PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 407 tys. ocen
8,7 10 1 406760
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Valar Morghulis!

<z lekkim porównywaniem do książki/ek ale bez spoilerów, co najwyżej porównania serial-książka i bez wychodzenia w dalsze wydarzenia z sagi>
Pierwsze moje wrażenia po obejrzeniu odcinka są takie: znakomity pierwszy odcinek sezonu i fakt, że od 2-iego sezonu mamy podział z bohaterami na 1-wszy i dalsze odcinki w sezonie, np. w tym nie było choćby wątku Ramsay’a czy Stannisa, a które zapewne pojawią się w następnych odcinkach> Swego rodzaju 'tradycja'. No i tytuł wziął się za pewne od pierwszej sceny w odcinku.. tylko z pierwszej.
- 'przypominajka': jak zwykle przypominają wydarzenia z bohaterami i wątkami, które będą miały miejsce w danym odcinku; podobało mi się, że wspomnieli o Łaskotku i Dontosie, bo widz mógł ich spokojnie zapomnieć + przypomnieli nawet miecz Lód, haha : ) Co do Daario: a jednak kompletnie olali wprowadzenie tej postaci w poprzednim sezonie xd
- opening: Dreadfort zawitało już w czołówce – fajnie się prezentuje, podobnie jak Meereen.
- klimatyczna scena wykucia tytułowych dwóch mieczy, która jest ‘premierową’ sceną tego sezonu przed OP; na uwagę zasługuje podkład muzyczny: przy Lodzie motyw muzyczny Neda, przy Tywinie ‘Deszcze Castamere’;
- Jaime: scena z Tywinem była świetna, i to chyba zasługa aktorów i scenariusza <dialogi to już kwintesencja zajedwabistości, ale o tym dalej>; podobały mi się zwłaszcza riposty obu panów: „bloody honor” w wykonaniu Jaime’iego i ‘każda pomoc potrzebna’ w wykonaniu Tywina <na plus „doom of Valyria” xD>. Scena z założeniem ręki fantastyczna <Cersei: „ma być elegancja Francjat” xD>, a nawet widać co nie co jak Qyburn afiszuje się przed Cersei.. i bardzo dobre, bardzo dobrze. Scena Jaime’a z siostrą: parę tygodni, huh? Już chyba pisałem o tym, ale scena ze słowem ‘changes’ wymiata, podobnie jak oboje krzyczą naraz ‘wchodzić/nie wchodzić’. Scena z Joffem, polecam:
http://www.geekalerts.com/u/Game-of-Thrones-Joffrey-Perfect-Target-Poster.jpg
i Merynem elegancka, i wprowadzenie pewnej księgi też ciekawie wypadło; zastanawiałem się również w trakcie trailera, kto mówi słowa „People love their king” a to ser Meryn wymawia te słowa, haha xD Scena z Brienne uświadamia, jak Jaime jest pomiatany przez resztę familii Lannisterów <swoją drogą miałem wrażenie, że w tej chwili tylko z Brienne Jaime jest w stanie normalnie rozmawiać, tak.. uczciwie?> – no aż szkoda, ze w tym odcinku nie miała miejsce scena z Tyrionem dla odmiany, ciekawe co on powie o temacie tabu: jednoręki bandyta xD Jaime, jak widać w każdej scenie, trzyma fason i pozuje na kogoś, kim nie jest <a przynajmniej zdaje sobie sprawę z lewej ręki, ale prezentuje się w oczach innych, jakby to było nic – elegancko xD>
- Tyrion: powitanie księcia Dorana.. muszę przyznać, że pierwsza moja myśl była taka: „ależ to ubogie” ale z drugiej strony jak klawo to wyszło.. pomyślałem: jeden wielki gag <może wyobrażenie z książki jest bardziej, hmm, ‘epickie’, to jednak serialowe daje radę głównie za sprawą trzech muszkieterów: Tyriona, Bronna i Podricka>; teksty każdego z panów były ekstra, a samo powitanie Dornijczyków = klawe <podoba mi się, że ogólnie trzymają się kolorystyki skóry, jak widać, nawet w burdelu Oberyn robi komentarz w tej sprawie>; no i przydupas z tego szeregu Dornijczyków miał całkiem cięty język względem Tyriona, a Lannister dalej nawija o uprzejmościach a ten zaczyna wjeżdżać 'jakby' przejechać Tyriona, hahaha xD Tutaj też mam pytanie do książkowców <o ile ktoś to przeczyta, bo zapomniało mi się xd>: w NM również było tak, że mieli powitać Dorana a później wyszło szydło z worka, czy też od początku wiedzieli o Oberynie? Bo odniosłem wrażenie, że w serialu właśnie ten cały motyw zmienili na odwrót i Tyrion musiał improwizować?
