PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9771}
7,5 34 tys. ocen
7,5 10 1 33943
7,1 12 krytyków
Stawka większa niż życie
powrót do forum serialu Stawka większa niż życie

BRUNNER

ocenił(a) serial na 10

Wiem że to głupie ale przez kreacje pana Emila Karewicza, który starał się jak sam mówił
żeby wróg nr 1 Hansa Klossa posiadał ludzkie odruchy odnoszę od czasu do czasu
wrażenie że Brunner wcale nie był złą postacią tylko mającą do wyruwnania rachunki z
Klossem i że obaj nawet po zdemaskowaniu J-23 na swój sposób czuli do siebie
sympatie.Oczywiście jest to mówię bzdury gdyż wystarczy wspomnieć rozwiązanie zagadki z
odcinka "Edyta" żeby wiedzieć że wyjątkowa kanalia z niego choć jeżeli ktoś widział dość
średniawą "Stawkę większą niż śmierć" to wydaje mi się że Brunner jest niczym w
porównaniu z tym SS-manem granym przez Adama Woronowicza.

ocenił(a) serial na 10
Bondman

Trzeba było czytać książkę (co prawda propaganda niezła, ale jaka urocza), nie miałbyś wątpliwości co do tego, jaki on jest. To, co chciał zrobić z robotnikami w odcinku "Oblężenie" też Cię nie przekonuje? Niezaprzeczalnie rację miał Janek, kiedy powiedział - "Wyjątkowa z ciebie kanalia, Brunner", może właśnie dlatego tak ciekawa to postać. : D

ocenił(a) serial na 10
Svitrigaila

Chodzi mi tu głównie o kreacje pana Karewicza stworzył w serialu postać jak najbardziej negatywną ale odczuwa się do niego sympatię poprzez grę aktorską i styl bycia tej osoby.Zanim J-23 został zdemaskowany Brunner bardzo lubił swojego starego przyjaciela :-D.
A propos czy opowiadania na podstawie "Stawki..." są bardzo wierne serialowi ?.Wolałbym żeby nie bo wtedy ciężej się mi czyta ....

ocenił(a) serial na 10
Bondman

Rozumiem, rozumiem, w tym wypadku zgodzić się muszę.
Zależy, które. Część ogranicza się tylko do zmiany nazwisk, inne mają zupełnie inne rozwiązania, jeszcze inne nie mają wersji filmowej ani teatralnej. Wszystkie, niestety, wzbogacone o to, czego w serialu się aż tak nie czuje - propaganda, propaganda, propaganda. Choć u mnie to raczej pobłażliwy uśmiech, rozbawienie budzi, nie odrazę.

ocenił(a) serial na 10
Svitrigaila

Dzięki wielkie za pomoc i zapraszam do siebie.Lubię rozsądnych ludzi (tak jak Kloss w odcinku "Wielka Wsypa" lubił rozsądnych polaków.Nie wiem czy pamiętasz ten tekst rzucony do Zająca vel Wolfa).Cieszę się że wiesz co dobre i wolisz oglądać już seriale o polskim szpiegu który dla walki z faszystami lubi czasami pogadać po przyjacielsku z Komunistcznymi i popić za pokój i wspólne zwycięstwo z oficerem ZSRR niż zachwycać się niepowstrzymanymi braćmi M. :-D. "Stawka..." jest super i nie zmieni tego przeciętniacka "Stawka większa niż śmie(r)ć" mimo braku propagandy i większego realizmu historycznego oraz kilku efektów specjalnych a to za sprawą dawnego aktorstwa ,którego niestety jest w Polsce coraz mniej...ehhh

Bondman

...A i tak "...Śmierć" byłaby niczym bez duetu Mikulski and Karewicz...

ocenił(a) serial na 9
Svitrigaila

Dodam tylko, że książki zostały napisane przez... obu scenarzystów serialu :) I wydane pod "nazwiskiem" Andrzej Zbych". Większość opowiadań nawet dialogi ba przepisane bezpośrednio ze scenariusza.

ocenił(a) serial na 10
AJGOR_2

To chyba wiemy wszyscy. (: