PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409027
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Valar morghulis!

Dotarliśmy na półmetek, a ja dotarłam w końcu do odcinka, który od początku do końca sprawił mi niezmierną przyjemność podczas oglądania, będący wszystkim, co tak lubię w GoT, na czele z Jonem i Sansą :)
Pierwszy Swego Imienia (jeden z moich ulubionych tytułów w tym sezonie) napisany został przez panów D&D i wyreżyserowany przez Michelle MacLaren, a ja osobiście dałabym mu podtytuł – Ach, te plany :D

OPENING
I tu największy minus tego odcinka – nie pojawia się Orle Gniazdo, a szkoda :(
(ale obyśmy tylko mieli takie minusy)

KRÓLEWSKA PRZYSTAŃ i plany Korony
W tym najważniejszy - Oby jego rządy trwały długo - który to (jakby ktoś nie wiedział) popieram całym sercem. Zaserwowano nam też po raz pierwszy jak wygląda obrzęd namaszczania na króla, co bardzo ładnie wyszło i było kolejną okazją do utrwalenia wśród widzów poszczególnych Siedmiu. Jedyny zgrzyt (dla mnie) to aktor odgrywający króla Tommena, ale mam nadzieję, że się przyzwyczaję, no, gdy nic nie mówi, a ogranicza się do patrzenia czy uśmiechania to nawet nawet.
Potem mamy planowanie kolejnych ruchów Korony i moje łotdefaki odcinka: Cersei-czujne-oko chce żenić Tommena z Margaery tak od siebie 0_0? Zachodnie kopalnie od trzech lat puste? Ale fajne przemycenie widzom kolejnych informacji o Żelaznym Banku, i tak jak rozmowa Cersei z Marg wydała mi się dziwna, tak dialog Tywina z Cersei (poza tym brakiem sr#nia złotem) w pełni mnie usatysfakcjonował.
A przy okazji matczynych planów Cersei względem córki, dostaliśmy i księcia Oberyna, i wszyscy narzekający na jego bi-z-akcentem-na-gej-sposób przedstawiania powinni tym razem być zadowoleni.

ESSOS i plany Dany
Dany dowiaduje się, że samo wyzwalanie niewolników łatwiejsze jest od zostawienia ich samym sobie, a że ambitna z niej pannica, decyduje się odłożyć na bliżej nieokreśloną przyszłość swe podbicie Westeros. Scena jak dla mnie bardzo dobra, nierozwleczona, Barristan zrobił swoje, Jorah (wciąż wyróżniany przez Matkę Smoków) zrobił swoje, ba, nawet Daario mi nie przeszkadzał.

DOLINA i (przeszłe) plany Lysy (czyt. Petyra) i przyszłe
Trochę żal pominięcia Paluchów i genezy imienia Alayne, ale cała reszta bardzo ładnie, chociaż Robin jakiś taki żywotny i wesolutki, ale to szczegół :D I już się miałam nabrać na zadowoloną z przybycia Sansy Lysę, aż zobaczyłam jej minę w czasie przytulania siostrzenicy, gdy nikt (czyt. Petyr) nie patrzył, czyli myślę, dobra stara Lysa :) A co do przeszłych planów Lysy (czyt. Petyra) to w końcu możemy rozmawiać o zabójstwie Jona i liście do Cat bez zaznaczania o spoilerze :) Przyszłe plany Lysy zaskoczyły nawet Petyra, a przynajmniej ich tempo, ale go przekonała, choć może nie z takich powodów, o jakich myślała. Za to plan dotyczący krzyczenia został wypełniony w 100%, nie wiem, czy nieskalani książką zdawali sobie sprawę z jej temperamentu, ale tak, to właśnie była Lysa :D
Poza tym miałam wrażenie, jakoby Lysa mówiła bardziej o swoich nawykach żywieniowych i figurze, ale może panowie D&D patrzą na to inaczej, świetna scena sam na sam z Sansą, no i bardzo podobała mi się Krwawa Brama (pokazanie, jak i podkreślenie jej znaczenia).

