Co to za zakończenie powinien być jeszcze co najmniej jeden odcinek przecież nic się nie
wyjaśniło... Jak myślicie będą kolejne odcinki???
Tylko powiedz jak ma iść dalej serial? Albo wszystkich uniewinnią, albo powiedzą że był to przypadek co dla widza będzie że kryją "morderce", albo powiedzą że Mamut zrobił to specjalnie czego tak naprawdę nikt nie wie. Prócz Konasza który tylko podejrzewa to.
Teraz scenarzyści zrobili tak, że ciężko będzie zrobić drugie sezon, chyba że w drugim sezonie będzie cały czas sąd może "Prawo Agaty". Bo przecież nikt normalny nie uwierzy że sprawa się skończy w jednym odcinku a później bezproblemowo pojadą na kolejna misje.
Jak lubię ten serial tak nie wybaczę że nie zrobili Iwanowi porządnego pogrzebu takie do jakiego nas przyzwyczaili twórcy podobnych seriali. Co do samego odcinka jak dla mnie było ok, owszem mogli zakończyć z większym przytupem ale to co pokazali nie było złe jak dla mnie. Fajnie że Zbój dogadał się z córą.
Fajnie dla Zbója jako postaci serialowej ale mało realne w świecie rzeczywistym, jaki sporo rzeczy w tym serialu.
Bo to fikcja przeciez... Kazdy serial to malo realne zdarzenia w swiecie rzeczywistym i to jeszcze zdarzajace sie dzien po dniu co w ogole wyklucza ich "realnosc". Wszystkie seriale takie sa, jakby nakrecili serial o zyciu codziennym to bylby nudny, ogladalbys to co robisz co dnia czyli dom-praca-dom. W Afganistanie wbrew pozorom nie leja sie z kims codziennie, nie zabijaja co 15 minut a walka dwoch 10 osobowych grup osob zajmuje godziny a nie minute. Serial musi byc fikcja bo inaczej bylby NUDNY.
O jakich ty mało realnych serialach mówisz? Chyba serialach SF. A ten serial maił pokazać realia Polskich żołnierzy na misjach, wiec powinien pokazywać świat jak najbardziej realny. A serial ten własnie tego nie robi.
A drugie nie wiem skąd masz takie info o potyczkach trwających godzinę? Potyczki właśnie trwają kilka minut, ponieważ Talibowie dobrze zdają sobie sprawę, że czym dłuższa potyczka to można się spodziewać posiłków. Przykładowo lotnictwa czy helikopterów. Talibowie nie liczą na bitwy tylko zasadzki, czyli nagły atak i nagłe wycofanie.
Pewnie że zrobił specjalnie on jest negatywną postacią Zawsze robił co chciał Przecież to wyraźnie było pokazane jak się przymierzał i jaki był zadowolony na końcu.
Działań Mamuta to chyba sam Mamut nie ogarnia :D strasznie dziwna ta postać, w szczególności jeśli chodzi o relacje z młodym. W ogóle wydaje mi się że to zakończenie jest takie niby nie wyjaśnia wszystkiego co daje twórcom możliwość kontynuowania serialu a jednocześnie gdyby został serial anulowany to widz nie będzie miał jakiś większych pretensji.
Człowieku, a słyszałeś o Nangar Khel? Twórcy ewidentnie inspirowali się tym wydarzeniem. Dlatego też jest takie zakończenie - idealne na zakończenie produkcji.
Obniżyłem ocenę na trzy, po tym ostatnim odcinku. Co za syf. Oczywiście musiał być 'happy end', konasz się żeni, żądło tuli się z nim, melbor ma kochankę, młody pogodzony z bratem, a mamut zdecydował się na telefon do żony. Szkoda że wszyscy nie dostali Virtuti Militari.
Nie wiem czy wiesz ale Virtuti Militari nie można dostać za misje ... co jak donosi Polska Zbrojna (czyli źródło wiarygodne) ma się niebawem zmienić. Wnioskuje o to Stowarzyszenie Klub Kawalerów Orderu Wojennego Virtuti Militari. Tu jest więcej, jakby ktoś chciał http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/5900?t=Order-Virtuti-Militari-dla- zolnierzy-sluzacych-na-misjach-
Doskonale wiem o tym, jednak to była ironia. Order Krzyża Wojskowego, jest najwyższym odznaczeniem, które mogli dostać. Ale VM brzmi lepiej. ;)
PS: Polska Zbrojna nie jest wiarygodnym źródłem ;) W 1994, pisali że GROM to wojsko z bananowej republiki...
Moim zdaniem Polska Zbrojna się prostuje. Staje się bardziej rzetelna. W 1994 to był dziennik a wiadomo, że w dziennikach jest więcej głupich bubli niż w tygodnikach, miesięcznikach itd.
Swoją drogą miło spotkać tu kogoś zorientowanego ;).
Szczęśliwego nowego roku.
Czołem
Być może, ja od czasu do czasu, przeglądam ich stronę internetową ;)
Również życzę szczęśliwego nowego roku ;)
Pozdrawiam
Dokładnie, jak oglądałem ten odcinek to doszedłem do wniosku, że na moim continuum zakańczania seriali to jest modelowa 1, a najlepsze zakończenie oczywiście Rodzina Soprano, modelowa 10
Faktycznie to zakończenie niszczy w sumie całkiem udany serial. Kontynuacja tylko pogorszy sprawę z niezłego Afganistanu przeniesiemy się na salę sądową i spotkania w Warszawie co tylko wydłuży fabułę a nas kompletnie wynudzi. Mamut zostanie psychopatą, a cała reszta będzie żyć długo i szczęśliwie...Może kogoś zamkną na trochę, ale potem wypuszczą bo stawali w obronie państwa polskiego. Boczarska będzie mącić w towarzystwie, może nawet pokaże kawałek ciała , dojdą 1-2 nowe postacie z przeszłości naszych bohaterów, którzy trochę namącą i dołożą z 2-3 nowe poboczne wątki.