PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=233995}

Kości

Bones
2005 - 2017
7,6 78 tys. ocen
7,6 10 1 78156
7,2 4 krytyków
Kości
powrót do forum serialu Kości

Ze względu na Piegżę i Lg80 zakładam ten temat. Każdy na pewno wie o co chodzi- jakiekolwiek otwarte pytanie, wyczerpująca, długa odpowiedź. Bardzo mi się spodobały Wasze odpowiedzi w temacie prawdy i fałszu, bo zauważyłam czasem rzeczy których wcześniej sama nie widziałam. A więc zacznę...

Jakie wrażenie sprawiają Booth i Brennan kiedy patrzą na siebie nawzajem?

ocenił(a) serial na 10
_LG_

Skoro chciałyście żebym Wam coś dała do pisania...Chciałabym przeczytać odpowiedź na (niby) tak banalne pytanie... Więc, proszę o długie odpowiedzi (bo takie lubię najbardziej, szczególnie na ten temat)- Dlaczego Brennan i Booth do siebie pasują- a co za tym idzie- dlaczego powinni być razem?

I pozdrawiam Was, wariatki ;] ( W jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu, oczywiście ;))

andzia_45

Andziuś, właśnie TO pytanie chciałam od Ciebie usłyszeć! Jesteś genialna!!! ;)))
I jak zjem kolacyjkę, przystąpię do jakże przyjemnego zadania - odpowiedzi na Twoje zapytanko :)))

andzia_45

7
Pyta Andzia:

Dlaczego Brennan i Booth do siebie pasują- a co za tym idzie- dlaczego powinni być razem?

Na pewno B&B, tak jak i E&D, pasują do siebie wizualnie: on i ona wysocy, świetnie zbudowani, wysportowani, seksowni...
(Na zdjęciach Boreanaz z Emily robi większe wrażenie, niż ze swoją żoną, która jest moim zdaniem trochę za niska).
B&B mają kompatybilne uśmiechy ;))).
W 3. serii można zauważyć pewien, być może przypadkowy, szczegół: ubrania B&B pasują do siebie kolorystycznie, tzn. jeśli on ma zieloną kurtkę, ona ma zieloną bluzkę; jak ona jest w bordowej sukience, on ma bordowy krawat. Nie twierdzę, że w każdym odcinku i w każdej scenie tak jest, ale mi się rzuciło kiedyś w oczy TAKIE dopasowanie.
Nawet ich głosy do siebie pasują, zwłaszcza Emily ma taki niski, dźwięczny i bardzo ciekawie brzmiący.

tyle od wzrokowco-słuchowca. ciekawe, co powie domorosły psycholog, czyli ta przesympatyczna "wariatka" LG??? :DDD

piegza

Hello, nadaję wprost ze Szpitala Psychiatrycznego Sióstr Wizytek
Widzę, że Andzia zadziałała wreszcie i nie kazała mi czekać na sprężynkę... To dobrze, bo Z. słono sobie za nią liczył;))

7.
Moja "szalona" przedmówczyni znowu zauważyła to, na co ja nie zwróciłam uwagi, a mianowicie na stroje B&B. Przyjrzę się im...

Pasują do siebie i powinni być razem - jako współpracownicy

Nie wiem, na czym Sweets opierał swoje przeświadczenie, że B&B nie powinno ze sobą dobrze współpracować. Wcześniej stwierdził, że nie należy ich rozdzielać, bo są komplementarni i nie przeszkadzają im w pracy nawet osobiste komplikacje w postaci Maxa. To prawda, oni się wzajemnie uzupełniają:
* Ona służy swoją wiedzą naukową i autorytetem oraz zapleczem w postaci sztabu zezowatych, ich lśniącymi instrumentami i "bazą kosmiczną". Poza tym jest wysportowana - dogania każdego zbiega, świetnie strzela (choć nie zawsze jej na to pozwalają), zna 3 sztuki walki, zapewne też doścignie każdego podczas pościgu samochodem, ale Booth nie daje jej prowadzić, chyba że go czymś zaszantażuje.
** On jest bardzo dobrym śledczym: zna się na ludziach i technikach przesłuchiwania, doskonale odczytuje sygnały pozawerbalne, ma instytnkt, dzięki któremu obiera najbardziej obiecujące tropy. Poza tym doskonale strzela, potrafi być lojalny wobec szefa i współpracowników, jest praworządny i ma nienaganny kodeks moralny.

