PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39376
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Temat założony dla fanów tej pary abyśmy mogli o Niej podyskutować bez tak zwanych "hejterów"

ocenił(a) serial na 9
paulina_183

nie mam tak, ael rozumiem ze Ty tak masz? Ok mozna byc fanem Agrona i Nasira, a nie jakiegos Negrona.

loozack

Proponuję faktycznie już nie odpisywać na posty owego nadpobudliwego młodego człowieka, który potem w szkole chwali się, że robi gównoburze na kobiecych forach (bo to jest jego najbliższy kontakt z babami) :D

Ale na koniec, pozdrowienie od Jezusa:
http://assets.diylol.com/hfs/c7f/c5e/361/resized/jesus-says-meme-generator-jesus -knows-that-you-have-a-small-penis-0e325d.jpg

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

i to pisze osóbka z 'emo' w nicku...so sad. Swoją drogą ciesze się, że masz większego (jezeli chodzi o link) ....chłopak napewno jest zadowolony.

ocenił(a) serial na 7
paulina_183

Laska, spokojnie :) Próbuje wyprowadzić nas z równowagi i udowodnić jakie to my nie jesteśmy głupie, bo używamy skrótów i jaramy się nieistniejącymi postaciami. To już jego problemy w jego nudnym życiu, my przynajmniej mamy niezłą zabawę pisząc w tym temacie :D

Sayuki78

Trudno mnie wyprowadzić z równowagi uwierz na słowo.

ocenił(a) serial na 9
Sayuki78

ja nikogo nie próbuje wyprowadzic z równowagi, wyrazam swoja opienie, jak podkreslałem wielokrotnie.

ocenił(a) serial na 7
loozack

Tak, opinie o użytkownikach co jest już buractwem, a nie opinią.

ocenił(a) serial na 8
Sayuki78

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m2g2oyiKwV1qgyfflo1_250.gif

ocenił(a) serial na 7
Kasiek_haz

http://i46.tinypic.com/8xn9f5.gif
Soooooorki, samo wyszło. Już ni będę, słowo.

ocenił(a) serial na 9
Sayuki78

opinia po rozmowie z Wami taka sie wystawiła, sami pokazaliscie co reprezentujecie :D

ocenił(a) serial na 7
loozack

Tak nieelegancko się wtrącę, ale poczułam się zobowiązana wytłumaczyć Ci tę kwestię, skoro Cię ona tak burzy. To serial amerykański, angielskojęzyczni tak mają, że łączą słowa. To właściwie jedna z typowych metod kreowania słów w języku angielskim - zwie się 'compounding.' No i tak, skracają to sobie, bo są leniwi. My w polskim też sobie skracamy, tyle, że inaczej, ze względu na składnię.
To, że tak liberalnie do tego podchodzą i łączą imiona, to już inna sprawa, ale nie mniej jednak - jak już wcześniej wspomniano - popularna. Niby dziwnie to brzmi, nie po polsku, ale się zaadoptowało. Więc, coby nie wyjść na hipokrytę, wypadałoby na wszystkie naleciałości z angielskiego się burzyć, jeśli już, a nie tylko na nieszczęsnego Nagrona. :)
A tak BTW, też się zachwycam Nasirem i miło się Was czyta. :D

mowmitygrysku

Witaj w klubie :)

ocenił(a) serial na 9
mowmitygrysku

W końcu jakaś kokretna wypowiedz ;P tak czy siak i na to znalazłbym argument, no ale.....;p

ocenił(a) serial na 8
paulina_183

Ja tam z chęcią zobaczył bym Agrona w akcji z Gannicusem, Nasir trochę za bardzo zniewieściały jak na mój gust ;)

devil_gay

Hmm ciekawe, nigdy o tym nie pomyślałam. Gannicus z Agronem lub z Nasirem to było by ciekawe połączenie

paulina_183

Jakbym zobaczyła Gannikusa z Agronem lub Nasirem, to jestem pewna, ze ten widok wypaliłby mi oczy.

emo_waitress

Bardziej niż widok Ganniego z Bobrem ?

