PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 407 tys. ocen
8,7 10 1 406760
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Valar Morghulis!

<z lekkim porównywaniem do książki/ek ale bez spoilerów, co najwyżej porównania serial-książka i bez wychodzenia w dalsze wydarzenia z sagi>
Pierwsze moje wrażenia po obejrzeniu odcinka są takie: znakomity pierwszy odcinek sezonu i fakt, że od 2-iego sezonu mamy podział z bohaterami na 1-wszy i dalsze odcinki w sezonie, np. w tym nie było choćby wątku Ramsay’a czy Stannisa, a które zapewne pojawią się w następnych odcinkach> Swego rodzaju 'tradycja'. No i tytuł wziął się za pewne od pierwszej sceny w odcinku.. tylko z pierwszej.
- 'przypominajka': jak zwykle przypominają wydarzenia z bohaterami i wątkami, które będą miały miejsce w danym odcinku; podobało mi się, że wspomnieli o Łaskotku i Dontosie, bo widz mógł ich spokojnie zapomnieć + przypomnieli nawet miecz Lód, haha : ) Co do Daario: a jednak kompletnie olali wprowadzenie tej postaci w poprzednim sezonie xd
- opening: Dreadfort zawitało już w czołówce – fajnie się prezentuje, podobnie jak Meereen.
- klimatyczna scena wykucia tytułowych dwóch mieczy, która jest ‘premierową’ sceną tego sezonu przed OP; na uwagę zasługuje podkład muzyczny: przy Lodzie motyw muzyczny Neda, przy Tywinie ‘Deszcze Castamere’;
- Jaime: scena z Tywinem była świetna, i to chyba zasługa aktorów i scenariusza <dialogi to już kwintesencja zajedwabistości, ale o tym dalej>; podobały mi się zwłaszcza riposty obu panów: „bloody honor” w wykonaniu Jaime’iego i ‘każda pomoc potrzebna’ w wykonaniu Tywina <na plus „doom of Valyria” xD>. Scena z założeniem ręki fantastyczna <Cersei: „ma być elegancja Francjat” xD>, a nawet widać co nie co jak Qyburn afiszuje się przed Cersei.. i bardzo dobre, bardzo dobrze. Scena Jaime’a z siostrą: parę tygodni, huh? Już chyba pisałem o tym, ale scena ze słowem ‘changes’ wymiata, podobnie jak oboje krzyczą naraz ‘wchodzić/nie wchodzić’. Scena z Joffem, polecam:
http://www.geekalerts.com/u/Game-of-Thrones-Joffrey-Perfect-Target-Poster.jpg
i Merynem elegancka, i wprowadzenie pewnej księgi też ciekawie wypadło; zastanawiałem się również w trakcie trailera, kto mówi słowa „People love their king” a to ser Meryn wymawia te słowa, haha xD Scena z Brienne uświadamia, jak Jaime jest pomiatany przez resztę familii Lannisterów <swoją drogą miałem wrażenie, że w tej chwili tylko z Brienne Jaime jest w stanie normalnie rozmawiać, tak.. uczciwie?> – no aż szkoda, ze w tym odcinku nie miała miejsce scena z Tyrionem dla odmiany, ciekawe co on powie o temacie tabu: jednoręki bandyta xD Jaime, jak widać w każdej scenie, trzyma fason i pozuje na kogoś, kim nie jest <a przynajmniej zdaje sobie sprawę z lewej ręki, ale prezentuje się w oczach innych, jakby to było nic – elegancko xD>
- Tyrion: powitanie księcia Dorana.. muszę przyznać, że pierwsza moja myśl była taka: „ależ to ubogie” ale z drugiej strony jak klawo to wyszło.. pomyślałem: jeden wielki gag <może wyobrażenie z książki jest bardziej, hmm, ‘epickie’, to jednak serialowe daje radę głównie za sprawą trzech muszkieterów: Tyriona, Bronna i Podricka>; teksty każdego z panów były ekstra, a samo powitanie Dornijczyków = klawe <podoba mi się, że ogólnie trzymają się kolorystyki skóry, jak widać, nawet w burdelu Oberyn robi komentarz w tej sprawie>; no i przydupas z tego szeregu Dornijczyków miał całkiem cięty język względem Tyriona, a Lannister dalej nawija o uprzejmościach a ten zaczyna wjeżdżać 'jakby' przejechać Tyriona, hahaha xD Tutaj też mam pytanie do książkowców <o ile ktoś to przeczyta, bo zapomniało mi się xd>: w NM również było tak, że mieli powitać Dorana a później wyszło szydło z worka, czy też od początku wiedzieli o Oberynie? Bo odniosłem wrażenie, że w serialu właśnie ten cały motyw zmienili na odwrót i Tyrion musiał improwizować?
