Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 414 tys. ocen
8,7 10 1 414111
7,9 49 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Obejrzałem i moim skromnym zdaniem bardzo dobry odcinek, nic nie przynudzało poza sceną z tą gadaniną między królem a byłą królową(jego matką) poza tym było bardzo fajnie a w szczególności scena ze smokami i ożywienie John'a Snowa :D

mania19

Kto ma coś do Dragon Balla? >.<

emo_waitress

klikk12, ale mow ze mi sie tak tylko napisalo :)

mania19

To dobrze, bo już odkurzałam wałek do ciasta, który miałam użyć do obrony czci i honoru Szatana Serduszko! :3

emo_waitress

No jak dla mnie tą nowa serie Super mozna krytykowac, ale nie stare wersje :)

ocenił(a) serial na 7
mania19

Tak mi się tylko napisało:-)

klikk12

No to masz szczescie :)

ocenił(a) serial na 10
Adi323_filmweb

Pytanie tak na szybko. Ten co gra młodego Starka to ten sam aktor? Tylko tak wyrósł? Czy inny? Niech ktoś mi przypomni czym jest ta "leśno-drzewna" dziewuszka. Z góry dziękuję.

ocenił(a) serial na 9
mitrus80

Ten sam aktor. Ta dziewczynka jest jedną z najstarszych żyjących istot. http://graotron.wikia.com/wiki/Dzieci_Lasu

ocenił(a) serial na 10
axsas

Dziękuję za odp.

Adi323_filmweb

Tym razem mamy dużo postaci których nie było przez wszystkie poprzednie sezony. Hodor kiedyś mówił, do tego zmienili mu imię w porównaniu z książką, Tyrion i smoki no i Jon Snow, według mnie bardzo dobry odcinek

https://www.youtube.com/watch?v=HcXjdplEDKs

ocenił(a) serial na 10
luckyskill

Tylko dlaczego Lyanna taka wysoka (dużo starsza od braci) i taki BZIDAL!

przedstawicielka Dzieci lasu też jak ze Star Treka :-(

ocenił(a) serial na 10
dotik84

A dlaczego miałaby być ładna? Tak została przedstawiona w książce. Cytat ze "Świata Lodu i Ognia":
"Lyanna... według wszystkich relacji była młodą, dziką chłopczycą, całkowicie pozbawioną delikatnej urody księżnej Elii."

ocenił(a) serial na 10
dirt16

Ponieważ tak była opisywana.
"Beautiful, and willful, and dead before her time."
"She was more beautiful than that. Ah, damn it, Ned, did you have to bury her in a place like this? She deserved more than darkness .."

ocenił(a) serial na 10
Venedet

To słowa Roberta?

ocenił(a) serial na 5
dirt16

Tak:)

ocenił(a) serial na 6
dirt16

Lyanna jako dziecko była paskudna i wypiękniała wraz z dojrzewaniem. Było nawet porównanie Aryi i Lyanny, a Aryie jak wiadomo nazywali końską mordą.

ocenił(a) serial na 5
Bornegio

Haha!
Mnie też przezywali koński ryj, jak miałam 12 lat. Alias Helga ( bo białe włosy i brwi ). Teraz to mi się śmiać z tego chce.

Venedet

Każdy mógł ją widzieć trochę inaczej. Zakochany Robert jako piękną dziewczynę, a ktoś przychylny Elii Martell - jako stracha na wróble :)

ocenił(a) serial na 10
TorZireael

Pierwszy cytat który wkleiłem to były słowa Neda do Aryi.
Lyanna była powszechnie uznawana za piękność.

