PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629466}
5,8 14 tys. ocen
5,8 10 1 13811
Komisarz Alex
powrót do forum serialu Komisarz Alex

Odcinek 112-Rewelacja

użytkownik usunięty

Chyba wszystko mi się w nim podobało,Piotr cały czas progres,Aleks świetny,cały odcinek ciekawy,Matuszak poniżający pracownika,Sztabiński jako mało inteligentny facet,Fido w odpowiedniej roli czy zajmująca się przesłuchaniem,nawet motyw że Policjanci przyjeżdżają do trupa,który okazuje się rany,Motyw z Rexa jak pies robi wszystko żeby buchnąć bułeczkę z kiełbasą.

użytkownik usunięty
ghf

bo poza tą dwójką głównym komisarzem,jego asystentem,Gorim i Psem nie było na komisariacie innych bohaterów?

użytkownik usunięty
ghf

a ten przystojniak co Marta się z nim spotkała to był ten sam co zlecił zabójstwo,bo tak zrozumiałem?

użytkownik usunięty

zdecydowanie najlepszy odcinek serii,ale to akurat nic dziwnego bo już po zapowiedziach byłem o tym przekonany,zresztą najlepsze zostawili na końcu,miłą atmosferę zepsuła tradycyjnie Nina której było sporo na początku liczyłem że coś się pojawi,a ona na komendzie była cały czas i znów chciała być zazdrosna o relację Piotr-Lucyna,rozkazywać członkom zespołu i do wszystkiego się wtrącać.

Piotr w tym odcinku był tak dobry że się zastanawiałem czy już nie dorównał Michałowi,ale ten Dominik mnie aż rozbawił z tym że myślał że Piotr to wynajęty killer tak z psem,przy żonie i dziecku z tą swoją sympatyczną miną miał wykonać wyrok.

Im lepiej wypada Piotr oraz Marta która jest nawet zabawna,tym bardziej irytuje Nina której nawet ocieplanie wizerunku przez zabawy z Psem nie pomagają,mogliby ją w końcu wykopać,szkoda że jeszcze komendanta nie ustawia.

ocenił(a) serial na 10

Tak dobry odc choć jednak w Rexie końcówka z tym gościem w kasku i cała akcja z Riverą była bardziej zaskakująca , choć u nas też fajnie wyszło . Jednak Nina aż tak nie irytowała jak w poprzednim odc o Aquaprku nawet dało sie ją oglądać.

Pytałeś się o ekipę we Włoskich odc to tak Najpierw Fabri - Mrini - Gori -Patolog Gaiba i laborantka Katia. Potem doszedł Monteroso i Rivera i Bizzari ale tylko na 1, 5 sezonu. a Potem odc z Marco czyli przeważnie 2 osób jeździła na akcję.

użytkownik usunięty
ghf

no tak,ale jednak Ninie głupio było aż tak skakać do Lucyny skoro tamta niedawno uratowała jej życie.Najlepiej jakby ją wykopali,bo i tak Młody raczej będzie sporo się pokazywał,Piotr,Aleks i Lucyna tez sporo muszą grać.

użytkownik usunięty
ghf

to u nas bez laborantki,to Bizarri to był ten siwy co stał z nimi jak pojawił się Rivera po raz pierwszy?

ocenił(a) serial na 10

Tak to ten siwy ale on tylko w 14 i 15 serii był no a potem w 17 i 18 sezonie Marco i Alberto była nowa ekipa.

użytkownik usunięty
ghf

to i tak kadrowo jest podobnie bo tam była laborantka a tutaj jest więcej policjantów,na dodatek jak doliczymy przez jakiś czas aktywne uczestnictwo komendanta plus tego Bizarriego to różnice są niewielkie.Wyszłoby tak Rivera/Lorenzo tutaj Piotr,tam Rex tutaj Aleks Monte tam,tutaj Lucyna Bizarri zamiast powiedzmy Ryśka,laborantka to zamiast psychologa Marty,więc jakby nie było Niny to wyszłoby podobnie,a zawsze można tłumaczyć że Nina chyba ma duży udział jak Gori.

użytkownik usunięty
ghf

to jeżeli liczyć 11 sezonów Austriackich plus 8 Włoskich co daje łącznie 19 to w Polsce zrealizowano dopiero lekko ponad połowę,a pewna jest tylko jedna seria,więc jeśli skończoną na Austriackich to zrównają się z nimi odcinkami.

użytkownik usunięty

ale szkoda ze aktorka grająca ciotkę Marty słynna Grzybowa z Plebanii tak rzadko gra,aktorka ma komediowy talent na chwilę się pojawiła i już mnie rozbawiła.

ocenił(a) serial na 10

Austriackich serii jest 10 a Włoskich 8 czyli razem 18.