Scena z Shae: czy mam wrażenie, czy to już była ta poza dzierlatki z trailera i ta scena, co Tyrion stoi przed nią, czy to było coś innego? Bo jeśli to pierwsze, to moja teoria wiecznie żywa xD Co do serialowej Shae: odnoszę dziwne wrażenie, że mają zamiar zrobić z niej, brzydko mówiąc, sucz <to, że wspomniała o zazdrości czy cuś o Sansie.. czyżby miało jej się odwidzieć uwielbienie/protekcja Sansy na rzecz zwykłej, ludzkiej zazdrości?>;
- Sansa: zajefajna rozmowa pomiędzy Sansą a Tyrionem, a zwłaszcza monolog Sansy: aktorka ma przed sobą przyszłość, to pewne : ) Tyriona odpowiedź też niczego sobie, nawet chciał rozśmieszyć Sansę, końcówka bezbłędna. Nawet info pada, że ciało Cat wrzucono do rzeki. Scena z Dontosem fajnie ‘wprowadzona’ <coś na wzór Slynta w NS – padają słowa, co i jak i dlaczego, co by twórcy serialu mieli pewność, ze widz zajarzy kto to jest xd>;
- Oberyn <musi dostać osobny akapit >: mistrzostwo świata, wiedziałem już po tym 14-minutowym filmiku, że mi się serialowa wersja spodoba. Po pierwsze, każda nieksiążkowa scena jest równie klimatyczna co każda w książce, a najważniejsze: wprowadzenie postaci Oberyna jest jednym z najlepszych prezentacji postaci w serialu – po prostu kipi zajedwabistością, bo oto pojawia się człowiek który jak gdyby u siebie nie robi sobie NIC z żołnierzy Lannisterów <3 Każdy tekst Oberyna to mistrzostwo, i podobało mi się wprowadzenie wątku z Elią i Rhaegarem <biorąc pod uwagę, co nas później czeka>, no i fenomenalnie zagrane to przez aktora, czuć MOC <tak, bez wątpienia to moja najulubieńsza postać, nie mogę być.. starać się być obiektywny xP>;
- Daenerys: pamiętamy, że nie jest już tylko matką smoków, a matką narodów:
Mhysa:
http://cdn.uproxx.com/wp-content/uploads/2013/06/dany1.gif
xD
Powtarzam się, ale klimatyczna scena ze smokami <jak na pierwszy odcinek całkiem dużo pokazali animacji komputerowej>, i nawet już ‘zalążek’ że już coś jest nie tak. Jak to mawiają również po angielsku:
Drogon GoT big.
Oczywiście mądrości Joraha wymiatają, a scena z Daario i Robakiem bezbłędna <zwłaszcza komentarz o braku mózgu czy jąder xd>. Nowy Daario: mieszane uczucia, jak to miałem przy poprzednim sezonie z Daariem Edzia, ale ten koleś wydaje mi się, że jest przystojniak, więc pewnie będzie dobrze : ) <scena, jak pierwszy kwiat był koloru niebieskiego to od razu pomyślałem, że to ukłon w stronę Skalanych>. Scena z wiszącym dzieckiem-niewolnikiem i tekst Dany = po raz kolejny postać prezentowana w jak najlepszym świetle <3
- Dzicy: już wiem, czemu Tormund i Ygritte dostali swoje plakaty – będą sceny z nimi w roli głównej w serialu, ma to sens : ) Swoją drogą ich sponsoruje muza:
Steppen Wolf - Born To Be Wild
The Troggs - Wild Thing
Wprowadzenie Thennów jest równie zajedwabiste, co wprowadzenie Oberyna: TA MUZA W PODKŁADZIE, i całe rozrysowanie sceny do samego końca, aż wychodzi, w czym się smakują = bezcenne. Swoją drogą ich sponsoruje muza <oprócz zajebistego podkładu>:
George Thorogood & The Destroyers - Bad To The Bone
Gary Jules - Mad World
- Jon: scena z ‘osądzania’ Jona zajefajna, zwłaszcza wprowadzenie postaci Slynta do ekipy NS <tekst Jona był niezły xD>, tekst meastra Aemona na końcu gdzie się nauczył kłamać również bezbłędny <3
- Tyrellowie: kobiety rządzą, nie ma bata. Olenna jak zareagowała na Brienne = <3 A więc rozmowa z trailera pomiędzy Margaery a Brienne rozchodziła się o zamordowanie Renly’iego.. przynajmniej rozsądnie to wykombinowano. Aha, lady Olenna wysyłająca swoje służki do złotników/jubilerów/whatever ciekawa.. kto nie chciałby u kogoś takiego służyć?
- Arya < Gurl, you're on FIYAH!>: ostatnie ok. 10 min. z Sandorem to kwintesencja zajedwabistości tego duetu <3 Sandor urządza zajebistą rozpierduchę, Arya pokazuje nowe oblicze, wszystko było klawe <nie trzeba nawet wspominać, jak klawe teksty padają z ust Sandora xD>. Swoją drogą: czy materiału książkowego na przygody Sandora z Aryą nie zostało ‘niewiele’ w takim wypadku? Ciekawe, co nas czeka jeszcze w tym sezonie.