Scena z Shae: czy mam wrażenie, czy to już była ta poza dzierlatki z trailera i ta scena, co Tyrion stoi przed nią, czy to było coś innego? Bo jeśli to pierwsze, to moja teoria wiecznie żywa xD Co do serialowej Shae: odnoszę dziwne wrażenie, że mają zamiar zrobić z niej, brzydko mówiąc, sucz <to, że wspomniała o zazdrości czy cuś o Sansie.. czyżby miało jej się odwidzieć uwielbienie/protekcja Sansy na rzecz zwykłej, ludzkiej zazdrości?>;
- Sansa: zajefajna rozmowa pomiędzy Sansą a Tyrionem, a zwłaszcza monolog Sansy: aktorka ma przed sobą przyszłość, to pewne : ) Tyriona odpowiedź też niczego sobie, nawet chciał rozśmieszyć Sansę, końcówka bezbłędna. Nawet info pada, że ciało Cat wrzucono do rzeki. Scena z Dontosem fajnie ‘wprowadzona’ <coś na wzór Slynta w NS – padają słowa, co i jak i dlaczego, co by twórcy serialu mieli pewność, ze widz zajarzy kto to jest xd>;
- Oberyn <musi dostać osobny akapit >: mistrzostwo świata, wiedziałem już po tym 14-minutowym filmiku, że mi się serialowa wersja spodoba. Po pierwsze, każda nieksiążkowa scena jest równie klimatyczna co każda w książce, a najważniejsze: wprowadzenie postaci Oberyna jest jednym z najlepszych prezentacji postaci w serialu – po prostu kipi zajedwabistością, bo oto pojawia się człowiek który jak gdyby u siebie nie robi sobie NIC z żołnierzy Lannisterów <3 Każdy tekst Oberyna to mistrzostwo, i podobało mi się wprowadzenie wątku z Elią i Rhaegarem <biorąc pod uwagę, co nas później czeka>, no i fenomenalnie zagrane to przez aktora, czuć MOC <tak, bez wątpienia to moja najulubieńsza postać, nie mogę być.. starać się być obiektywny xP>;
- Daenerys: pamiętamy, że nie jest już tylko matką smoków, a matką narodów:
Mhysa:
http://cdn.uproxx.com/wp-content/uploads/2013/06/dany1.gif
xD
Powtarzam się, ale klimatyczna scena ze smokami <jak na pierwszy odcinek całkiem dużo pokazali animacji komputerowej>, i nawet już ‘zalążek’ że już coś jest nie tak. Jak to mawiają również po angielsku:
Drogon GoT big.
Oczywiście mądrości Joraha wymiatają, a scena z Daario i Robakiem bezbłędna <zwłaszcza komentarz o braku mózgu czy jąder xd>. Nowy Daario: mieszane uczucia, jak to miałem przy poprzednim sezonie z Daariem Edzia, ale ten koleś wydaje mi się, że jest przystojniak, więc pewnie będzie dobrze : ) <scena, jak pierwszy kwiat był koloru niebieskiego to od razu pomyślałem, że to ukłon w stronę Skalanych>. Scena z wiszącym dzieckiem-niewolnikiem i tekst Dany = po raz kolejny postać prezentowana w jak najlepszym świetle <3
- Dzicy: już wiem, czemu Tormund i Ygritte dostali swoje plakaty – będą sceny z nimi w roli głównej w serialu, ma to sens : ) Swoją drogą ich sponsoruje muza:
Steppen Wolf - Born To Be Wild
The Troggs - Wild Thing
Wprowadzenie Thennów jest równie zajedwabiste, co wprowadzenie Oberyna: TA MUZA W PODKŁADZIE, i całe rozrysowanie sceny do samego końca, aż wychodzi, w czym się smakują = bezcenne. Swoją drogą ich sponsoruje muza <oprócz zajebistego podkładu>:
George Thorogood & The Destroyers - Bad To The Bone
Gary Jules - Mad World
- Jon: scena z ‘osądzania’ Jona zajefajna, zwłaszcza wprowadzenie postaci Slynta do ekipy NS <tekst Jona był niezły xD>, tekst meastra Aemona na końcu gdzie się nauczył kłamać również bezbłędny <3
- Tyrellowie: kobiety rządzą, nie ma bata. Olenna jak zareagowała na Brienne = <3 A więc rozmowa z trailera pomiędzy Margaery a Brienne rozchodziła się o zamordowanie Renly’iego.. przynajmniej rozsądnie to wykombinowano. Aha, lady Olenna wysyłająca swoje służki do złotników/jubilerów/whatever ciekawa.. kto nie chciałby u kogoś takiego służyć?
- Arya < Gurl, you're on FIYAH!>: ostatnie ok. 10 min. z Sandorem to kwintesencja zajedwabistości tego duetu <3 Sandor urządza zajebistą rozpierduchę, Arya pokazuje nowe oblicze, wszystko było klawe <nie trzeba nawet wspominać, jak klawe teksty padają z ust Sandora xD>. Swoją drogą: czy materiału książkowego na przygody Sandora z Aryą nie zostało ‘niewiele’ w takim wypadku? Ciekawe, co nas czeka jeszcze w tym sezonie.