A może Nina np zastąpi komendanta w przyszłości i będzie kimś typu Fiori z 17 i 18 serii czyli szefową całej komendy.

użytkownik usunięty
ghf

czyli Gori był do końca 16 serii,a potem ta Fiori od 17,jej przed 17 serią nie było?

Nina bardzo pasowałaby do roli takiej co "wyczarowała"sobie fotel komendanta jest taka bezczelna,pewna siebie co nie czuje powagi sytuacji że dostała stanowisko na które nie zasługuje i ustawia wyższych stopniem,z większym doświadczeniem i pracującym na komendzie dłużej niż ona.

A jest niezbyt kumata skoro ganiła Lucynę za romans a nawet nie pomyślała że ta jej randka jest podejrzana i może to Piotr dzwoni z udawaną randką.

Znając profesjonalizm Piotra,prywatne spotkania proponowałby raczej po zakończonym śledztwie.

A inny facet też mało prawdopodobne w końcu na komisariacie wszyscy się sobie zwierzają.Ostatnio Nina niby w teren nie poszła a i tak od biurka nie odchodziła.

użytkownik usunięty
ghf

najlepiej niech wymyślą że Nina ma romans z komendantem stąd ten awans i dlatego jest taka ważna na komendzie.Przynajmniej nie będzie podrywać Piotra,bo jak komendant się dowie to stołek szefowej straci.

Aż by się prosiło wtedy żeby ekipa robiła sobie z niej jaja,np Marta "wybacz ale ja nie sypiam z szefem dla awansu" albo Lucyna wiesz ja stopień uzyskałam dzięki pracy w policji a nie pracy w łóżku komendanta"

ocenił(a) serial na 10

To by było już naciągane , tak Fiori wcześniej nie było tylko że był motyw iż Terzani , Rex i Monte niby na 1 sprawę zostali przeniesieni do innego posterunku gdzie komendantem jest Fiori i potem już tam zostali. A Gori pojawiał się epizodycznie.

użytkownik usunięty
ghf

oczywiście z tym romansem Niny to był żart,poza tym wtedy byłaby raczej postacią negatywną.Jej awans jest naciągany,ale i tak nie mam na to wpływu więc nie będę dalej drążyć tematu.

Poza tym Nina sobie sama awansu nie dała,więc winni są ci go dali,a Nina nawet najpierw go nie chciała,a jak dali to wzięła.A skoro ma taką władzę na komendzie to z niej korzysta.

A ta Fiori to była jakaś młoda bardziej w wieku Niny czy raczej w wieku komendanta?

ocenił(a) serial na 10

To była kobieta w wieku Lucy może podobnie , miała kiedyś romans z Carlo z tym co na wózku jeździł.

Czy Marta czasem w ost odc nie przedstawiła się jako Nadkomisarz bo jak tak to ma wyższy stopień od Piotrka.

użytkownik usunięty
ghf

Carlo w której serii występował bo z tych co widziałem odc nie kojarzę?a jakaś sympatyczna jak Lucyna czy taka sztywna,zarozumiała?

Tak,dobrze zauważyłeś nadkomisarz Marta Grabska mnie też coś nie pasowało,nawet sprawdziłem dla upewnienia w scenie.To tylko potwierdza Moją tezę że to Marta byłaby idealny kandydatem na szefa grup śledczych najwyższa stopniem w zespole,psycholog co też powinno pomagać w dowodzeniu zespołem,raczej kiepsko wypada na akcjach,a za to dobrze w pracy stacjonarnej,na dodatek w porównaniu z resztą zespołu nie ma jakiegoś ekstra kontaktu z Psem,ma dobry ale bez szaleństwa.

Co zabawne Marta im ma wyższy stopień tym sympatyczniejsza,czyli odwrotnie do Niny.

Dziwne że nic nie wspomnieli o awansie Marty.

użytkownik usunięty
ghf

choć i tak nawet jakby w takiej komendzie było rozporządzenie że szefem ma być najwyższy stopniem to akurat głupio wyglądałoby to jakby Piotr był szefem bo Marta była równa stopniem,podczas jego dowodzenia dostała awans i zmienili szefa i jeszcze wymienili Psu opiekuna,albo Piotrowi zostawili na pocieszenie Psa.

