PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22414
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Kolejny mój strzał: "Król trefl"?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Gniazdo os owszem, Hrabina Rossakov nie chorowała (chyba?), a Króla trefla prawie nie pamiętam...

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

...już sprawdziłem "Króla trefla": nie, tam Poirot odkrywa, że nie było w ogóle morderstwa. Tak więc kombinujcie jeszcze nad jednym:D

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

no dobra, zlituję się, wybierajcie:
a) 24 kosy
b) Mordestwo w zaułku
c) Ekspres do Plymouth
d) Bombonierka

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Drogą eliminacji obstawiam "Bombonierkę", choć niezbyt pamiętam tego motywu, ale w tych 3 pozostałych wydaje mi się że nie ma czegoś takiego;) no trudne pytanie;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No niestety znowu zgadłaś:)
Pod koniec morderca pyta Poirota: "Czy prawda może poczekać parę miesięcy", on mówi "Oczywiście".
Twoja kolej. Ale w drodze uznania "Gniazda os" niech Paula też dorzuci jakieś swoje, jak tu zajrzy! :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dlaczego "niestety"? Chyba się obrażę;P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oj żart:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Za kogo przebrał się morderca z odcinka "Przygoda kucharki z Clapham"? Chodzi mi o zawód.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Za prawnika rzekomych krewnych z Australii:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jesteś niepoprawny!!;) Brawo!;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dziękuję!:D

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Moje pytanie: w pewnym odcinku Poirot, po rozwiązaniu sprawy, wiesza u siebie w gabinecie na ścianie jako "trofeum" oprawiony w ramkę banknot gwinei. Co to za odcinek i z jaką "intencją" wiesza to trofeum?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Czyżby to był odcinek "Przygoda kucharki z Clapham"?;D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Eh...myślałem, że najciemniej będzie pod latarnią:D Bo znowu mi "skradłaś odcinek", już miałem przygotowane to pytanie od rana:D
Ale zaraz zaraz...odpowiedź jest niekompletna...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

I fajne to pytanie, nieco podchwytliwie:) nic nie skradłam, tylko uprzedziłam Twoje myśli;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Aha, chodzi o intencję...Chodziło o to, że Poirot przyjął początkowo błahą sprawę zaginięcia kucharki, co było dla niego wstydliwe. Okazało się jednak grubszą sprawą. Ta gwinea miała mu przypominać, by nie pogardzać tym co wydaje się błahe.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No pięknie! Gratuluję!
Dawaj swoje, bo już mam dwa moje w kolejce, ciekawe, czy też "podkradniesz" odcinki;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ty z tym "dawaj" mnie rozbrajasz :D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Bo mnie wciągnęło! Dobrze że mam urlop, bo bym musiał robotę rzucić:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To możemy podać sobie rękę-ja też na urlopie akurat;) wciąga taka zabawa, wiem;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ja wymyślam na bieżąco pytania, bo ciągle mam problem z odpowiedziami na Twoje;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ładny mi "problem", 90% zgadujesz!

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

A Twoje pytania też są naprawdę niezłe, tylko że...trafiłaś na świra, który od kilku dobrych lat większość odcinków ogląda w kółko (a przynajmniej same rozwiązania pod koniec), sorki;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To rzeczywiście jesteś świr!!;) Czyli walka jest nierówna, bo ja średnio raz na miesiąc odcinek sobie włączę-choć robię to od kilku lat. Same rozwiązania oglądasz? Świr do kwadratu;) choć w pozytywnym sensie;)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Pytałam już, co Poirot dostał od Japp'a w odcinku "Boże Narodzenie H.P."...To teraz na odwrót: Co Japp dostał od Poirota w prezencie świątecznym?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Cygara hawańskie!
Hihi...
No to jedziemy: W którym odcinku Poirot próbuje wydobyć informacje o mordercy za pomocą...hipnozy?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A to nie Panna Lemon bawiła się w hipnozę? Muszę pomyśleć;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Owszem, i z niej Poirot zaczerpnął inspirację!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jeśli to jest to co myślę, to chodzi o "Przegranego gościa". Musiałam przejrzeć tytuły, by sobie przypomnieć właściwy:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Brawo! Nie sądziłem, że na to wpadniesz, sam znam dość słabo ten odcinek:)
Dajesz!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A widzisz, w końcu Cię zaskoczyłam;) znowu to "dajesz"...;) Daj mi chwilę do namysłu!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

spoko, może być i nawet jutro - tyle czasu, ile chcesz!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

:) a dziękuję:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak jak Ty ze mnie z poprzedniego pytania;) hihi;)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Podaj tytuły dwóch odcinków, gdzie mamy motyw spadnięcia ze schodów.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ale fajne!
1. Bombonierka
2. Niemy świadek
3. Karty na stół - choć tylko w retrospekcji (śmierć męża tej Lorrimer)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

O "Bombonierce" nawet nie pomyślałam, ale o "Pudełku czekoladek";) a tak to dobrze, super:) o jaaa...no świr;P

ocenił(a) serial na 9
ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

No to może ja od razu pytanko... ;)

Wymień co najmniej 3 odcinki, w których morderca ginie (lub wiadomo, że zginie, choć nie jest to pokazane) przez samobójstwo

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

*Acha - nie liczy się "Słonie mają dobrą pamięć";)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

No to by było:

1. Śmierć na Nilu
2. Zabójstwo Rogera Ackroyda
3. Randez vous ze śmiercią

:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O kurka! Zapomniałem o "Nilu":) Ale Randez-vous...? jesteś pewna?

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Ach, rzeczywiście!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jestem pewna, samobójstwo jest tam dość spektakularne:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tak, już sprawdziłem, pomyliło mi się z "Morderstwem w Mezopotamii"!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Brawo! Powinienem zażądać pięciu w takim razie:) Może wpadniesz jeszcze na 2-3? Ale to tak poza konkursem, bo pytanie jest Twoje!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Było 3, więc tak odpowiedziałam;) prawo nie działa wstecz! ;)ja też z tymi schodami w sumie dałam ciała, ale poza konkursem, jak mi się przypomni-dopiszę te 2 o których myślałeś!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No coś Ty, schody były super! W Bombonierze trudno to zapamiętać - chyba, że się jest świrem;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

:) no dzięki:) faktycznie-tylko świr zapamięta taki detal;) a najgorsze, że drugi raz dziś poległam odnośnie tego odcinka (swoją drogą Suchet stwierdził, że to jego ulubiony i najlepiej się bawił podczas jego kręcenia)