Odcinek bardzo dobry na początek 4-tego sezonu. Może żal, że nie ma lepszego cliffhangera na koniec odcinka, ale to bzdura czepiać się o coś takiego xd

Promo następnego odcinka <dosyć szybko się ukazało, to wklejam, jeśli ktoś ogląda>:
http://www.youtube.com/watch?v=YZd7okKkGmI

Na koniec zestaw pytań <dla urozmaicenia>:
- Najlepszy/ulubiony cytat (z odcinka):
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku)?
- Która postać Cię zawiodła (w tym odcinku)?
- Najlepszy/ulubiony moment/scena (z odcinka):
- Ocena odcinka w skali 1 do 10 <o ile ktoś gustuje w czymś takim>:

ocenił(a) serial na 9
Nick_filmweb

"Boże! " jest bezczelny, zawadiacki, sprytny, zadziorny, uwodzicielski w niewymuszony, nie bukiecki, nie creepy sposób". Czy Ty czytasz co piszesz? Tak jak lubię Twoje przeróżne wpisy to teraz nie pojmuję Twojego stanowiska. "uwodzicielski, sprytny..." Będziesz mi wciskać, że Ed taki nie był? Że co? Że wyglądał i zachowywał się jak podstarzała matrona? Uczepiłaś się tego mydłka jak Czarnecki Europarlamentu. Zwyczajny sobie gostek bez cienie CZEGOKOLWIEK co by go wyróżniało, bez NAJMNIEJSZEJ choćby cechy, którą posiada tylko on. No ale emo będzie wypisać, że to najbardziej zajebista i wykur....ista postać ze wszystkich er Westeros. Wyjdź za niego, urodź mu dwa tuziny dzieci i wspólnie zapiszcie się na zwiedzanie "Królewskiej Przystani" nocą a zjawa nowego Daaria niech Cię ukołysze do snu."

Ja pie*dzielę.
Ładnie to tak czytać w cudzych myślach? ;)

WhiteDemon

Emo_waitress napisze:
""Ja szanuję twój wybór, proszę uszanuj mój :D""
A ja po raz kolejny przybiję high five:
xD

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Po prostu nie rozumiem jak takiej kobiecie jak emo może pasować taki Przychlast, ale okeeej.
Różne dziwy na tym świecieXD

WhiteDemon

Może Emo jest całkiem inna w realu niż w matrixie - wiesz, jak obdartuchy Neo i reszta wchodzili do matrixa to mieli od razu takie fajne uczesanie, okularki i płaszczyki xd

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Chyba żeXD

WhiteDemon

To już przestało być zabawne WhiteDemon, w każdym poście mnie obrażasz, jakbym była nienormalna, bo mam inny gust, niż ty. Po raz TRZECI cię proszę, żebyś się uspokoiła i przestała mnie atakować.

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Ja Cię obrażam??
Jezu. Właśnie na odwrót. Uważam Cię za bardzo inteligentną i ciekawą osobę, i właśnie dlatego nie rozumiem że Ci się taka bidna postać aż tak podoba. Nieważne już.

WhiteDemon

Serio zachowuje się koleżanka jakby emo jej co najmniej matulę ubiła. Spasuj trochę, to tylko serial i tylko jeden aktor. Moim zdaniem poprzedni Daario był okropny. Wyglądał jak transwestyta, miał obrzydliwie rozciągnięty żabi uśmiech, małe kaprawe oczka i był odpychający. Nowy szału nie robi, ale jest moim zdaniem o klasę wyże. ma w sobie dozę tajemnoczości. Na razie miał do odegrania niewielką rolę: przynieść Dany kwiatki (książkowy to właśnie robił w drodze do Meeren). Pokazał trochę pazura w scenie z trzymaniem broni. Poza tym umówmy się: Daario bez jakiegokolwiek zarostu to nie Daario.

ocenił(a) serial na 9
Qwertyna71

Co tylko potwierdza że niektórzy patrzą tylko na wygląd..smutne. Tak wiem, nie można już nawet ponarzekać. Na starego były narzekania że bezbarwny ten jest 10 razy bardziej, ale i tak jest "super" dla zasady, "nieważne kto byleby nie Skrein". - podwójne standardy jak widać...Niektórzy łykają wszystko co popadnie. Nie będę przepraszać że do takich nie należę.