Venedet

Był jej bratem, więc też nic dziwnego, że ją taka zapamiętał :) Jasne, pewnie była tak powszechnie postrzegana, ale nieprzychylni jej ludzie (zwłaszcza zazdrosne kobiety ;D) mogli ją "demonizować". Nie wiem, który z bohaterów jest autorem słów, które przytoczył Dirt.

ocenił(a) serial na 10
dirt16

Młoda, dzika - tak, tak cechy Aryi

Ale myślałam że zaślepienie Roberta B. oraz Rhaegar T. wynikało też z jej nieziemskości :-)

No ale Cersei też urodziwą nastolatką w retrospekcji ale bycie królową jej służy :-)

ocenił(a) serial na 10
dotik84

No właśnie ta Laynna wygląda na starszą od Neda a w książce jest że była młodsza wtf

ocenił(a) serial na 10
TyrionLanister

W serialu to jest już chleb powszedni. Na przykład w książce Tyrion jest młodszy od Cersei i Jaime'a o 10 lat, natomiast aktor go grający (Peter Dinklage) jest starszy od tej dwójki. Podobną sytuację mamy z Euronem i Yarą, gdzie to brat Balona powinien wyglądać na starszego od swojej bratanicy, a tak nie jest.

dirt16

Czasami jest też tak, że przecież chłopcy wyglądają dużo młodziej niż dziewczyny w ich wieku lub nawet starsze od nich, fizycznie dorastają szybciej. Chodzi mi o przedszkolny i wczesnoszkolny okres, niewielu chłopców jest wysokich w tym czasie.

ocenił(a) serial na 10
elfka77

Zgadzam się w zupełności, ponieważ sam w podstawówce byłem niższy od kilku dziewczyn w mojej klasie, a teraz od nich wszystkich jestem wyższy. :)

dirt16

Ale te wyższe dziewczyny to nie były chyba młodsze od Ciebie o kilka lat, skoro były w Twojej klasie ;)

ocenił(a) serial na 10
dirt16

W książce jest młodszy o 4 lata. Ale największy absurd to jest taki że wiadome że Myrcella miała z 9 lat w pierwszym sezonie a Sansa z 13 lat pewnie. Teraz pisze na wiki że Sansa w 6 sezonie ma 18 lat. A gdy Myrcella umarła miała lat 19 NO WTF

ocenił(a) serial na 10
TyrionLanister

Może to literówka? :)

ocenił(a) serial na 9
Adi323_filmweb

Następny odcinek zapowiada się bardzo ciekawie. Jak ktoś nie widział to: https://www.youtube.com/watch?v=a3AiQYiSjng
Czy myślicie, że Ramsay dostanie Rickona?

ocenił(a) serial na 10
marysia66

Tak i nakarmi nim psy

ocenił(a) serial na 9
marysia66

Ja obstawiam, że to znowu Fetor lub podrobionego Rickona. Myślę, że po stracie Lorda Umbera "zdrada Frayów i Boltonów" nawet Hother nie będzie do końca lojalny. Wątpię by Mors Umber dałby bratu Rickona dobrowolnie.

ocenił(a) serial na 10
axsas

Myślę podobnie, tylko że wydaje mi się że prawdziwy Rickon będzie. Albo Fetor chociaż Theon, w końcu zaczął powoli wracać do siebie;)

ocenił(a) serial na 10
axsas

Mi sie wydaje że raczej Rickon. A Theon raczej odpada na trailerze całego sezonu było go chyba widać razem z Yarą

ocenił(a) serial na 9
TyrionLanister

Tylko Rickon niestety wchodzi w grę.

ocenił(a) serial na 10
axsas

Ja obstawiam jakieś RUDOWŁOSE dziewcze

aby udawało Sanse Stark - cudownie odnalezioną i zwróconą do domu kochającego męża :-)

ocenił(a) serial na 10
dotik84

Darem będzie Rickon i Osha;)

użytkownik usunięty
marysia66

oby nie! Ileż można mordować Starków, cholerny Martin! Chociaż solidnie ich wybili nadal sympatyzuje ze Starkami i cieszę się, że ożywili Jona zawsze to jeden Stark w grze więcej.

ocenił(a) serial na 10

Jeszcze nie Stark, może za jakiś czas;)

użytkownik usunięty
Christopher_filmweb

racja, chodziło mi, że Jon też jest ze "stajni" Neda :)

ocenił(a) serial na 10

W 3 odcinku dowiemy się czy jest ze stajni Neda czy Rhaegara:P

użytkownik usunięty
Christopher_filmweb

a masz pomysł na to kto jest bohaterem retrospekcji Brana w zwiastunie 3 odcinka??