Ale jak wymyślili to stanowisko szef grup śledczych i awans Marty to pasowałoby idealnie,swoją drogą Piotrowi też mogliby dać awans,skoro sporo młodsi Michał i Marek mieli komisarza,to on mógłby już mieć nadkomisarza.Lucynę w sumie mogliby awansować na komisarza,Rysiek i tak odchodzi to bez różnicy.

użytkownik usunięty
ghf

a w Rexie współpracownicy komisarzy jaki mieli stopień,bo na FW nie jest napisane np podkomisarz Morini czy aspirant Kuntz?

ocenił(a) serial na 10

Wiadomo że główni opiekunowie to Inspektorzy , we Włoszech było inaczej bo tam opiekun to Komisarza a współpracownik to inspektor bo u nich Komisarz to wyższy stopień.

użytkownik usunięty
ghf

czyli w Austrii współpracownicy to komisarze czy podkomisarze skoro Alex,Richard to inspektorzy?

użytkownik usunięty
ghf

no i Pewna jest jedna seria która rozpocznie się w marcu,a potem zapadnie decyzja czy będzie kolejna?

ocenił(a) serial na 10

Nigdy nie jest w Austrii to podane wiem tylko że tam nie ma stopnia komisarza.

Tak na razie tylko jest pewne że wiosną 11 sezon co potem zobaczymy.

użytkownik usunięty
ghf

to podkomisarza chyba też nie?to taki Peter mógł być aspirantem jak Ryszard.

ocenił(a) serial na 10

Tak zawsze jest podane tylko stopień opiekuna.

użytkownik usunięty
ghf

czyli w Austrii stopień inspektora był równy stopniu komisarza we Włoszech i Polsce?

ocenił(a) serial na 10

Tak właśnie jest , w Austrii nad nimi był niejaki pan radca.

użytkownik usunięty
ghf

radca to odpowiednik komendanta?

ocenił(a) serial na 10

Raczej tak ale ten radca mało jest pokazywany ale czasem o nim wspominali.

użytkownik usunięty
ghf

Austriackich odcinków widziałem sporo znacznie więcej niż Włoskich,ale raz co opieprzył Christiana za zabawy z psem co słychać tylko jego głos i może raz go widziałem jak na chwilę wpadł nie widziałem,na pewno role komendanta we Włoszech i Polsce były znacznie bardziej rozbudowane.

A u Słowaków jak to wygląda jest ten komisarz podobny do Bromskiego z wyglądu i ilu ma pomocników,komendant tak występuje czy nie?

ocenił(a) serial na 10

Obejrzyj ost odc Austriacki Dopping tam radca opieprza Rexa u Hoffmana.

Facet z wyglądu przypomina Bromskiego ,ale jest lepszy aktorsko i lepiej wypada niż Marek ma 2 pomocników Lucas Simacek na którego mówi Simi odpowiednik Stockiego i Peter Halama jako ich wersja Austriackiego Petera. Jest patolog i emerytowany policjant tak jak u nas Gustaw a w Rexie Martin.

użytkownik usunięty
ghf

a jakiś komendant tam występuje?

ocenił(a) serial na 10

Nikogo niema prokurator czasem gdy wymaga tego sprawa.

użytkownik usunięty
ghf

a Film Cicha Noc widziałeś albo planujesz oglądać?

ocenił(a) serial na 7

Ja planuje obejrzeć, chociaż wiem że nie było to pytanie do mnie :D.
Zastanowiła mnie ostatnio jedna rzecz, gdy zakończą adaptować odcinki z Fabrim, Riverą i Terzanim, to czy zaczną również spolszczać odcinki z Rex Special Unit i ciekawe czy zdecydują się dodać postać na wózku biorącej czynny udział w przesłuchaniach, tak samo jak ma to miejsce w RSU. Ogólnie nie ma w polskich serialach żadnych wątków z tego typu postaciami aktywnymi zawodowo, co jest trochę dyskryminujące. Tak, wiem o czym myślicie, jestem jedną z takich osób i właśnie kończę studia licencjackie.
Jak uważacie czy w następnej serii dojdzie do zmiany opiekuna Alexa, czy jednak Górski pozostanie, przebijając tym samym Bromskiego w liczbie odcinków??

użytkownik usunięty
MBIITF

generalnie moje pytania są adresowane do wszystkich osób odwiedzających ten temat,ale z ghf najwięcej rozmawiam więc najłatwiej to adresować bezpośrednio do niego,choć nie ukrywam ze zawsze miło jak ktoś jeszcze wypowie się w temacie:).

ghf coś wspominał że był motyw że ta szefowa związała się z osobą poruszająca się na wózku inwalidzkim,jednakże na freedisc jest do 16 serii a to było później.No na pewno masz rację osoby z niepełnosprawnością są dyskryminowane w produkcjach,mimo że są aktywne zawodowo w prawdziwym życiu.W serialach raczej idą w kierunku że niepełnosprawna osoba niedługo odzyskuje pełną sprawność.