Odcinek bardzo dobry na początek 4-tego sezonu. Może żal, że nie ma lepszego cliffhangera na koniec odcinka, ale to bzdura czepiać się o coś takiego xd

Promo następnego odcinka <dosyć szybko się ukazało, to wklejam, jeśli ktoś ogląda>:
http://www.youtube.com/watch?v=YZd7okKkGmI

Na koniec zestaw pytań <dla urozmaicenia>:
- Najlepszy/ulubiony cytat (z odcinka):
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku)?
- Która postać Cię zawiodła (w tym odcinku)?
- Najlepszy/ulubiony moment/scena (z odcinka):
- Ocena odcinka w skali 1 do 10 <o ile ktoś gustuje w czymś takim>:

danteusz

Inne tematy o odcinkach mnie nie obchodzą, nawet do nich nie zaglądam.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

A szkoda

gawlacki

Zależy dla kogo.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Dla wszystkich. Widzę, że robienie burdelu na forum szanownemu koledze lata koło dzyndzla. Szkoda.

ocenił(a) serial na 8
gawlacki

Uszanujcie to jaką pracę włożył w przygotowanie takiego tematu, to nie kolejny tasiemiec typu podoba mi się/nie podoba mi się. Miejcie pretensje właśnie do tych, którzy zakładają tematy żeby w jeden linijce powiedzieć, że odcinek im się podobał. A ten temat, mimo iż dotyczy tego samego, nie jest "robieniem burdelu na forum".

gawlacki

Cytując klasyka: "Nic nie wiesz, Jonie Snow" ; ]

A poważniej: dobrze, robię burdel na forum na którym i tak jest burdel. Gdzie "szanowny kolega" był, kiedy tematy pojawiały się na prawo i lewo? Pytanie retoryczne, nie usiłujmy tutaj wystawiać własnego ego na pośmiewisko.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Przykro mi, że akurat tobie się oberwało. Gdyby mi płacono za pilnowanie porządku na tym forum to upominałbym każdego z osoba, ale tak to nie chce mi się. A argumentacja, że "tu już jest burdel, więc i ja moge robić burdel" jest taka sama jak "mogę ubliżać innym, skoro inni robią". Trochę własnego zdania i zasad by się przydało.