WhiteDemon

Czekaj, czekaj. Co do zaoferowania mial tak chwalony przez Ciebie aktor? To drugo jak nie trzecioplanowa rola, wiec zeby zapamietac aktora musi sie czyms wyroznic. A tu pamietam tylko jego "transwestycki" usmieszek. Tak genialna scene jaka bylo podarowanie glow kompanow totalnie schrzanil. Kurcze nawet swoich "dziewczyn" ladnie pomacac nie umial.

ocenił(a) serial na 9
Qwertyna71

Nie wiem czy zauważyłaś ale ja Eda aż tak specjalnie nie chwalę. Rozumiem że nie musiał się podobać, powalający nie był. Ale coś w sobie miał. Mnie zaciekawił. "Transwestycki"? Wolę jego "transwestycki" jak to ujęłaś uśmieszek niż tego wypłosza bez żadnych barw w sobie, którego bym nie zauważyła nawet gdyby się nie darli przez 5 minut że to JEST DAARIO.
A scena z głowami była świetna, zrobił to nonszalancko i jakby miał wszystko w dupie. Taki miał być Daario właśnie. Nie ta zwiędła cielęcina co ją dali w zamian.

Qwertyna71

"Moim zdaniem poprzedni Daario był okropny. Wyglądał jak transwestyta, miał obrzydliwie rozciągnięty żabi uśmiech, małe kaprawe oczka i był odpychający. "
"Poza tym umówmy się: Daario bez jakiegokolwiek zarostu to nie Daario."
xD

"Co do zaoferowania mial tak chwalony przez Ciebie aktor?"
Jak tak to napisałaś to sobie uświadomiłem, że Edzio w poprzednim sezonie zagrał w bodajże 3 ostatnich odcinkach serialu, haha xd Ale WhiteDemon ma rację co do jednej sceny: ta z głowami w worku była naprawdę świetna; problem w tym, że obecny aktor mógłby zagrać ją pewnie podobnie, imo. Ale to już z mojej strony gdybanie.

emo_waitress

Ja tam Edzia nie byłem w stanie zdzierżyć - sam nie wiem co było nie tak <ale nie chodziło mi o książkowe pierwowzory - wychodzę z założenia, że niebieska broda tu nie pasuje, ale może to tylko ja xd>. Natomiast nowy aktor ładniejszą ma prezencję, na moje słabe oko : ) <czyli krótko mówiąc, jak to opisałaś bez 'creepy'>
Aha, jedyne może, do czego bym się przyczepił to jak wcześniej tamerlan zauważył: czemu nie pokusili się o charakteryzacje na wzór Daaria z poprzedniego sezonu? Wiem, że bez brody i z długimi włosami inaczej już by wyglądał, ale mogli najpierw go takiego pokazać a później np. zmienić wygląd na obecny i zaznaczyć jednozdaniowcem co i jak.

ZDECYDOWANIE - a jak Drogon odlatuje to włosy Dany tak powiewają zaznaczając ruch powietrza Drogona. To są detale <widziałaś może jeden z ostatnich njusów, które zapodałem w innym temacie? Jest tam artykuł o ubiorach, np. Dany i Sansy z 3-iego sezonu - no kurde takie detale, że głowa mala!>

matiiii

Tak zauważyłam ten podmuch wiatru :)
Co do ciuchów - ostatnio na tumblru ktoś wrzucił zdjęcie naszyjnika Danki, takiej złotej siatki. Siedziałam i patrzyłam na niego dobrą chwilę podziwiając wykonanie.
Lubie oglądać takie rzeczy. Spędziłam godziny oglądając dodatki do Władcy Pierścieni i ich cudowania z kostiumami, mój podziw rósł z każdym pokazaniem szczegółów typu piękne ozdoby OD PODSZEWKI, czyli niewidoczne dla widza. A i tak je robili! Aktor grający króla Theodena mówił, że czul się królewsko od samego ubioru :)

Faktycznie dziwnie wygląda to przejście od starego Daaria do nowego, nie certolili się z wyglądem :D Ja nie narzekam, ale to z wiadomych powodów.

