no i błąd w texcie na temat fimu bowiem istnieją nagrania starego pierwowzoru tego serialu
Dziś o 15.05 na TVP Kultura (w miejsce Tygodnika Kulturanego ;/) będzie "Kryptonim Edyta" - właśnie jedna z Korb, która stała się wzorem dla świetnego odcinka "Stawki...". Sorry, że tak późno piszę, ale sam się właśnie dowiedziałem.
ja tez to widzialem, i z tymi samymi aktorami, tylko troche gorzej zagrane, jakos sceny byly przeciagane w czasie, tak jakby aktorzy sie zastanawiali i sobie przypominali tekst co maja mowic
cyt:
"jakos sceny byly przeciagane w czasie, tak jakby aktorzy sie zastanawiali i sobie przypominali tekst co maja mowic"
:)))
chyba trafiłeś w dziesiątkę: słyszałem, że ówczesne odcinki Teatru TV były puszczane (wyświetlane w TV) NA ŻYWO!!!
dzisiejsze teatry TV to składanka najlepszych, wybranych, kilka razy powtarzanych scen - w czym zresztą nie ma nic złego,
a kiedyś aktorzy nie tylko musieli mieć całość kwestii w głowie, ale musieli wykonywać je ze świadomością, że materiał idzie NA ŻYWO na całą Polskę (oczywiście do tych co mają telewizor),
chyba stąd te dłużyzny-przeciągania, jakby aktor się zastanawiał, by nie popełnić gafy,
:)
jeżeli sie mylę, niech mnie ktoś poprawi,
:)
Nie mylisz się.Zanim zaczęto używać taśm magnetycznych do nagrywania programów TV,wszystko "szło" na żywo.Teatr Telewizji był transmitowany w czasie rzeczywistym.A swoją drogą ci aktorzy to mieli nerwy...