B&B idealnie dogadują się w sprawach zawodowych, bez problemu przekazują sobie informacje, Booth lubi lub przynajmniej toleruje ludzi Brannan. Mają podobny stosunek do pracy, choć trochę inny to czasu wolnego (patrz 1x19 – przemowa Bootha nt. wakacji). Oboje spełniają się w pracy – zadowala ich naprawianie świata poprzez chwytanie i dostarczanie wymiarowi sprawiedliwości zbrodniarzy.

Pasują do siebie i powinni być razem - jako przyjaciele

To, że B&B są dla siebie czymś więcej niż tylko kolegami z pracy widać już w 1 serii.
Sądzę, że najbardziej zbliżyły ich do siebie:
- wspólne wyjazdy z D.C. (1x04, 1x10, 1x17, 1x19, 2x08,)
- poznawanie tajemnic Brennanów (1x22, 2x11, 3x08, 3x13),
- traumatyczne przejścia, takie jak porwanie i zagrożenie życia jednego z komponentów tandemu w 1x15 i 2x18, 2x09,
- jak konieczność uporania się z piętnem śmierci. W 2x04 – Bones zastrzeliła mężczyznę w obronie Bootha, 1x02 – Booth zastrzelił terrorystę, w 1x21 Booth mówi o zajściu w Kosowie, w 2x12 na oczach B&B ginie Epps, w 3x14 Booth zabija Pam w obronie Bones...
- wspólny wróg w postaci Eppsa 2x04, 2x12,
- powiązanie życia osobistego z prowadzonym śledztwem – np. 1x08 były Brannan bierze udział w procesie, 1x13 Bones wyładowuje swój gniew na szefie grupy przestępczej, a Booth chroni ją przed zemstą mafii, 1x15 przesłuchanie Davida, 1x19 Booth pomaga Brennan oskarżonej o morderstwo, 1x21 wspomnienia Bootha z wojska mają wpływ na postrzeganie prowadzonej sprawy, 2x09 poszukiwanie porwanych przez Grabarza Brennan i Hodginsa, 2x10 Brannan spotyka się ze strażakiem mordercą, 2x15 mordercy naśladują zabójstwa opisane w powieści Bones, itd.
B&B w kontaktach pozazawodowych też wydają się wzajemnie uzupełniać. Partnerzy mają wspólnych znajomych, razem występują na ślubie Angeli i Hodginsa, dzielą własnymi myślami, a nawet „połowicznie” razem spędzają Święta. Booth zna przeszłość Brannan, ale Brannan niewiele wie o młodości i rodzinie swego partnera. Ciekawe dlaczego?

_LG_

Nie zamykam 7 - czekam na Wasze przemyślenia na ten temat.

Na 8 proponuję - zastanowić się nad ramami czasowymi związanymi z Bones i Boothem (kiedy się urodzili, jak długo pracują, gdzie pracują, różnica wieku między nimi...) Jest kilka takich przesłanek w serialu.

_LG_

mam wielką prośbę porządkową, aby każde nowe pytanie rozpoczynać od tej pierwszej,głównej odpowiedzi, żeby można było na zadane pytanie odpowiadać do woli w jednym ciągu i żeby się one nie mieszały...

a tera lefreksja:
skoro Booth jest taki dobry w "czytaniu" ludzi, to czy od razu zauważył, że Brennan leci na niego, bo przecież ona dała mu na dzień dobry sto pięćdziesiąt dziewięć czytelnych sygnałów, ze uważa go za swojego samca Alfa, mówię tu o tzw. mowie ciała i innych subtelnych sygnałach.

piegza

Pierwszej głównej odpowiedzi? Nie rozumiem;(

_LG_

Zadanie nowego pytania zamyka możliwość odpowiedzi na poprzednie? Mnie to odpowiada. Wobec tego jak przygotuję odp na 8, to jeszcze raz ją powtórzę.

piegza

Na 8 proponuję - zastanowić się nad ramami czasowymi związanymi z Bones i Boothem (kiedy się urodzili, jak długo pracują, gdzie pracują, różnica wieku między nimi...) Jest kilka takich przesłanek w serialu.

