Obejrzałem dwa odcinki i postanowiłem sprawdzić dorobek "artystyczny" reżyserów:
Teraz albo nigdy!
Hotel 52
Linia życia
Przyjaciółki
Na dobre i na złe
M jak Miłość
Magda M.
i kilka podobnych popełnionych dzieł.
filmografia mówi sama za siebie.
Szkoda bo mógł być naprawdę fajny serial, w sumie liczyłem na coś w stylu kompanii braci jednak się przeliczyłem o czym przekonałem się już po 5 minutach.
Może później będzie lepiej na razie 5/10 na zachętę ;-)
Kuczeriszka reżyserował tylko pierwszy odcinek, pozostałe Dejczer. Jak zniechęcił cię pierwszy odcinek, to szkoda, że przestałeś oglądać. Drugi był zdecydowanie lepszy. Spróbuj teraz film leci na Canal + film . W środę będzie powtórka.
obejrzałem oba jednak chyba zbyt dużo się spodziewałem po tej produkcji. Jak dla mnie jest to ten sam schemat co na dobre i na złe czy m jak miłość (chociaż obejrzałem 1 odcinek) tyle że po liftingu i przeniesiona do Afganistanu.
Jednak na pewno obejrzę jeszcze parę odcinków... a może coś się zmieni i jeszcze zostanę najwierniejszym fanem tej produkcji ;-)
nie ma co oceniać na podstawie powyższych seriali
poza tym seriale te mają swoje grono, co ja mówię rzesze fanów, więc jeśli o przekaz chodzi nie jest źle :P
i najważniejsze jest to, że MA ma zupełnie inną tematykę także nie wrzucaj prosze wszystkiego do jednego wora tylko ze względu na rezysera ;)
mnie tam np bardziej interesuje kto pisze scenariusze :P
scenariusz jak dla mnie jest ok i naprawdę nie mam mu nic do zarzucenia ale moim zdaniem reżyser spaprał sprawę i serial który mógł być ciekawy zalatuje dość mocno telenowelą.
hmmm.... może grupą docelową są gospodynie domowe :P
W kompani braci NIE BYŁO znanych aktorów, moim zdaniem tamten serial to mistrzostwo, uważam go za najlepszy ale tutaj też będzie dobrze, czuje to, Schuchardt mój chyba ulubiony aktor.
"NIE BYŁO znanych aktorów" zgadza się. Dzięki temu czujesz bliski kontakt z bohaterem i wczuwasz się w klimat.
Kompania braci jest wzorem filmu wojennego i ciężko się do niego zbliżyć ale mam wrażenie że autorzy "misji" nawet nie próbowali
Dokładnie to, czuć realizm bo Maca Penkale i innych chłopaków nie widziałeś w 30 filmach wcześniej, zawsze zapominam w kompani braci że to tylko film i to właśnie jest ta sztuka.
zgadzam się jednak widać że wpadki zdarzają się nawet gigantom. Pacyfik to jedno z większych rozczarowań chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się identyczny jak kompania jednak kompletnie nie wciąga a bohaterowie są nijacy. Pomimo genialnego warsztatu i dużej kasy zainwestowanej w tę produkcję.
Powracając do tematu Misja Afganistan nie wciąga, nie ma realizmu, jest niskobudżetowa, a w każdym razie tak wygląda. Nie wspominając o obsadzie moim zdaniem nie trafionej.
Ja mam inne zdanie co do obsady. Nareszcie trochę nowych, fajnych twarzy. Małaszyński ok, tak samo Ostrowska. Mnie bolą błędy scenariuszowe. Np. facet w bazie "gubi" żółtą furgonetkę?!? Jak? To co on robił?
dooger - to jak obejrzymy całe 13 odcinków to wtedy ocenimy serial. Nie zgodzę się, że jest on nisko budżetowy. Jak na polskie produkcję nie jest najgorzej. Wykonano kawał ciężkiej pracy. Począwszy od przeszkolenia aktorów, zbudowania całej tej "afgańskiej wioski" kończąc na użyciu wojskowych sprzętów, rozmowach zarówno z zawodowymi żołnierzami jak i ich rodzinami. Czasu nikt nie tracił. Ciężko powiedzieć coś o scenariuszu na podstawie 2 odcinków. Nie wiem czego spodziewaliście się po pierwszych dwóch odcinkach ;/ totalnej wojny? zabijaki? Martwych żołnierzy? Spokojnie, na to też przyjdzie czas. Ja póki co film oceniam na 7 lub 8 w skali do 10.
może masz rację. poczekamy zobaczymy
nie lubie krytykować innych bo sam filmów nie kręcę ale po 2 odcinkach serial (telenowela) zrobił na mnie kiepskie wrażenie dlatego chciałem się podzielić swoimi wrażeniami.
Na samym początku 2 odcinka czułem straszną niechęć bo nie można kręcić tego Afganistanu w polsce, mój boże - Inna pogoda, inna wysokość npm, inne wszystko, strasznie nierealnie to wyglądało, aż odechciało mi się oglądać. Z Pacyfikiem mam odmienne uczucia, uważam że jest może nawet lepszy od Kompania Braci ale jakoś nie chce ponownie go oglądać a kompanie braci.... Mogę oglądać miliony razy.
dogger007, nie ośmieszaj się, co to w ogóle za sprawdzanie dorobku artystycznego reżysera, a co mają inne seriale (jakie by nie były) do tego?
"w sumie liczyłem na coś w stylu kompanii braci" - hahahahahah :D Nieźle się uśmiałem. Człowieku, co Ty porównujesz. Kompania braci miała zapewne taki budżet, że w ogóle nie ma co porównywać. Jeden odcinek był pewnie droższy w produkcji niż cały serial Misja Afganistan.
