PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9771}
7,5 34 tys. ocen
7,5 10 1 33947
7,1 12 krytyków
Stawka większa niż życie
powrót do forum serialu Stawka większa niż życie

Mam pytanie...

ocenił(a) serial na 7

Kto zastrzelił kelnera Płusza na starej przystani w odc. 7 Podwójny nelson? Mi się wydaje że to Hanna bo przecież tylko ona wiedziała o spotkaniu Klossa z nim.

lukasz010793

A ja mam pytanie wie ktoś gdzie obecnie znajduje się miejscowość Lisko- Zdrój ( nie ma takiej miejscowości może zmienili nazwę )

Raditz

Mowa o miasteczku w Generalnej Guberni, może, ze względu na pewne podobieństwo nazw, chodziło o Busko-Zdrój. Swoją drogą, ciekawe dlaczego nie używano prawdziwych nazw miejscowości. W innym odcinku mowa o blokadzie portu Tolberg, a wiemy, że funkcjonowała nazwa Kolberg - Kołobrzeg.

t_g_filmweb

Dla mnie bardziej Lesko na Podkarpaciu, w dodatku przed I wojną światową często zapisywane jako Lisko.

t_g_filmweb

Edit: za tym, że to Lesko przemawiać też może podobieństwo nazwy do Kazimierza Leskiego, który miał w prawdziwym życiu przechwycić od Niemców plany Wału Atlantyckiego jak w tym odcinku, więc mogło to być takie nawiązanie do jego osoby Leski/Lesko/Lisko. Btw nazwa Lesko została wprowadzona dopiero w 1932, zaledwie parę lat przed wojną i podczas wojny jeszcze mogła niekiedy być Lisko używana.

lukasz010793

Oczywiście, że Hanna.