GDZIEŚ W DRODZE i plany
Ogar i Arya jak zwykle nie zawodzą, zwłaszcza jeżeli chodzi o me ulubione teksty odcinka. Ta druga dzieli się z pierwszym swymi planami morderczymi, wśród których imię Ogra wciąż nie straciło na aktualności. No i piękna scena z treningiem, a szok Ogara i miotanie po przebudzeniu – bezcenny.
W/w dwójka dostała parę rywali pod względem sytuacyjno-słownych akcentów komediowych, plany kierunkowe (Jon i Czarny Zamek) kocham pani,ser-Poda, a biedna Brienne tęskni za Jaimem :D

ZA MUREM i plany
Każdy ma swoje. Karl Tanner chce się zabawić z Meerą, co zostaje brutalnie przerwane przez Jona i jego plany dotyczące pomszczenia Starego Niedźwiedzia. Pomiędzy dostajemy jeszcze trochę bardziej wykrystalizowany cel Brana (który miał ogromną pokusę spotkania z Jonem, ale cóż, zdaje sobie sprawę, że nie może sobie na to pozwolić) plus realizację planów Boltona poprzez Locke’a (Roose byłby wielce ukontentowany szybkością znalezienia młodego lorda, gorzej z realizacją, gdyż…. HODOR! :D Niech i tak będzie)
A plany crasterowych żonocórek bliżej niesprecyzowane, nie żeby kogokolwiek z widzów to zapewne generalnie odchodziło, ale ja jestem ciekawa, jak zamierzają sobie same poradzić, do tego bez dachu nad głową.
Trochę zabrakło mi tego, że Jon nigdy nie wwargował się w Ducha, żeby chociaż w ten sposób wyczuć Lato (czyli Brana), no ale skoro i tak Sam się wygadał, że ich widział, no to muszę się pogodzić chyba, że jonowego wargingu raczej w serialu nie będzie. Ale wszystkie sekwencje z okolic, jak i samej chaty Crastera – ogromnie mi się podobały.

Podsumowując – rewelacyjny półmetkowy odcinek, moja ocena 9/10.

Najlepszy/ulubiony cytat: „Zabije, jeśli będziesz tak pląsać (…)Twój przyjaciel jest martwy, a Meryn Trant sobie żyje, bo Trant miał zbroję i wyk#rwisty miecz”
Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Hodor (wiadomo, że Bran, ale jednak... Hodor:)
Która postać Cię zawiodła: tym razem żadna, to zachodnie kopalnie mnie zawiodły.
Najlepszy/ulubiony moment/scena: Hodor vs. kark Locke’a

GoT_is_a_ladder

Różne rzeczy można o Cersei powiedzieć, ale nie to, że nie była kochającą matką. A wysłanie Myrcelli do wrogów było jedną z głównych jej pretensji względem Tyriona i dowodem, że on ma jej dzieci gdzieś.
A Lysa w serialu nie jest nawet w połowie tak brzydka jak w książce ;)
"Ogar po raz pierwszy był chyba taki brutalny co do Starkównej" - cóż, trochę był sfrustrowany wyliczanką, w której dzieli miejsce razem z bratem, a wiadomo, on nie bardzo lubi mieć z nim coś wspólnego :D wystarczy, że dzieli nazwisko

"Bran, czyli chłopiec, który ma misje." - f#ck, tego słowa mi brakowało :D
I tak, miałam napisać, że na deser dostaliśmy Ducha i jego zemstę, którą zapewne też sobie wcześniej planował.... no dobra, pragnął, ale jak zwał tak zwał, bardzo mnie ucieszyło że mu to dano :)

ocenił(a) serial na 9
GoT_is_a_ladder

Mnie też bardzo Cersei zaskoczyła w tym odcinku. Tylkoczekałam az w rozmowie z Marg palnie coś chamskiego a tu nic... Troszke mi tdo jej postaci nie pasuje, ona ma juz w mojej głowie szufladke z napisem "Wredota". tak samo dialog z Oberynem (który tak btw mnie w tym odcinku nie powalił). Była tam tak słodka że nawet on wyglądał na zdziwionego.

ocenił(a) serial na 10
majku4

Z zapowiedzi, gdzie stanęła między Tommenem i wzrokiem Marg myślałem, że to małżeństwo jest jej nie na rękę. A tu proszę dobra mama?, siostra? :-)

GoT_is_a_ladder

'Locke zginął, szkoda bo liczyłem na więcej."
W książce był karmiony własnym ciałem przez Górę. Przez to że wrócił z Roosem do Dreadfort musieli zmienić wątek.

ocenił(a) serial na 7
Destr0

W książce go w ogóle nie było.

xUmcyk

Był tyle że pod innym imieniem. Vargo Hoat to Locke.

ocenił(a) serial na 7
Destr0

Jeden z drugim mają tyle wspólnego, że odcięli rękę Jamiemu. Vargo Hoat to nie Locke.

xUmcyk

To była ta sama postać. W sensie, zmienili jej wątek i imię na bardziej westerowskie bo nie wprowadzili wszystkich komediantów tylko ludzi Boltona.