I tak, widzę że się rozpisałeś i fajnie, i może puściłbym twój temat płazem, gdyby nie to zdanie: "Inne tematy o odcinkach mnie nie obchodzą, nawet do nich nie zaglądam.", które podziałało na mnie jak płachta na byka. No sorry.

gawlacki

"Trochę własnego zdania i zasad by się przydało."
Jeśli chodzi o moje zasady panujące na tym <lub innym> pod-forum na FuWu to zostały obalone już dawno temu, choć pilnuje się <a offtopy to rzecz normalna>. Sam dobrze pewnie o tym zdajesz sobie sprawę, że to NIE JEST normalne forum : )
Co do drugiego akapitu: odpowiadam zaczepką na zaczepkę, ale w pełni świadomie: nie zaglądałem nawet do tych tematów z prostego powodu: będzie mnie korcić komuś odpowiedzieć. Ale po przeczytaniu Twojej wypowiedzi zajrzałem i widzę, że niepotrzebnie: na 2 tematy założone, jeden to czysta kpina a drugi z panującą na FuWu modą w zakładaniu tematów na szybko w jednozdaniowym stylu "jak Wam się podoba"? Nie, odpadam - na innych forach mi to nie przeszkadza, ba, nawet odpisuje na ten 'najstarszy' jeśli mam ochotę napisać coś o odcinku danego serialu, ale jako szanujący się superfan GoT tutaj nie mam zamiaru, i wiem, że nie jestem w tym sam. Zresztą, ideą tego tematu jest co by prowadzić jakieś fajne dyskusje o odcinku, z fajnymi ludźmi, a nie o to, kto pierwszy założy temat. mam nadzieję, że w nadchodzących tygodniach juz nikt nie wyskoczy z takimi postami <choć z nadzieją rożnie> : )

ocenił(a) serial na 8
matiiii

No dobra, jesteś usprawiedliwiony ;)

gawlacki

Wiadomo, że nagle zaczną się pojawiać różne osoby i zakładać swoje jednozdaniowce, ale chyba kpisz, jeżeli krytykujesz, że stały członek forum, który wcześniej prowadził tematy na temat produkcji i kręcenia serialu, założył w porządny sposób temat o odcinku.

fune

Podpisuję się obiema rękami:)

danteusz

Kpisz czy o drogę pytasz? Tyle tu śmieciowych tematów zwłaszcza się ostatnio namnożyło, sam założyłeś taki, który spokojnie można się było podłączyć z tym pytaniem, ale nie, Ty wolisz mieć osobny temat dla jednego pytania, a atakujesz akurat ten? Chyba Cię pogięło.

matiiii

moje ulubione sceny to zdecydowanie:

1. Arya: He killed Lommy.
Ogar: What the fu*k's a Lommy?
Arya: He was my friend.
2. Jaime 'machający' Qyburnowi na odejście.
3. Olenna i Brienne!

matiiii

przekopiuje swoją wypowiedź z ogienilod, bo zwyczajnie nie chce mi się pisać tego samego XD