8.
Doktor Temperance Brannan, czyli Joy Keenan
Urodzona: 1976
Wiek (w 2008): 32 lata
W Instytucie jest od 1998 r.
Współpracuje regularnie z Boothem od 2005

Agent Specjalny Seeley Booth
Urodzony: 1972
Wiek (w 2008): 36.
(w 3x02, czyli w 2007 roku, mówi, że ma tylko 35 lat)

W U.S. Army Rangers, czyli w komandosach był od 1990 (skończył pełnoletność) lub 1991 (wspominał, że był w Zatoce Perskiej, a jawne działania wojenne prowadzono tam od wiosny 1991 r.) do 1998 (tajne działania na terenie Serbii i Kosowa) lub 1999 (wojna NATO kontra Serbia).

W FBI jest, co najmniej od 1998, bo w 1x07, czyli w 2005 r. Amy Morton wspomina, że Booth 7 lat temu aresztował Eppsa

Co jeszcze udało się Wam ustalić?

_LG_

cytat z 1x08 dziewczę w lodówce

- Jestem lepszym biegłym sądowym antropologiem niż Michael Stires.
- I właśnie, dlatego dwa lata temu zatrudniłem Ciebie zamiast jego.(Goodman)

LG, czegoś nie kumam.

_LG_

zaraz postaram się to wyjaśnić... - zerknę na tekst w oryginale i może się coś wyjaśni...
Polecam link
http://bonesfansonline.com/transcripts/

_LG_

W oryginale jest tak samo:

BRENNAN: I'm a better forensic anthropologist that Michael Stires.
GOODMAN: Which is why two years ago I hired you instead of him.

3 lata temu, czyli w 2002 rzuciła swojego doktorka.

Chyba rozumiem. Zack też był w Instytucie przed swym zartudnieniem tam. Był asystentem, a jak zrobił doktorat, Cam przyjęła go na etat.

Brannan mogła przyjść do Instytutu w 1998. Początkowo mogła być asystentem. W końcu robiła 3 doktoraty. Potem np. pracować na zlecenie, a stały etat dostała w 2003. Mogła też być na etacie wcześniej, ale Goodman przedłużyłjej umowę...

_LG_

dziędobry! :)))

dzięki, już kumam ;)))

piegza

Hej! Tak mi się wydaje... co nie znaczy, że mam rację.

3x10
- Jaka jest różnica wieku między tobą i Boothem?
- Pięć lat, ale nie jesteśmy jak te ryby.

Moje wyliczenia roku urodzenia Bootha nie zgadzają się z rozmową Brennan z dziewczyną Sweetsa.

_LG_

chciałam to napisać, ale mi wyszło, że 1972, 1973, 1974, 1975, 1976 daje pięć lat, w zaokrągleniu :DDDD

piegza

W ostateczności może więc zostać. W zaokrągleniu. Ale dywagacje;DDD

_LG_

wiesz, ja jako blondynka... z urody... nie jestem przyzwyczajona do tak wyczerpującego wysiłku umysłowego ;))) rzadko tak dużo myślę ;)))
że też musiałam w całym internecie trafić właśnie na tak wymagającego adwersarza jak Ty, LG ;)))

i za to najbardziej Cię lubię ;))

piegza

Piegżo moja droga. Ja lubię Cię m.in. za dowcip i że myślisz, bo chcesz, a nie bo musisz. Nie przeszkadza Ci, że nie stawiam przecinków;))) No i lubisz mojego kochanego Geralta.

A tak na marginesie - Lamarck uważał, że nieużywane organy zanikają.