emo_waitress

Kurcze, jak się człowiek dowiaduje o takich rzeczach, to od razu jakoś tak film/serial zyskuje <nawet jeśli się tego na dobrą sprawę nie zauważa podczas seansu.. znaczy, te szczegóły np. w/na ciuchach>
Swoją droga ktoś na WiCnet napisał, że w ekipie Thennów jest Albinos, ale tak patrzę sobie teraz na tę scenę i tego nie widzę. Może to był trolling <chociaż może ta charakteryzacja sprawia takie wrażenie dziwnej skóry..>

matiiii

Też właśnie tego nie rozumiem, dlaczego nie ucharakteryzowali go na wzór tamtego? Może pomału, także jeżeli chodzi o ten serial, działa odwieczna zasada "mamy was drodzy widzowie coraz bardziej w dupie, ponieważ już wiemy, że cokolwiek byśmy nie zrobili, to i tak będziecie nasz serial oglądać, he, he, he".

ocenił(a) serial na 9
Nick_filmweb

Pewnie że wychodzą z takiego założenia. I mają rację.

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

"ale cieszę się, że jest bezczelny, zawadiacki, sprytny, zadziorny, uwodzicielski w niewymuszony, nie bukiecki, nie creepy sposób."

Matko Boska, gdzie Ty to widzisz??
Stary był taki, ale na pewno nie ten nowy Przychlastunio Bez Kolorów...

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

"Nowy Daario może nie jest książkowym Daariem, ale pasuje do serialu, do Danki, do fabuły i romansu."

Jasneeee. tak to pretensje że gdzie złoty ząb i broda fioletowa, a nagle taki bezpłciowec, mydłek generalnie szary do bólu gostek pasuje? Oj.;)

WhiteDemon

Po pierwsze - książki nie czytałam, chociaż znam opisy i ubolewam, że jednak nie poszli w stronę niebieskich włosów, bo takie rozwiązanie mogłoby być ciekawe.
Po drugie - o czym kiedyś pisałam - taki look mógłby być jednak zbyt kontrowersyjny dla zwykłego odbiorcy, ponieważ w serialu wszyscy bohaterowie wyglądają zazwyczaj normalnie, chyba teraz po raz pierwszy mamy Thennów wyglądających inaczej niż reszta bohaterów - ich imidż się wyróżnia.
Podsumowując - oczywiście że bym chciała wesołego Jacka Sparrowa z niebieskimi włosami i złotym zębem, ale obiektywnie rzecz biorąc - to mógłby być strzał w stopę, gdyby aktor nie udźwignął takiej osobowości połączonej z wyglądem i postać daaria mogłaby się stać karykaturalna a on sam błaznem niegodnym khalessi. Przecież nawet stary Daario nie dał rady, a nie każdy się rodzi Johnnym Deppem. Więc może już lepiej nie cudować.
Przecież nawet Danka nie ma fioletowych oczu!

Przechodząc do aktorów grających Daaria. Nie będę się powtarzać w kwestii poprzedniego, ale ten nowy, chociaż tu się powtórzę z moich postów NIE jest książkowym Daariem, jednak sposób, w jaki rozmawia z Danką i i na nią patrzy, jak się zachowuje - mi się to podoba. No i zwyczajnie aktor jest w mojej opinii jakieś pierdylion razy przystojniejszy od starego.
Dziękuję za uwagę :)

PS. Gdyby stary Daario był taki zayebisty, to widzowie by się ciskali odnośnie jego zmiany, ale z tego co widzę, przeszło to bez większego echa, wręcz wielu przyjęło zmianę z zadowoleniem, o czym można przeczytać w tym temacie i w innym dotyczącym Daaria. To mnie tym bardziej utwierdza w przekonaniu, że poprzedni aktor był błędem. Znam osobiście kogoś, kto nawet nie zauważyła zmiany, taki był ten kolo interesujący :D

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Załamać się idzie:/

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

"PS. Gdyby stary Daario był taki zayebisty, to widzowie by się ciskali odnośnie jego zmiany, ale z tego co widzę, przeszło to bez większego echa, wręcz wielu przyjęło zmianę z zadowoleniem, o czym można przeczytać w tym temacie i w innym dotyczącym Daaria. To mnie tym bardziej utwierdza w przekonaniu, że poprzedni aktor był błędem. Znam osobiście kogoś, kto nawet nie zauważyła zmiany, taki był ten kolo interesujący :D"

No nie wiem, może tu, ale na youtube płakały;P
Jestem w szoku że te mydło powidło Tobie się podoba Pażdzioch z Muminków ale to tylko potwierdza starą prawdę życiową że nic nie jest niemożliwe i są rzeczy o których się filozofkom nie śniło;)

WhiteDemon

Proszę cię, już przestań z tymi prywatnymi podjazdami.

