PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=610040}

Fate/Zero

2011 - 2012
8,0 4,1 tys. ocen
8,0 10 1 4111
Fate/Zero
powrót do forum serialu Fate/Zero

Zastanawiam się którą część obejrzeć najpierw. Z opisu serialu i lat produkcji oczywiście wynika, że Stay Night, ale czy między tymi serialami jest na tyle dużo powiązań, że trzeba oglądać po koleji czy raczej można sobie wybrać dowolnie?

ocenił(a) serial na 7
GimmieShot

Stay Night -> Zero ;)

ocenił(a) serial na 9
akrome

Tyle czasu, a ja nadal się za to nie zabrałam, dlatego dzięki za odpowiedź. Ach jo... Mam ochotę obejrzeć Fate/Zero, ale nie chcę mi się przedzierać przez Stay Night. Te życiowe problemy... ;D

GimmieShot

Mam dokładnie to samo - Fate/Zero kusi, a Stay Night jakoś nie bardzo :/ Przedarłaś się już przez Stay Night czy nadal gromadzisz siły?

ocenił(a) serial na 9
Veiller

Tak, obejrzałam Fate/Stay Night, tylko że Unlimited Blade Works, czyli odnowioną wersję. Teraz oglądam Fate/Zero. Co do Stay Night nie wszystko mi się tam podobało, ale nie było źle, tak 7/10. Fate/Zero jak na razie rzeczywiście wydaje się lepsze, ale ocenię jak obejrzę całość. Ogólnie myślę, że warto jeśli lubisz takie "tradycyjne" fantasy; magia, mana, miecze, rycerze, pojedynki i takie tam :D

GimmieShot

Chciałbym jedynie zwrócić uwagę na jedną rzecz, mianowicie oryginalny wątek serii Fate powstał w oparciu o visual novel(cos w rodzaju gry), w której gracz wcielał o tym samym tytule, w której gracz wciela się w Shirou Emiyę i kieruje podejmowanymi przez niego, z biegiem czasu decyzjami. Jako, że gra posiada 3 różne ścieżki fabularne, nieinczej jest z serią anime.

W stworzonym w 2006 roku, 25-odcinkowym Fate/Stay Night, drugim, głównym bohaterem obok Shiro staje jego sługa- Szermierz.

W 2010 roku wydano 1,5-godzinny, film kinowy Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works, który był adaptacją drugiej ścieżki fabularnej. Tutaj na pierwszy plan, obok Shirou wysuwa się współzawodnicząca z nim w turnieju, Rin Tohsaka.

Niedługo później, studio UFOTABLE uzyskało prawa do serii i postanowiło opowiedzeć całą historię od początku. Pod koniec roku 2011 wydano 25-odcinkowy prequel wyżej wymienionych tytułów, o nazwie Fate/Zero. Jak już wiesz jej fabuła opowiada o wojnie Świętego Graala, która wydarzyła się 10 lat przed tą znaną z F/SN.

W związku z drobnym minięciem się fabuły F/Z i F/SN, studio postanowiło jako bezpośrednią kontynuację F/Z stworzyć w 2014 roku, serialową wersję Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works. Na plus zasługiwała w niej bardzo wysokiej jakości animacja oraz pokazanie tych elementów wątku, na które nie wystarczyło miejsca w filmie, sprzed 4 lat.

W planach na rok 2016, studio ma również kinowy film Fate/Stay Night: Heaven’s Feel, będy adaptacją ostatniej, najmroczniejszej ściezki fabularej oryginału, w której na czoło, oprócz Shirou wysuwa się postać Sakury Matou.

Soleks100000

Troszkę nieskładnie sformułowałem powyższy komentarz, ale myślę, że mimo to już łapiesz o co mniej więcej chodzi w kolejności serii :)

ocenił(a) serial na 9
Soleks100000

Łapię, łapię, chyba nie ma problemu. Dzięki za informację, bo w sumie do tej pory wiedziałam o genezie wszystkich Fate'ów tyle co nic.

GimmieShot

Spoko :) Na przykładzie genezy chciałem jedynie wskazać, że Fate/Stay Night i Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works to nie to samo, bo UBW jest jednym z dwóch alternatywnych zakończeń F/SN.
Połowa fabuły(w tym wątek romantyczny) wygląda inaczej w obydwu serialach i inaczej się kończą.
Przykładowo w Heavens Feel już tylko przyzwanie dusz bohaterów wygląda(i będzie wyglądało w filmie) tak jak samo jak w F/SN i UBW.

ocenił(a) serial na 6
Soleks100000

i jeszce Fate/Stay Night TV Reproduction:?

ocenił(a) serial na 6
Soleks100000

a Kara no Kyoukai?
Shingetsutan Tsukihime:?

Proboszcz_120

Fate/Stay Night Reproduction to cały Fate/Stay Night(2006) złożony w 2 długie odcinki(najważniejsze wątki).
2 pozostałe tytuły to inna fabuła i inni bohaterowie, w tym samym mieście Fuyuki. Twórcy chyba nie mieli pomysłu gdzie podziać akcję kolejnego anime, więc wymyślili nową historię w tym samym miejscu :)
http://www.inne.wbijam.pl/grafika/ft_powiazania.jpg

ocenił(a) serial na 6
Soleks100000

dzieki tak myślałem :)

Soleks100000

Skoro Zero to prequel to czemu powinno się najpierw oglądać stay night wtf?

Daroo_3

Bo powstał wcześniej niż Zero.

Soleks100000

Ale fabularnie zero jest wcześniejsze.

ocenił(a) serial na 8
GimmieShot

Oglądać UBW bez najlepszego Fate czyli ścieżki Saber? Bez sensu.

ocenił(a) serial na 9
pawel_nowakk

A dlaczego bezsensu, skoro to dwie różne ścieżki? Podobno, bo nie znam się :/

GimmieShot

powinnaś obejerzeć wszystkie i po kolei ze względu na fabułę.
kolejność łatwo sprawdzić przez datę wydania najstarsza część jest pierwsza. Skoro autor wydał je w ten sposób to oznacza że miał jakiś plan.