_LG_

Piegża, co jeszcze możemy wyliczyć z Kości?
Pytie potrafiły wszystko...;DD

_LG_

i tu muszę sprostować parę kwestii:
nie chce mi się myśleć, ale przy TOBIE muszę!
brakujące przecinki poprawiam u siebie na monitorze czerwonym długopisem
;)))
Geralt z Rivii :).... już chciałam zakrzyknąć: "Mój ci on!!!", ale przypomniałam sobie, że niedawno zakrzyknęłam tak na temat Bootha... ja to jednak jestem bigamistką...:)))

a nieużywane organy... nie wiem, co Ty mi tu impregnujesz? że może jestem jakś "olreańska"???? to są jakieś nędzne przemówienia...
;DDD

piegza

Piegża... o mózg chodziło!!!!!
Geralt wolał czarodziejki;(

_LG_

ad 8
Jak byś mi mogła jeszcze, LG, wyliczyć i NAZWAĆ doktoraty Brennan i Hodginsa, to byłabym Ci dozgonnie dźwięczna. :)

piegza

ad 8

Co do Brennan raczej nie dam rady - nie przypominam sobie, by kiedykolwiek nazwała dziedziny, z których ma doktoraty. Możemy sobie pospekulować... To nam wychodzi;)))

Brannan na 100% ma tytuł
1) z antropologii
2) z anatomii, a dokładnie z osteologii
3)?
Co obstawiasz na 3?

Co do Jacka - w 27 minucie 1x18 mówi: "Jestem ekspertem od mułu, roślin, insektów..."

Jack więc ma doktoraty z
1) robali - z entomologii
2) zielska - z botaniki
3) muł i szlam w zbiornikach wodnych - geologia - a raczej jakaś jej część, której nie potrafię nazwać.
Każda jednak nauka ogólna dzieli się na szereg szczegółowych - sama to wiesz na przykładzie np. poetyki (wersoligia, stylistyka...). Jack czy Bones mogą mieć doktorat z jakiejś dziedziny szczegółowej.

_LG_

ad 8.

Do wyliczeń można jeszcze dodać związek Brennan z jej profesorem. Zaczęli się spotykać gdy ona miała 23 lata (1999), a zerwali ze sobą 3 lata przed rozpoczęciem jej współpracy z FBI, czyli w 2002.

_LG_

tak se z ciekawości zajrzałam do wikipedii na "antropologię" i cóż ujrzałam:
antropologia ogólna:

antropologia fizyczna (czyli biologia porównawcza człowieka)
antropologia kulturowa
archeologia
lingwistyka
paleoantropologia

antropologia filozoficzna
antropologia fizyczna
antropologia kulturowa
antropologia społeczna
paleoantropologia
antropologia religii
antropologia, system filozoficzny Maxa Schelera
antropologia sportu
antropologia systemowa
antropologia polityczna
antropologia interpretatywna

z której to antropologii Brennan może mieć doktorat????
czy się głupio czepiam?
;)

piegza

Hm... dobrze, że drążymy ten temat. Mam się zastanowić nad doktoratem nr 1 - z antropologii? Nie wiemy też czym jest nr 3.

wg mnie:
- a. fizyczna - może pasować,
- a. kulturowa i a. interpretatywna - też. Brennan wiele razy powoływała się na swą wiedzę z a.k., a antropologia interpretatywna jest częścią a. kulturowej;
- paleoantropologia - niby też pasuje. Bones identyfikuje liczne starsze szczątki z limbo, sama jeździ na wykopaliska podczas wakacji;

- antropologia religii - Bones nie jest obca, ale nie sądzę, by to była jej dziedzina wiodąca...

- Nie sądzę, by Brennan zgłębiała tajniki lingwistyki (czyli językoznawstwa), antropologii filozoficznej,sportu, politycznej. Nie sądzę też by zajmowała się fenomenologią Schelera...

Może też mieś 2 doktoraky z różnych dziedzin antropologicznych - to by rozwiązało problem niewiadomej 3.

A Ty co o tym sądzisz?

PS Cwana jesteś - od wczoraj myślałam nad innymi nazwami białorzytki i doszłam wreszcie, dlaczego wybrałaś ten nick. To majstersztyk - czołobitność dla lingwistki;)))

_LG_

jestem za osteologią (myślałam, że to coś o osach ;), antropologią fizyczną i kulturową.

PS Znowu szpiegujesz ;)) W zakończeniu 1. albo 2. wyjaśniłam, skąd piegża. Wszystko przez ortografię i te piekielne wyjątki ;)

ad 8
Skoro już wyliczasz... (masz jakieś zapędy statystyczne czy co? ;)).., to o ilu wyprawach Brennan wiemy i do jakich krajów ???

piegza

Co do ortografii i wyjątków, to oczywiście wierzę;))).
Grrr... statystyka jest moją piętą, wiesz czyją...

