Nie bardzo rozumiem fabułę.
Akcja ma dziać się w 1945 jako retrospekcja (Kot, Adamczyk) a także w czasach późniejszych (Mikulski, Karewicz). Konkretnie jakich? Patrzę w trailer i się to kupy nie trzyma. Widzę Kota i Adamczyka w mundurach z czasów wojny. Zatem OK. Jednak Mikulski i Karewicz są w czasach późniejszych. Teoretycznie. Widzę ich w mundurach niemieckich z czasów wojny pomimo że są już starymi dziadkami. Po ich wieku można sądzić że to jakieś lata 80. Dlaczego mają w takim razie te mundury? Cała zresztą otoczka stylizowana jest na lata 40. - Olbrychski i ten młodszy ''oficer'' w swoich strojach nie wyglądają na ludzi z lat późniejszych ( http://1.fwcdn.pl/ph/35/21/623521/246827.1.jpg ). Czy te wydarzenia po wojnie to jakaś alternatywna rzeczywistość np. Niemcy wygrali wojnę?
Czy ktoś może mi to przybliżyć?
Wszystko zdaje się być na miejscu. Akcja po wojnie będzie umiejscowiona w latach 70 maks 80 wtedy mundur armii niemieckiej wyglądał jak na obrazku nr 5 w linku, który podaję poniżej czyli nie odstaje od tego co widzimy na twoim zdjęciu.
berlinermauer . pl/index . php/umundurowanie/zsrr/ [trzeba pokasować spacje przy kropkach żeby działało]
Ubiorami Olbrychskiego i tego gościa w kapeluszu bym się nie przejmował pewnie się Vega za dużo filmów szpiegowskich naoglądał. Ja się nie mogę doczekać wyjaśnienia dlaczego Stanisław w latach 70 nadal znajduje się u Niemców. Umknął im koniec wojny i J23 ciągle nadaje? Poczekamy zobaczymy.
Dokładnie. Skoro Kloss został zdemaskowany to dlaczego nadal są obaj u Niemców? W dodatku kiedy III Rzesza upadła. Dziwne to.
Ja się spodziewałem, że to pędzie pojedynek wywiadów. Stasiek i Bruner muszą jeszcze raz wrócić do służby bo ważą się losy sprawy, w której tyko oni mogą pomóc ale Stasiek jako Hans w mundurze niemieckim. Chyba się trzeci raz nie nabiorą na ten sam numer?
Ja liczyłem, że to będzie coś w klimacie "Szpiega", żałuję, że poszli w akcję, widowiskowość, efekty, jakieś złoto nazistów itp. Trochę nie moja bajka, ale nie będę oceniał przed obejrzeniem.
Nie chce Ci zbytnio zdradzać fabuły.
Sceny z Mikulskim, Karewiczem i Olbrychskim dzieją się w 1975 r.
Część Niemców (faszystów) uciekła i ukrywa się po wojnie. Nawet wśród nich jest sam Borman. Ale poglądów nie zmienili.
Mundury mają też te same. Kloss jest wśród nich ale ten prawdziwy. co w 1 odc. został wywieziony na wschód, a film polega
ma tym, że Stanisław Kolicki jest zmuszony do pracy z UB i musi wcielić się znowu w Klossa.
Dla porządku muszę sprostować, że do Mikulskiego należy 65%, a nie do Kota jak sugeruję plakat bądź zwiastun.
Do połowy filmu pojawiają się na przemian, pół na pół, a w drugiej połowie jest już tylko Mikulski.
Film jest oczywiście słabszy niż serial, ale bardzo dobry i wart obejrzenia.
Karewicz jest prześwietny. Znakomite dialogi.