PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22414
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O, to nie wiedziałem. Ale na pewno jeden z oryginalniejszych - i mi również trochę bliższych, bo sam mieszkam w Brukseli:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

O!! No i super:) ale Ci zazdroszczę!!!!:) To faktycznie, może być Ci bliższy ten odcinek:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dziękuję! Powodów do zazdrości specjalnych nie masz, wierz mi:) Choć nie narzekam, sporo rzeczy w PL jest lepsze - poza zarobkami, rzecz jasna;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Coś wiem o zarobkach w Polsce i na zachodzie...Ale zazdroszczę Ci widoków:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dorzucam "Entliczek pentliczek":)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

hmmm... a gdzie tam samobójstwo? Blisko było, owszem, ale chyba nie było żadnego...?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ok, coś mi się pomyliło;) ale to i tak poza zabawą.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

aż sam sprawdziłem, nie, nie było:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Cóż za dokładność;) pamiętałam motyw rzucenia się pod pociąg. Sama zresztą sprawdziłam, co za gafę palnęłam;)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

W którym odcinku, pewien kot, pomaga Poirotowi i Japp'owi odnaleźć ukrytych oszustów?:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oj, to mnie zagięłaś:) Teraz ja muszę przebiec po tytułach, ale chyba trafiłaś w coś, czego nie widziałem:/

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Aaa!!! Przecież "pewien kot" nie musi być żywy i futrzaty, a może być egipski i przypominający raczej lamę:D Tajemnica egipskiego grobowca??? Tylko czy tam był Japp...?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie kombinuj;) pytam o żywego- biało-rudego;) nie chodzi o egipskie sztuczne koty!;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Och! Przyznaj się, że nie wzięłaś pod uwagę mojej przenikliwości i sama zapomniałaś o egipskim:D Ale ok, tam to nie była pomoc w znalezieniu "ukrytych oszustów".
No dobra, ponieważ najwyraźniej nie widziałem tego odc., wybór z czterech poproszę - spróbujemy Twojej specjalności, czyli dedukcji przez eliminację;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie mam się do czego przyznawać- działam z pełną świadomością i jasnością umysłu. Przenikliwość Twoja jest nadzwyczajna, ale nie dam się wciągnąć w pomówienia. A teraz kombinuj sobie moim sposobem (niezawodnym):

A. Zaginiona kopalnia
B. Dama w woalce
C. Podwójny grzech
D. Perypetie z tanim mieszkaniem

Dawaj! :D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Heh, no to pojechałaś:) A, B i D widziałem po 1 razie i to wpół przysypiając, C też raz, nie przysypiając :D
Tak więc kiepsko z tą eliminacją... Ale spróbujmy. W "C" kojarzę Hastingsa, a jeśli był Japp, to dopiero pod sam koniec - odpada. Rudy kot do kopalni to jak Hastings do Scotland Yardu... Poza tym tam tylko jakieś mapy i akcje były... - odpada.
Między B i D intuicja pcha mnie lekko do... "D", tam był jakiś motyw szpiegowski...
I jak?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie mogę:D ten "motyw szpiegowski" myślisz, że to byłby właśnie ten??;P nie będę komentować stwierdzenia, że intuicja Cię pcha do "D" ;) ale sporo w Twojej dedukcji jest zgodne z faktami;) może skup się na odcinkach, przy których przysypiałeś;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hahaha! Dobra, to oznacza, że i tak wygrałaś:)
B, choć pojęciam nie mam gdzie co i jak to było:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak, chodziło o B!! Odpowiedziałeś po wielkich podpowiedziach od mua, ale jednak. Dawaj z pytaniem, ale dopiero jutro odpowiem. Dobranoc!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dzięki! Za przeczołganie zemsta wkrótce;) Dobranoc:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dla ułatwienia dodam, że rzecz się dzieje w miejscu, gdzie są wypchane zwierzęta...takie "sztuczne zoo":)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

A "wypchaj" się z takim ułatwieniem! :D Nie widziałem na 100%. Dawaj 4 tytuły:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Na moje ułatwienie "wypchaj się"?? No, no...Zapamiętam!!;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dobra, to teraz takie ułatwienie: Poirot w tym odcinku zalicza noc w pudle;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Teraz to ja się już zastanawiam, czy ja w ogóle widziałem damę z woalce a nie pomyliłem jej z "podwójnym tropem" z Rosakovą - obczaję jutro