paulina_183

Haha :D No tak, bo w tym zdarzeniu nie uczestniczył nikt z moich ulubieńców i miałam tylko facepalm ^^

emo_waitress

Czemu jej nikt nie lubi? Zima była Ganni bobra zauważył pomyślał "a uj z Tym , będzie mi ciepło" i poszło :) Ja osobiście chciałabym zobaczyć tą scenę gdzie Castus i Nasir mieli sobie paść w ramiona. (o właśnie jeśli chodzi o ramiona, szkoda że Nasirowi niezostawiono tatuażu )

paulina_183

*nie zostawili

paulina_183

Otóż ta scena istnieje, mówił o niej Blessing i Dan. Nie było tyle "padania w ramiona", ale była to scena bardzo emocjonalna, Dan mówił, że że Pana się wykazał w tej scenie.
No i wycięli ją ku*wy niemyte w 8 odcinku na rzecz Ryczącej Naevii.
http://24.media.tumblr.com/a24c9bab104ad6b4fe6bff522a01ea02/tumblr_ml8d7xlsT21qi ip6uo1_400.gif

ocenił(a) serial na 7
emo_waitress

No bo wiesz, odpowiednia porcja dramy na docinek musi być :D

emo_waitress

Bo cierpiącej Naevii nigdy nie za mało :) Ciekawe czy wypuszczą tą scenę tak jak tą gdy Nasir i Agron pilnowali Ilithyi.

paulina_183

Mam taką nadzieję. Brakowało tej sceny nawet ze względów czysto fabularnych. najpierw pokazują scenę, kiedy Kastus narzuca się Nasirowi, potem okazuje się, że Agron umarł... i nic. A przecież skoro Kastus zarywał do Nasira, kiedy u jego boku stał skłonny do agresji partner, to co - teraz jak nie ma konkurencji, Kastus ot tak rezygnuje? Powinna być scena, kiedy znowu do niego startuje i Nasir raz a porządnie go usadza i opłakuje Agorna, bo potem następuje scena, która bez tego wydaje się dziwna, a mianowicie sam Kastus nakierowuje Nasira na ocalałego Agrona i potem cała trójka wydaje się pogodzona.
Bez tej sceny cały wątek Nasira i Kastusa oraz potem Agrona wydaje się nielogiczny.

PS.Moja pomyłka, ta scena miała być w 9 odcinku,

emo_waitress

Chciałabym by się ukazała ta scena ponieważ to będzie scalać tą całą historię która dużo ucierpiała bez tego wątku. Po za tym brak mi sceny gdzie N i A się godzą. Może jednak okaże się że będzie o wiele więcej wyciętych scen tej pary.

ocenił(a) serial na 8
paulina_183

A z Zemsty zostało dużo wycięte? bo patrzę, że ja coś nie w temacie z wyciętymi scenami ...

Kasiek_haz

Jeśli chodzi o Agrona i Nasira to tylko o tej scenie wiemy jeśli chodzi o zemste

ocenił(a) serial na 8
paulina_183

Jaką scenę? To jest coś ponad to co było w serialu? aaaaaaa i ja nie widziałam jeszcze?!

Kasiek_haz

Z Zemsty znam tylko wyciętą scenę, kiedy Nasir i Agron pilnują Ilithyii, rozmawiają ze sobą, potem podszedł ten Rzymski dziadek z zupą dla niej. Nie wiem, czy były jeszcze inne.

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

ciekawe ile z WotD wycięto? Nie tylko ich, ale ogólnie. SDK pisał podobno, że dodatkowe sceny będą na blurayu. Ale w naszej kochanej Narnii to raczej się wydania nie doczekamy.

Kasiek_haz

Więc musimy wejść do szafy :) Ciekawe kiedy wyjdzie bluray..

ocenił(a) serial na 8
paulina_183

A kupowałyście dvd poprzednich sezonów? Ja chciałam, ale po polsku nie ma. Naprawdę trzeba przez szafę przejść, żeby kupić :) Co prawda wystarczy mi z angielskimi napisami, ale co w ojczystym to w ojczystym ...

Kasiek_haz

Ja jednak wolę po angielsku,tłumacze strasznie kaleczą ten serial.Opuszczają niekiedy całe zdania wypowiadane przez bohaterów, jednak wolę z napisami albo po prostu oryginał :)
Nie kupowałam ale zastanawiam się nad zakupem WoD gdy wyjdzie ale to zapewne będę musiała na to dłuuugo czekać :)

ocenił(a) serial na 8
paulina_183

Ja też mam na myśli napisy, tylko i wyłącznie. Mając polskie łatwiej domyślam się kwestii po angielsku :)
Lektor to zbrodnia.

Kasiek_haz

W każdym filmie czy serialu lektor to zbrodnia.

ocenił(a) serial na 8
paulina_183

To prawda. Ja już się tak odzwyczaiłam, że nawet jak zdarzy mi się coś oglądać w tv, to i tak słucham aktorów, na tyle, na ile facet ich nie zagłusza. Ale do Spartakusa z lektorem to nawet bym nie podchodziła.