Sam się zastanawiam w kwestii zmiany opiekuna czy Piotr zostanie na dłużej czy kolejna zmiana,z tego co napisał ghf nawet nie wiadomo czy będzie więcej niż jedna seria.Osobiście wolałbym co pisałem wielokrotnie żeby to Nina pożegnała się z serialem,ale Piotr tjeż pewnie idąc z fabułą mógłby zostać góra dwa sezony i tak dałoby mu to aż 52 odcinki,albo jedną czyli 39 odc.Michał w sumie był dłużej niż powinien.

użytkownik usunięty
MBIITF

no i nie wiem na jakim stanowisku był zatrudniony ten bohater w Rexie,jednakże spokojnie taka osoba mogłaby pracować jako informatyk,psycholog,komendant,analityk i pewnie jeszcze na innych stanowiskach więc jak najbardziej byłbym za takim wątkiem.

ocenił(a) serial na 10

Ten na wózku to Carlo oficjalnie nie pracuje w policji ale może przesłuchiwać świadków , były partner Terzaniego , przed kalectwem związany z panią komendant Fiori , potem tylko przyjaciele. Z tego co wiem to w 11 serii Piotr ma być i na razie nie planują zmiany komisarza zobaczymy co będzie potem , może będą kolejne serie.

użytkownik usunięty
ghf

trochę dziwne nie pracuje w policji a może przesłuchiwać świadków.Czyli był partnerem Terzaniego zanim ten się pojawił na ekranie?

użytkownik usunięty
ghf

myślę że jakby miała być jedna seria to albo zabili by go na koniec serii,albo zakończyli z nim,a jak więcej to jak najbardziej mogą dać kogoś nowego.Ostatnio myślałem o Fabijańskim choć młody to jednak potencjał ma,poza tym Michał i Marek byli w podobnym wieku,Marek nawet młodszy.

ocenił(a) serial na 10

Wszystko o Carlo dowiadujemy się w 17 serii czyli Rex special Unit.
No wiesz tez nie wiedzą sami co będzie dalej i czy bedą kolejne serie zadcecydują latem przyszłego roku.

użytkownik usunięty
ghf

no pewnie oglądalność,budżet oraz czy aktorzy będą chętni zdecyduje czy będą kolejne serie.

ocenił(a) serial na 10

Dokładnie

ocenił(a) serial na 10

Tak fajnie wczoraj i dziś miałem porównanie 2 odc 4 serii u nas i W Rexie chodzi o epizody Zemsta oba były fajne choć u nas końcówka bardziej intrygująca , bo snajper załatwił tego Szalonego. W rexie jak Brandtner wychodził z banku był rozebrany i potem mamy całą trochę nudnawą akcję w dyskotece ale oba odc uważam za świetne i też fajne urodziny Michała na końcu.

4 sezon ogólnie uważam za najlepszy z Orliczem. Ten ranking wygląda tak

1 - 4 seria
2- 3 seria warto dodać że tylko w połowie z Michałem bo w kilku odc był Marek
3- 6 seria
4 - 5 seria
5 - 7 seria
6 - 8 seria Najsłabsza z Orliczem

użytkownik usunięty
ghf

a filmy Gejsza oraz Na granicy widziałeś?

ocenił(a) serial na 10

Oglądałem tylko tak trochę oba te filmy.

użytkownik usunięty
ghf

ten pierwszy beznadziejny nie dziwię się ze tak nisko oceniony,ten drugi niezły zwłaszcza rola Dorocińskiego świetna.

użytkownik usunięty
ghf

a SpiderManHomecoming?

ocenił(a) serial na 10

Tak widziałem choć lubię filmy Marvela to największy sentyment mam do Spidermanów Raimiego z początku lat 2000 , ale w Homecoming Peter jest fajny i Michael Keaton dobry jako sęp kiedyś grał Batmana a teraz jako czarny charakter.

użytkownik usunięty
ghf

miałem podobne spostrzeżenie Keaton jako Batman był młodym facetem a w Spiderman to już taki facet moment przed emeryturą.Mnie ciężko powiedzieć która część się podobała najbardziej.

Ligę Sprawiedliwości już widziałeś?