PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9771}
7,5 34 tys. ocen
7,5 10 1 33947
7,1 12 krytyków
Stawka większa niż życie
powrót do forum serialu Stawka większa niż życie

Nie bardzo rozumiem fabułę.
Akcja ma dziać się w 1945 jako retrospekcja (Kot, Adamczyk) a także w czasach późniejszych (Mikulski, Karewicz). Konkretnie jakich? Patrzę w trailer i się to kupy nie trzyma. Widzę Kota i Adamczyka w mundurach z czasów wojny. Zatem OK. Jednak Mikulski i Karewicz są w czasach późniejszych. Teoretycznie. Widzę ich w mundurach niemieckich z czasów wojny pomimo że są już starymi dziadkami. Po ich wieku można sądzić że to jakieś lata 80. Dlaczego mają w takim razie te mundury? Cała zresztą otoczka stylizowana jest na lata 40. - Olbrychski i ten młodszy ''oficer'' w swoich strojach nie wyglądają na ludzi z lat późniejszych ( http://1.fwcdn.pl/ph/35/21/623521/246827.1.jpg ). Czy te wydarzenia po wojnie to jakaś alternatywna rzeczywistość np. Niemcy wygrali wojnę?
Czy ktoś może mi to przybliżyć?

ocenił(a) serial na 8
KLAssurbanipal

Wszystko zdaje się być na miejscu. Akcja po wojnie będzie umiejscowiona w latach 70 maks 80 wtedy mundur armii niemieckiej wyglądał jak na obrazku nr 5 w linku, który podaję poniżej czyli nie odstaje od tego co widzimy na twoim zdjęciu.

berlinermauer . pl/index . php/umundurowanie/zsrr/ [trzeba pokasować spacje przy kropkach żeby działało]

Ubiorami Olbrychskiego i tego gościa w kapeluszu bym się nie przejmował pewnie się Vega za dużo filmów szpiegowskich naoglądał. Ja się nie mogę doczekać wyjaśnienia dlaczego Stanisław w latach 70 nadal znajduje się u Niemców. Umknął im koniec wojny i J23 ciągle nadaje? Poczekamy zobaczymy.

reese

Dokładnie. Skoro Kloss został zdemaskowany to dlaczego nadal są obaj u Niemców? W dodatku kiedy III Rzesza upadła. Dziwne to.

ocenił(a) serial na 8
KLAssurbanipal

Ja się spodziewałem, że to pędzie pojedynek wywiadów. Stasiek i Bruner muszą jeszcze raz wrócić do służby bo ważą się losy sprawy, w której tyko oni mogą pomóc ale Stasiek jako Hans w mundurze niemieckim. Chyba się trzeci raz nie nabiorą na ten sam numer?

ocenił(a) serial na 10
reese

Ja liczyłem, że to będzie coś w klimacie "Szpiega", żałuję, że poszli w akcję, widowiskowość, efekty, jakieś złoto nazistów itp. Trochę nie moja bajka, ale nie będę oceniał przed obejrzeniem.

ocenił(a) serial na 10
KLAssurbanipal

Nie chce Ci zbytnio zdradzać fabuły.
Sceny z Mikulskim, Karewiczem i Olbrychskim dzieją się w 1975 r.
Część Niemców (faszystów) uciekła i ukrywa się po wojnie. Nawet wśród nich jest sam Borman. Ale poglądów nie zmienili.
Mundury mają też te same. Kloss jest wśród nich ale ten prawdziwy. co w 1 odc. został wywieziony na wschód, a film polega
ma tym, że Stanisław Kolicki jest zmuszony do pracy z UB i musi wcielić się znowu w Klossa.

Dla porządku muszę sprostować, że do Mikulskiego należy 65%, a nie do Kota jak sugeruję plakat bądź zwiastun.
Do połowy filmu pojawiają się na przemian, pół na pół, a w drugiej połowie jest już tylko Mikulski.
Film jest oczywiście słabszy niż serial, ale bardzo dobry i wart obejrzenia.
Karewicz jest prześwietny. Znakomite dialogi.

ocenił(a) serial na 7
KLAssurbanipal

Mundury w których są Mikulski i Karewicz to mundury NVA, czyli armii NRD:)