Jak dla mnie, po obejrzeniu pierwszego odcinka jest bardzo dobrze. Naprawdę nie sądziłem, że można tak fajnie spędzić czas przy jakimś polskim serialu. Oby tak dalej, a wierzę, że będzie jeszcze lepiej, jak już dotrą do Afganistanu.
Jeśli ktoś ocenia serial po dwóch odcinkach to gratuluje- nie powiem czego......dzieci z gimnazjum powinny mieć zakaz wchodzenia do sieci.
Takie są moje odczucia. Ale rozumiem że jedynie to co się Tobie podoba jest naprawdę warte obejrzenia a jeżeli ktoś ma inne zdanie z pewnością jest upośledzonym dzieckiem z gimnazjum :-)
Nie muszę oglądać "m jak miłość" żeby wiedzieć że to jest chłam wystarczy obejrzeć 1 odcinek.
Serial powinien zachęcać pierwszymi minutami do obejrzenia - tu mamy polska klasykę. Scenariusz pisał chyba 15latek. Tytuły odcinków - Braterstwo Broni (szkolenie), Pierwsza Krew (pierwszy ranny) - przecież to woła o pomstę do nieba. Laska, antygonista w postaci nienawsitnego żłoba - później zapewne superkumpel, dowódca szorstki, ale wyrozumiały. Stereotypy gonia same siebie. Przed odlotem: tata chory na raka, laska w ciąży, żony płaczą, dzieci na skajpie, drewniane dialogi.
Chłam najgorszego sortu, a szkoda, bo w drugim odcinku było kilka dobrych zdjęć.
Aha i jeszcze ta muzyka. To jest dopiero koszmar. Montaż? Dno Zupełnie nie odpowiada dynamice narracji.
Nic w tym szajsie nie gra. Nie polecam.
Po prostu niektórzy nie zrozumieli idei tego serialu. Tłem jest wojna w Afganistanie, a nie jego sednem. Nie spodziewajcie się filmu skoncentrowanego na walce(nawiasem mówiąc nikt czegoś takiego w Polsce nie nakręci bo nas zwyczajnie na to nie stać). Głównym celem jest pokazanie losów i perypetii samych żołnierzy. Ja osobiście z oceną poczekam do końca pierwszego sezonu. Póki co nihil novi. Większość motywów podpatrzona z zagranicznych produkcji.
Jak na razie widać, ze zdjęcia były kręcone w Polsce i klimatu trochę brakuje. Jeśli zaś chodzi o nagość to jest moda przyniesiona z USA, która do końca nie wiadomo czemu ma służyć.
klasyką to jest krytykowanie wszystkiego co się da, a to aktor nie taki, a to rezyse nie ten, pogoda chu.jowa itd itp :D leje z takich krytykantów do łez
wez zrób film jeden z drugim i pokazcie na co was stac, bo krytykowac byle głupek potrafi przed kompem
Z tymi środkami (sprzęt, pieniądze - za wyjątkiem aktorów serialowych, osobiście użyłbym naturszczyków, lub chłopaków z filmówki) zrobiłbym Ci serial nieszablonowy. Pitolenie, że to serial o wojnie i wojna jest tłem nie ma sensu - wobec tego akcja mogłaby się rozgrywać wśród żon i dzieci żołnierzy w Polsce, a nie na misji. Była to ewidentna próba zrobienia kasy na serialu wojennym i popularności symulacji wojennych FPP, jednak żenująca, pozbawiona polotu i utopiona przez brak profesjonalnej kadry - wspominany scenariusz, montaż, muzyka i duża część aktorów to absolutnie katastrofalny nawet jak na polskie warunki poziom.
Demony wg. Goi, mimo, że również fatalne i amatorskie o wiele lepiej moim zdaniem sobie radziły, ba Operacja Samum miała więcej klimatu.
tak sie łatwo zawsze krytykuje i szuka wad na siłe ;)
hehe a serial jaki opisałeś: " akcja mogłaby się rozgrywać wśród żon i dzieci żołnierzy w Polsce, a nie na misji" z tym, że nie w Polsce a w stanach już jest - Poslubione Armii i całkiem nieźle sobie radzi ;)
nie krytykuj dwóch odcineczków - pogadamy jak obejrzymy całośc, być może i ja zjade MA z góry na dół i będę się czepiać drobnych szczegółow byle by się czegoś czepić ;)
Powracam do tematu ponieważ po kolejnych odcinaka jestem pozytywnie zaskoczony :)
Nie jest to megawciągający serial ale coraz mniej przypomina telenowele a to się liczy
było 3/10 teraz na zachętę myślę że 7/10 jest ok
jednak serialowi brakuje tempa nie wiem czy to kwestia producenta czy reżysera
Według mnie ciekawy serial, sama tematyka ma potencjał. Jest jednak kilka rzeczy, które mnie drażnią, Mam takie wrażenie, że strasznie pusto w tej bazie, tak jakby były tam tylko dwa plutony, tzn Żądła i Konasza, no i sceny walk czy wkraczania do wiosek mi nie odpowiadają, jakoś tak nie budują napięcia, ma się wrażenie, że nie ma tempa i dynamiki w akcji. Ale te wszystkie bardziej przyziemne sprawy, interakcje pomiędzy żołnierzami jak najbardziej na plus, tu akurat fajnie im wychodzi. A obsada mi się podoba, według mnie trafili z ekipą.
eeetam Panowie co wy... świetny film, chłopaki wyglądaja zajefajnie w mundurach :D..........zaaaaaaaaaaaajefajnie ... uwielbiam facetów w mundurach polowych. Takie Polskie Generation Kill tam sie slinilam do Skarsgarda tu do Małszyńskiego.
To po prostu film dla kobiet :D