Do słynnej "Dynastii" nawet nie ma co porównywać. Tu fabuła jest niejaka. Brak tego
czegoś. Uważam, ze to kolejna nieudana produkcja TVP naśladująca produkcję TVN-u,
która i tak blado wypada na tle konkurencji. Postacie nie mają charakteru. Niegdyś piękna
Pani Grażyna Szapołowska w serialu wygląda na zmęczoną życiem kobietę. Porównując
produkcję do "Dynastii" to grzech.
Szczerze, to jest żałosne. TVP, telewizyjna misyjna wydaje naprawdę wielkie pieniądze na co? Na serial komercyjny opowiadający o życiu snobów. Do tego póki co są niepochlebne raczej opinie, czyli:
- produkcja komercyjna, nie misyjna
- produkcja słaba
- produkcja droga
Czyli mamy wady tylko. Szczerze nie rozumiem tej strategii. Są naprawdę ciekawe pomysły na serial, ile książek można byłoby zrobić np Szalbierza i to w taki sposób, że byłby ciekawy, widowiskowy. Przy okazji miałby większe walory i jakieś wartości artystyczne... ale czego w sumie wymagać od ciulów, których do TVP przygnał polityczny wiatr, nie kompetencje i osiągnięcia.
Masz rację uważam, że nowa produkcja TVP to kpina. Przepraszam, że tak mówię, ale pokazywanie czegoś co mają nieliczni czyli bogactwo to raczej nie na Polskę. Fakt oglądając nawet "Dynastię" człowiek wiedział, że ogląda kiczowate widowisko, ale w bogatej oprawie. Tam wszystko cieszyło ubrania, samochody, wystrój wnętrz. W "Rezydencji" jednak ten przepych to kpina, gdzie większość rodzin bierze wersalkę na raty lub meblościankę. Nawet biorąc pod uwagę komercję, to serial jak na razie niesie ze sobą klapę.
loko ale bez przesady! Ja rozumiem, ze Polska to nie Ameryka lat 60 ubieglego wieku, ale przecietne polskie spoleczenstwo nie przymiera glodem! owszem sa rejony biedne, jak wszedzie...ale mamy raczej mocna klase srednia! Polskie domu z zewnatrz i wewnatrz raczej robia wrazenie! nawet na tle brytyjskich np! a serial do du*y, jak to zazwyczaj bywa z serialami...oglada sie je nie w celach edukacyjnych tylko dla bezmyslnego relaksu:P
Mnie irytuje fakt, że na przykład brytyjskie BBC czy ITV potrafią ekranizować dobre książki. Co jakiś czas wychodzi nowy mini-serial. A u nas? Już dawno nie było dobrej ekranizacji. A tyle książek czeka. Żal...
BBC to sie zgodze, ale ITV? to tv publiczna ale niezalezna i raczej dobrych produkcji nie robi...wszystkie super mini-seriale typu 'Duma i uprzedzenie' czy 'Anki z Zielonych Wzgorz' to BBC przeciez i nie ma co TVP do nich porownywac...BBC dziala na skale swiatowa np. BBC World Service i ma inne zaplecze...
Mam na DVD ekranizacje 3 powieści Jane Austen wydane przez ITV i są super! Zdaję sobie sprawę, że BBC to potęga, ale myślę sobie, że TVP zamiast debilnych i ogłupiających seriali, typu "Rezydencja", mogłoby zrobić jedną dobrą ekranizację. Podejrzewam, że potrzeba by była podobna ilość pieniędzy.
Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey (wydane w kolekcji dvd). Oglądałam jeszcze Perswazje, które ITV zrobiło wyśmienicie! Polecam!
BBC jest najlepszą stacją państwową, to na pewno. Codziennie lecą dokumenty, jak kolega wyżej zauważył potrafią ekranizować książki. Podejrzewam, że młodzi twórcy mają nawet swój czas emisję swoich realizacji(nawet jeżeli to b. późna pora to dzięki temu mogą się jakoś debiutować na ekranie).
W TVP za to mamy telenowele, cienkie seriale, wiadomości i dobre filmy puszczane późną nocą, chyba z myślą o strażnikach nocnych, którzy oglądają TV w swoich budkach. Jest masa filmów, które z racji lat nie mają już drogiej licencji, a są dobre. Po drugie mogliby puszczać np najlepsze debiuty z festiwali filmowych. Stacje komercyjne już mamy i sądzę, że polskim widzom właśnie jest potrzebna nieco bardziej ambitna telewizja publiczna.