Na +:
- Oberyn. Mimo że scena w burdelu (naprawdę, czy to musiał być burdel?) średnio mi się podobała, to sama postać - kupuję to. Na początku ten casting średnio mi pasował ale po trailerach zaczęłam się do niego przekonywać, po czym 4x01 sprawił że przekonałam sie całkowicie. Ellaria również świetna, widać że poświęcą jej więcej czasu w serialu niż w książce gdzie była praktycznie tylko tłem dla Oberyna.
- Jaime. Każda scena z Jaimem, Nikolaj jako Jaime to totalne mistrzostwo i naprawdę nie wyobrażam sobie innego Jaimego. Szczególnie scena jak macha złotą ręką. Plus moment kiedy pyta Brienne czy czasem nie są spokrewnieni :D
- Tywin i początkowa scena przed intrem z Lodem i wilkiem - aż miałam ciarki. Jeszcze Deszcze Castamere w tle...
- Reakcja Olenny na Brienne, mistrzostwo :D
- Bronn i "yellow balls?"
- Thennowie świetni, typowe "badassy" ale to dobrze, wyróżniają się na tle reszty dzikich z których tylko no może Ygritte się wyróżnia moim zdaniem. Tormund to prawie narobił w gacie :P
- Smoki wyglądają świetnie
- Sansa w żałobie, we włosach spiętych jak jej matka + ser Dontos (szkoda, że tak późno ale plus że w ogóle jest)
- Ser Duncan the Tall i ser Arthur Dayne!
- Joffrey. Nie no, po 2 odcinku serial straci jednego z najlepszych aktorów. Joffrey książkowy był mi kompletnie obojętny, ba, nie znosiłam go, w serialu - uwielbiam, naprawdę, wszystko zasługa Jacka Gleesona.
- Arya i Ogar. WOW. Mimo odstępstw książkowych, wolę duet Arya&Ogar w serialu niż w książce, jest bardziej... dynamiczny? Akcja w karczmie - nie nastawiałam się na opad szczeny, bo zabili Łaskotka w 2 sezonie, więc nie będzie "how many" a tu proszę. Zabójstwo podobne do zabójstwa Raffa z Mercy. Co prawda Arya dźgając tego pierwszego mieczem nie dała mu "daru łaski" ale to nic. Zabójstwo Pollivera było genialne, gra aktorska Maisie w tym momencie to naprawdę majstersztyk. I fakt, że lekki uśmieszek Aryi po zabójstwie był naprawdę nieco... przerażający. Ogar jak zwykle mistrzostwo.
- Nocna Straż na plus, jak już wspomniałam Kit naprawdę się wyrabia, byleby tak trzymał do końca sezonu, bardzo dobra scena jak zgasił Slynta ;)

Na +/-:
- Nowy Daario Naharis. Hm, nowy nie jest zły, jest w porządku ale różni się od książkowego i to nie tylko wyglądem. Jest za sympatyczny. Za łatwo go polubić, a powinno być odwrotnie.
- Daenerys, Emilia radziła sobie dobrze w poprzednim sezonie, szczególnie podczas "dracarys", ale w tym sezonie chyba nie będzie już tak dobrze aktorsko.

Na -:
- Shae. Naprawdę, czy jej głównym motywem musi być zazdrość? Shae ogólnie nie trawię, kompletnie nieksiążkowa, wolałabym głupią i naiwną Shae z książki niż tą serialową. Nadzieje pokładam w służce, która poleciała naskarżyć do Cersei.

Naprawdę dobry start sezonu, oby trzymali tak do końca. Nie mogę już się doczekać 2 odcinka, wesela Joffreya i Boltonów.

ajkusz

co do pytań, wybacz, nie dopisałam XD

- najlepszy cytat "What the fuc.k's a Lommy?" XD
- największe zaskoczenie to Jon Snow, naprawdę Kit się wyrabia
- zawiodła Daenerys, a Emilia tak dobrze sobie radziła w 3 sezonie...
- Arya i Ogar, scena z Lodem i Tywinem i każda scena z Jaimem
- 8,5/10

ajkusz

Najlepsze w doborze aktora do roli Oberyna jest chyba fakt, że kolesia w zasadzie przeciętny widz nie kojarzy z jakiejkolwiek większej roli, więc kiedy widzi Oberyna w serialu, to widzi Oberyna a nie kogoś innego. Myślę, że wybranie mało znanego aktora było dobrym posunięciem.

"Zabójstwo Pollivera było genialne, gra aktorska Maisie w tym momencie to naprawdę majstersztyk."
I jeszcze ten motyw, kiedy coś tam coś tam gadają o królu, a Sandor: "F*ck the king", a kamera na twarzy Aryi i usmieszek xD

matiiii

Poza polską widownią, która zna aktora w roli Oberyna, z "Chłopaki nie płaczą".

ocenił(a) serial na 10
ajkusz

Zawiodła się postać Dany czy aktorka? bo nie rozumiem twojego zdania.