Poszukam. W tej chwili mam w pamięci tylko Gwatemalę (1x04) i niedoszłą wyprawę do Peru w 3x09, ale było tego więcej...

piegza

Szpieguję i nadaję się do wywiadu jako szpieg z krainy dreszczowców;)))Karramba. 3eba sprawdzać pewne rzeczy np. facetów... czy są notowani i inne drobiazgi. To zaoszczędza wiele czasu i rozczarowań. Poza tym mam sentyment do łaciny. Ta ostatnia uwaga jest bez sensu;)

piegza

właśnie przeleciałam "Shreka" i zauważyłam pewne podobieństwa do "Bones"
;))))

Shrek i księżniczka Fiona przypominją mi trochę Brennan i Bootha.
Mała i pozornie bezsilna Fiona zrobiła ogromne wrażenie na Shreku, gdy sprała całą wesołą kompanię i Romana.

Shrek i Fiona idąc popychają się tak, że Fiona leci w krzaki. Dokładnie ten sam gest robi Brennan w ostatnim ujęciu pilota.
Przekomarzają się też podobneie jak B&B.
Shrek ma brązowe oczy, a Fiona - niebieskie ;)))))

A gdy Shrek zarzucił sobie Fionę na plecy jak worek kartofli, to co mi się skojarzyło??? "Facet w rzece" autorstwa LG!

piegza

Szczerze żałuję, że nie będzie takiego odcinka, w którym Bones "da się ponieść" jak Fiona. Kto zagrałby Marca?

piegza

ad 8
O ilu wyprawach Brennan wiemy i do jakich krajów ???

Piegżo miejże litość... Nie pamiętam, dokąd zawitała Brennan... i nie bardzo wiem, gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat. Wyniki moich poszukiwań są niezadowalające:

1x01 - Brennan wraca z 3-miesięczngego pobytu w Gwatemeli,
1x04 - wspomina o swym pobycie w Gwatemali i potem o Dolinie Amazonki,
1x08 - wspomina o pobycie w Ameryce Środkowej,
2x01 - spędziła swe wakacje z Russem w Stanach (Północna Karolina), czyli pozostała w kraju - to się nie liczy,
3x09 - wybierała się do Peru, ale została w D.C.
Kilka razy Brennan mówiła o zwyczajach ludów np. w 1x17 o mieszkańcach Mongolii, Beduinach na Saharze, czy o ludzie Himba z Kalany, ale to nie znaczy, że tam była. Może tylko czytała o nich.

Oświeć mnie proszę w tej kwestii...;)

_LG_

ad 8

Odnośnie podróży Bones - znalazłam coś jeszcze:

1x11 - Samamtha Piskering z Departamentu Stanu wypytywała Brennan jeszcze o jej pobyt na Kubie...

...to pewnie jeszcze nie wszystko w tym zakresie;)

ocenił(a) serial na 10
_LG_

W 2 serii serialu wspomina jeszcze o wyjeździe do Sudanu i Vandy gdzie identyfikowała szczątki spalonych żołnierzy . Odc w którym na cmentarzu znajdują szczątki spalonego żołnierza.

andzia_45

Tradycyjnie nie zamykam wcześniejszych pytań i dyskusji nad nimi.

9
Co powiecie na rozwikłaniem znaczenia imion (ewentualnie również nazwisk) bohaterów serialu?

Od starożytności aż po czasy obecne ludzie nadawali swemu potomstwu imiona, które coś oznaczają, czegoś dziecku życzą... Postacie literackie i filmowe, czy serialowe również otrzymują miana zwykle nieprzypadkowo. Imię i nazwisko może coś mówić o ich charakterze, usposobieniu itp. Zmiana imienia powieściowego bohatera jest znamienna. Transformacja Soplicy w Robaka, Kmicica w Babinicza, a nawet Riddle'a w Voldemorta ma głębszy sens.

Zacznę od Brennan
W zakończeniu wykorzystałam jej imiona do gry słownej. Przypomnę:

Temperance [ang. wstrzemięźliwość, umiar, abstynencja]
Joy [ang. radość, przyjemność]

_LG_

9.