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Spoko, już kończę;) To że ja nie mogę przeżyć tego Pażdziocha z zielnikiem w łapce nie znaczy że inni nie mają prawa się jarać...na zdrówko.

ocenił(a) serial na 10
WhiteDemon

wreszcie to pojęłaś, przeczytałem całą waszą konwersację i naprawdę jestem w szoku, że tak trudno zrozumieć Ci, że każdy może mieć swoje zdanie i emo_waitress najzwyczajnieś w świecie je przedstawiła (ba nawet wielokrotnie, w opdowiedziach na Twoje wiadomości), Ty natomiast próbujesz zrobić wszystko, by emo uwierzyła w Twoją prawdę, bo jest ona jedną i jedyną prawdą... wtf? rozumiem, że możesz być 'oburzona' bo dziewczynie nie podoba się facet, który Tobie się podoba, w dodatku go zastąpili innym (moim zdaniem, bardziej charyzmatycznym), ale nie musisz na siłę próbować wyperswadować emo_waitress, że to był błąd, a poprzedni Daario był jedynym Daario, teraz za to zostało tylko nędzne zastępstwo. Ja tylko dodam, że również uważam zmianę Daario za pozytywną, więc bronię tego co emo_waitress pisała. I nie chodzi mi tu o wygląd czy cholera wie co, ba jak się dowiedziałem, że zmienili aktora i widziałem go na zdjęciach byłem zażenowany i pewny, że poprzedni Daario był 1000000razy lepszy, jednak ten grą aktorską przez tą chwilę, którą można było już go zobaczyć na ekranie, kupił mnie z miejsca i uważam, że była to jednak dobra zmiana, bo nowy aktor naprawdę ma charyzmę. Szkoda tylko, że tak zupełnie różni się wyglądem od swojego pierwowzoru, powinien przejść jakąś 'metamorfozę' czy coś, a nie z marszu pojawiać się z zupełnie inną stylówą :P jak dotąd nie mogę przeżyć zmiany Góry, który w 1 sezonie był mistrzowski, w drugim mi już nie odpowiadał, ale ten, który ma pojawić się w 4 zapowiada się ciekawie, zobaczymy co z tego wyjdzie w praniu.

ocenił(a) serial na 9
prowned

Nie o to mi chodziło. Po prostu emo kiedyś stosowała (kiedy grał go Ed) argument że Daario jest do niczego bo nie wygląda jak książkowy daario i jest "bezbarwny". Teraz kiedy dali kolesia który relatywnie jest jeszcze bardziej nieciekawy TEŻ NIE MA FIOLETOWYCH KŁAKÓW I ZŁOTEGO ZĘBA, emo twierdzi że ten Daario jest akurat. Nie rozumiem takiego postrzegania, ale mniejsza z tym.
Gdzie Wy widzicie tą charyzmę, to ja naprawdę nie mam pojęcia. Gościu jest jak Mroczkowie.

WhiteDemon

Kontekst mojej wypowiedzi był inny i dotyczył całej konwersacji na temat tego, jak twórcy GoT skitrali przed fioletowymi oczami Dany, jej spalonymi włosami i właśnie niebieskiej brody Daaria. Pewnie czegoś tam jeszcze. Jak brzydoty Brienne i Tyriona, jak znam życie o tym też była rozmowa.
Dyskusja była lekka i nawet żeśmy się śmiali z Daaria, jako Jacka Sparrowa.W rozmowie o ile dobrze pamiętam wybiegliśmy nawet w przyszłość i zastanawialiśmy się nad innymi sytuacjami, w których GoT może stchórzyć.

Wyciągnęłaś jedno zdanie i całej dyskusji.

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Nie sądzę. Ale już też mam dosyć przepychanek więc dam sobie spokój.

prowned

http://cdn.filmschoolrejects.com/images/Game-of-Thrones-Season-4-Michiel-Huisman -as-Daario-Naharis.jpg

tu jest zdjęcie nowego Daaria w rzucone przez innego użytkownika. Moim zdaniem wygląda kozacko

emo_waitress

Jest kozacki. nie tak jak książkowy, ale bardziej od poprzedniego (no musialam:D)

Qwertyna71

Powinniśmy chyba raz na zawsze ustalić, że ani poprzedni, ani aktualny (na ten moment), nie jest książkowym Daariem.
Ale przynajmniej ten nie jest tak bardzo irytujący. I dobrze się prezentuje. I pięknie mówi po valyriańsku :)

emo_waitress

Zgadzam sie i oficjalnie wypisuję z dalszych polemik na temat Daaria:)