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To są dwa odrębne odcinki. "Dama w woalce" jest jednym z lepszych krótkich. Poirot tam występuje w niecodziennym image'u, a Hastings zachowuje się jak tchórz. Obczaj...jak na świra przystało;P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tak, wiem, że to są dwa odrębne, ale ja chyba kiedyś zacząłem "Damę" i nie skończyłem, a potem słowo "dama" zrównało mi się z "hrabiną" i uznałem, że to już widziałem - choć widziałem tylko "Podwójny top" - ewidentnie do nadrobienia

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Szkoda,że Ci się zrównało, bo "Dama" to dużo lepszy odcinek;)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

W którym odcinku Poirot, na ogół uznający kuchnię angielską za to, za co powinna być uważana, czyli za shit, zażera się jednak fish'n chips? :D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Pytanie doskonałe:) pamiętam ową scenę, ale nie potrafię przyłatać do tytułu. Był chyba wtedy z Japp'em? Potrzebuję ułatwienia, albo 4 tytułów , albo to i to;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dziękuję:) Do wyboru:
a) Przyjdź i zgiń
b) Zniknięcie Davida Davenheima
c) Żółty irys
d) Ekspres do Plymouth

Dla ułatwienia podaję, że nie był wtedy z Jappem:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To będzie "Żółty irys"! W a i d na pewno tego motywu nie ma. b nie kojarzę odcinka, ale w c jest motyw kulinarny. Także intuicja pcha mnie w kierunku "C";)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Zakładam że to dobra odpowiedź. Kolejne pytanie: Co w odcinku "Pierwsze, drugie, zapnij mi obuwie" panna Sainsbury-Seal pożyczyła Amberiotisowi (muzułmaninowi-nie wiem jak się pisze to nazwisko)?

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Zakładam że to dobra odpowiedź. Kolejne pytanie: Co w odcinku "Pierwsze, drugie, zapnij mi obuwie" panna Sainsbury-Seal pożyczyła Amberiotisowi (muzułmaninowi-nie wiem jak się pisze to nazwisko)?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Heh, no chwilę mnie nie ma a tu tyle się dzieje! Racja, "Żółty irys", gratulacje!
Amberiotis dostał termofor, cokolwiek by to było;)

Moje pyt: W "Kurtynie" morderca jest poddany egzekucji poza wymiarem sprawiedliwości, w imię wyższej konieczności ochrony reszty ludzi. Wymień jeszcze jeden taki odcinek, gdzie morderca został zamordowany przed procesem sądowym.

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

W śmierci na nilu morderca zostaje zamordowany przed procesem sądowym.

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Kurcze, no masz rację, ale mi chodzi o coś innego - nie "wspólne samobójstwo", żeby uniknąć procesu (takich jest całkiem sporo), a o morderstwo, wbrew swojej woli (por. "Kurtyna" - tzn. ktoś morduje mordercę na własną rękę, w interesie społecznym). Myślę, że masz prawo do zadania kolejnego pytania, bo nie doprecyzowałem może jasno - ale moje pytanie zostaje jeszcze "aktywne" dla następnej próby, ok?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Domyśliłam się, że chodzi Ci o zabójstwo inne niż w "nilu.." ale perfidnie wykorzystałam fakt niedoprecyzowania tego, ponieważ nie pamiętam innego odcinka. Chociaż... może w wielkiej czwórce? a może nie...

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Jaki szczegół zdradził, że Panna Gilchrist była obecna w domu Richarda Abernathie w dniu pogrzebu?

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

oczywsiście chodzi o odcinek "Po pogrzebie"

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

"Woskowe kwiaty pięknie wyglądają na malachitowym stole"... :D Mój ulubiony odcinek

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Tak więc ja podtrzymuję moje poprzednie pytanie:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

ale trafiłam :D

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Podpowiedź: jest to jeden z odcinków z Ariadne Oliver...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Czy chodzi o "Słonie mają dobrą pamięć?"

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Brawo!
Dajesz pytanie:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

nieznajomość którego mitu greckiego zdradziła niewiedzę lady Edgware w odcinku "śmierć lorda edgware'a"?

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Chodzi o sąd Parysa, poprzedzający wojnę trojańską. Tyle wystarczy?;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ale fajne pytanie!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Pytanie świetne, ale czy odpowiedź dobra;)