Diablicaaa

ogólnie postać Daenerys mnie zawodzi bo zwyczajnie jej nie lubię, jednak w serialu w 3 sezonie lubiłam ją ze względu na aktorkę. niestety w tym sezonie, tzn. w tym odcinku (ale sezonie też, co było widać po trailerach) Emilia wyraźnie spada aktorsko a w 3 sezonie przecież grała bardzo dobrze. więc zawiodła mnie i postać i aktorka.

ocenił(a) serial na 10
ajkusz

tak Martin opisał Dany w książce, więc Emilia jako aktorka dobrze się spisała, wydaje mi się, że jej postać zmienia się z biegiem czasu z powodu trudnych decyzji jakie musi podjąć , dlatego jest taka jaka jest z perspektywy niektórych widzów, choć w moim odczuciu jest zupełnie normalna.. i podejmuje trafne decyzje jak dotychczas.. jestem ciekawa jak się dalej potoczą jej losy, choć nie miałam okazji czytać książki to doszły mnie słuchy, że i ona dozna swego rodzaju upadku ( SPOJLER nieposłuszeństwo smoków i bunt miast które zdobyła ), którzy wszyscy doznają w tym Martinowskim świecie.

Diablicaaa

Nie mam nic do gry aktorskiej Emilii - każą jej grać wyniosłą dzierlatkę i taką gra, i chyba to właśnie jest jedną z przyczyn dla których może być jej sposób gry 'nielubiany', imo; np. w tym odcinku, gdy mówi o tym, że chce oglądać każde dziecko itp.itd. jest przykładem tej wyniosłości, tak myślę. Ale nie każdemu się podoba.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

no to że jest w pewnym rodzaju.. sprawiedliwa, to innych denerwuje.
Myślę, że co poniektórzy są źle nastawieni na nią ponieważ Martin poniekąd ją faworyzuje.. a dużo dobrych postaci już zginęło.
Może w tych czasach ludzie wolą " złe " charaktery..

Diablicaaa

Możliwe, możliwe : ) Dany 2.0 wersja mesjasz nie podoba się wszystkim. Osobiście uwielbiam tę wyniosłość u Emilii, tak wyobrażałem sobie Dany mówiącą 'epickie' teksty z książki. A to nie koniec tej 'epickości' xD <np. w trailerze którymś jest mowa o królowaniu <mogłem coś nie zapamiętać dokładnie>: "I will do what queens do.. I will rule" albo "They can live in my new kingdom or they can die in their old one", nosz kultowe to będzie <3 >

matiiii

Nie bój, nie bój. Popatrzy na te dzieci i to ją jeszcze bardziej wkurzy.
A wkurzona Daenerys to najfajniejsza postać sagi. :)

kendo777

Bez dwóch zdań! <3 <a może bez paru zdań xd>

ocenił(a) serial na 10
matiiii

to teraz pozostaje tylko czekać na odcinek.

ocenił(a) serial na 6
ajkusz

" (naprawdę, czy to musiał być burdel?) "
Musiał być, bo nie mogło zabraknąć cycków.
Tak w ogóle wiadomo czemu jest inny Naharis? Jakoś po zakończeniu sezonu trzeciego, kompletnie nie interesowałem się serialem.

Sam odcinek bardzo fajny, osobiście nie mogę doczekać się walki Żmiji, pamiętam jak czytałem książkę to strasznie się jarałem, mam nadzieję, że panowie z HBO nie dadzą dupy. Tak naprawdę to chciałbym się do czegoś przyczepić, ale ciężko mi znaleźć coś złego, jedynie wątek Dany zapowiada się na najsłabszy w serialu (zresztą tak samo jak w książce), ale mam cichą nadzieję, że ograniczą go do minimum. Jeśli następne odcinki utrzymają poziom to czeka nas dobry sezon.

G00N3R

no tak, cycki przede wszystkim :P

zmiana aktora nastąpiła bo stary bodajże zrezygnował z roli (?) czy coś takiego.

ajkusz

"Sansa (...) we włosach spiętych jak jej matka"
Bardzo dobre spostrzeżenie :)

ajkusz

"Joffrey. Nie no, po 2 odcinku serial straci jednego z najlepszych aktorów." POWAŻNIE?