ocenił(a) serial na 8
Destr0

Zmienili jej wątek, imię, nazwisko, towarzyszy, wygląd, sposób mówienia i w zasadzie wszystko inne. Tak, to rzeczywiście ta sama osoba ;)

ocenił(a) serial na 10
fune

Odcinek dobry. Taki solidny półmetek zakończony małą draką.
Dziwnie się ogląda odcinek bez Jaimiego i Tyriona. Przez moment czułem się że oglądam wersję alternatywną GoT :P
Szkoda mi Locka- w sensie myślałem że pogra dłużej. Ale przeczuwałem od jakiegoś czasu że Bran wwarguje się w Hodora. I okazuje się że Rast miał rację - "Gdybym był tak wielki byłbym królem jeb**go świata". No z taką siłą i po przeszkoleniu mieczem dwuręcznym to i Gregor Clegane miałby problemy, o ile nie byłby z Horodem bez szans ;)

Ogar szydzi z szybkich, lekkozbrojnych wojowników. Czyżby to właśnie ktoś taki miał go podziurawić pod koniec sezonu ...
Podrick jednak jest niedorozwinięty ;) Śmieszna scena. Ale nie niezbędna.
Orle Gniazdo ani mnie nie zaskoczyło ani nie rozczarowało. Ta masturbacja Sansy to jednak było tylko pobożne życzenie kogoś z westeros org a nie przeciek.

Nie wiem jak w 8 odcinku zaprezentuje się Oberyn, ale Karl chyba jednak zostanie najlepszym wojownikiem 4 sezonu. Toż to on wyprawiał takie rzeczy z bronią jak jakiś Syrio Forel. Jon nie podołał. Ciekawe czy ze Styrem też ktoś mu pomoże czy sam sobie poradzi :P

W przyszłym odcinku king of hardcore Ramsay Snow z gołą klatą będzie zabijał jakąś maczetą "best killers of the Iron Islands" uzbrojonych w tarcze i pancerze. Nie ma co sami wymiatacze- nożownik z ulicy Winnej i bękart Boltona. Taki Ogar to może się przy nich schować, podobnie jak większość Gwardii Królewskiej ;)

tamerlan_2

"Ale przeczuwałem od jakiegoś czasu że Bran wwarguje się w Hodora"
Fajnie, że pokazali, że coraz bardziej staje się świadomy swojej mocy. Ale trochę to przewrotne, że to osobę, która ciachnęła rękę Jaimemu, zabił ten, którego zrzucił z wieży właśnie tą ręką...

ocenił(a) serial na 10
fune

A wiesz że jakoś nie zwróciłem na to uwagi ;)
Tylko krótka kariera Locka pokazuje trochę bezsensowność jego wątku na Murze. Z początku myslałem że bedzie węszył za Rickonem, ale gdy pojawił się na Murze liczyłem na jego "zakumplowanie" się z Jonem lub jakąś inną ciekawą akcję. Tymczasem Hodor go ukatrupił.
Więc teraz pytanie pozostaje takie : czy naprawdę nie mógł skończyć tak jak Vargo Hoat z PLiO ? Już mielibyśmy wprowadzenie Góry. A raczej powrót po długiej przerwie z ostateczną twarzą;)

tamerlan_2

Ja od razu zwróciłam - bo dla mnie Locke to przede wszystkim ten pedalec, co obciął rekę Jaimemu i cały czas czekałam, aż zejdzie z tego świata w jakiś przyjemny dla mnie sposób ;) - ale podczas pisania jakoś mi umknęło. W każdym razie ja również wolałabym dla niego hoatowe rozwiązanie, ale jak już tak bardzo D&D to nie pasowało, to Hodora/Brana jestem w stanie zaakceptować.

fune

Szkoda, że tylko na sekundę pokazali, jak Hodorowi jest z tym źle..

emo_waitress

Nawet nie tyle źle, co biedaczek jest totalnie skołowany i nie wie za bardzo co się dzieje, chyba

fune

A znając jego naturę chyba nie powinien się z tym dobrze poczuć? I może dotrze do niego, że mógł zabić jak się ocknął nad zwłokami..

emo_waitress

Nie, no jasne, że nie jest mu przyjemnie. Chciałam tylko dodać, że głównie dlatego, że on chyba (moim zdaniem) nie bardzo rozumie, o co chodzi z tym całym wargingiem.....

tamerlan_2

oj przesadzasz z Górą. Góra prawie 8 stóp - 230-235 wzrostu może (jak się mylę to poprawcie) Hodor około 7 stóp - 210. Dodatkowo Góra to... góra mięśni, przepełniona furią i szałem bitewnym, z okropnym bólem głowy.