Kasiek_haz

Ja wczoraj się skusiłam i żałuje..w życiu takich głupot nie słyszałam,Agron nie przeklinał, rozmowy były takie jakby żyli w tym wieku jedynie czekałam aż Gal z Celtem wyciągną Wii i zaczną grać. Do tego gubienie dialogów.

paulina_183

Całkowicie się zgadzam. Już o tym wspominałam na forum, widziałam 1 odcinek z Zemsty z lektorem i to była tragedia. Np. co najlepiej zapamiętałam to cała rozmowa Nasira z Mirą została całkowicie źle przetłumaczona.

Oglądanie tego było bardzo frustrujące :D

emo_waitress

Już nigdy nie będę oglądać spartacusa z lektorem, nigdy!!To obraza dla wszystkich fanów, dialogi uwspółcześnione złagodzone. Przez to niektóre postacie traciły swój charakter :)
Wczoraj zaczęłam oglądać ponownie Spartacusa :) Co prawda rozpoczęłam od Vegance ale mam powód, uwielbiam jak Lukrecja ukazuje się Ithili :) To szaleństwo w oczach :)

paulina_183

A ja właśnie zaczęłam oglądać Rzym, świetny serial. Ale ma kilka głównych wad, a mianowicie bardzo irytującego głównego bohatera (Lucjusz), a główne Rzymianki - antagonistki są wyjątkowo antypatyczne. Lukrecja i Ilithia biją je na głowę.
Za to mają milion razy lepszego Cezara.

Rzym jest super, ale Spartacus jest mimo wszystko fajniejszy :)

emo_waitress

Ja cały czas szukam czegoś co zastąpi mi Spartacusa :) Na razie oglądam obyczajówki i nic więcej, myślę nad Vikingami i Kodem da Vinci

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

W Rzymie tak naprawdę lubiłam mało kogo, ale kreacje aktorskie zachwycały praktycznie w każdym przypadku. Attia, Marek Antoniusz, Brutus!!, Cezar!!, Oktwian, Pullo i Lucjusza też oczekiwałam na ekranie.
Zupełnie inna stylistyka niż Spartakus, ale sam serial - rewelacja.

emo_waitress

Ja Rzymu nie mogę. Kiedyś nawet przechwyciłam od kogoś kilka odcinków, ale nie dałam rady. Zobaczyłam przez przypadek jak (VERY MINOR SPOILER) jeden spośród zdaje się głównych bohaterów, żołnierz, idzie drogą z innymi i w pewnym momencie widzi młode dziewczę, co to w spokojności wypasa sobie jakieś zwierzaczki. I nagle ten żołnierz wybiega z szeregu, opiera dziewcze płaczące, ale cierpiące w milczeniu o drzewo, unosi suknie, spuszcza, to co jest do spuszczenia i ... wiadomo. Potem zadowolony, jakby właśnie się odlał wraca na miejsce. Dziewczyna ma życie złamane, bo on się 'odlał'. Ja wiem, że w Spartakusie niektórzy mieli gorzej, ale ... dziewczyna wypasająca gęsi to taki niewinny, słowiański niemalże obrazek, że nie mogę ...
Normalnie ciśnienie mi się wtedy podniosło.
W Spartakusie najbardziej poruszająca była scena, gdy Lukrecja (chyba) zabija niewolnicę. Niewolnica leżała spokojnie poddając się losowi (trochę jak Nieskalani z Gry o tron - wczoraj stwierdziłam, że ja chyba tylko dla nich to oglądam i czytam). Słowem nawet nie pisnęła jak ją zabijała (tylko domina jej przez gardło przeszło w ostatnich chwilach). Wstrząsająca scena.

happyand

Ta scena to Marek Antoniusz, który "bierze" tak dziewczynę pasącą owce.

A ta scena z Lukrecją o której mówisz.. hmm.. nie przypominam sobie czegoś takiego - możesz podać więcej szczegółów?

Różnica między Rzymem i Spartacusem jest taka, że Spartacus pokazuje dwie perspektywy: niewolników i Rzymian. Natomiast w Rzymie niewolnicy albo są ekstremalnie oddanymi panom i paniom sługami, albo bezimienną masą wykorzystywaną w najgorszy sposób. Nawet owa pasterka ma zostaje zignorowana w momencie, kiedy Marek zrobił swoje.

