pewno zauważyli pogadankę z Dexem kiedy umawiali się na spotkanie w kontenerze!! O czym mógł on przyjemnie gawędzić z mordercą swojej matki, LaGuerta dostała piękny prezent na święta.

ocenił(a) serial na 9
jocisko

odcinek bardzo ciekawy,

nasuwaja sie nastepujace wnioski/pytania:

jak to było z tymi pigulkami debry? czy aby na pewno bylo pokazane ze one je bierze b.czesto czy bylo pokazane jak bierze 1 pigulke ale na jeden dzien...?
wg mnie debra mowiac ze zrobi wszystko zeby uwolnic dexa od hanny byla w stanie upozorowac sama ten wypadek, oczywiscie wiadomo jak on sie skonczyl, wiadomo ze debra ryzykowala zyciem (pytanie tylko czy celowo)

hanna i ta jej przyjaciolka... moim zdaniem miala racje mowiac dexowi ze nie jest ona jakims wiarygodnym swiadkiem, przeciez to cpunka...

matthewsowi sie nie dziwie ze wylozyl karty na stol przed dexem, zreszta zna go cale zycie, i widzac go chyba trudno byloby komukolwiek uwierzyc ze taki mozgowiec moglby kogolokwiek zabic...

koncowka super :) jednak la guerta nie moze odpuscic, co dodaje smaczku :) z niecierpliwoscia czekam na FINAL !!! :)

ocenił(a) serial na 10
ania5766

Według mnie Hannah stoi na balkonie przy drzwiach do domu Dextera, więc albo wyjdzie z pierdla albo Dex będzie miał wizję po jej śmierci.

ocenił(a) serial na 10
stivo_92

Istnieje też taka opcja: Hannah na promo pada na łózko w więzieniu.. wydaję mi się, że Dexter jej coś podał a oan to weźmie w celi co wywoła u niej ciężki stan zostanie przewieziona do szpitala a stamtąd pomoże jej uciec :D

stivo_92

Też tak myślę, obawiam się ckliwego zakończenia.
Dexter pod presją musi pryskać z kraju ale dowiaduje się że Hannah jest niewinna.
Poświęca się, odbija ją i sam przez to zostaje aresztowany.
Jak dla mnie to by była straszna tandeta.

ocenił(a) serial na 9
jocisko

Nie rozumiem w jaki sposób Dexterowi udało się "wyczarować" ten stary hangar na łódź jako kiedyś używany przez Doakesa. Przecież taki hangar to nie jest własność niczyja. Jak Dexter to załatwił, bo ja siebie nie mogę wyobrazić, kupił/wynajął hangar pod fałszywym nazwiskiem na czas wstecz?

ocenił(a) serial na 5
anniepat

Dexter go po prostu kupił na nazwisko Doaksa albo na jakieś inne. W USA nie potrzeba notariuszy do takich rzeczy, nikt nie kontroluje obrotu starymi hangarami.

11 odcinek nawet spoko, ale z doświadczenia wiem że final episode bd totalną klapą: Wszystko wskazuje na to że Dex bd zatrzymany pod zarzutem morderstwa tego Estrady. Hanka albo sama wypierniczy z pierdla albo Dexter jej pomoże.

ocenił(a) serial na 9
gng4400

Mimo to nie ogarniam tego do końca. Hangar to budowla, budowla stoi na działce, USA to nie jest państwo bezprawia, jakaś ewidencja własności i stanu prawnego musi gdzieś być. Załatwić coś takiego w try miga na fałszywe nazwisko i w dodatku na czas wstecz nie może być aż tak proste, tym bardziej przy udziale osób trzecich (no bo pewnie trzeba kogoś przekupić, żeby umieścić w papierkach nieprawdziwe informacje, a skąd pewność, że nie wygadają? A może Dexter zabija też od razu niewygodnych świadków?) Rozumiem oczywiście, że w serialu muszą być "skróty", żeby nie pokazywać przyziemnych rzeczy, ale po prostu niektóre rzeczy, które robi Dexter wydają się wręcz niemożliwe co bardzo źle wpływa na realizm serialu. Poza tym kupno hangaru musi trochę kosztować, ale jak widać dla Dextera to żaden wydatek...

ocenił(a) serial na 9
jocisko

A wiecie, ostatnio, 11 grudnia br. został stracny w Miami na Florydzie seryjny morderca (9 zabójstw) , wstrzyknięto mu zastrzyk, co najciekawsze, nazywał się... ta da! Manuel Pardo. prawie jak Miguel Prado . wow!