ocenił(a) serial na 10
Nirandon

Mówie o serialowym Górze i Hodorze.
W książce Hodor był chyba wysoki ale szczupły. Góra natomiast miał prawie 2 i pół metra wzrostu i ważył pewnie z 200 kg, poruszając się z szybkością 120-kilogramowego mężczyzny, co czyniło go praktycznie niepokonanym (do czasu).
Serialowi Gregorzy nie mieli wiecej niż 210 cm, a szanowny pan Hodor jest od nich większy, a przy okazji bardzo silny, co pokazuje urywanie głowy Lockowi ;)

ocenił(a) serial na 8
tamerlan_2

Kurde, to znajdźcie takiego anglojęzycznego aktora, który by miał te 2,5 m wzrostu i 200 kilo wagi. Nawet nie wiem czy istnieje taki człowiek na tym świecie. Co jak co, ale aktorzy to są perfekcyjnie dobrani do tego serialu.

ocenił(a) serial na 10
gawlacki

A czy ja powiedziałem że nie są ?
Porównywaliśmy tylko wymiary książkowych i serialowych postaci. Poza tym aktor grając Hodora jest wyższy od nowego Góry z 4 sezonu o 4 cm ;)

ocenił(a) serial na 8
tamerlan_2

Właśnie jak to jest z tym Górą? W pierwszym sezonie grał jeden aktor, a od drugiego już jakiś inny?

ocenił(a) serial na 10
gawlacki

W 1 sezonie był Conan Stevens, w drugim jakiś siatkarz Ian Wyhyte, w 3 sezonie go nie było, a teraz gra go islandzki strongman Hafþór Júlíus Björnsson.

użytkownik usunięty
gawlacki

Hordkorowy kosku,Pudzian lub Gołota na Góre!

ocenił(a) serial na 8

Gołota to by się nawet nadawał, ten sam tępy wyraz twarzy.

ocenił(a) serial na 10
gawlacki

Endrju Golara

ocenił(a) serial na 7

hahahahahaha Hardkorowy Koksu jako Góra hahahahaha. Czy ktoś to widzi oczyma wyobraźni swej? Ktoś widzi w ogóle scenę walki Oberyn vs. Góra i w tej roli Koksu? Padłam:D

użytkownik usunięty
tamerlan_2

Trant by ich rozwalił bo przeciez to teraz postrach stolicy jak "ubił" tancerza swoim k**ewsko wielkim mieczem

ocenił(a) serial na 7

właśnie oglądając odcinek pomyślałam sobie jakby wyglądał pojedynek Góra-Trant i Oberyn-Trant.

użytkownik usunięty
Aredhel125

Góra-Trant - ciach i po Trancie, Oberyn-Trant - ciach, ciach i po Trancie. Przecież o to właśnie Ogarowi chodziło, że Trant obsysa.

ocenił(a) serial na 7

No nie wiem, czy to by tak łatwo poszło. Na pewno byłoby na co popatrzeć.

użytkownik usunięty
Aredhel125

Nie sądzę, szyderstwo Ogara dość jasno dało nam do zrozumienia, że Trant to słaby wojownik.

tamerlan_2

" Ta masturbacja Sansy to jednak było tylko pobożne życzenie kogoś z westeros org a nie przeciek."
xD

"Nie wiem jak w 8 odcinku zaprezentuje się Oberyn, ale Karl chyba jednak zostanie najlepszym wojownikiem 4 sezonu. "
Fakt, koleś wymiatał.

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Noo ta scena była świetna jak wywijał tymi sztyletami, czy nawet nie pamiętam dokładnie. Myślałam, że tego tak nie pokażą. Az się zaczęłam bać o Jona normalnie.

Aredhel125

A emocje sięgnęły góry kiedy Jon był już 'prawie' pokonany <przed dziabnięciem Karla przez żonkę Crastera> - ot randomowy Karl 'f*ckin' legend' Tunner prawie ubił JONA SNOW xD

ocenił(a) serial na 7
matiiii

To Trant, czy Tunner bo mi się już myli.