Moim zdaniem to jest jeszcze bardziej przerażające. W Spartacusie niewolnicy byli pokazywani jako ludzie. Tu poświęca się im dokładnie tyle uwagi, co w tamtych czasach.

emo_waitress

Ad Lucrecja: Znalazłam zdaje się fotkę z tego wydarzenia ... jak widzę, to ta niewolnica nie broni się przed atakiem, a przecież jeszcze żyje - ma ramię uniesione - poprawcie mnie jeśli się mylę (nie mam możliwości teraz zapuścić tego odcinka - :P jestem jakby nie w domu):
http://www.tv.com/news/the-6-best-kills-of-the-spartacus-vengeance-finale-in-pic tures-28264/

Ad Rzym: W takim układzie utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że nie mam czego szukać w tym serialu. Musiałabym mieć pod ręką silne uspokajacze.

happyand

Aaaaa, to jest scena poprzedzająca zabicie Ilithii.

Wiesz, na 2 sezony nie ma aż tak dużo bestialskich scen ukazujących podły los niewolników. Na pewno jest tego więcej w Spartacusie, wiec skoro przetrwałaś ten serial, z Rzymem powinnaś sobie poradzić ^^. I w Rzymie każdy Rzymianin - i Kleopatra - ma prawdziwie oddanych niewolników, w Spartacusie tak oddany był tylko Doctore ojcu Batiatusa i Kore.
Akcja Rzymu dzieje się głównie wśród Rzymian, więc nie ma tak wiele scen z udziałem niewolników.

O wiele bardziej irytujący są sami Rzymianie - doskonale przedstawieni w Spartacusie. Za to tu szczerze nienawidzę głównego bohatera, 2 główne bohaterki są wyjątkowo antypatyczne, reszta Rzymian również jest odrażająca. Polubiłam tylko Cezara i byłam zafascynowana Oktawianem i jednym z jego przyjaciół.
No i Kleopatra była spoko.
Co nie zmienia faktu, że aktorzy zagrali doskonale :)

ocenił(a) serial na 8
paulina_183

Ja wczoraj oglądałam dwa ostatnie odcinki B&S. Miło było wrócić do tamtych czasów. Batiatus, Onomejus, Duro. Dopiero jak się wraca to czuć jak ten serial się zmienił. I tylko jeszcze bardziej uwielbiam Ashura i coraz bardziej nie lubię Kriksusa jak oglądam na nowo :)

Kasiek_haz

Ciekawe czy gdyby żył Duro, Agron zwróciłby uwagę na Nasira? Jak myślisz..?

ocenił(a) serial na 8
paulina_183

Niech no ja tylko zacznę się rozpisywać na ten temat. Bo jako Duroentuzjastka tworzyłam już wiele scenariuszy na temat tego, co by było jakby przeżył bunt w domu Batiatusa. Osobiście skłaniam się do teorii, że wtedy on i Agron próbowaliby uciekać do domu, tak jak mieli to w planach. Więc coś musiałoby ich powstrzymać. Moją pierwszą gałęzią fabularną było to, że Duro zawiesił oko na Mirę (pierwsza dziewczyna, z którą go parowałam), a widząc, że Spartakus ją nieco olewa postanowił zostać i być "ramieniem do wypłakiwania się". W między czasie Agron poznaje Nasira i zabawa trwa.
W ogóle w ich wątku brakowało mi reakcji innych. Taki Duro byłby na miejscu rzucając głupkowate komentarze :) Bo ja jego zawsze widziałam jako comic refiel.
Później parowałam go z Chadarą. Wtedy mogliby całą czwórką chodzić na podwójne randki i w ogóle tęcze i jednorożce :)
A podczas WotD oczywiście parowałam go z Saxą. Oczami wyobraźni widziałam jak Germanka na wiecznej chuci torturuje biednego Duro, który uciekając od niej siedzi i cock blockuje brata. A Saxa spędzając z nimi czas patrzy spode łba i myśli: "Otaczają mnie same baby!"
Myślę, że Duro nie byłby przeszkodą dla Agrona i Nasira. Wiedział przecież o preferencjach brata i obaj chcieli swojego szczęścia.
Strasznie podobała mi się ich relacja, bo widać było, że są swoimi największymi przyjaciółmi. A właśnie przyjaźni, takiej prawdziwej przyjaźni, brakuje mi w serialach. Niestety, jest wypychana na rzecz "miłości" kompletnie pomylonej z chucią.

Kasiek_haz

shit teraz to cię zmuszę o napisanie jakiegoś opowiadanka oczywiście z humorem :D
Duro z Saxą hmm.. może i nawet by było, na pewno by jej nie zostawił dla bobra :D