Qwertyna71

Ja mogę i chętnie podyskutuję z kimś, z kim się da, są jakieś argumenty, do których można się ustosunkować.
Jak chcesz poznać argumenty koleżanki WhiteDemon, to je skopiowałam i wkleiłam dla jej własnej wiadomości w jej temacie. Polecam, popłakałam się na koniec ze śmiechu :D Uprzedzam - lista jest dłuuuga!

emo_waitress

Taa, na posterze wygląda kozacko, nawet bardziej niż ta sama persona w serialu xP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Co do zapowiedzi odcinka 2:

- Jamie ćwiczy z Bronnem a nie Paynem? Hmm.
- Jest i wściekły bękart Boltona.
- Wesele Joffreya już w 2/3 odcinku? Nice.

ocenił(a) serial na 10
Pablo93

Aktor grający Payne'a walczy z nowotworem, dlatego zamienili go z Bronnem.

ocenił(a) serial na 8
cha0s

Wiem, ale wydawało mi się, że on miał grać póki co. Jeśli już zapobiegawczo podmieniają postać, to mam nadzieję, że fabularnie to uzasadnią, chociaż w sumie nie muszą wiele robić, (!SPOILERS!) wystarczy że Payne nie pojedzie z Jaimem do Riverrun. Ale jeśli zamiast niego pojedzie Bronn, to już nie będzie odstępstwo, tylko duża zmiana fabuły.

Pablo93

Aktor nie tyle walczy z nowotworem, co jest umierający, wiec raczej ciężko, żeby grał.

Pablo93

To podobno ma być zmiana fabuły, bo widzowie już znają i lubią Bronna, który
SPOILER
po tym sezonie zupełnie by się nie pojawiał,
/SPOILER
dlatego stwierdzili, że lepiej (zamiast brać kogoś, kogo widzowie nie kojarzą) wziąć znaną twarz.

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Odcinek całkiem fajny jak na początek sezonu. Wielki plus za pojawienie się Dontosa oraz Janosa Slynta (bałem się, że wprowadzą jakieś dziwne zamienniki albo po prostu ich pominą). Olenna Redwyne oczywiście jak zawsze fenomenalna (mimo iż pojawiła się dosłownie na momencik). Bardzo fajnie przedstawia się Jaime, skoro Cersei się już na niego wystawia i wszyscy coś "do niego mają" to teraz będzie mógł skupić się na swoich obowiązkach. W końcu jest Lordem Dowódcą Gwardii Królewskiej - poza tym książki wskazują, że będzie mieć dużo do roboty - tym bardziej nie mogę się doczekać nowych odcinków.
Arya i Ogar, znakomita scena zamykająca odcinek. Podobała mi się ta debata Polivera i Ogara! Daenerys tradycyjnie mnie trochę irytuje, szykuje się spacerek do Meeren w następnym odcinku, to wątek z nią bardzo powoli się będzie wlókł prawdopodobnie (ale smoki na propsie). Sansa mi się bardzo podoba, Sophie Turner znakomicie rozwija się aktorsko i daje to wyraźne przełożenie na serial. Poza tym zapowiada się fajna akcja z Sansą już niebawem, to jej wątek nabierze jeszcze większego rozpędu.
No i na koniec oczywiście Oberyn, na którego chyba nie tylko ja, najbardziej czekałem. Wg mnie Pedro Pascal wypada znakomicie! Udźwignie bez problemu ciężar roli jednego z ulubionych bohaterów książkowych. Jest pewną odmiennością dla całej tej ekipy z Królewskiej Przystani i wprowadza dużo kolorów oraz zapalczywy charakterek :)

co do cytatu to oczywiście: "Tell your father I'm here, and tell him the Lannisters aren't the only ones who pay their debts."

matiiii

W odpowiedzi na post matiiiego:
- Shae na stówę jest urabiana na sucz. Pokazują ją jak zazdrosną, trochę prymitywna dziewkę, która chce się tylko ruchać, a nie potrafi spojrzeć na sytuację Tyriona "z szerszej perspektywy" sprowadzając go tylko do roli faceta miotającego się między dwoma babami. Widzę, w którą stronę to zmierza :) Z drugiej strony trochę się to - nieznacznie, ale jednak - kłóci z Shae z poprzednich odcinków, gdzie nie była aż tak prosta i ograniczona.
- też mi się podobała Oleńka jako szefowa i jej reakcja na Brienne :) Sama wojowniczka pewnie po raz pierwszy usłyszała w życiu komplement *wzruszenie*