Aredhel125

Meryn Trant to koleś, z którym 'przegrał '<wg wszelkich znaków na niebie i ziemi> Syrio Forel, a Karl Tanner <walnąłem literówkę uprzednio> to koleś, z którym tłukł się Jon w tym odcinku.

ocenił(a) serial na 7
matiiii

aa ok, to mi się pokićkało faktycznie ;D

tamerlan_2

"W przyszłym odcinku king of hardcore Ramsay Snow" king od hardcore XDDD
nie no, fanserwis pełną parą, ja jako dziewczyna nie narzekam (XD) ale to i tak szczyt głupoty pchać się do walki z "best killers of the Iron Islands" półnago. pewnie wcześniej Ramsay "seksił" się z Myrandą (bo były takie sceny w trailerze) i nie zdążył się nawet ubrać. w każdym razie czekam na wątek Boltonów z niecierpliwością. I WIĘCEJ ROOSE'A!

ocenił(a) serial na 10
ajkusz

Rzeczywiście coś sobie przypominam, były w trailerze jakieś bicie po twarzy Ramsaya w łóżku. Pewnie dojdzie do tego drapanie do krwi.
Mam przeczucie że zabójcą Yary (jeśli ona zginie) może być Theon. Mogą chcieć pokazać że już właściwie stracił tożsamość i jest całkowicie oddany swojemu panu.
A Yara - no cóż, raczej nie ucieknie po to by wpaść w łapy Stannisa i znów spotkać Theona pod murami Winterfell. Skoro spotykają się już teraz to albo podzielą klatkę dla piesków albo córka krakena zostanie zabita. Trzecia możliwość raczej chyba nie wchodzi w grę. Jak sądzisz?

tamerlan_2

z tym drapaniem aż tak bym nie przesadzała, bardziej z teorią z westeros.org - że Yara po prostu wejdzie do sypialni i może zaszlachtuje nam biedną Myrandę na oczach Ramsaya, stąd będzie cały we krwi. liczę na to, bo Myranda tylko zawadza w tym wątku :P
mi się wydaje, że Yara po prostu zostanie w Dreadfort z Theonem. czy zginie... hm, wątpię. jeśliby ją zabili, znaczyłoby to że Asha nie odegra nic w książkach. pewnie nie będzie jej na Królewskim Wiecu. ja stawiam że zostanie w Dreadfort jako więzień, ewentualnie że uda jej się jakimś cudem uciec - ale bezsensu dla mnie byłoby gdyby uciekła tylko po to żeby wpaść w ręce Stannisa a potem znowu spotkanie z Theonem jako Fetorem.
były też teorie, że to Yara będzie fake Aryą w serialu, co dla mnie jest kompletnie bezsensu, bo po co Ramsay miałby brać sobie za żonę kogoś z Żelaznych Wysp?

ajkusz

"były też teorie, że to Yara będzie fake Aryą w serialu, co dla mnie jest kompletnie bezsensu, bo po co Ramsay miałby brać sobie za żonę kogoś z Żelaznych Wysp?"
: O I jak by wyglądała wtedy scena, bez spoilerów, w Winterfell? OMR!

ocenił(a) serial na 5
matiiii

Matiii, zabiłeś mnie

kite_clayton

Wypraszam sobie morderstwo xP
Ale poważniej: potraktowałem to jak swego rodzaju przyrównanie, bo oto Theon w s2 pojawia się na Pyke i z miejsca dobiera się do siostry <fakt, nie wiedział o tym, ale jednak>; a tutaj pada teoria, że siostra Theona w serialu MOGŁABY robić za 'fake Arye' z książki - moja pierwsza myśl, bez spoilerów: scena w Winterfell! Nosz kurcze, tym razem by wiedział - chociaż nie wiem, czy D&D byliby w stanie posunąć się AŻ do takiej zmiany. Ja jednak wierzę, że Yara/Asha w serialu jednak wróci na Pyke : )

ocenił(a) serial na 5
matiiii

Ładny spojler rąbnąłęś.:-)

kite_clayton

Przepraszam jeśli znalazł się tam spoiler : )

tamerlan_2

Już nigdy Ci nie zaufam!! NIGDY!! I dobrze wiesz o co mi chodzi. :D

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

Tak to już jest z tymi spekulacjami, które są na westeros org. Ktoś mówi że ma przeciek, wcześniejsze przecieki się zgadzały. Do tego dochodzi urywek z trailera, które rzeczywiście coś takiego sugeruje ;) A tu klops.
Co do Yary tu akurat jestem pewny że się spotkają, bo w promo 6 odcinka widać jak trzyma pół przytomnego Theona z tyłu za swoimi ludźmi. Więc w tym wypadku już o pomyłce nie może być mowy ;)

tamerlan_2

Taa, też widziałem to promo. Ramsay z gołą klatą rzuca się na Żelażnych z wykurvvistymi mieczami, wykurvvistymi zbrojami i wykurvvistymi tarczami. Na pewno będzie zabawnie. :)

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

Okaże się że Ramsay jest lepszy niż khal Dorgo lub Syrio Forel :P