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Tak poważenie nie wiem jak inni ale , moim zdaniem akor grający Joffa jest tak dobry ze kocham go nienawidzić

skyline8

Młody chłopak a dał rady z taką rolą takiego zasrańca :D I wręcz wyniósł ją na nowy poziom, aktor jest git!

emo_waitress

Chlopak daje rade. Do tego ma taka specyficzna twarz, ktora sie wrecz nienawidzi. Szkoda, ze po Grze o Tron, konczy zabawe z aktorstwem.

ocenił(a) serial na 6
skyline8

Ja głównie dla Joffreya ten serial oglądam. Także bieda niedługo

ocenił(a) serial na 9
skyline8

ja tak samo:))

ocenił(a) serial na 9
ajkusz

" Jaime. Każda scena z Jaimem, Nikolaj jako Jaime to totalne mistrzostwo i naprawdę nie wyobrażam sobie innego Jaimego. Szczególnie scena jak macha złotą ręką. Plus moment kiedy pyta Brienne czy czasem nie są spokrewnieni :D "

3x tak :)))
podpisuję się w pełnej rozciągłości
Jaime wyrasta na mojego faworyta

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Ja mam takie pytanie ta Ellaria Sand ta w tym pomarończowym nie? Ta co sie lizała z oberynem to córka oberyna czy co? Bo mówiła że jest bękartem

ocenił(a) serial na 10
Replikant1

To taka jego metresa. Odcinka nie widziałem, podzielę się wrażeniami wieczorem, choć pewnie nic nowego już nie odkryję, bo do tego czasu przerobicie ten odcinek wzdłuż i wszerz ;)

potas13

Ja tam uwielbiam czytać Twoje komentarze, zawsze coś nowego odkryję ; ]

ocenił(a) serial na 10
potas13

Nie czaje to tak czy nie?xD

ocenił(a) serial na 10
Replikant1

To nie jest jego córka.

ocenił(a) serial na 8
Replikant1

Tak, ta w pomarańczowym to Ellaria i nie, nie jest córką Oberyna, jest bękartem, to fakt, ale nie jego (raczej trudno byłoby mu spłodzić prawie rówieśniczkę).

Replikant1

Jest bękartem (nazwisko Sand to odpowiednik Snow (czy np. Rivers)).

Squarkenzo

Piasek Piaseczny. :D

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Once again

Bardzo dobry odcinek, chyba najlepsze wprowadzenie do nowego sezonu dotychczas. Świetny Oberyn, wszystkie sceny z Jaimem miażdzące, a nagroda za najlepsze one-linery wędruje do Ogara. To co mi się nie podobało to przerysowani Thennowie i może zbyt odważna scena w burdelu (choć rozumiem w jakim celu takowa się pojawiła).
No i jeszcze warty wzmianki jest Mur. Wrócił Bowen Marsh! Tak więc najprawdopodobniej historia z 5 tomu zakonczy sie bardziej ksiazkowo niz sie spodziewalismy.
Tak na marginesie nie wiedzialem, że był robiony recasting Jona Snow. Bo nie możliwe, że gra go Kit Harington, on przecież nie potrafi grać tak dobrze...

ocenił(a) serial na 10
Bronson__AK_47

I czy tylko mi Oberyn przypomina Inigo Montoye z Princess Bride ;d
https://www.youtube.com/watch?v=i3W5GDkgf2w

Bronson__AK_47

Dobre xD

A co do Thennów: wiem, że to kwestia gustu, ale mi się to naprawdę spodobało, w przeciwieństwie do książki czuć tutaj 'inna frakcję' wśród wolnych ludzi. No i muza w podkładzie zrobiła też swoje xP

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Tak ale czy Thennowie jedli ludzi ? wyglądają lepiej niż sobie ich wyobrażałam , ale kanibalizm to moim zdaniem przesada

skyline8

Wydaje mi się, że nie <ktoś bardziej w temacie powinien udzielić odp.> i że cecha innej frakcji została przypisana Thennom w serialu.

Bronson__AK_47

https://www.youtube.com/watch?v=Z9uGai5J2tY