Mieli na nowo emitować Dynastię, która swoją premierę miała 20 lat temu. Nawet wygrała 50% w ankiecie i co nic. Dla mnie TVP emituje głównie swoje produkcję i na tym traci. Dla mnie seriale TVP są do dupy. Do dziś zastanawiam się, co sprawiło że TVP nie umiała dogadać się z stacją CBS w sprawie "Dynastii". Faktycznie kanały zachodnie angielskie, niemieckie stoją na wyższym poziomie od nas. Tam stawia się na klasykę.
Szczerze: nie jest dobrze, że najlepszym rozwiązaniem jest wykupywanie licencji na jakieś seriale sprzed 20 lat. Ja akurat fanem Dynastii też nie byłem, ale nie o to chodzi. Są naprawdę zdolni twórcy tylko, że ludzie zarządzający TVP to delikatnie mówiąc ignoranci, do tego zadufani w sobie, a zarazem bez odwagi. I bez urazy, Dynastia to nie jest szczególnie wartościowe pod względem artystycznym dzieło.
Analogicznym przykładem jest budowa muzeum sztuki współczesnej na miejscu KDT w Warszawie. Były świetne projekty, naprawdę w duchu sztuki współczesnej, a co wybrano? Zwykły prostokąt, wygląda jak jakiś magazyn zmieszany z szarym blokiem mieszkalnym. Tak samo jest w TVP - zamiast dobrych pomysłów wkrada się bylejakość.
Dla mnie "Dynastia" nigdy nie była wyznacznikiem czegoś wartościowego. Była po prostu dobrą rozrywką. Nigdy nie przepadałem za serialami, jednak ten tytuł wywarł na mnie jak najbardziej pozytywne wrażenie. Co do TVP to uważam, że jest to stacja typowo komunistyczna. Przepraszam, za stwierdzenie komunistyczna ale tak to odczuwam. Kiedyś jeszcze stacja emitowała klasykę, dziś mamy co rok te same tytuły. Tu stawiam pytanie za co mam płacić abonament? za to, że później dzięki temu są nagrywane produkcję typu "Rezydencja"?? że oglądam jak inni "wspaniali" prezenterzy rozbijają się samochodami i wszystko jest ok. Dla mnie jest bezcelowe tworzenie nowych kanałów, gdzie lecą te same tytuły.
Zgadzam się ze wszystkim co napisał założyciel tematu, tylko że "Dynastia" też była beznadziejnym serialem. Aha i tak na przyszłość jak coś jest bez wyrazu, beznadziejne itp. to mówi się, że jest nijakie. Słowo "niejaki" oznacza tyle co "jakiś" albo "pewien" np. Jeb! Jeb! Otwierać policja, czy mieszczka tu niejaki Zbigniew Kozodój?!
Słowo nijaki jest przymiotnikiem, a niejaki zaimkiem. Przepraszam za ten wykład w stylu Miodka, ale drażnią mnie takie pomyłki, podobnie jak zamienne używanie słowa bynajmniej i przynajmniej, albo mylenie pewien z pewny.
Co do TVP to już od dawna stacza się po równi pochyłej. Zamiast bawić, edukować i ukulturalniać po prostu otumania. Wartościowe filmy puszczane są w godzinach, kiedy oglądnąć je mogą tylko osoby cierpiące na chroniczną bezsenność, a programy pseudo rozrywkowe i seriale to marne kopie z kanałów komercyjnych. Ostatnio chcieli zlikwidować dobranockę, bo ma małą oglądalność. Jedno wiem na pewno, kiedy już dorobię się własnego domu, nie będzie w nim telewizora.
Porównywanie "Dynastii" do tej szmiry to jedno wielkie nieporozumienie. To był tylko chwyt reklamowy. "Dynastia" mogła sie nie podobać - można ją było kochać, albo nienawidzić, ale trzeba przyznać, że to ikona telewizji lat 80. Wszyscy ją oglądali nawet Biały Dom. I na stale zaistniała w masowej wyobraźni. Joanna Szczepkowska powiedziała, że to kicz, ale jednocześnie telewizyjne arcydzieło w swym rodzaju.
Natomiast co możemy powiedzieć o "Rezydencji"? Przede wszystkim kuleją dialogi. Czy naprawdę w Polsce nie ma utalentowanych ludzi? A może są tylko skutecznie ich się sporowadza do parteru bo znajomi królika muszą zarobić?
P.S. Tutaj link do pilota "Dynastii" po polsku. http://www.youtube.com/watch?v=R-apmlO2Qd0