Joy Keenan/Temperance Brannan

Joy/Temperance – patrz wyżej.

Keenan – [keen ang. – 1) rzecz. - irlandzka pieśń żałobna lub czas. lamentować; 2) przym. chętny, skory, zapalony, gorący, zagorzały, pilny, głęboki, gorący, wielki, żywy, wyostrzony, wilczy, bystry, czujny, wyczulony, błyskotliwy, głęboki, cięty, ostry, przenikliwy...]
Breenan - ?

Seeley Booth

Seeley – imię to może być aluzją do talentów obserwacyjnych Bootha lub jego religijności.

[see – I) 1) czas. zobaczyć, widzieć, 2) wyobrazić, 3) oglądać, 4) przejrzeć, 5) pójść do, 6) przyjąć, 7) z|rozumieć, dostrze|c, -gać, 8) dopilnować, sprawdzać, 9) odprowadzać...]
[see II) rzecz. biskupstwo, stolica biskupstwa]

II. Seeley wypowiadamy identycznie jak ang. silly, czyli 1) rzecz. głuptas lub 2) przym. niemądry; [clothes] śmieszny, zabawny.
Pam w 3x14 zwraca się do Bootha per „głuptasku”. Nie dziwi więc, gdy Booth mówi do Cam w 2x12 – „Nie mów do mnie Seeley”. Być może nie chodzi tu tylko o to, że więź między nimi powoli zamiera, ale może też Booth ma awersję do nieprofesjonalnego brzmienia swego imienia?
Brzmienie (nie pisownia) imienia Bootha może być to aluzją do jego „wybryków” z młodości lub – w co jestem skłonna wierzyć – do jego skłonności do buntowniczych krawatów, skarpetek i sprzączek od paska.

Booth – [ang. rzecz. kabina, boks, stoisko, stragan]

Angela Pearly Gates Montenegro

Angela – [ang. angel – 1) anioł, 2) sponsor] słowo pochodzi od [łac. Angelus, z gr. Angelos – posłaniec]
Pearly Gates [ang. pearly – perłowy; gate – wrota, brama, szlaban, wyjście, bramka],
[Pearly Gate – lider ZZ Top, Billy Gibbons, pojawiający się w serialu jako ojciec Ange nadał takie miano swojej gitarze]
Montenegro – [łac. mons, montis – góra, wzgórze, głaz] + [łac. niger, gra, grum – czarny, ciemny].
Montenegro – [ang. Czarnogóra].

_LG_

Nie wiem, co mi odbiło z tymi formami nazwiska Bones. Ma być Brennan i tyle.

_LG_

Piegża, myślisz że słowo Brennan ma jakiś zwiąek z

Bren /bren/ rzecz. (również - Bren gun) ręczny karabin maszynowy Bren;)))

ocenił(a) serial na 10
_LG_

Hej, dziewczyny :) Zaczynam się bać, że scenarzyści czytają nasze opowiadania, bo na bones.xt.pl pojawił się spojler, że Brennan będzie chciała by Booth był ojcem jej dziecka :D Tylko które z tych spojlerów będą prawdą?

andzia_45

Wypada się raczej cieszyć, a nie bać Andziu. Poczytam te spoilery...;DDD, a jak się okaże, że scenariusz przypomina nasze opowiadania, to wynajmę prawnika;)))

andzia_45

Poza tematami:

LIST GOŃCZY:

Poszukiwana żywa i gotowa do współpracy Pani Piegża
pseudo nadane przez dziewczyny z miasta (m.in. niejaką LG)to Piegżowata lub Piegżynator.

Znaki szczególne: Poczucie humoru, wysokooceniany amatorski talent pisarski, wyobraźnia ogólnie (choć złośliwi pisali, że jedynie erotyczna), umiejętność układania dowcipnych pytań, ekspresowego wyszukiwania cytatów w Bones oraz niezwykły dar obserwacyjny.