1. Najlepszy cytat? mam wybrać JEDEN? :D Hmmm... Ogar i jego tylko cunts nazywają swoje miecze oraz jego teksty o gadatliwych ludziach (rezerwuję do prywatnego użytku), Jon i jego musiałeś być ujowym gwardzistą, Joff i jego szmacenie tatusia, Bronn i jego, że jest już stary, hmmm. w sumie długo by wymieniać. Nawet Danka wydukała z siebie coś sensownego i mocnego.
2. Która postać? Wszystkie. Nawet Danka.
3. Nikt mnie nie zawiódł. Nawet Danka.
4. Dużo fajnych momentów, ciężko wybrać jeden. Mocne było zakończenie, czyli to, o czym wielu zapomina w filmach i książkach o wojnach "jak to drzewiej bywało". A to właśnie niedola zwykłych ludzi, napaści, pożary, grabieże, gwałty, morderstwa, tortury, a nie wyfiokowani rycerze są esencją wojen. Bardzo dobrze, że po moralnym zwycięstwie Aryi, kiedy naku*wia na zdobycznym kucyku z uśmiechem na ustach w rytm oklasków fanów, twórcy postanowili nie pójść na łatwiznę i pokazać w ostatnim ujęciu zgliszcza wojenne (bo to chyba są zgliszcza wojenne c'nie?).
5. Ocena: bardzo dobry

A nie, jednak jest najlepsza scena w tym odcinku. To kiedy Bronn kiwa na TAK, a Tyrion na NIE :D Autentycznie cofałam te scenę kilka razy i za każdym razem się śmiałam :D
Osobisty plusik - Tormund. &lt;3

emo_waitress

Do 4. To chyba będzie robota Góry (a przynajmniej jego ludzi).

Squarkenzo

Widać, że fajnie się chłopaki bawią..

emo_waitress

"Pokazują ją jak zazdrosną, trochę prymitywna dziewkę, która chce się tylko ruchać, a nie potrafi spojrzeć na sytuację Tyriona "z szerszej perspektywy" sprowadzając go tylko do roli faceta miotającego się między dwoma babami. Widzę, w którą stronę to zmierza :) Z drugiej strony trochę się to - nieznacznie, ale jednak - kłóci z Shae z poprzednich odcinków, gdzie nie była aż tak prosta i ograniczona."
Właśnie : / Jak się to ogląda to człowiek nie może oprzeć się wrażeniu co by pomyśleć, że Shae POWINNA zrozumieć sytuację Tyriona. A tak wychodzi, że jak już jest żonaty, nie chce 'się kochać', to już jej nie kocha. I to się kłóci z inteligentną i wyrozumiałą Shae z poprzednich sezonów <w ogóle, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z książką, bez spoilerów, to po cholewe wprowadzany był ten motyw 'ochrony Sansy', heh>

"2. Która postać? Wszystkie. Nawet Danka.
3. Nikt mnie nie zawiódł. Nawet Danka."
Mistrzostwo xD

" i pokazać w ostatnim ujęciu zgliszcza wojenne (bo to chyba są zgliszcza wojenne c'nie?)."
Tak powinno się to chyba interpretować - że robota ludzi Góry którzy opowiadali, co sobie mogą itp. <chyba, że planują coś dodać w przyszłych odcinkach, ale jak dla mnie było to czytelne: zabili tych, którzy to zrobili, koniec>

ocenił(a) serial na 7
matiiii

ja widziałam desperację Shae, a nie głupotę czy eksplozję chuci - robiła co mogła, żeby być atrakcyjniejszą od Sansy
a że atrakcyjność seksualna potężną jest mocą i Shae jest boginią w porównaniu do nastolatki w depresji, nieczułość Tyriona tym większy wzbudzała lęk
rozum swoje, a serce swoje
a kiedy rozum śpi... upiory się budzą i kobieta się miota

emo_waitress

Teraz ja się do Ciebie przyczepię - co masz do Danki hę?:)

Qwertyna71

Dórzo żeczy :D

ocenił(a) serial na 10
matiiii

odcinek typowo wprowadzający, z dość wolnym tempem, ale mimo wszystko dobry! kilka postaci zaskoczyło na plus.

zapraszam do dyskusji o odcinku na blogu:
http://www.kurtula.blogspot.com/2014/04/got-4x1.html

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Odcinek swietny serio, a jezeli chodzi cytaty to bedzie dialog

Ogar i Arya :
''-Nadal go ma
-co?
- moj miecz, igle
-dalas mu nazwe?
-jak wiekszosc ludzi
-jak wiekszosc p***

ocenił(a) serial na 10
Gienek16

Jeszcze jeden dialog Jaimie do Brienne ''Jestes pewna, ze nie laczy nas pokrewienstwo? Odkad wrocilem Lnisterowie truja mi dupe. Nie jestes Lanisterem? Wlosy pasuja uroda juz mniej'' hehe