ocenił(a) serial na 10

No w retrospekcji ujrzymy Młodego Neda (nie podoba mi się aktor):P Howlanda Reeda, Arthura Dayna z gwardzistami i pewnie Lyanne Stark;)

ocenił(a) serial na 10
Christopher_filmweb

A i przy teorii R+L=J, wiadomo kogo jeszcze;)

użytkownik usunięty
Christopher_filmweb

zaczynam żałować, że nie czytałam książek bo nie ogarniam kim są te postacie... dobrze, że na necie można wszystko znaleźć i już mniej więcej kumam z kim będziemy mieli do czynienia :)
Nie wiem tylko po co te retrospekcje? Czemu mają służyć? Bran ma wyciągnąć z nich jakieś życiowe lekcję czy o co chodzi? Wiem, że na ten moment nie ma dalszych części i 6 sezon jest poza książkowym tematem, ale czy dotychczas w książkach była jakaś wzmianka o tych powrotach w czasie Brana?

ocenił(a) serial na 10

Czytałem pierwszy tom i trochę drugiego, więc nie bardzo orientuje się co jest tam w dalszych tomach, większość z tego co wiem to z różnych forów itd. Chciałem kontynuować drugi tam, ciągle to odkładałem, aż tu premiera kolejnego sezonu. Teraz to odłożyłem do zakończenia sezonu:P

użytkownik usunięty
Christopher_filmweb

w takim razie może najbliższy odcinek coś więcej powie na temat tych retrospekcji i może Bran wyruszy w końcu w dalszą wędrówkę, bo "trochę" się zasiedział :P

ocenił(a) serial na 10

Ciekawe ile będzie jeszcze tych retrospekcji? Na trailerze były sceny Brana z Nocnym Królem, więc jeszcze coś tam będzie;)

ocenił(a) serial na 5

Ogólnie to Bran conieco widział w tych swoich snach/wizjach ale nie było tam Wieży Radości (a może była?:p) ani niczego konkretnego. Ale były bardzo klimatyczne i fajnie snuć domysły:)
Np śnił mu się niebieski kwiat rozkwitający w lodowej szczelinie, gdzie w domyśle niebieskie róże były kwiatami Lyanny itd, oczywiście to wszystko mogą być zwykłe nadinterpretacje ale kto bogatemu zabroni.
Może za pomocą tych retrospekcji mamy dowiedzieć się o prawdziwym pochodzeniu Jona? Chociaż wątpie ze pokazą nam Lyanne:(
Serial został całkowicie obdarty z profetyzmu, snów, przepowiedni, retrospekcji (no poza tymi ostatnimi) nad czym ubolewam bo dla mnie to jedne z ciekawszych elementów książki:)

użytkownik usunięty
m_lenna

dzięki za podpowiedź, bo byłam ciekawa jakie znaczenie miały one w książce i czy w ogóle się pojawiały. Teraz pytanie brzmi, czym jest Wieża Radości? Na necie wyczytałam tylko, że ma to jakiś związek z poczęciem Jona Snowa?
btw wiem, wiem jestem mega lakiem i nie czytałam książek dlatego proszę o pomoc książkowych guru :)

Wieża znajduje się w Dorne. Tam książę Rhaegar miał swe schadzki z Lyanną, nie wiadomo, czy za jej zgodą czy nie. W każdym razie Starkowie postanowili ją odbić, gdyż była to duża strata na ich honorze (Lyanna była przyobiecana Robertowi). Ned wyruszył razem z sześcioma przyjaciółmi, między innymi z ojcem Meery i Jojena Reedów, lordem Howlandem. Tam okazało się, że Wieża jest chroniona przez trzech członków gwardii królewskiej(czyli rycerzy najwyższego sortu). Zaczęli się oczywiście naparzać i było dość ostro, przeżyl tylko Ned z Howlandem (ktory uratowął zresztą wtedy Nedowi życie). Gdy Ned dotarł do Lyanny to leżała we krwi, chwilę porozmawiali i się jej zmarło. A Ned podczas powrotu zahaczył na trochę o siedzibę swej dawnej dziewczyny Ashary, o czym wspomniano nawet w serialu, a następnie pojawił się w domu z nieoczekiwanym prezentem ;)