Wkrótce wybywam jako cepr (czy ceper? nigdy nie byłam dobra w dialektologii) na jakiś czas wydać parę dutków u naszych rodzimych highlanderów - odezwij się proszę. LG

Andzia też się podpisze zapewne pod tym apelem.

ocenił(a) serial na 10
_LG_

O tak, podpisuję się! LG, kochana, wracaj szybko z tych gór, ok? I poszukaj tam Piegży, może się gdzieś zaszyła i szuka w niedźwiedziach mielonki w foli ;)

andzia_45

Wrócę, wrócę. Żegnacie mnie jakbym jechała do Afganistanu na wojnę, a nie połazić po Tatrach;))) To miłe. Wszystkie napotkane babki będę pytać, czy nie są Piegżą... niedźwiedzi pytać nie będę, bo pewnie gadają tylko po góralsku;)))

andzia_45

ad.8.

Co do oceniania wykształcenia Brennan na podstawie polskiej Wikipedii byłabym ostrożna, gdyż pomiędzy Polską, a USA mogą być nie tylko różnice w nazewnictwie, ale także w podziale poszczególnych nauk. Uważam tak, gdyż z tego co się orientuję takie rzeczy ustala się w "komisjach" w danych krajach, a nie ogólno-narodowo.
Co więcej w Polsce nie ma czegoś takiego jak "Forensic anthropology" (antropologia sądowa), bo w Polsce powołuje się co najwyżej antropologa na biegłego w danej sprawie.

Idąc dalej:

Forensic anthropology [za ENG Wiki] - to w skrócie: zastosowanie OSTEOLOGII i ANTROPOLOGII FIZYCZNEJ w sprawach kryminalnych.
[ENG Wiki] - http://en.wikipedia.org/wiki/Forensic_anthropology

Osteologia to nauka o układzie kostnym.
[ENG Wiki] - http://en.wikipedia.org/wiki/Osteology - osteologia to poddział antropologii i archeologii
[PL Wiki] - http://pl.wikipedia.org/wiki/Osteologia - osteologia to dział anatomii

Antropologia fizyczna to dział antropologii zajmujący się zmiennością cech anatomicznych i fizjologicznych człowieka w czasie i przestrzeni. W ENG Wiki jak i w PL Wiki opis jest właściwie identyczny.
[ENG Wiki] - http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_anthropology
[PL Wiki] - http://pl.wikipedia.org/wiki/Antropologia_fizyczna

Co więcej certyfikat "Forensic anthropology" przydzielany jest przez komisję w USA i mają go tylko Amerykanie i Kanadyjczycy (można zobaczyć listę osób które go otrzymały w ENG Wiki).
Początkowo myślałam, że to może być 3 doktorat Brenan, ale na liście "forensic anthropologists" jest Kathy Reichs (autorka książek), a w jej biografii nie ma nic o doktoracie z tej dziedziny.
[ENG Wiki] - http://en.wikipedia.org/wiki/Kathy_Reichs

Wracając jednak to różnic "naukowych" PL a USA:
Antropologia (ogólnie)
w [ENG Wiki] - http://en.wikipedia.or/wiki/Anthropology_(disambiguation)
w [PL Wiki] - http://pl.wikipedia.org/wiki/Antropologia

Co do wykształcenia Brennan to osobiście bym stawiała na:
1. Osteologia
2. Antropologia fizyczna
(na podstawie opisu "Forensic anthropology")
3. ??? - możliwe, że coś z chemii..

milrom

Błąd w linku:

Antropologia (ogólnie)
w [ENG Wiki] - http://en.wikipedia.org/wiki/Anthropology_(disambiguation)

milrom

Dzikuję za zabranie głosu w tej dyskusji. Zdaje sobie sprawę,że między terminologią polską i anglosaską są znaczne rozbieżności.

_LG_

a do mnie dzisiaj dotarło, że Kathy Reichs jest nazywana "kryminolog-antropolog". co to za cudo? ciekawe, czy w Polsce też jest coś takiego?

piegza

Nie wiem, taka jest prawda. W tym zakresie jestem ignorantką absolutną. Wiem jedynie, że w Polsce są specjalności kryminologiczne na socjologii i psychologii.

andzia_45

10
(przemądrzałym tonem) Zapraszam do dyskusji. Jakie RACJONALNE argumenty weźmie pod uwagę doktor Brennan wybierając agenta Bootha na ojca swego potencjalnego potomstwa?

piegza

Obiecuję, że ja i Zdenek zastanowimy się nad tym i damy szanownej koordynatorce znać, co spłodzimy (metaforycznie oczywiście).